Viro vai Eesti

Moskovan ile

Olin tässä käymässä Eestissä, kun tuli paikallisen isännän kanssa puheeksi Viro-nimen käyttö. Pyöritteli päätään ja totesi hiljaa, että se nyt on teidän asianne, jos haluatte kutsua maatamme vanhan maakunnan nimellä.

Vastasin, että eivät kaikki, esimerkiksi Juice Leskinen lauloi Eestistä.

Penkaisin asiaa hieman netistäkin, ja siitä on näköjään käyty aikoinaan aika vilkkaita keskusteluja. Eräskin suomen kielen amanuenssi on todennut, että "...äkkiä ajatellen naapurikansan nimen (Eesti) lainaaminen ja käyttäminen on kohteliasta, omaperäisen nimen (Viro) käyttö on vielä kohteliaampaa. Omaperäinen nimi kantaa viestiä pitkistä, vuosisatojen ja -tuhansien aikana muotoutuneista suhteista, joita poliittiset tai kaupalliset konjunktuurit eivät heiluttele".

Ennen kuin laukoo tällaisia kommentteja, niin kannattaisi ottaa huomioon, että nimitys "Viro" vakiintui suomen kieleen, kun Eesti oli tukevasti neuvostovallan alla. Tässä on pieni paradoksi, koska itse asiassa osa vasemmistolaisista suosi Eesti-nimeä. Siinä on kuitenkin ehkä yksi syy, miksi nimitys "Viro" ei ole joka paikassa niin suosittu.

Ihme, kun vielä samassa kirjoituksessa moittii Eestiä lainasanaksi ja vierastaa niiden käyttöä. Kukahan hänelle kertoisi, että konjunktuuri on suomeksi suhdanne.

Olenkin päättänyt kutsua kyseistä amanuenssia hölmöksi. Se on sana, jolla on erittäin pitkät perinteet, eivätkä politiikka tai suhdanteet sitä heilauttele. Lisäksi se on itse keksimäni nimitys juuri hänelle. Omaperäinen, ja siksi kunnioitettava.

7

864

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Viroksi minä maata kutsun, tasan samasta syystä kuin en kutsu muitakaan naapureitamme Rossijaksi, Sverigeksi ja Noregiksi.

      • rane

        Lennart Merin ollessa Viron presidenttinä häneltä eräässä haastattelussa toimittaja kysyi, kumpaa sanaa hän käyttää kotimaastaan.
        Meri vastasi, että puhuessaan suomea hän käyttää sanaa Viro ja puhuessaan viroa hän käyttää sanaa Eesti.


      • rane kirjoitti:

        Lennart Merin ollessa Viron presidenttinä häneltä eräässä haastattelussa toimittaja kysyi, kumpaa sanaa hän käyttää kotimaastaan.
        Meri vastasi, että puhuessaan suomea hän käyttää sanaa Viro ja puhuessaan viroa hän käyttää sanaa Eesti.

        Mikä sattuma: puhuessani suomea käytän Saksasta sanaa Saksa, ja puhuessani saksaa käytän sanaa Deutschland. ;)


    • Näin on

      Suomea puhuessamme kutsumme Sverige-nimistä maata Ruotsiksi, joka on väännös maakunnan nimestä Roslagen.

      Deutschland-nimistä maata meillä on tapana kutsua Saksaksi. Sen nimen taustalla kummittelee maakunnan nimi Sachsen (= Saksi).

      Olen tasan tarkkaan samaa mieltä kuin ystävämme Kollimaattori ja edesmennyt presidentti Lennart Meri: Viro-niminen maa on suomeksi Viro ja viroksi Eesti. Myös viron kieli on suomeksi viron kieli ja viroksi eesti keel.

      Aivan hassua, että näin selvistä asioista tarvitsee edes keskustella!

      Neuvostoliiton pystyssä ollessa käytettiin rinnakkain muotoja Viron sosialistinen neuvostotasavalta ja Eestin sosialistinen neuvostotasavalta, joista jälkimmäisen katsottiin olevan ”kohteliaampi” neuvostoisäntiä kohtaan (Viro oli ikään kuin separatistisempi, omaa identiteettiä korostavampi nimitys). Se aika on kuitenkin ollut ja mennyt.

      Viro on nyt suomeksi Viro eikä Eesti. Ja sillä siisti.

    • ...

      Myös Finlandija on tuttu itärajan takaa.

      Ruotsi - Sverige - Sweden
      Saksa - Deutschland - German
      jne...

    • Virupoeg

      Maan nimi on perinteisesti Eesti on viroksi ja Viro suomeksi. Eestiä yritettiin juurruttaa suomeen nimenomaan juuri kommunistisen diktatuurin aikana, eikä toisin päin!
      Itselleni on samantekevää, kumpaa nimeä suomalaiset käyttävät. Ymmärrän molemmat :-).

    • kommentinjättäjä

      "Ennen kuin laukoo tällaisia kommentteja, niin kannattaisi ottaa huomioon, että nimitys "Viro" vakiintui suomen kieleen, kun Eesti oli tukevasti neuvostovallan alla. Tässä on pieni paradoksi, koska itse asiassa osa vasemmistolaisista suosi Eesti-nimeä. Siinä on kuitenkin ehkä yksi syy, miksi nimitys "Viro" ei ole joka paikassa niin suosittu"

      ...laukoo ym. kommentteja, kannattaisi sentään tarkistaa faktat: Nimitys Viro vakiintui jo kauan ennen neuvostovaltaa - todennäköisesti jo ennen kummankaan maan itsenäistymistä.

      Sen sijaan neuvostovalta suosi Eesti-nimitystä. Itse rinnastan - oikein vai väärin - nykyiset Eesti-nimen tyrkyttäjät noihin entisiin neukkujen sydänystäviin.

      Puhutko, suomeksi, myös Deutschlandista, Francesta, Magyarista ja Ellaksesta?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      124
      2943
    2. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      265
      1229
    3. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      101
      1221
    4. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1041
    5. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      63
      1003
    6. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      12
      980
    7. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      936
    8. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      49
      897
    9. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      41
      877
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      43
      789
    Aihe