Jacot

tetet

Hei! Olen harkinnut hankkivani harmaapapukaijan (timneh) kunhan elämäntilanteeni muuttuu sopivammaksi.

Sitä olen miettinyt että stressaantuvatko Jacot sen helpommin matkustamisesta, kuin muut isommat papukaijat? Onko 4-5 kertaa vuodessa matkustaminen toiselle paikkakunnalle aina joksikin aikaa liian paljon tälle linnulle? Sitä kun aina lukee että Jacot pitävät säännöllisestä/tutusta ja turvallisesta elämäntyylistä.. :)

2

366

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • -M-

      KAIKKI papukaijat pitävät rutiineista, ei jako siinä suhteessa mikään poikkeus ole, mutta jos matkustus toistuu säännöllisesti tulee siitäkin yksi rutiini, eikö vaan. 4-5- kertaa ei kuulosta pahalta, etenkin jos se toinen paikka on aina sama ja siellä nyt edes muutaman päivän putkeen viettää (päivä pari menee taatusti ihmetellessä maisemien vaihdosta). Ensimmäisillä kerroilla varmasti tulee ihmettelyä mutta sen jälkeenhän paikka on jo tuttu ja matkustukseenkin tottuu lintu nopeasti kun huomaa ettei siinä mitään ihmeempiä satu.
      Ja vaikka papparit rutiineistä pitävät, ei se tarkoita sitä etteikö niillekin vaihtelu välillä tee hyvää ja tokihan ne pitää opettaa sietämään kohtuullisessa määrin muutoksia elämässään ettei sitten tule ongelmaa. Pahinta on paapoa ja varoa lintua niin että se saa lopulta hermoromahduksen jos omistaja siirtää kukkaruukun ikkanalaudan toiseen laitaan.

      Eli kunhan osa asioista on aina siinä tutussa ja turvallisessa uomassa (esim joku tuttu lelu, tuttu hoitaja, tuttua ruokaa tms) voi sitten taas jotain toisia kohtia muutella ilman että lintu siitä liikaa joutuu hermoilemaan. Mitä nuorempana lintua alkaa rauhallisesti opettaa uusiin asioihin ja tilanteisiin sitä helpommin se niitä sietää vanhempanakin. Mitä enemmän asioita kerralla muuttuu (kuten vaikka kokonaan toiseen kotiin/omistajalle siirtyminen) sitä enemmän aikaa linnulla pitää olla niistä toipumiseen.

      Matkailukeikkoja varten kannattaa hommata hyvissä ajoin pienempi reissuhäkki (mahdollisesti jopa yksi ihan pieni kuljetushäkiksi/kopiksi ja toinen vähän isompi mutta mukavasti matkustava, vaikka sopivilla pinnoilla varustettu kokoontaitettava koirahäkki perillä oleskeluhäkiksi), ja totutttaa lintu niihin hyvissä ajoin vaikka namupalojen avulla. Ihanteellista tietysti olisi jos molempiin päihin on mahdollista pysysvästi laittaa ihan normaalikokoinen iso häkki.

      • ...

        Kesy lintu kannattaa ehdottomasti totuttaa siirtelyyn. Miettii vaikka millainen stressi ja järkytys linnulle on esim. eläinlääkärille meno kun sitä ei ole koskaan totutettu muuhun kuin kotona olemiseen. Jakot kun muutenkin ovat niin stressaavia..

        Tulee kuitenkin muistaa, että homma kannattaa aloittaa pikkuhiljaa. Ensin tutustuttaa se kuljetushäkkiin, niin että linnun saa helposti sinne tarvittaessa. Häkin voi vaikka laittaa aluksi esille ja sinne kivoja leluja ja herkkua, jolloin lintu voi itse mennä tutkimaan häkkiä ja saada siitä positiivisia kokemuksia.

        Kun lintu on tottunut häkkiin niin sitten voi miettiä jo pienelle ajolle lähtöä. Ensimmäinen kerta kannattaa olla ihan lyhkänen reissu, ajella joitakin kilometrejä ympäriinsä linnun kanssa. Jokin riepu häkin päällä voi tuoda turvallista oloa linnulle ja suojata sitä muutenkin siirtyessä autoon(talvella tietty parempi). Kaikki linnut eivät välttämättä tykkää, että peittää koko häkin, olisikin hyvä, että lintu näkee jonkin verran mitä ympärillä tapahtuu.

        Meillä harmaa reissaa useasti mukana, kymmeniä kertoja vuodessa. Olen pyrkinyt ottamaan sen tasaisin väliajoin jonnekin mukaan, vaikka vain lyhyellekin reissulle, että tottumus tavallaan pysyy yllä. Kyllä se aina jonkin verran stressaa matkailua, mutta kun on tottunut niin ei onneksi niin paljon. Autossa se yleensä päästää nokastaan jopa koko sanavarastonsakin väliin, joten matka ei ihmisille ainakaan ole tylsä;) Itse käytän kokoontaitettavaa koirahäkkiä sillä matkailuhäkkinä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 175
      5156
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      126
      4643
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      30
      2976
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      31
      1955
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1794
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1737
    7. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      108
      1726
    8. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1720
    9. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1633
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1561
    Aihe