Keliakia tai ei

Oireet on selvät

Minulla oli pahoja keliakian oireita 10 vuotta sitten. Aloitin ruokavalion ennen testejä ja
vasta-aineita ei löytynyt. Olin ruokavaliolla 2-3 vuotta ja otin asteettain vehnän käyttöön, ohraa en lainkaan ja ruista rajoitetusti, kauraa söin koko ajan. Oireet pysyivät poissa, mutta palasivat voimakkaina viime vuonna.
Sitä enne väsyin ja oli mahakipuja. Epäilin diabetestä ja testasin ruokia. Nyt aloitin keliakia-potilaan ruokavalion ja oireet helpottivat taas parissa päivässä. En tunne tarkkaan, mutta epäilen, että minulla on jokin erityyppinen keliakian tapainen sairaus. Jokin vilja-allergia, kotimaisten viljojen valkuaisaineita kohtaan.
Koska oireet vähenevät ruokavaliolla, kysysin nyt mitä syötte te varmasti aidot keliakiaa sairastavat. Millä korvaatte mieluimmin ruisleivän? jne. esim. maun ja ravintoarvojen suhteen. Hinta on myös tärkeä. Leipä on ongelma ainakin minulle, kun on ollut niin helppoa ja halpaa syödä leipää välipalana kahvin kanssa.

7

997

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • .....

      Ruisleivän ja kaiken muunkin leivän olen korvannut gluteenittomalla leivällä, vaikka se kallista onkin ja makukaan ei ole yhtä hyvä kuin normaalissa leivässä. Suomessa sentään on hyvät valikoimat gluteenittomia leipiä, varsinkin pakastimessa ja tuorettakin saa jostain paikoista, tosin tuore leipä on tuhottoman kallista. Itse teen paljon leipiä itse. Taikinaan sekaisin erilaisia jauhoja, hiutaleita ja siemeniä, niin saa ravintoarvoltaan ja maultaan hyvää leipää eikä hintakaan ole hirvittävä!

      • Aloitteleva

        Voitko kertoa, mitä kaikkea niihin leipiin voi laittaa. Ostin ensin hirssiä ja nyt tattaria.
        Ensimmäisellä kerralla ( eli vuosia sitten) tein leipää ainoastaan gluteiinittomista jauhoista (vehnä) ja lisäsin porkkanaa ja muita juureksia ruokaleipään. Nyt tulin siihen tulokseen, että ainakin aluksi luovun kokonaan kotimaisista viljoista.
        Hirssi maistui ensikertalaisesta "taivaan mannalta" ja vatsa hyrisi tyytyväisenä. Tattar vastaa kai paremmin ruista. Huomasin, että syönnin jälkeen odottelen kipuja eli tiedostamattomat refleksit ovat jäljellä.

        Missä hinnoissa ovat valmiit leivät ?


      • syön
        Aloitteleva kirjoitti:

        Voitko kertoa, mitä kaikkea niihin leipiin voi laittaa. Ostin ensin hirssiä ja nyt tattaria.
        Ensimmäisellä kerralla ( eli vuosia sitten) tein leipää ainoastaan gluteiinittomista jauhoista (vehnä) ja lisäsin porkkanaa ja muita juureksia ruokaleipään. Nyt tulin siihen tulokseen, että ainakin aluksi luovun kokonaan kotimaisista viljoista.
        Hirssi maistui ensikertalaisesta "taivaan mannalta" ja vatsa hyrisi tyytyväisenä. Tattar vastaa kai paremmin ruista. Huomasin, että syönnin jälkeen odottelen kipuja eli tiedostamattomat refleksit ovat jäljellä.

        Missä hinnoissa ovat valmiit leivät ?

        Syön kanssa ulkomailla vehnää tai muuallakin jo se ei sisällä askorbiinihappoa ja kotimaassa ruista, kaikkea viljaa mikä ei vaan sisällä askorbiinihappoa.

        toimii, ja ruokatorvi on edelleen
        tarkistuksissa kunnossa välitarkastuksissa.
        En sano lääkäreille että en ole kuurissani tiukka ettei kela korvaus lähde.


      • .....
        syön kirjoitti:

        Syön kanssa ulkomailla vehnää tai muuallakin jo se ei sisällä askorbiinihappoa ja kotimaassa ruista, kaikkea viljaa mikä ei vaan sisällä askorbiinihappoa.

        toimii, ja ruokatorvi on edelleen
        tarkistuksissa kunnossa välitarkastuksissa.
        En sano lääkäreille että en ole kuurissani tiukka ettei kela korvaus lähde.

        minä olisin kyllä totaalisen sairas! Vehnä on vehnää, on se sitten kasvanut missä päin maailmaa tahansa! Mutta hyvä sulle, jos pysyt kunnossa. Tosin kyllä mullakin ruokatorvi pysyy kunnossa vaikka söisin mitä, mutta ohutsuoli onkin sitten toinen juttu.


      • .....
        Aloitteleva kirjoitti:

        Voitko kertoa, mitä kaikkea niihin leipiin voi laittaa. Ostin ensin hirssiä ja nyt tattaria.
        Ensimmäisellä kerralla ( eli vuosia sitten) tein leipää ainoastaan gluteiinittomista jauhoista (vehnä) ja lisäsin porkkanaa ja muita juureksia ruokaleipään. Nyt tulin siihen tulokseen, että ainakin aluksi luovun kokonaan kotimaisista viljoista.
        Hirssi maistui ensikertalaisesta "taivaan mannalta" ja vatsa hyrisi tyytyväisenä. Tattar vastaa kai paremmin ruista. Huomasin, että syönnin jälkeen odottelen kipuja eli tiedostamattomat refleksit ovat jäljellä.

        Missä hinnoissa ovat valmiit leivät ?

        laitan erilaisia tummia jauhosekoituksia, joita saa valmiina kaupasta sekä esim. tattarijauhoa, kaurahiutaleita, hirssihiutaleita (hirssi on herkkua varsinkikin puurona!), pellavan-, auringonkukan- ja seesaminsiemeniä sekä perunakuitujauhhetta. Tulee todella kuitupitoisia ja terveellisiä leipiä ja maussa voittaa ylivoimaisesti kaupan leivät.

        Valmiit leivät maksaa suurin piirtein 3 - 5 euroa leivästä riippuen. Tuoreet leivät voi hyvinkin maksaa reilun 5 euroa. Gluteeniton näkkäri on myös tosi herkkua mun mielestä, mutta hinta on moninkertainen tavalliseen verrattuna.


      • keittokirjoja opiskeleva
        ..... kirjoitti:

        laitan erilaisia tummia jauhosekoituksia, joita saa valmiina kaupasta sekä esim. tattarijauhoa, kaurahiutaleita, hirssihiutaleita (hirssi on herkkua varsinkikin puurona!), pellavan-, auringonkukan- ja seesaminsiemeniä sekä perunakuitujauhhetta. Tulee todella kuitupitoisia ja terveellisiä leipiä ja maussa voittaa ylivoimaisesti kaupan leivät.

        Valmiit leivät maksaa suurin piirtein 3 - 5 euroa leivästä riippuen. Tuoreet leivät voi hyvinkin maksaa reilun 5 euroa. Gluteeniton näkkäri on myös tosi herkkua mun mielestä, mutta hinta on moninkertainen tavalliseen verrattuna.

        Luin vanhoja keittokirjoja, joissa neuvotaan esim. näkkileivän valmistus . Vaikka ko. leivät olivat kotimaisista viljoista, uskon että kaurasta onnistuu ihna samalla tavoin. Eli mikähän niissä maksaa?. Itse asiassa tarvitaan vain jauhoja hiivaa ja vettä sekä kaulin ja uuni, (hiivankin kai voi jättä pois) lisäksi mausteeksi suolaa. Riisijauhojenkin luulisi olevan halpoja, riisiä kun viljellään niin paljon ympäri maailmaa. Monet ei keliakiaa sairastavatkin voisivat haluta vaihtelua leipävalikoimaan ja tukea ruokavaliolla tiukasti oloevia ostamalla ja vaatimalla erilaisia tuotteita.


      • .....
        keittokirjoja opiskeleva kirjoitti:

        Luin vanhoja keittokirjoja, joissa neuvotaan esim. näkkileivän valmistus . Vaikka ko. leivät olivat kotimaisista viljoista, uskon että kaurasta onnistuu ihna samalla tavoin. Eli mikähän niissä maksaa?. Itse asiassa tarvitaan vain jauhoja hiivaa ja vettä sekä kaulin ja uuni, (hiivankin kai voi jättä pois) lisäksi mausteeksi suolaa. Riisijauhojenkin luulisi olevan halpoja, riisiä kun viljellään niin paljon ympäri maailmaa. Monet ei keliakiaa sairastavatkin voisivat haluta vaihtelua leipävalikoimaan ja tukea ruokavaliolla tiukasti oloevia ostamalla ja vaatimalla erilaisia tuotteita.

        Gluteenittomat leivät eivät saa sisältää pieniäkään määriä muita viljoja, joten gluteeniton leipä täytyy valmistaa erillään muista leivistä, omissaan uuneissa ja astioissa. Tämä teettää enemmän työtä ja maksaa. Kilon paketti kaurahiutaleita maksaa kaupassa noin euron, mutta saman kokoinen paketti puhdasta kauraa maksaa noin 5 euroa, koska puhtauden takaaminen on työläämpää ja kalliimpaa. Ja koska kuitenkin loppujen lopuksi gluteenittomia tuotteita ostaa vain hyvin pieni osa väestöstä, on menekki vähäistä, mikä myös nostaa hintaa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Laitetaas nyt kirjaimet tänne

      kuka kaipaa ja ketä ?
      Ikävä
      147
      10823
    2. Pieni häivähdys sinusta

      Olet niin totinen
      Ikävä
      52
      5170
    3. Taas ryssittiin oikein kunnolla

      r….ä hyökkäsi Viroon sikaili taas ajattelematta yhtään mitään https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000011347289.html
      NATO
      45
      2373
    4. Missä olet ollut tänään kaivattuni?

      Ikävä sai yliotteen ❤️ En nähnyt sua tänään söpö mies
      Ikävä
      29
      2073
    5. Vanha Suola janottaa Iivarilla

      Vanha suola janottaa Siikalatvan kunnanjohtaja Pekka Iivaria. Mies kiertää Kemijärven kyläjuhlia ja kulttuuritapahtumia
      Kemijärvi
      13
      1671
    6. Valtimon Haapajärvellä paatti mäni nurin

      Ikävä onnettomuus Haapajärvellä. Vene hörpppi vettä matkalla saaren. Veneessä ol 5 henkilöä, kolme uiskenteli rantaan,
      Nurmes
      41
      1492
    7. Tiedän kuka sinä noista olet

      Lucky for you, olen rakastunut sinuun joten en reagoi negatiivisesti. Voit kertoa kavereillesi että kyl vaan, rakkautta
      Ikävä
      29
      1194
    8. Känniläiset veneessä?

      Siinä taas päästiin näyttämään miten tyhmiä känniläiset on. Heh heh "Kaikki osalliset ovat täysi-ikäisiä ja alkoholin v
      Nurmes
      35
      1146
    9. Daniel Nummelan linjapuhe 2025

      Kansanlähetyksen toiminnanjohtajan Daniel Nummelan linjapuhe tänään. Rehellistä analyysiä mm. evlut kirkosta ja piispo
      Luterilaisuus
      92
      915
    10. TÄSTÄ TAITAA TULLA SUOMEN HISTORIAN SUURIN USKONNONVAPAUDEN OIKEUDENKÄYNTI.

      Sinun täytyy hyväksyä se että jos sinä vetoat uskonnonvapauteen, silloin sinun tulee antaa myös muille vastaava vapaus o
      Hindulaisuus
      317
      862
    Aihe