Keliakia tai ei

Oireet on selvät

Minulla oli pahoja keliakian oireita 10 vuotta sitten. Aloitin ruokavalion ennen testejä ja
vasta-aineita ei löytynyt. Olin ruokavaliolla 2-3 vuotta ja otin asteettain vehnän käyttöön, ohraa en lainkaan ja ruista rajoitetusti, kauraa söin koko ajan. Oireet pysyivät poissa, mutta palasivat voimakkaina viime vuonna.
Sitä enne väsyin ja oli mahakipuja. Epäilin diabetestä ja testasin ruokia. Nyt aloitin keliakia-potilaan ruokavalion ja oireet helpottivat taas parissa päivässä. En tunne tarkkaan, mutta epäilen, että minulla on jokin erityyppinen keliakian tapainen sairaus. Jokin vilja-allergia, kotimaisten viljojen valkuaisaineita kohtaan.
Koska oireet vähenevät ruokavaliolla, kysysin nyt mitä syötte te varmasti aidot keliakiaa sairastavat. Millä korvaatte mieluimmin ruisleivän? jne. esim. maun ja ravintoarvojen suhteen. Hinta on myös tärkeä. Leipä on ongelma ainakin minulle, kun on ollut niin helppoa ja halpaa syödä leipää välipalana kahvin kanssa.

7

1011

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • .....

      Ruisleivän ja kaiken muunkin leivän olen korvannut gluteenittomalla leivällä, vaikka se kallista onkin ja makukaan ei ole yhtä hyvä kuin normaalissa leivässä. Suomessa sentään on hyvät valikoimat gluteenittomia leipiä, varsinkin pakastimessa ja tuorettakin saa jostain paikoista, tosin tuore leipä on tuhottoman kallista. Itse teen paljon leipiä itse. Taikinaan sekaisin erilaisia jauhoja, hiutaleita ja siemeniä, niin saa ravintoarvoltaan ja maultaan hyvää leipää eikä hintakaan ole hirvittävä!

      • Aloitteleva

        Voitko kertoa, mitä kaikkea niihin leipiin voi laittaa. Ostin ensin hirssiä ja nyt tattaria.
        Ensimmäisellä kerralla ( eli vuosia sitten) tein leipää ainoastaan gluteiinittomista jauhoista (vehnä) ja lisäsin porkkanaa ja muita juureksia ruokaleipään. Nyt tulin siihen tulokseen, että ainakin aluksi luovun kokonaan kotimaisista viljoista.
        Hirssi maistui ensikertalaisesta "taivaan mannalta" ja vatsa hyrisi tyytyväisenä. Tattar vastaa kai paremmin ruista. Huomasin, että syönnin jälkeen odottelen kipuja eli tiedostamattomat refleksit ovat jäljellä.

        Missä hinnoissa ovat valmiit leivät ?


      • syön
        Aloitteleva kirjoitti:

        Voitko kertoa, mitä kaikkea niihin leipiin voi laittaa. Ostin ensin hirssiä ja nyt tattaria.
        Ensimmäisellä kerralla ( eli vuosia sitten) tein leipää ainoastaan gluteiinittomista jauhoista (vehnä) ja lisäsin porkkanaa ja muita juureksia ruokaleipään. Nyt tulin siihen tulokseen, että ainakin aluksi luovun kokonaan kotimaisista viljoista.
        Hirssi maistui ensikertalaisesta "taivaan mannalta" ja vatsa hyrisi tyytyväisenä. Tattar vastaa kai paremmin ruista. Huomasin, että syönnin jälkeen odottelen kipuja eli tiedostamattomat refleksit ovat jäljellä.

        Missä hinnoissa ovat valmiit leivät ?

        Syön kanssa ulkomailla vehnää tai muuallakin jo se ei sisällä askorbiinihappoa ja kotimaassa ruista, kaikkea viljaa mikä ei vaan sisällä askorbiinihappoa.

        toimii, ja ruokatorvi on edelleen
        tarkistuksissa kunnossa välitarkastuksissa.
        En sano lääkäreille että en ole kuurissani tiukka ettei kela korvaus lähde.


      • .....
        syön kirjoitti:

        Syön kanssa ulkomailla vehnää tai muuallakin jo se ei sisällä askorbiinihappoa ja kotimaassa ruista, kaikkea viljaa mikä ei vaan sisällä askorbiinihappoa.

        toimii, ja ruokatorvi on edelleen
        tarkistuksissa kunnossa välitarkastuksissa.
        En sano lääkäreille että en ole kuurissani tiukka ettei kela korvaus lähde.

        minä olisin kyllä totaalisen sairas! Vehnä on vehnää, on se sitten kasvanut missä päin maailmaa tahansa! Mutta hyvä sulle, jos pysyt kunnossa. Tosin kyllä mullakin ruokatorvi pysyy kunnossa vaikka söisin mitä, mutta ohutsuoli onkin sitten toinen juttu.


      • .....
        Aloitteleva kirjoitti:

        Voitko kertoa, mitä kaikkea niihin leipiin voi laittaa. Ostin ensin hirssiä ja nyt tattaria.
        Ensimmäisellä kerralla ( eli vuosia sitten) tein leipää ainoastaan gluteiinittomista jauhoista (vehnä) ja lisäsin porkkanaa ja muita juureksia ruokaleipään. Nyt tulin siihen tulokseen, että ainakin aluksi luovun kokonaan kotimaisista viljoista.
        Hirssi maistui ensikertalaisesta "taivaan mannalta" ja vatsa hyrisi tyytyväisenä. Tattar vastaa kai paremmin ruista. Huomasin, että syönnin jälkeen odottelen kipuja eli tiedostamattomat refleksit ovat jäljellä.

        Missä hinnoissa ovat valmiit leivät ?

        laitan erilaisia tummia jauhosekoituksia, joita saa valmiina kaupasta sekä esim. tattarijauhoa, kaurahiutaleita, hirssihiutaleita (hirssi on herkkua varsinkikin puurona!), pellavan-, auringonkukan- ja seesaminsiemeniä sekä perunakuitujauhhetta. Tulee todella kuitupitoisia ja terveellisiä leipiä ja maussa voittaa ylivoimaisesti kaupan leivät.

        Valmiit leivät maksaa suurin piirtein 3 - 5 euroa leivästä riippuen. Tuoreet leivät voi hyvinkin maksaa reilun 5 euroa. Gluteeniton näkkäri on myös tosi herkkua mun mielestä, mutta hinta on moninkertainen tavalliseen verrattuna.


      • keittokirjoja opiskeleva
        ..... kirjoitti:

        laitan erilaisia tummia jauhosekoituksia, joita saa valmiina kaupasta sekä esim. tattarijauhoa, kaurahiutaleita, hirssihiutaleita (hirssi on herkkua varsinkikin puurona!), pellavan-, auringonkukan- ja seesaminsiemeniä sekä perunakuitujauhhetta. Tulee todella kuitupitoisia ja terveellisiä leipiä ja maussa voittaa ylivoimaisesti kaupan leivät.

        Valmiit leivät maksaa suurin piirtein 3 - 5 euroa leivästä riippuen. Tuoreet leivät voi hyvinkin maksaa reilun 5 euroa. Gluteeniton näkkäri on myös tosi herkkua mun mielestä, mutta hinta on moninkertainen tavalliseen verrattuna.

        Luin vanhoja keittokirjoja, joissa neuvotaan esim. näkkileivän valmistus . Vaikka ko. leivät olivat kotimaisista viljoista, uskon että kaurasta onnistuu ihna samalla tavoin. Eli mikähän niissä maksaa?. Itse asiassa tarvitaan vain jauhoja hiivaa ja vettä sekä kaulin ja uuni, (hiivankin kai voi jättä pois) lisäksi mausteeksi suolaa. Riisijauhojenkin luulisi olevan halpoja, riisiä kun viljellään niin paljon ympäri maailmaa. Monet ei keliakiaa sairastavatkin voisivat haluta vaihtelua leipävalikoimaan ja tukea ruokavaliolla tiukasti oloevia ostamalla ja vaatimalla erilaisia tuotteita.


      • .....
        keittokirjoja opiskeleva kirjoitti:

        Luin vanhoja keittokirjoja, joissa neuvotaan esim. näkkileivän valmistus . Vaikka ko. leivät olivat kotimaisista viljoista, uskon että kaurasta onnistuu ihna samalla tavoin. Eli mikähän niissä maksaa?. Itse asiassa tarvitaan vain jauhoja hiivaa ja vettä sekä kaulin ja uuni, (hiivankin kai voi jättä pois) lisäksi mausteeksi suolaa. Riisijauhojenkin luulisi olevan halpoja, riisiä kun viljellään niin paljon ympäri maailmaa. Monet ei keliakiaa sairastavatkin voisivat haluta vaihtelua leipävalikoimaan ja tukea ruokavaliolla tiukasti oloevia ostamalla ja vaatimalla erilaisia tuotteita.

        Gluteenittomat leivät eivät saa sisältää pieniäkään määriä muita viljoja, joten gluteeniton leipä täytyy valmistaa erillään muista leivistä, omissaan uuneissa ja astioissa. Tämä teettää enemmän työtä ja maksaa. Kilon paketti kaurahiutaleita maksaa kaupassa noin euron, mutta saman kokoinen paketti puhdasta kauraa maksaa noin 5 euroa, koska puhtauden takaaminen on työläämpää ja kalliimpaa. Ja koska kuitenkin loppujen lopuksi gluteenittomia tuotteita ostaa vain hyvin pieni osa väestöstä, on menekki vähäistä, mikä myös nostaa hintaa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Persuja ei aluevaltuustoissa näy

      Ei tunnu persuja paljon paikalliset asiat kiinnostavan, vaan ainoastaan ulkomaalaiset, joku Israel ja Trumpin fanitus.
      Maailman menoa
      91
      3942
    2. Päivän Riikka: Uudenkaupungin autotehdas hiljeni

      Näin ne 100 000 uutta pysyvää ei-tempputyötä yksityiselle sektorille tämän hallituksen ansiosta syntyy. Työntekijöille j
      Maailman menoa
      97
      3297
    3. Riikka vie Suomen kohta ykköseksi työttömyyskisassa

      Espanja: 10,5 % Suomi: 10,3 % Ruotsi: 9,3 % Kisa on tiukkaa, mutta Riikalla hyvä draivi päällä. Vasemmistolaisen päämin
      Maailman menoa
      123
      2597
    4. Miten juhlitte ensi lauantaina?

      Se on kalenteriin merkitty juhlapäiväksi, niin sitä kai kuuluu juhlia.
      Maailman menoa
      207
      1908
    5. Mikä ihme teitä savolaisia tuossa

      p*rs*reiässä niin kiinnostelee? Että siitä pitää päntönnään huutaa.
      Tuusniemi
      20
      1774
    6. Varusmiehen kuolema

      Ei ollut vahinko, ei aiheuttanut vaaraa muille, eikä ollut rikos, mitä jää jäljelle? Oliko kyseessä oman käden kautta lä
      Kajaani
      95
      1638
    7. Laita tunniste josta kaivattusi tietää sun kirjoittavan täällä

      Joku yksilöity yhteinen juttu joka on sun ja kaivattusi välillä. Tuntomerkkinä esim. punainen pipopää, tonttu-ukko tai m
      Ikävä
      78
      1622
    8. Mikä tekee naisesta

      Seksikkään ja viehättävän? Entä miehestä?
      Ikävä
      110
      1519
    9. Kumpaan rahat, mummojen vaippoihin vai Nalle WahIroosille?

      JOS siis sinä saisit päättää?
      Maailman menoa
      1
      1291
    10. Mitä ajattelet rakkaastasi tällähetkellä?

      Itse haluaisin jo hänen viereen..
      Ikävä
      57
      1182
    Aihe