Voiko tämä olla keliakiaa

Desperate

Alan olla aivan epätoivoinen hankalan vatsani kanssa. Mulla on diagnosoitu jo vuosia sitten vaikka sun mitä vatsavaivaa: ruokatorven tulehdusta, kroonista vatsakatarria jne., lääkityksenä Nexium 40 mg. Olen myös kärsinyt toistuvia pidempiä jaksoja epämääräisestä lämpöilystä (n. 37-37.3 astetta). En tiedä liittyykö kuumeilu edellämainittuihin vaivoihin vai mihin, syy ei ole selvinnyt.

Parisen vuotta sitten huomasin että pienikin vehnä altistus aiheuttaa aivan järkyttävä vatsan turpoamisen (näyttää suunnilleen siltä kuin olisi seitsemännellä raskaana) ja pahoinvoinnin. Samoja oireita oli siis kyllä aiemminkin, mutta en tiennyt aiheuttajaa, luulin että rasvainen ruoka tms. olisi ollut syy. Tätä tuli sitten testailtua empiirisillä ihmiskokeilla ja aina pienikin murunen vehnäpitoista tuotetta aiheutti saman reaktion.

Testailut on jo aikaa sitten jääneet, kun asia tuli selväksi ja tuo testailu ei mitään mukavaa kyllä ollut. Nyt alkaa näyttää siltä että myös ruis aiheuttaa vähän lievempänä samaa eli sekin on jäämässä ruokavaliosta. Olutta en ole voinut juoda vuosiin erittäin pahojen samantyyppisten oireiden vuoksi, ohraleipää en ole kokeillut kun en ole löytänyt vehnätöntä. Mutta mahdollisesti/todennäköisesti ohra kuuluu samaan kategoriaan.

Eli vaikuttaisi aikalailla keliakian tyyppiseltä oireilulta.

Mutta, mutta.... Nyt on vain niin että en kärsi ripulista, joka käsittääkseni kuuluu aina keliakian oireistoon..? Vaivana on pikemminkin täysin päinvastaisesti ummetus. Viime vuoden alussa otetuissa verikokeissa ei myöskään näkynyt keliakian vasta-aineita.

Voisiko tämä jatkuva oireilu olla kaikesta huolimatta keliakian aiheuttamaa? Yksi tuttu lääkäri tuossa mainitsi että hänestä on täysin mahdollista että kaikki muutkin vatsavaivani olisivat lähtökohtaisesti keliakian aiheuttamia. Voisiko näin tosiaan olla?

5

1927

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • oireena

   Ripuli on kyllä tyypillinen keliakian oire, mutta ei sitä välttämättä kaikilla ole. Ihan hyvin voi olla ummetusta ym. sen sijaan.

   Jos noin selvästi oirehdit gluteenipitoisten tuotteiden jälkeen niin suosittelen lääkäriin ja keliakiatestiin menemistä ennen gluteenittoman dieetin aloittamista.

   • diagnosointia

    ei tehdä pelkästään sen perusteella, näkyykö vasta-aineita veressä. Varman tiedon saisi ohutsuolesta otettavan koepalan avulla. Keliakia kun tuohoaa ohutsuolen villuksia ja limakalvoa. Keliakian kanssa yhdessä voi olla myös laktoosioireita. (Haglund B. ym. 2007. Ihmisen ravitsemus.)


   • siedä viljatuotteita
    diagnosointia kirjoitti:

    ei tehdä pelkästään sen perusteella, näkyykö vasta-aineita veressä. Varman tiedon saisi ohutsuolesta otettavan koepalan avulla. Keliakia kun tuohoaa ohutsuolen villuksia ja limakalvoa. Keliakian kanssa yhdessä voi olla myös laktoosioireita. (Haglund B. ym. 2007. Ihmisen ravitsemus.)

    Diabetes eli sokeritauti on kuulemaa hiilihydraattiaineen vaihduntasairaus.

    Ja nykyään tämä sairaus on vaan lisääntynyt epäterveellisten ruokien vuoksi.

    Itse olen diabetes-potilas. Ja itslläni viljatuottteet aiheuttaa vatsan turvotusta.
    Niin, että useammassa kuin yhdessä sairaudessa voi olla samat oireet.

    Sen vuoksi kannattaa mennä lääkäriin, eikä itse alkaa tohtoroimaan. Että ei hoida väärää sairautta, ja se oikea sairaus voi rauhassa edetä.
    Sen oikean diagnoosin voi monesti tehdä vaan lääkäri.


   • Onko mahdollista?

    Onko mahdollista, että jo muutaman päivän dietti,
    (gluteiiniton tai viljaton) vaikuttaa testien luotettavuuteen. Eli haluaisin tietää kauanko kestää suolinukan parantuminen siitä kun dieetti on aloitettu ja kuinka pian verikokeet näyttävät vastaavasti miinusta.


   • yksilöllistä
    Onko mahdollista? kirjoitti:

    Onko mahdollista, että jo muutaman päivän dietti,
    (gluteiiniton tai viljaton) vaikuttaa testien luotettavuuteen. Eli haluaisin tietää kauanko kestää suolinukan parantuminen siitä kun dieetti on aloitettu ja kuinka pian verikokeet näyttävät vastaavasti miinusta.

    Gluteenittoman ruokavalion vaikutus sekä oireisiin, veriarvoihin ja suolinukan parantumiseen on kovin yksilöllistä. Mutta muutamassa päivässä vasta-aineet eivät elimistöstä katoa ja jos suolinukan tuhoutuminen on alkanut, sen parantuminen kestää viikkoja/kuukausia riippuen tuhon määrästä.

    Ihan samoin yksilöllisiä ovat gluteenipitoisen ruoan syömisenkin vaikutukset. Joillain reaktiot ovat välittömiä, huomattavia ja pitkäkestoisia, joku toinen ei välttämättä edes huomaa syöneensä sopimatonta ruokaa.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Jetin syöksy saanut lisää vauhtia

   Huh huh - uusimmat uutiset viittaa siihen aika vahvasti, että nyt mennään lujaa kyytiä kohti pohjaa! Mutta eipä sitä koskaan tiedä, jospa sieltä viel
   Kotimaiset julkkisjuorut
   66
   2987
  2. Nainen tuutko mun vaimoksi

   Ostin jo sormukset ja rakastan sinua ♥️♥️♥️♥️
   Ikävä
   80
   1493
  3. Mulla on ikävä sinua

   Kun oli edes joku yhteys. Nyt ei ole enää mitään, ja tuskin tulee koskaan olemaan. Katsoin kuvaasi ja tulin niin iloiseksi, mutta samalla haikeaksi.
   Ikävä
   32
   933
  4. Uusi viihdesarja-tietovisa Hengaillaan sai murskakritiikkiä somessa. Mitä itse tykkäsit?

   Ylen uusi Hengaillaan starttasi lauantaina. Jenni Poikelus juonsi ja Riku Rantala tuomaroi. Ohjelma sai murskakritiikkiä somessa. Mitä itse tykkäsit
   Tv-sarjat
   48
   900
  5. Hyvää iltaa

   Onko tullut edistymistä kaivattunsa kanssa? Tämä kysymys erityisesti yhdelle miehelle täällä. :)
   Ikävä
   88
   885
  6. Suomi kuihtuu ilman maahanmuuttoa

   Aika pahan laittoi Iltalehti persuille :-D https://www.iltalehti.fi/paakirjoitus/a/87de288c-7c6f-4ed3-b81c-72bea585649a
   Maailman menoa
   405
   869
  7. Törmäsin lauseeseen

   "Kun ihmiset tietävät tehneensä sinulle väärin, he välttelevät sinua". Taitaa olla totuuden siemen.
   Ikävä
   73
   738
  8. Ikuisuusaihe yön pimeiden tuntien mausteeksi

   Kuka nyt sitten on koijannut, ketä ja miten, se on aina hyvä debatin paikka. Ei ne miehetkään puhtaita pulmusia tuolla saralla ole, siksi kummeksuttaa
   Sinkut
   166
   723
  9. Suomalaisen koulun alamäki alkoi ministeri Vikkusen aikana

   konsulentit hyppäsivät pöydällä ja meno jatkui Graham-Laasosen aikana, kun kokoomus halpuutti suomalaista koulutusjärjestelmää parhaansa mukaan. Nyt t
   Perussuomalaiset
   61
   673
  Aihe