Keliakia tai ei

Oireet on selvät

Minulla oli pahoja keliakian oireita 10 vuotta sitten. Aloitin ruokavalion ennen testejä ja
vasta-aineita ei löytynyt. Olin ruokavaliolla 2-3 vuotta ja otin asteettain vehnän käyttöön, ohraa en lainkaan ja ruista rajoitetusti, kauraa söin koko ajan. Oireet pysyivät poissa, mutta palasivat voimakkaina viime vuonna.
Sitä enne väsyin ja oli mahakipuja. Epäilin diabetestä ja testasin ruokia. Nyt aloitin keliakia-potilaan ruokavalion ja oireet helpottivat taas parissa päivässä. En tunne tarkkaan, mutta epäilen, että minulla on jokin erityyppinen keliakian tapainen sairaus. Jokin vilja-allergia, kotimaisten viljojen valkuaisaineita kohtaan.
Koska oireet vähenevät ruokavaliolla, kysysin nyt mitä syötte te varmasti aidot keliakiaa sairastavat. Millä korvaatte mieluimmin ruisleivän? jne. esim. maun ja ravintoarvojen suhteen. Hinta on myös tärkeä. Leipä on ongelma ainakin minulle, kun on ollut niin helppoa ja halpaa syödä leipää välipalana kahvin kanssa.

7

1006

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • .....

      Ruisleivän ja kaiken muunkin leivän olen korvannut gluteenittomalla leivällä, vaikka se kallista onkin ja makukaan ei ole yhtä hyvä kuin normaalissa leivässä. Suomessa sentään on hyvät valikoimat gluteenittomia leipiä, varsinkin pakastimessa ja tuorettakin saa jostain paikoista, tosin tuore leipä on tuhottoman kallista. Itse teen paljon leipiä itse. Taikinaan sekaisin erilaisia jauhoja, hiutaleita ja siemeniä, niin saa ravintoarvoltaan ja maultaan hyvää leipää eikä hintakaan ole hirvittävä!

      • Aloitteleva

        Voitko kertoa, mitä kaikkea niihin leipiin voi laittaa. Ostin ensin hirssiä ja nyt tattaria.
        Ensimmäisellä kerralla ( eli vuosia sitten) tein leipää ainoastaan gluteiinittomista jauhoista (vehnä) ja lisäsin porkkanaa ja muita juureksia ruokaleipään. Nyt tulin siihen tulokseen, että ainakin aluksi luovun kokonaan kotimaisista viljoista.
        Hirssi maistui ensikertalaisesta "taivaan mannalta" ja vatsa hyrisi tyytyväisenä. Tattar vastaa kai paremmin ruista. Huomasin, että syönnin jälkeen odottelen kipuja eli tiedostamattomat refleksit ovat jäljellä.

        Missä hinnoissa ovat valmiit leivät ?


      • syön
        Aloitteleva kirjoitti:

        Voitko kertoa, mitä kaikkea niihin leipiin voi laittaa. Ostin ensin hirssiä ja nyt tattaria.
        Ensimmäisellä kerralla ( eli vuosia sitten) tein leipää ainoastaan gluteiinittomista jauhoista (vehnä) ja lisäsin porkkanaa ja muita juureksia ruokaleipään. Nyt tulin siihen tulokseen, että ainakin aluksi luovun kokonaan kotimaisista viljoista.
        Hirssi maistui ensikertalaisesta "taivaan mannalta" ja vatsa hyrisi tyytyväisenä. Tattar vastaa kai paremmin ruista. Huomasin, että syönnin jälkeen odottelen kipuja eli tiedostamattomat refleksit ovat jäljellä.

        Missä hinnoissa ovat valmiit leivät ?

        Syön kanssa ulkomailla vehnää tai muuallakin jo se ei sisällä askorbiinihappoa ja kotimaassa ruista, kaikkea viljaa mikä ei vaan sisällä askorbiinihappoa.

        toimii, ja ruokatorvi on edelleen
        tarkistuksissa kunnossa välitarkastuksissa.
        En sano lääkäreille että en ole kuurissani tiukka ettei kela korvaus lähde.


      • .....
        syön kirjoitti:

        Syön kanssa ulkomailla vehnää tai muuallakin jo se ei sisällä askorbiinihappoa ja kotimaassa ruista, kaikkea viljaa mikä ei vaan sisällä askorbiinihappoa.

        toimii, ja ruokatorvi on edelleen
        tarkistuksissa kunnossa välitarkastuksissa.
        En sano lääkäreille että en ole kuurissani tiukka ettei kela korvaus lähde.

        minä olisin kyllä totaalisen sairas! Vehnä on vehnää, on se sitten kasvanut missä päin maailmaa tahansa! Mutta hyvä sulle, jos pysyt kunnossa. Tosin kyllä mullakin ruokatorvi pysyy kunnossa vaikka söisin mitä, mutta ohutsuoli onkin sitten toinen juttu.


      • .....
        Aloitteleva kirjoitti:

        Voitko kertoa, mitä kaikkea niihin leipiin voi laittaa. Ostin ensin hirssiä ja nyt tattaria.
        Ensimmäisellä kerralla ( eli vuosia sitten) tein leipää ainoastaan gluteiinittomista jauhoista (vehnä) ja lisäsin porkkanaa ja muita juureksia ruokaleipään. Nyt tulin siihen tulokseen, että ainakin aluksi luovun kokonaan kotimaisista viljoista.
        Hirssi maistui ensikertalaisesta "taivaan mannalta" ja vatsa hyrisi tyytyväisenä. Tattar vastaa kai paremmin ruista. Huomasin, että syönnin jälkeen odottelen kipuja eli tiedostamattomat refleksit ovat jäljellä.

        Missä hinnoissa ovat valmiit leivät ?

        laitan erilaisia tummia jauhosekoituksia, joita saa valmiina kaupasta sekä esim. tattarijauhoa, kaurahiutaleita, hirssihiutaleita (hirssi on herkkua varsinkikin puurona!), pellavan-, auringonkukan- ja seesaminsiemeniä sekä perunakuitujauhhetta. Tulee todella kuitupitoisia ja terveellisiä leipiä ja maussa voittaa ylivoimaisesti kaupan leivät.

        Valmiit leivät maksaa suurin piirtein 3 - 5 euroa leivästä riippuen. Tuoreet leivät voi hyvinkin maksaa reilun 5 euroa. Gluteeniton näkkäri on myös tosi herkkua mun mielestä, mutta hinta on moninkertainen tavalliseen verrattuna.


      • keittokirjoja opiskeleva
        ..... kirjoitti:

        laitan erilaisia tummia jauhosekoituksia, joita saa valmiina kaupasta sekä esim. tattarijauhoa, kaurahiutaleita, hirssihiutaleita (hirssi on herkkua varsinkikin puurona!), pellavan-, auringonkukan- ja seesaminsiemeniä sekä perunakuitujauhhetta. Tulee todella kuitupitoisia ja terveellisiä leipiä ja maussa voittaa ylivoimaisesti kaupan leivät.

        Valmiit leivät maksaa suurin piirtein 3 - 5 euroa leivästä riippuen. Tuoreet leivät voi hyvinkin maksaa reilun 5 euroa. Gluteeniton näkkäri on myös tosi herkkua mun mielestä, mutta hinta on moninkertainen tavalliseen verrattuna.

        Luin vanhoja keittokirjoja, joissa neuvotaan esim. näkkileivän valmistus . Vaikka ko. leivät olivat kotimaisista viljoista, uskon että kaurasta onnistuu ihna samalla tavoin. Eli mikähän niissä maksaa?. Itse asiassa tarvitaan vain jauhoja hiivaa ja vettä sekä kaulin ja uuni, (hiivankin kai voi jättä pois) lisäksi mausteeksi suolaa. Riisijauhojenkin luulisi olevan halpoja, riisiä kun viljellään niin paljon ympäri maailmaa. Monet ei keliakiaa sairastavatkin voisivat haluta vaihtelua leipävalikoimaan ja tukea ruokavaliolla tiukasti oloevia ostamalla ja vaatimalla erilaisia tuotteita.


      • .....
        keittokirjoja opiskeleva kirjoitti:

        Luin vanhoja keittokirjoja, joissa neuvotaan esim. näkkileivän valmistus . Vaikka ko. leivät olivat kotimaisista viljoista, uskon että kaurasta onnistuu ihna samalla tavoin. Eli mikähän niissä maksaa?. Itse asiassa tarvitaan vain jauhoja hiivaa ja vettä sekä kaulin ja uuni, (hiivankin kai voi jättä pois) lisäksi mausteeksi suolaa. Riisijauhojenkin luulisi olevan halpoja, riisiä kun viljellään niin paljon ympäri maailmaa. Monet ei keliakiaa sairastavatkin voisivat haluta vaihtelua leipävalikoimaan ja tukea ruokavaliolla tiukasti oloevia ostamalla ja vaatimalla erilaisia tuotteita.

        Gluteenittomat leivät eivät saa sisältää pieniäkään määriä muita viljoja, joten gluteeniton leipä täytyy valmistaa erillään muista leivistä, omissaan uuneissa ja astioissa. Tämä teettää enemmän työtä ja maksaa. Kilon paketti kaurahiutaleita maksaa kaupassa noin euron, mutta saman kokoinen paketti puhdasta kauraa maksaa noin 5 euroa, koska puhtauden takaaminen on työläämpää ja kalliimpaa. Ja koska kuitenkin loppujen lopuksi gluteenittomia tuotteita ostaa vain hyvin pieni osa väestöstä, on menekki vähäistä, mikä myös nostaa hintaa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Sanna Marin kysyi hämmästyneenä: Onko Suomessa jäänmurtajia?

      Nettilehden toimittaja kysyi Sanna Marinilta suoraan, että sovittiinko nuo jäänmurtajien kaupat jo 2019, jolloin Marin k
      Maailman menoa
      71
      3899
    2. Voiko normaali ihminen ryhtyä vasemmistolaiseksi?

      Tätä jäin pohdiskelemaan.
      Maailman menoa
      101
      3505
    3. SDP haluaa 40 000 nettomaahanmuuttajaa

      SDP:n Suunnanmuutos-vaihtoehtobudjetissa, käy ilmi, että demarit itse asiassa vaativat räjähdysmäistä ”työperäisen” maah
      Maailman menoa
      78
      3338
    4. Mikä tuota vasemmistolaisista jankkaavaa vaivaa?

      Pahasti on ihon alle, siis korvien väliin, päässeet kummittelemaan. Ei ole terveen ihmisen merkki jankata yhdestä asia
      Maailman menoa
      36
      2638
    5. Mitä ajattelit kun näit

      kaivattusi ensimmäisen kerran? xd
      Ikävä
      124
      1608
    6. Nyt meni lopulliset lämmöt.

      Alan käyttäytymään yhtä kylmästi miehiä kohtaan kuin mua kohtaan on käyttäydytty ja vain käytetty viimeiset pari vuotta
      Sinkut
      36
      1516
    7. Meitä ei tule

      Koska periaatteemme ovat rakkautta vahvempia. Tämä on siis koettelemus, jonka tarkoitus on vahvistaa meitä yksilöinä 😌
      Ikävä
      22
      1114
    8. Sulla on avaimet ja keinot

      Jos haluat jatkaa tutustumista. Itse olen niin jäässä etten pysty tekemään enää mitään. Pidempi keppi johon on helpompi
      Ikävä
      19
      1114
    9. Onko erityinen paikka jossa haluaisit nyt olla

      Onko joku spesiaali lempipaikka missä mieluiten olisit?
      Ikävä
      42
      1100
    10. Itseään kannattaa tarkastella realistisesti ja

      miettiä mihin ne rahkeet oikeesti riittää. Tyhmempikin ymmärtää että varakas ylemmän tason mies ei kelpuuta sellaista ku
      Ikävä
      118
      1026
    Aihe