Jos syö ADHD-lääkkeitä

ja ei oo ADHD

-potilas, niin onko tosissaan vaikutus päinvastainen, et tulee hirveen energiseksi? Täydellisissä naisissahan kerrottiin näin totena, mutta mutta...?

7

2991

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vaikka kuinka totena toitot...

      Kaikki piristeet toimivat samoin, pienenä annoksena se vain saa aikaan miellyttävän keskittyneen ja varman olon, vsta isompi annos tekee energiseksi ja pakkomielteiseksi... jumittaa, kuten tripla sanoisi.

    • BadMyntton

      Vaikutus on aika lailla sama kun joisit kupin kahvia.

    • Energisoiva

      Se rauhattomuus, ylivikkaus jne. johtuu ironisesti psykofyysisestä väsymyksestä(tämäntakia addit ei pysty keskittymään tekemään jotain ja väsähtävät helposti) joka taas johtuu lähinnä dopamiinin puutteessa. Voi kuulostaa omituiselta, mutta kokeile valvoa itsesi ns. yliväsyneeseen(silloin ei enään edes tunnu nukuttavan) tilaan, niin saat jotain kuvaa siitä mikä on ADHD-ihmisen normaalitilaa.

      • kaikki telkun

        sarjaohjelmissa olleet jutut täydestä. Samoin kannatta uskoa kaikki jutut iltasanomissa ja vastaavissa. Eihän nyt kukaan voi kukkua kirjoittaa. No eipä.

        Dokumentit ovat erikseen mutta niissäkin saatetaan korostaa jotain asiaa enemmän kuin jotain toista.

        Mieheni kokeili lääkettäni eräänä päivänä. Ei hänelle tullut muuta kuin energinen olo. Tai oikeastaan energinen olo on väärä sana. Hän vain ikäänkuin oli tekevämpi kuin yleensä. Mitään mielihyvää tai älytöntä energisyyttä ei tullut. Hänelle ei myöskään tullut krapulaa, eikä riippuvaisuutta lääkkeeseen.

        Samoin se vaikuttaa minuun.
        Saatan viettää vapaapäivän niin, etten ole tehnyt yhtään mitään, ilman lääkettä.

        Jos taas otan lääkkeen niin saankin siivottua ja putsattua ja tehtyä ne tekemättömät työt. Mitään muita hekumoita siitä ei ole irronnut. Ei mitään ihmeellistä mielihyvää ei mitään.
        Olenpahan tänäänkin tehnyt ruokaa perheelle ja käynyt asioilla, hyvä minä.

        Usassahan jokainen itseään arvostava käy terapiassa ja siihen tyyliin. Pahat tunteet myös lääkitään psyykelääkkeillä pois.
        Saa nähdä koska nämäkin tyylit rantautuvat Suomeen.


    • ADHD-Coach

      Yleensä ei käytetä nimitystä ADHD-potilas, vaan ADHD-henkilö, tai henkilö jolla on ADHD.

      Sitten toinen paljon tärkeämpi oikaisu:

      kirjoitit" jos syö ADHD-lääkkeitä ja ei oo ADHD-potilas, niin onko tosissaan vaikutus päinvastainen, et tulee hirveen energiseksi?"

      Tuo ilmaisu >>vaikutus päinvastainen>> vaatii hieman korjausta:

      ADHD-lääkitys ts. psykostimulantit eivät ole rauhoittavia tai lamaannuttavia tms. Jo sanan stimulantti pitäisi se kertoa, eli ne stimuloivat aivoja, siis aktivoivat.

      Tämä väärä käsitys stimulanttien vaikutusmekanismeista ilmeisestikin johtuu siitä vanhasta ja väärästä tiedosta, että ADHD = ylivilkas. Se ei todellakaan pidä paikkaansa...

      ADHD:tä on kolmea tyyppiä: ylivilkkaat, alivilkkaat ja kahden edellisen tyypin yhdistelmä eli kombinoitu muoto. Media, mikä tahansa media, jostain syystä aina haluaa kertoa ja korostaa vain hyperaktiivisista lapsista ja aikuisista.

      LYHYESTI: Ylivilkas aktivoi aivojaan ylivilkkaalla toiminnallaan, joka yleensä on huomiota herättävää ja myös häiritsevää, jatkuva puhuminen, tuolilla keinuminen, keskeyttäminen, pöydän naputtelu, kynä n napsuttelu, levoton liikehdintä, jne. Nämä hyperaktiiviset ovat myös niitä, jotka useinmiten ohjautuvat tutkimuksiin ja näin saavat myös tukitoimia.

      KAIKKI IHMISET, ON HEILLÄ ONGELMIA TARKKAAVAISUUDEN KANSSA TAI EI, JAKSAVAT KESKITTYÄ VAIN RAJALLISEN AJAN MIHIN TAHANSA TOIMINTAAN TAI TEHTÄVÄÄN.
      AIVOJEN AKTIVITEETTITASON YLLÄPITÄMINEN SILLÄ TASOLLA, MILLÄ SEN PITÄÄ PYSYÄ, JOTTA AIVOIHIN SYNTYISI MUISTIJÄLKI, SIIS TAPAHTUISI ESIM. OPPIMISTA VAATII IHAN KAIKILTA IHMISILTÄ JOTAIN TOIMINTAA.
      SE AIKA KUINKA KAUAN TÄMÄ AKTIVITEETTITASO PYSYY ILMAN LISÄAKTIVOINTIA IHANTEELLISELLA TASOLLA VAIHTELEE, SEN OLLESSA NS. NORMAALEILLA IHMISILLÄ N. 10-15 MIN JA HENKILÖILLÄ JOILLA ON ADHD N. 5-8 MIN. JOTEN ITSEASIASSA ERO EI OLE KOVIN SUURI.

      Kaikki varmasti tietävät miten toimivat kun heillä on erittäin tärkeä puhelu ja keskustelussa käytyjen asioiden muistaminen on ehdoton edellytys; Jonkun ajan kuluttua puhelun alkamisesta joku kävelee ympyrää, toinen kasia ja kolmas edestakaisin. Yksi taas piirtelee paperin tai lehden kulmaan mitä milloinkin, toinen värittää kirjainten keskustat esillä olevasta tekstistä, lankapuhelissa kovin yleinen tapa on kieputtaa johtoa sormen ympärille, jollekin riittää se että vaihtaa jalkaa toisen päälle istuessaan. Näitä asioita jokainen meistä tekee pystyäkseen paremmin keskittymään.

      Ihan saman tekee stimulanttilääkitys ylivilkkaalle henkilölle, lapselle tai aikuiselle. Hänen ei tarvitse enää liikehtiä häiritsevästi tai muulla aktiivisella toiminnalla ylläpitää aivojen aktiviteettitasoa, koska stimulantti tekee sen hänen aivoilleen, eli ylivilkas käytös vähenee, mutta lääkitys ei ole rauhoittavaa. Nyt hän voi vain keskittyä oleelliseen.

      Alivilkkaat ADHD-henkilöt ja heidän ongelmansa saavat ihan liian vähän huomiota. Usein tässä ryhmässä on kyseessä kiltit, hiljaiset tytöt, jotka ovat vuodesta toiseen alisuoriutujia, heille toistetaan jatkuvasti, että he kyllä pystyisivät paljon parempaan jos vaan yrittäisivät enemmän. KYLLÄ HE YRITTÄVÄT! He eivät tee itsestään numeroa ja eivät häiritse ketään, joten he jäävät myös usein esim. luokkatilanteessa huomaamatta.
      Heidän tapansa stimuloida aivoja pitääkseen aivojen aktiviteettitason ihanteellisella tasolla on haaveilu, uneksiminen, ulkona tapahtuvien asioiden seuraaminen esim. perhosen lento jne. Koska heidän tapansa ei häiritse ketään he usein liukuvat tähän omaan maailmaansa niin, etteivät he enää huomaa missä ovat tai mihin heidän pitäisi keskittyä. Näiden henkilöiden aivoissa stimulantit toimivat myös aivojen aktiviteettitason ihanteellisella tasolla pitämisessä, ulkopuolisesta se saattaa vaikuttaa siltä, että stimulantit piristävät tai antavat heille lisäenergiaa, näin ei kuitenkaan varsinaisesti ole, ainostaan heidän tapansa toimia muuttuu, koska ei tarvitse enää uneksia voi keskittyä oleelliseen.

      Kombinoiduilla ADHD-henkilöillä on molempia piirteitä ja toimintatapoja elämän tilanteesta, päivästä, vuorokauden ajasta, ympäristöstä jne. riippuen, ja heillä stimulantit toimivat kuten näillä kahdella muullakin ryhmällä.

      Kerran yksi luennoitsija sanoi mielestäni hyvin, että psykostimulantit toimivat ADHD-henkilön aivoissa Stabilisaattorina eli tasaajana. Ne tasaavat sen välittäjäaineiden epätasapainon, mikä ADHD-henkilön aivoissa vallitsee.

      Itse olen käyttänyt joskus vertausta, että ADHD-henkilöä voisi verrata upeaan Ferrariin, jossa on paljon ominaisuuksia ja hevosvoimia, mutta sen starttimoottorissa on vähän vikaa, ja ohjauskaan ei toimi ihan moitteettomasti ja jarrut ovat epäkunnossa. Eli asioiden aloittaminen on vaikeaa, kun on sitten aloittanut, niin usein matka mutkittelee kun keskittyminen herpaantuu, mutta kun vauhtiin on päästy niin lopettaminen onkin sitten taas vaikeaa. (Oman toiminnanohjaus-tarkkaavaisuuden ylläpitäminen/hahmotushäiriöt-siirtymätilanteet)

      Stimulanttilääkityksen avulla ei ole käynnistysvaikeuksia, keskittyy olennaiseen ja tehtävästä toiseen siirtyminen helpottuu.

      • juuri lääkkeen saanut

        erittäin hyvin sanottu! (nousee ja taputtaa) ei voisi tyhjentävämmin kertoa.


      • hessu4111
        juuri lääkkeen saanut kirjoitti:

        erittäin hyvin sanottu! (nousee ja taputtaa) ei voisi tyhjentävämmin kertoa.

        Miltä nyt tuntuu?Kuinka kauan sinulla on ollut lääkkeet kytössä? 2vk kaiketi on se aika jossa näkee toimivuuden sekä myöskin haitat...Ilmeisesti olet aikuinen? Kertoile kuulumisia =)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      179
      1488
    2. Mietin sinua nainen

      Ikävöin sinua enemmän kuin voin myntää. Ajattelin et laitan sinulle viestriä (kirjoitin jo puhelimeen viestin) Sitten
      Ikävä
      55
      1032
    3. Härsilällä jännät paikat, saako hän 30 päiväsakkoa Rasmuksen tapauksesta

      Syyttäjä vaatii peräti kolmekymmentä päiväsakkoa Härsilälle, vaikka todistajan mukaan Rasmus aloitti nuhjaamisen, jossa
      Lapua
      63
      761
    4. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      35
      755
    5. Nainen, viime aikoina olen itkenyt sinua yhä useammin

      Niin kuin juuri äsken. Aamulla näin myös unta sinusta. Koskin unessa hiuksia päälaellasi, ja pyytelin sitä heti anteeksi
      Ikävä
      51
      707
    6. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      111
      700
    7. Ne alkaa aina yhdeltä

      jos mies et ole sattunut huomaamaan!
      Ikävä
      81
      669
    8. Haluan sinua mies

      Saat minut kuumaksi.
      Ikävä
      37
      666
    9. Voitaisiinko harjoitella rakas

      Näiden tekoa? 👶👶👶👶👶👶
      Ikävä
      71
      634
    10. Täällä iImenee vihamielisyys kristinuskoa kohtaan

      Ei taida sielunvaellus-/jälleensyntymisväellä olla omasta asiastaan mielekästä sanottavaa, kun pitää kiivaasti hyökätä e
      Hindulaisuus
      304
      609
    Aihe