Vihreätä perunoissa

Ituperunoiksi?

Taisi jäädä osa perunoistani huonosti mullatuksi, kun on vihreää pinnalla. Tiedän, että ei saa syödä. Mutta voisiko niitä säilyttää ituperunoiksi ensi kesää varten? Miten ne siinä tapauksessa säilytetään talven yli? Vai onko yksinkertaisinta vain heittää pois? Kuka tietää?

3

538

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ken Tiessen

      Tervehdys,

      Kuinka pahasti perunasi ovat vihertyneet? Pieni pintavihertyminen ei vielä tarkoita sitä, että koko mukula olisi solaniinia täynnä. Pinnasta voi leikata värikerroksen pois, ja loppuosa perunasta on ihan syötävää. Mutta jos vihreää väriä on mukulassa esim. n. sentin syvyyteen, silloin solaniinimäärä on jo sellainen, että perunaa ei enää kannata ottaa syötäväksi.

      Mutta siemenperunaksihan tuollainen solaniiniperuna sopii ihan hyvin. Jos käytössäsi on kylmäkellari, jossa voit säilyttää perunoita muutaman asteen lämmössä, pidä perunat siellä huhtikuun lopulle, ja ota Vapun paikkeilla päivänvaloon. Parin-kolmen viikon valohoidon jälkeen mukuloihin kehittyy terveet, vahvat idut, ja ne voi istuttaa maahan. (Huonossa kylmävarastossa mukulat työntävät jo pääsiäisen tienoilla parikymmensenttisiä ohuita, kalpeita ituja. Kyllä sellaisiakin mukuloita voi istuttaa, mutta eivät ne mitään oikeita siemenperunoita ole.)

      Terv. Ken Tiessen

      • Ituperunoiksi

        Voikohan niitä säilyttää jääkaapissa, kun ei ole varsinaista kylmäkellaria? Mikä lämpötila on hyvä ja pitääkö olla sama lämpötila koko ajan, eli mitä tapahtuu jos esim ulkoliiterissä tai autotallissa säilytettäessä olisi joskus kovat pakkaset? Ei kai tarvitse ottaa pois sitä vihreää läikkää? Entä säilytysastia - paperipussissa, muovipussissa vai puuastiassa? Kiitos neuvoista!


      • Ken Tiessen
        Ituperunoiksi kirjoitti:

        Voikohan niitä säilyttää jääkaapissa, kun ei ole varsinaista kylmäkellaria? Mikä lämpötila on hyvä ja pitääkö olla sama lämpötila koko ajan, eli mitä tapahtuu jos esim ulkoliiterissä tai autotallissa säilytettäessä olisi joskus kovat pakkaset? Ei kai tarvitse ottaa pois sitä vihreää läikkää? Entä säilytysastia - paperipussissa, muovipussissa vai puuastiassa? Kiitos neuvoista!

        Jos käytössäsi ei ole mitään kylmäkellaritilaa, aika vaikeaksi käy. Kyllä jääkaappikin käy säilyttämiseen, mutta viehän se aika paljon tilaa. Puu ja paperi (ja sisal- ym. säkkikuidut) ovat luonnonmukaiset säilytyspinnat, mutta olen huomannut, että hyvässä kylmäkellarissa muovikin käy.

        Jos pidät perunoita tilassa, joka kylmenee selvästi pakkasen puolelle, huomaat keväällä (sään lämmettyä) hajusta, että olet menettänyt siemenperunasi. Lyhytaikaisen nollakelin siemenperuna kestää hyvinkin, ja saattaa jopa nauttia siitä, mutta muutama päivä muutaman asteen pakkasessa tekee tehtävänsä.

        Jos asut pääkaupunkiseudulla, kyselepä tutuiltasi kerrostalojen kylmäkellaritiloja. Asustelin itse joskus vuosikymmeniä sitten vuokrakerroskasarmissa, ja huomasin silloin, että puolet asukkaista jätti erinomaiset kylmäkellaritilansa käyttämättä. Olisivat kuulemma saaneet lähiseudun viljelijöiltä vuoden perunat ilmaiseksi, mutta ne olisi pitänyt käydä itse poimimassa.

        Terv. Ken Tiessen


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      1827
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1699
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1524
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1213
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1204
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1192
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1156
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1131
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      8
      1129
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1124
    Aihe