IKKUNAKITTI

kovaa hommaa,..

Olen vanhoja ikkunankehyksiä hioskellut vanhoista maaleista ja pahasti lohkeilleet ikkunakitit poistanut,mutta miten helposti saisi lasit uudestaan kitattua/kiinnitettyä kehyksiin.Nyt lasit pelkästään kitillä kiinnitetty,eli ei listoilla,niin vanhat.Onko muuta mahdollisuutta kuin huonot kohdat paikata ikkunakitillä vai nykyjään onko muita parempia menetelmiä,tarkoitan nykyisiä kiinnitysmassoja yms.

20

16959

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kittiä käyttänyt

      polyuretaaniliimakitillä niin kestää ja pysyy eikä lähde ehjänä irti.

    • Neuvoja.

      eli sellaista ns. kiinnitysnaulaa myydää edullisesti entisöintiliikkeissä. En tiedä miksi sitä sanotaan, mutta se on sellainen metallitikku, mistä ne naulat sitten katkaistaan. Lasi kiinnitetään vähän niin kuin lasi taulunkehykseen.

      Ensin kannattaa puhdistaa vanhat kitit kunnolla pois, sitten laittaa ohuelti pellavaöljyä, ja pellavaöljykittiä päälle. Kuivuminen kestää aika kauan, joten olet aika myöhään niitä kittailemassa.

      Pellavaöljykitin voi itse valmistaa, tarkkoja ohjeita varmaan löytyy netistä.
      Siihen laitetaan liituajauhoa ja pellavaöljyä, niin että siitä tulee muovailuvahan paksuista tai aavistuksen löysempää, kuitenkin vielä helposti kiinnitettävissä olevaa. Seoksen kannattaa antaa "seistä" muovikelmun sisällä muutaman tunnin. Se säilyy hyvin, jos pidät sitä esim. purkissa muovin sisällä.

      Jos sulla on vanhat ikkunat, niin ne on auttamattomasti tuhottu, jos "kittaat" ne silikonilla. Kosteus tuhoaa ne hetkessä.

      Vanhan ajan kitti on niin vaaratonta, että pikkulinnut tykkäävät syödä ne ikkunoista varsinkin syksyllä, kun niiltä vähenee ruuan saanti luonnosta. Seoksen joukkoo voi lisätä valkopippuria riittävästi, niin että niiden into syödä kittiä, vähenisi. Tai ruokkia lintuja, niin pääsee helpommalla.

      Vanhaa kannattaa kunniottaa, muutoin ei kannata hankkia vanhaa rakennusta, jos ei halua elää sen ehdoilla.

      • noin se on

        Kas tässäpä kirjoitus joka sykähdyttää vanhaa restauroijaa. Tarkoitan asennetta etupäässä mutta myös ymmärrys/tietopohjaa.


      • runontaja

      • vanhan korjaaja

        Nimimerkki Neuvoja. esitti tuossa erittäin ansiokkaasti miten homma tulee hoitaa.

        Ikkunat on tuon ajan käsityön taidonnäyte. Ne ovat yksi arvokkaimmista osista koko talossa ja niistä voi olla ylpeä. Siksi niitä pitää kunnioittaa ja kunnostus tehdä pieteetillä (Tasohiomakone on aika järeä laite vanhojen ikkunoiden kunnostukseen).

        Museovirastolta löytyy hyvä korjauskortti vanhojen ikkunoiden kunnostamiseen.

        http://www.museovirasto.fi/tiedostot/31d0b58e.pdf


      • lanka

        Tiftilanka


    • Pehku

      Kittiä saa myös valmiina, mm. Värislmäliikkeiden Affa ja Tikkurilan versiot samasta aiheesta. Itse olen tehnyt myös kittiä, mutta eräs norjalainen liitujauho osoittautui aivan kelvottomaksi, jäykäksi valmistettu kitti valui pois pokista omia aikojaan aiheuttaen isot lisätyöt. Uulan liitujauholla samaan aikaan tehdyt kitit olivat samalla öljyllä tehtynä aivan ok, eli liiduissakin suuria eroja. Liitujauhon maahantuoja ei tuntenut halukuutta käsitellä valitustani.

      Lasituslankaa saa esim. Värisilmäliikkeiden kautta. Affan valmiskittiin olen ollut tyytyväinen, kunhan kittiä ensin paksuntaa hieman liitujauholla. Purkissä hieman liian notkeaa. Kittiveitsen valmistaa itse helposti suht' jäykästä noin 30mm leveästä kittilastasta hiomalla pään vinoon.

    • kovaa hommaa,..

      Hyviä vinkkejä,uskon hommasta selviävän,,.Lämpöisessä autotallissa pystyn työskentelemään,toki melko myöhään asiasta innostuin,kesä kun niin lyhyt ja nopeasti tuntunut menevän.Kyllä minulla ne myös metallilangalla kiinni,mutta kun hionnut tasohiomakoneella,täristää kuitenkin senverran,että viimeisetkin kitit meinaavat lohkeilla.Kuitenkin ilmeisen hyvää puutavaraa minullakin ollut pokissa,koska kohtalaisen hyvässä kunnossa pysynyt,mutta huono kun ilmeisesti ennenvanhaan jokainen tehnyt taloonsa ikkunat omilla mitotuksillaan,..Nimittäin minullakin ollut tuttavapiiristä tarjolla useitakin vanhoja parempikuntoisia ikkunoita samantyyyppisiä,mutta aina hieman eri mitotuksella.

    • hankalaa

      Itse tein vastaavan homman 6-7 vuotta sitten. tarkoitus oli käyttää kittiä ja sellaista ostinkin. Sen käyttö jäi kyllä vain yhteen ikkunaan. Oli mielestäni kovin hankalaa ja jälkikään ei ollut kovin sistiä. Tietenkin syy oli tekijän kokemattomuudessa. Itse päädyin siihen, että hommasin puista kittilistaa ja sillä kiinnitin lasit. Tosin kyllä pikkuisen panin sinne näkymättömiin silikoniakin, jottei lasit helise. Ja kun 3-4 kertaa maalasin, niin hyvä tuli. Tosin tämä nykyajan Teho ikkunamaali on joistakin kohdin jo ruvennut irtoilemaan. Se lienee kuitenkin nykymaalien yleinen ongelma. Kunnostustöitä riittää.

      • nuori restauroija

        Oisit laittanut sinne listan alle sitä pellavaöljykittiä mieluummin. Voipi olla että siellä piilossa se silikooni tuhojaan tekee. Tarkistaisin. Muovi ja puu ei yhteen passaa.


    • kms355

      RT Akryylimassa toimii hyvin ja on helppoa levittää sekä puhdistaa käsistä. Kostuta sormi ja vedä, niin tulee hieno jälki. Keskustelin erään ammattimaalarin kanssa, joka myös entisöi ikkunoita. Kun kyseessä on "kulttuurin" säilyttäminen, käyttää hän vanhan ajan kittiä. Mutta kun sellaista arvoa ei ole, käyttään akryylimassaa.

      • Järkeä entisöintiin

        Vanhojen puurakenteiden säilyttäminen sekä entisöinti lienee ensisijainen tavoite. Suorilta pinnoilta saa vanhan vaurioituneen maalipinnan ja puuaineksen pois parhaiten ohuella otolla konehöylällä. Tämän jälkeen kevyt tasoitehionta santapaperilla. Kaikki vaurioituneet kitit kannattaa poistaa. Kittihalkeamat kannattaa poistaa kittikyntteeseen saakka. Kittikyntteen vaurioitunut puuaines poistetaan ja kittikynte maalataan öljymaalilla. Suuremmissa kohteissa vanhat kitit saa helposti pois Kittisahalla tai Feinillä. Matalissa taloissa voi kittauksen suorittaa perinnekittejä käyttäen. Tämä kittaustapa vaatii kittausten jokavuotista seurantaa ja tarpeen mukaan korjaustoimia.
        Kittaukseen voidaan käyttää myös elastisia kittejä jotka liimaantuvat tiukasti kiinni lasiin sekä alustaansa. Elastisia kittejä mm Mono ja Silpruf. Päällemaalauksen jälkeen kukaan ei tiedä mitä kittiä maalin alla on.
        Elastisten kittien tartunta-aika on yli 10 v. Elastisten kittien jälkeen maalaus ja kunnostustarpeiden väli pidentyy vuosikausia.
        Säilytä ikkunarakenteet äläkä niuhota kittien kanssa.


    • Konservaattori

      Vanhoissa ikkunoissa kannattaa ensijaisesti käyttää perinteisiä korjaustapoja ja materiaaleja. Näin ikkuna säilyy parhaiten ja myös näyttää kauniimmalta. Vanhat lasit kannattaa myös säilyttää. Vanha puhallettu tai vedetty lasi on arvokasta ja myös kaunista.

      Parasta maalia ikkunoihin on perinteinen pellavaöljymaali, jota valmistaa esimerkiksi Uula- tuote ja sitä myy mm. Värisilmä-liikkeet. Huomioikaa, että maalikaupoissa on myytävänä öljymaalia, joka ei vastaa ollenkaan perinteistä pellavaöljymaalia, jossa on siis sideaineena pellavaöljy. Jos ikkunat on maalattu aiemmin jollain muulla maalilla kuin pellavaöljymaalilla, on vanha maalipinta poistettava kokonaan. Pellavaöljymaalin päälle voi sen sijaan maalata, kun poistaa irtoavan maalin, hioo pinnan kevyesti, puhdistaa pölystä ja liasta ja maalaa 2-3kertaan. Perinteinen pellavaöljymaali vanhenee kauniisti eikä lähde irtoilemaan suurina riekaleina, kuten nykyaikaiset maalit. Ja kestää hyvinkin 20 vuotta. Eteläisellä sivulla aurinko tosin saattaa vanhentaa maalia ja kittejä hiukan nopeammin.

      Vanhojen ikkunoiden kittauksessa kannattaa ehdottomasti käyttää pellavaöljykittiä. Pellavaöljykitti on joustavaa ja hengittävää. Se ei myöskään ole myrkyllistä. Kittiä saa valmiina tai sitä voi itse valmistaa liitujauhosta ja pellavaöljystä. Valmiina myytävä kitti on yleensä paksuudeltaan sopivaa aluskitiksi eli kitiksi, joka levitetään kyntteeseen lasin alle. Päälyskittinä käytettäessä siihen täytyy lisätä liitujauhoa. Museoviraston ikkunankorjauskortissa on hyvät ohjeet vanhojen ikkunoiden kunnostukseen. Se löytyy netistä PDF-tiedostona. Tässä linkki: http://www.nba.fi/tiedostot/31d0b58e.pdf

      • Riku-73

        Tässä oli asiaa!!


      • hyvätyö
        Riku-73 kirjoitti:

        Tässä oli asiaa!!

        Kyseessä on pientalon perinteelliset kittaus ja maalausohjeet.
        Tarkastus-, huolto- ja korjaustoimet on suoritettava 2 vuoden välein.
        Kerrostalon ikkunoihin ei missään nimessä kannata käyttää pellavaöljykittejä.
        Kuka niitä kittauksia alvariinsa korjailee tai uusii?
        Museoviraston ohje on hyvä, mutta vaatii myös sen mukaisen asenteen sekä usein toistuvien työkustannusten hyväksymisen.
        Kerrostaloissa (pientaloissa) ovat elastiset kittimassat (ei silikoni) ainoat jotka toimivat yli 10 vuotta vesitiiviinä.


    • Vesitiivis

      "Kittiä kans" taitaa olla todellinen ammattimies. Kaikilla kirjoittajilla lienee kuitenkin tavoite säilyttää vanhat ikkunarakenteet ja lasit. Huomioikaa että pellavaöljy kittaus on tarkistettava joka vuosi. Tuulen aiheuttama pumppausliike lasiin irroittaa kitin lasin pinnasta. Lasin ja kitin liitoskohdan on oltava vesitiivis. Kaikki ulkoikkunan epätiiviit kohdat päästävät sadevedet maalin alle.ja vesi vaurioittaa maalipintoja sekä puurakenteita. Elastisia ikkunakitti massoja saatavissa. ÄLÄ KOSKAAN LAITA SILIKONIMASSAA ULKOIKKUNOIHIN. Ikkunoita voi korjata ja maalata vuodet ympäri kun laittaa ulkopuolelle kehystetyn muovisuojan.
      Korjaustyön jälkeen tiivistä ulko- ja sisäikkunat silikoni putkitiivisteellä. Katso ohjeet netistä; ikkunan tiivistysohjeet.

    • Hirsitalo

      Näyttää olevan jo muutaman vuoden vanha ketju, mutta jatkan tähän kun aihepiiri tuntuu sopivalta.

      Eli, olen tänä kesänä aloittelemassa oman 20-luvulla rakennetun omakotitalon alkuperäisten ikkunoiden kunnostusta. Tarkoituksena olisi edetä pitkän kaavan mukaan eli puitteiden ja karmien puhdistus puupuhtaiksi, kittien irroitus, helojen kunnostus. Ja tietenkin uudelleen kittaus ja maalaus pellavaöljymaalilla.
      Uusien nykyaikaisten ikkunoidenkin hankkimista ollaan harkittu, mutta vanhojen kunnostaminen tulee varsinkin itsetehtynä erittäin edulliseksi.

      Nyt kiinnostaisi kuitenkin kuulla muiden pitkäaikaisia kokemuksia kunnostetuista ikkunoista. Miten ovat peruskunnostetut ikkunat kestäneet jos edellisestä korjauksesta on esim yli 10 vuotta? Miten kittaukset ovat pysyneet kiinni? Onko maalipinta edelleen hyväkuntoinen? Millaisia huoltotoimenpiteitä olette ikkunoillenne tehneet?

      Tällaisia mietitään tällä hetkellä. Kiitos jos viitsitte kertoa kokemuksistanne.

      • Ikkunakunnostaja

        Vanhojen ikkunoiden kunnostuksessa pitää noudattaa seuraavia sääntöjä: 1) Älä yli korjaa (esim. jos vain osa alareunan kittauksesta on irt, uusi vain se osa), 2) Poista mahdollinen vaurionaiheuttaja (esim. tuulihaka rikki ja lasi halki, korjaa molemmat), 3) KÄYTÄ ALKUPERÄISIÄ MAALEJA JA KITTEJÄ! Jos ikkuna on tehty käyttäen pellaöljymaalia ja -kittiä, käytä niitä.
        Pellavaöljymaalilla on maalattu ulko-ovia ja ikkunoita satoja vuosia, joten niistä löytyy kokemuksia. Uusista pintausaineista ei ole kuin max. 20 vuoden kokemus, saati miten ne toimivat kunnostettavassa pinnassa.
        Hyvää tietoa aiheesta löytyy Mikkolan ja Böökin teoksesta "Ikkunakirja", johon he ovat koonneet yli 30 suomalaisen ja ruotsalaisen vanhan ikkunakunnostusopaan tiedot.


    • kestävät huoltotyöt

      Huoltotoimilla vanha valikoitu puutava kestää satoja vuosia.
      Maalipintojen ja puuosien vauriot kohdistuu pääosiltaan rakenteiden liitoskohtiin.
      Vaurioalttiita liitoksia ovat: karmi- puiteliitokset, lasituskitit- kittilistat, ulkopuolen kulmajäykistäjät, mahdolliset puupaikkaukset sekä ikkunan tiivisteväljyydet.
      Poista liitoskohdasta vaurioitunut puuaines ja muut mahdolliset vauriot.
      Uusi korjauskelvottomat puuosat. Vältä tekemästä ulkopuolelle puupaikkoja.
      Liimaa, kittaa ja massaa kaikki liitosrakenteet vesitiiviiksi.
      Lasituslistojen alustat on massatava vesitiiviiksi. Pellavaöljykittaus (plastinen) on tarkistettava joka vuosi. Elastiset lasituskittimassat ovat vesitiiviitä 10-15 vuotta.
      Tiivistä sisä- ja ulkoikkuna silikoni putkitiivisteellä.
      Vesi- ja kosteustiiviit liitosrakenteet estävät ennenaikaisia maali- ja puuvaurioita.
      Vaihtoehtoisia korjaus- ja huolto-ohjeita: Valoa ikkunasta (kirjasto), Ikkunakirja (rakennustietokeskus) ikkunan tiivistys ja huolto-ohjeita: ikkuna-asiantuntija.fi sekä Korjaustieto.fi

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      313
      3727
    2. 208
      3029
    3. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      72
      2584
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      242
      2034
    5. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      16
      1465
    6. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      42
      1381
    7. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      174
      1374
    8. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1347
    9. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      24
      1328
    10. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      51
      1277
    Aihe