Lehtijutun kuvitus

Hmmmm

Tein jutun aikakauslehdelle. Sovittiin, että toimitan lehdelle myös kuvituksen. Missä muodossa lähetän kuvat toimitukseen? Teenkö jo muokkauksia, esim. rajauksia tai värikorjauksia itse? Vai haluavatko graafikot pelkkää raakatavaraa, josta itse tekevät mieleisensä?

Olen jo etukäteen ihan hirmuisen pahoillani kun joudun kyselemään näin alkeellisia, mutta silti kovin kovasti toivon saavani asiallisen vastauksen...

(Ja jos niiltä nyt ei millään voi välttyä, niin mielummin otan sitten kettuilut vastaan täällä kuin esiinnyn "aloittelijamaisesti" toimituksen kanssa asioidessani:))

10

1105

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • minä ottaisin

      Itse ottaisin mieluiten vastaan raakatavaraa. Haluaisin itse rajata ja tehdä mahdolliset värikorjaukset. Lähetät vain sähköisessä muodossa, jpg on yleinen. Eikä tuo nyt niin alkeellinen kysymys ole.

    • 123

      Kannattaa varmaan lähettää mieluummin muodossa raw tai tiff, jolloin kuvassa säilyy värit tms. paremmin. Ja otat sitten suurimmalla resoluutiolla!

      • alkup.

        Kiitos vastauksista, auttoivat suuresti!


      • Jukka HKI
        alkup. kirjoitti:

        Kiitos vastauksista, auttoivat suuresti!

        Hei

        Kirjoitan lehtiin ja aina ovat tavalliset muokkaamattomat JPEG-kuvat kelvanneet. Kunhan ovat muutoin laadukkaita.


      • ei koskaan

        Mistä sen tietää, onko kustantajalla juuri sinun kamerasi RAW-muotoa osaava kuvankäsittelyohjelma!


    • Mad Caliban

      Sen ajan kun olin itse puolityöttömänä freelancerina, hoidin keikat aina erään kuvaajatuttavani kanssa yhteistyönä, toiminimen suojissa. Silloin kun sovin lehden kanssa jutusta ja kuvituksesta, lähetimme kuvat lehdelle valmiiksi kuvattuina sekä käsiteltyinä. Yleensä jpegeinä, sillä kuvankäsittelyssä yleensä osataan vaihtaa kuvat lehdelle sopivaan muotoon.

      Mutta jos et koe kuvankäsittelyä omaksi alaksesi ja haluat lähettää kuvat raakoina, suosittelen ettet pyydä kuvista kuin nimellistä maksua. Valmiista kuvista uskaltaa pyytää helposti 80-100 euroa/kpl, mutta hintaa kannattanee viilata rajusti käsittelemättömyyden takia.

      • polkuhintaan

        Ei käsittelemättömyyden takia kannata hirveästi hintaa pudottaa. Kuvan laatu ja toteutus ratkaisevat hinnassa eniten. Käsittely on kuitenkin rutiinityötä jossa ei hirveästi aikaa mene.


      • "painokelpoista materi...
        polkuhintaan kirjoitti:

        Ei käsittelemättömyyden takia kannata hirveästi hintaa pudottaa. Kuvan laatu ja toteutus ratkaisevat hinnassa eniten. Käsittely on kuitenkin rutiinityötä jossa ei hirveästi aikaa mene.

        Tahtoopi muuten mennä aikaa noissa "rutiinitöissä" aika runsaasti. Eikä se ole sekään ihan ilmaista.

        Kaikista pahimpia ovat muuten "käsitellyt" kuvat joitten julkaisukuntoon laittamisessa menee moninkertaisesti aikaa verrokkina se että ne olisivat tulleet käsittelemättöminä.

        Pilalle "käiotellyllä" kuvalla ei oikein ole mitään virkaa, jotkut vaan luulevat olevansa koviakin pikselinmurskaajia ilman mitään käsitystä mitä tekevät.

        Jos kuvasta on maksettu se pari sataa ja sen korjailuun menee aikaa vartti.... olikohan se Hautala vai joku muu tunnettu luontokuvaaja joka sanoi että ilman valmisteluja ja pimiö töitä varsinaiseen kuvaamiseen on urallaan mennyt noin kaksi minuuttia.

        Painokelpoista kuvamateriaalia saa toki suurimmilta kuvatoimistoilta, muualta äärimmäisen harvoin.


      • _haukotus.

        Nimenomaan kuvat raakana.

        Väriavaruudet, Kuvaformaatit, koneitten profiilit, pisteenkasvut, paperin laatu, kalibroinnit jne....

        Ne selviävät kun viitsii lukaista muutaman kirjan ja onnistuukin kun viitsii netistä katsoa painon speksit ja tajuaa kuvankäsittelyn perusteet.

        Jos em. ei ole hanskassa niin ainoastaan raakana.


      • Mad Caliban
        polkuhintaan kirjoitti:

        Ei käsittelemättömyyden takia kannata hirveästi hintaa pudottaa. Kuvan laatu ja toteutus ratkaisevat hinnassa eniten. Käsittely on kuitenkin rutiinityötä jossa ei hirveästi aikaa mene.

        Rohkenen olla edelleen eri mieltä siitä, että kuvat kannattaisi poikkeuksetta lähettää käsittelemättöminä, riippuu tilanteesta. Esim, lehtikuvien "jyrkkyys" (en tiedä oikeaa termiä, aisapari opetti:)) vaihtelee varsinkin sanomalehdissä. Mielestäni kuitenkin kannattaa poistaa kuvan epäpuhtaudet heti kättelyssä, tai näin ainakin itse teimme. Mutta toisaalta, kuvan käsittelyä enemmän lehdet korostavat laadukasta kalustoa.

        Toki ei kannata huseerata miten sattuu, sillä jokaisella lehdellä on yksilökohtaiset tarpeet. Itse tein yleensä parini kanssa juttuja 3-4 lehteen pidemmän aikaa, joten vaatimukset tulivat tutuiksi.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      437
      3226
    2. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      397
      2724
    3. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      117
      2719
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      163
      2123
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      7
      1947
    6. 175
      1365
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1327
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      97
      1206
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      75
      1160
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      1020
    Aihe