Kärhön lisääminen

vasta-alkaja

Minulla on pari hyvinvoivaa alppikärhöä puutarhassa. Ne on istutettu parisen vuotta sitten. Tänä kesänä ne kukkivat komeasti vaaleanpunaisin kukin ja on tullut mieleeni, että voiko niitä lisätä esim. pistokkaista tai niistä kukkien tilalle muodostuvista "palleroista"?

5

3740

Vastaukset

 • Ne lähtee hyvin siemenistä,joita on juuri niissä 'palleroissa'.Katsele myös ympärille,ne siementää helposti itsekseen, voit löytää maasta valmiita taimia.
  Kärhöjä voi lisätä myös alkukesän pistokkaista, kahden lehtiparin pitkuisesta pätkästä, mutta se ei ole kovin varmaa,itse en ole saanut montaakaan kasvatettua.

 • kärhöjen lisäämiseen sopii sekä siemenet että pistokkaat.leikkaa köynnöksen lehtikohdan ylä- ja alapuolelta 3-5 cm päästä pistokas ja upota multaan,niin että lehtikohta on mullan alla.juuret kasvaa sen alareunasta.jos lehdet on isot leikkaa pienemmäksi.kastele ,suojaa haihtumiselta ja se on siinä.siemenet syksyllä purkkiin talveksi purkki kellariin ja keväällä lämpöön.siemen kylvössä on aina risteytymismahdollisuus,mutta uudet mallit lienee tervetulleita !onnea yritykselle!!

  • Kiitos vastauksistanne! Vielä jäin pohtimaan noita siemeniä eli mistäs sen tietää että ovat sopivia kylvettäviksi? Tarkastelin tänään noita "siemenpalleroita" ja totesin siemenien olevan vielä täysin vihreitä. Ja pitäisikö ne ensin kuivattaa ja sen jälkeen kylvää?


  • Eli siis... siemenet syksyllä purkkiin talveksi purkki kellariin ja keväällä lämpöön...
   Tuota sain muutamat pallerot täynnä siemeniä... JA samanlaisia siemeniä minulla jo olikin... En vain tiennyt kärhön siemeniksi... =( Mutta nyt niitä on ja paljon.. Eli laitan siis turvetta ruukkuihin ja siemenet ruukkuun.. Laitanko sitten vielä turvetta päälle? Kastelenko yhtään?
   Ja sitten kellariin jossa talvella noin -5 astetta pahimpana aikana...
   Joo ja ei malleilla ole niin väliä... Uudet mallit ja kujeet on tervetulleita kunhan näkee kasvun ihmeitä ja kauniita kukkia.. =)


  • Laitoin alppikärhön siemenpallon kukkapurkkiin ja hautasin purkin kasvimaahan. Keväällä nostin sen aurinkoon ja nyt on tiheä taimisto. Mietin nyt voinko jakaa sitä vai istutanko sellaisenaan.


suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

SEISKA.FI

 • Elatusavut ja ylinopeussakot maksamatta! Toni Niemisen 37-sivuinen ulosottorekisteri on murheellista luettavaa!
 • Suomalainen seksipommi Amanda Ahola juhli pikkumekossa Valencian yössä – ”Joku puri minua takapuolesta!”
 • Syöpää sairastava Janita Lukkarinen sai pitkästä aikaa hyviä uutisia: Syöpä ei ole levinnyt!

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.