Toppirikisen genuoista?

Henry Morgan

Kesällä vaihdoin vanhan osatakilaisen paattini toppirikiseen, johon olen ajatellut teettää uuden G4n. Yleensä käytössä on ollut yksinpurjehduksilla G2 tai G3, ykköstä olen vain kerran kokeillut ja huomannut sen antaman vauhtihyödyn olevan käytön hankaluuden lisääntymistä vastaamattoman.
Helpompaa on käyttää sukassa olevaa genaakkeria kevyehkössä kelissä.

Pienemmät genuat on kuitenkin mielestäni liian matalia, eli niiden etuliikki on huomattavan lyhyt. Olen käyttänyt köydenpätkää halssikulmassa nostamaan purjetta ylöspäin kannesta, joka on antanut huomattavasti lisää vauhtia sekä paremman näkyväisyyden eteen.

Tätä asiaa miettiesssäni olen ajatellut kokeilla täyskorkeaa 120% fokkaa, joka pinta-alaltaan olisi nykyisen kolmosen luokkaa. Tämän käsittely olisi vielä helppoa, lisäksi se ehkä vähentäisi nousuherkkyyttä verrattuna matalampaan kolmoseen reivaamattomalla isolla.

Onko perusteluita, miksi kyseinen purje ei toimisi? Rullapurjeita en vielä 29 jalkaiseen kaipaa, yksikään 30 Bavaria ei sitä vielä ole ohittanut, joten en tule noteeraamaan niihin vaihtamista vastauksena.

10

1584

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Bavaria :)

      Kova se on tuo bavaria kun jo vertauskohtina sitä pidetään.
      No onhan se markkinajohtaja.

    • Antsu*

      Joskus 70-luvulla oli vielä tapana leikata ykkösgenuaa pienempiä purjeita matalammiksi. Sen jälkeen G2 ja G3 ovat normaalisti olleet täyskorkeita. Tavallisin G3 koko taas on luokkaa 110 %, joten hyvinkin käyttökelpoista purjetta olet suunnittelemassa. G4 vaatiikin jo tilaa alleen, sillä niissä oloissa vettä kannelta löytyy. Se saa ja täytyykin olla matalampi, muutoin menee sivusuhde mahdottomaksi ja pinta-alaa nousee korkealle.

      Ykkösgenuan käyttämättä jättäminen sen sijaan hämmästyttää kovin. Useammasta toppirikisestä veneestä on kokemusta ja kaikissa ykkönen on ollut ylivoimaisesti käytetyin purje. Yleensä on ollut vaihtoehtoina kevyt ja raskas ykkönen, joista sitten se tukevampi vaihtoehto on ylhäällä kolme kertaa neljästä. Jos säilytystilasta on puutetta, voi sen kakkosen ehkä jättää väliin, jos joku pitäisi valita. Ja kuten edeltä ilmenee, ilman kevyttä ykköstäkin tulee toimeen. Isoon genuaan perustuva toppirikinen tuntuu kovin kädettömältä pelkän kolmosen varassa, vaikka yksinkin liikkuisi. Toppiriki oli täysin vallitseva tyyppi, kun varsinaisesti purjehtimaan opin, joten ehkäpä suhtautuminen isoon genuaan on enemmän tottumiskysymys.

    • Joakim

      Ennen oli tapana pienentää purjeita G1->G4 myös korkeussuunnassa. Ajateltiin kai kallistavan momentin pienentyvän tai sitten senajan purjemateriaalit eivät kestäneet kapeaa ja korkeaa purjetta.

      Nykyään purjeet tehdään etuliikiltään (lähes) täysmittaisina myrskypurjetta lukuunottamatta.

      Kryssillä korkeas ja kapea purje on paljon tehokkaampi kuin matala ja leveä. Vastaavasti avotuulilla tilanne on päinvastainen.

    • Genoa100

      Minusta suunnittelemasi fokka on ihan nerokas idea. Mutta en olisi noin ehdoton sen rullagenoan suhteen. Voisithan käyttää sitä on/off-tyylisesti, eli käytä kokonaisena niin kovassa kelissä kun pystyt ja sen jälkeen kokonaan rullalle ja fokka irroitettavaan keulastaakiin.

    • ---

      korkeat fokat ilmaantuivat uusien purjemateriaalien sekä veneiden keventyessä. Dacron ei vain pysy muodossa, jos siitä yrittää valmistaa 100 %:sta kapeaa fokkaa.

      Ensisijaisesti asiaan vaikutti kuitenkin veneiden kehitys - vanhat painavat veneet tarvitsevat voimaa varsinkin aallokossa. Siksi niihin ei kannata valkata kaikista latteimpia purjeita, ei sellaisia mihin yleinen purjekehitys on purjeita vienyt. Sama asia vaikuttaa purjeen sivusuhteeseen. Korkeat fokat ovat yleisesti luonnostaan latteampia kuin "matalat genoat".

      Nim. kokeiltu on korkeita raskaissa vanhoissa ja matalia uusissa veneissä sekä vice versa. On tilattu kokeilumielessä myös pussikas ~100 %:nen, se ei myöskään ollut kovin suuri menestys :D

      • missään vastauksessa

        ole vielä mainittu reivausjärjestystä ja lateraalitasapainoa ?
        Siis siinä vaiheessa kun isoon otetaan reivejä, olisi kyllä ihan hyvä, jos keulassa olisi hiukan matalampi purje, ts. keulapurjeen topin ei mielestäni kannattaisi nousta ison topin yläpuolelle, ainakaan paljoa, voi muuttua tasapaino pahasti laskevaksi tällaisella yhdistelmällä, jos venettä ei ole sellaiseen suunniteltu.


      • Antsu*
        missään vastauksessa kirjoitti:

        ole vielä mainittu reivausjärjestystä ja lateraalitasapainoa ?
        Siis siinä vaiheessa kun isoon otetaan reivejä, olisi kyllä ihan hyvä, jos keulassa olisi hiukan matalampi purje, ts. keulapurjeen topin ei mielestäni kannattaisi nousta ison topin yläpuolelle, ainakaan paljoa, voi muuttua tasapaino pahasti laskevaksi tällaisella yhdistelmällä, jos venettä ei ole sellaiseen suunniteltu.

        Yleensä keulapurjetta vaihdetaan siihen täysikorkeaan G3:een ja sen jälkeen aletaan reivaamaan isoa. En ole koskaan huomannut ison topin jäämisen genoan topin alapuolelle haittaavan balanssia. Kakkosreivin jälkeen voi taas etsiä purjevarastosta pienempää keulapurjetta. Sama järjestys on yleensä osarikisissäkin.


      • Henry Morgan

        Pituus 9 metriä, vesilinja reilu 7, leveys 2.85.
        Painoa viitisen tonnia.
        Mastosta fokan halssikulmaan 3.3 metriä, puomi sama. Keppi on jotakin 12.5?

        G1 on tosiaan hemmetin iso, tulee reilusti yli kaksi metriä maston takapuolelle. Kakkonen tulee 1.5m ja on etuliikiltään metrin etustaagia lyhyempi. Kolmonen taas on edellistä 75 cm matalampi ja tulee 75 cm maston taakse. Nelonen tulee puolimetriä maston taakse ja etustaagia jää käyttämättä kolme metriä.
        Näiden lisäksi on vielä myrskyfokka.

        Pitänee etsiä muutamia käytettyjä etupurjeita, joilla veneen kulkua voi parantaa lompakon hyvinvointia riskeeraamatta.


    • mastonhuipputakiloidussa

      30-jalkaisessa uppotukissa mulla on melkein täyskorkea fokka (pussin päällä lukee jib muttei tää kutteri ole). Käytetään narun pätkää nostovarana ylös asti niin saadaan parempi näkyvyys ja lisää ainakin vääntöä niin kuin tuolla todettiin. Huippu kiertyy kyllä herkästi, mutta mainio kryssipurje babystaagillisessa veneessä vielä suht kevyessäkin tuulessa. Fokalle on oma kisko vanttien sisäpuolella. Vasta fokan jälkeen, jos latistukset ei riitä tuumitaan ison reivausta :-)

    • Anonyymi

      Nyt on vissin jo G5 ja kohta G6 myös?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2640
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      91
      1976
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      39
      1511
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Yli puolella maahanmuuttajalapsista ei ole tietoja ja taitoja, joilla selviää yhteiskunnassa

      Miksi Suomeen otetaan väkeä jolla on älyvajetta? https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010730220.html
      Maailman menoa
      273
      1038
    6. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      67
      933
    7. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      891
    8. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      864
    9. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      860
    10. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      775
    Aihe