Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Viro vai Eesti

Moskovan ile

Olin tässä käymässä Eestissä, kun tuli paikallisen isännän kanssa puheeksi Viro-nimen käyttö. Pyöritteli päätään ja totesi hiljaa, että se nyt on teidän asianne, jos haluatte kutsua maatamme vanhan maakunnan nimellä.

Vastasin, että eivät kaikki, esimerkiksi Juice Leskinen lauloi Eestistä.

Penkaisin asiaa hieman netistäkin, ja siitä on näköjään käyty aikoinaan aika vilkkaita keskusteluja. Eräskin suomen kielen amanuenssi on todennut, että "...äkkiä ajatellen naapurikansan nimen (Eesti) lainaaminen ja käyttäminen on kohteliasta, omaperäisen nimen (Viro) käyttö on vielä kohteliaampaa. Omaperäinen nimi kantaa viestiä pitkistä, vuosisatojen ja -tuhansien aikana muotoutuneista suhteista, joita poliittiset tai kaupalliset konjunktuurit eivät heiluttele".

Ennen kuin laukoo tällaisia kommentteja, niin kannattaisi ottaa huomioon, että nimitys "Viro" vakiintui suomen kieleen, kun Eesti oli tukevasti neuvostovallan alla. Tässä on pieni paradoksi, koska itse asiassa osa vasemmistolaisista suosi Eesti-nimeä. Siinä on kuitenkin ehkä yksi syy, miksi nimitys "Viro" ei ole joka paikassa niin suosittu.

Ihme, kun vielä samassa kirjoituksessa moittii Eestiä lainasanaksi ja vierastaa niiden käyttöä. Kukahan hänelle kertoisi, että konjunktuuri on suomeksi suhdanne.

Olenkin päättänyt kutsua kyseistä amanuenssia hölmöksi. Se on sana, jolla on erittäin pitkät perinteet, eivätkä politiikka tai suhdanteet sitä heilauttele. Lisäksi se on itse keksimäni nimitys juuri hänelle. Omaperäinen, ja siksi kunnioitettava.

7

856

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Viroksi minä maata kutsun, tasan samasta syystä kuin en kutsu muitakaan naapureitamme Rossijaksi, Sverigeksi ja Noregiksi.

      • rane

        Lennart Merin ollessa Viron presidenttinä häneltä eräässä haastattelussa toimittaja kysyi, kumpaa sanaa hän käyttää kotimaastaan.
        Meri vastasi, että puhuessaan suomea hän käyttää sanaa Viro ja puhuessaan viroa hän käyttää sanaa Eesti.


      • rane kirjoitti:

        Lennart Merin ollessa Viron presidenttinä häneltä eräässä haastattelussa toimittaja kysyi, kumpaa sanaa hän käyttää kotimaastaan.
        Meri vastasi, että puhuessaan suomea hän käyttää sanaa Viro ja puhuessaan viroa hän käyttää sanaa Eesti.

        Mikä sattuma: puhuessani suomea käytän Saksasta sanaa Saksa, ja puhuessani saksaa käytän sanaa Deutschland. ;)


    • Näin on

      Suomea puhuessamme kutsumme Sverige-nimistä maata Ruotsiksi, joka on väännös maakunnan nimestä Roslagen.

      Deutschland-nimistä maata meillä on tapana kutsua Saksaksi. Sen nimen taustalla kummittelee maakunnan nimi Sachsen (= Saksi).

      Olen tasan tarkkaan samaa mieltä kuin ystävämme Kollimaattori ja edesmennyt presidentti Lennart Meri: Viro-niminen maa on suomeksi Viro ja viroksi Eesti. Myös viron kieli on suomeksi viron kieli ja viroksi eesti keel.

      Aivan hassua, että näin selvistä asioista tarvitsee edes keskustella!

      Neuvostoliiton pystyssä ollessa käytettiin rinnakkain muotoja Viron sosialistinen neuvostotasavalta ja Eestin sosialistinen neuvostotasavalta, joista jälkimmäisen katsottiin olevan ”kohteliaampi” neuvostoisäntiä kohtaan (Viro oli ikään kuin separatistisempi, omaa identiteettiä korostavampi nimitys). Se aika on kuitenkin ollut ja mennyt.

      Viro on nyt suomeksi Viro eikä Eesti. Ja sillä siisti.

    • ...

      Myös Finlandija on tuttu itärajan takaa.

      Ruotsi - Sverige - Sweden
      Saksa - Deutschland - German
      jne...

    • Virupoeg

      Maan nimi on perinteisesti Eesti on viroksi ja Viro suomeksi. Eestiä yritettiin juurruttaa suomeen nimenomaan juuri kommunistisen diktatuurin aikana, eikä toisin päin!
      Itselleni on samantekevää, kumpaa nimeä suomalaiset käyttävät. Ymmärrän molemmat :-).

    • kommentinjättäjä

      "Ennen kuin laukoo tällaisia kommentteja, niin kannattaisi ottaa huomioon, että nimitys "Viro" vakiintui suomen kieleen, kun Eesti oli tukevasti neuvostovallan alla. Tässä on pieni paradoksi, koska itse asiassa osa vasemmistolaisista suosi Eesti-nimeä. Siinä on kuitenkin ehkä yksi syy, miksi nimitys "Viro" ei ole joka paikassa niin suosittu"

      ...laukoo ym. kommentteja, kannattaisi sentään tarkistaa faktat: Nimitys Viro vakiintui jo kauan ennen neuvostovaltaa - todennäköisesti jo ennen kummankaan maan itsenäistymistä.

      Sen sijaan neuvostovalta suosi Eesti-nimitystä. Itse rinnastan - oikein vai väärin - nykyiset Eesti-nimen tyrkyttäjät noihin entisiin neukkujen sydänystäviin.

      Puhutko, suomeksi, myös Deutschlandista, Francesta, Magyarista ja Ellaksesta?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      69
      2237
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2063
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      78
      1678
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1500
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1496
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1387
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1354
    8. 52
      1258
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      62
      1190
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      28
      1179
    Aihe