TAKKA = HUMPUUKIA

Faktaa pöytään...

Koska palstalla on ilmeisesti myös ammattilaisia on pakko kysyä kysymys johon KUKAAN EI OLE SUOMESSA OSANNUT VASTATA:

Taustaa:

1) Jos asetat olohuoneeseen ison kasan kiviä jossa on reikä keskellä aina korkealle katolle saakka ja sanot sitä tähtikaukoputkeksi, niin 100% raksaspedeistä sanoo että "hullu, sinullahan on nyt reikä katossa ja lämpöä menee harakoille ja vielä isosta reijästä"

2) jos sanot raksaspedelle että se onkin takka niin sama kaveri vastaa että "wau, sehän hohkaa ihanasti lämpöä ja on koko kodin lämmin sydän"

Mutta kukaan ei ole osannut minulle näyttää FAKTAA / LASKELMAA siitä paljonko Suomessa, vaikka Jyväskylän kohdalla sitä takkaa pitää lämmittää jotta kompensoidaan sen kautta johtuva energian menetys.

FAKTAA, ei mutuja.

45

7120

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • muurain5

      aloitetaan vaikka siitä että on varaava takka ei siis suoravetoista joka kirjoituksestasi ilmenee.
      niin sen teho on jotain 4-50kw riipuen ihan mallista
      ja se antaa lämpöä noin 3 päivää tietenkin jatkuvasti hiipuen. jos luulet että piipun kautta menee jatkuvasta lämpöä harakoille niin ei tapahdu pelti kiinni ja piipussa oleva ilma pysähtyy ja toimii eristeenä. eli pointti on siinä että takka ei vie lämpöä harakoille kuin sen ajan mitä sen peltejä pidetään auki=lämmitys aika joka on noin 2h ja kun 2h vertaa 3 päivään pitäis jotain tajuta.

      • Faktaa pöytään

        eli jos haluaa tosi hyvän talon ja parantaa tota sinun ideaa niin kantaa laittaa taloon 100 takkaa ja ne kaikki lämmittää ihanasti vaikka ei jaksa 2 vuoteen lämmittää mutta ei hätää 100 peltiä kiinni ja talo on ihanan lämmin....

        en usko, sori...


      • Iisakki nyyton
        Faktaa pöytään kirjoitti:

        eli jos haluaa tosi hyvän talon ja parantaa tota sinun ideaa niin kantaa laittaa taloon 100 takkaa ja ne kaikki lämmittää ihanasti vaikka ei jaksa 2 vuoteen lämmittää mutta ei hätää 100 peltiä kiinni ja talo on ihanan lämmin....

        en usko, sori...

        no nyt on selkeesti sen verran fiksu kaveri liikkeellä, että on pakko kysyä saman tason kysymys:

        jos koiralta leikkaa hännän irti, niin alkaako se heiluttamaan yhtä jalkaa ?


    • lammisti-07

      -oikein sijoitetut pelti/pellit..ok
      -piipunjuuri oikein tiivistetty..ok
      -pidetään takka lämpimänä kylminä aikoina eli lasketa takkaa kylmäksi..ok
      -jos ilmaiset puut..plussaa
      -hyvä tunnelman luoja..Yes
      -pientä hyötyliikuntaa puun hankinta/teko..ok
      -pienentää varmasti lämmityskustannuksia..ok
      -takan/takkojen takaisin maksuaika..mutua
      -jokaisen omassa harkinnassa onko takka vai ei..ok
      -älä ota tätä liian vakavasti..;)

      ...eiku puita hakee on luvannut kylmenevää...

    • . . .

      Koska taloja on erilaisia ja tarpeet vaihtelevat niin totaaliset kvantitatiiviset monetaariset ja terveydelliset konsekvenssit ovat vaikeasti evaluoitavissa sillä takan implikaatiot esim painovaoimaisesti toimivassa talossa takan lämmityksellä on myös ilmanvaihtotoiminto jolla on implisiittisiä konsekvensseja terveydelle eli välillisesti myös jollain aikavälillä rahallisesti ... yksi esimerkki mainitakseen.

      Koska näitä muuttujia on niin monta ja talojon rakenteet ja asukkaiden tarpeet erilaisia niin unohda koko kysymys.

      Mielestäni tehdään niin usein virheitä kun parhaassa tahdossa pyrimme saavuttamaan täydellisyyttä mutta lopuksi toteamme aiheuttaneen suurta tuhoa; jos takka on sinulle paha juttu niin luovu siitä. Mutta jos rahassa yrität pähkäillä ostatko sen vai et kun ideasi säästää 10 euroa kuukaudessa jos teet niin tai näin niin olet täysin hukassa, keskity sen sijaan olennaisiin kysymyksiin kuten asumislaatukysymyksiin ja viihtyvyyteen ja sijoita aikasi ja rahasi näihin sijoituksiin.

      Ennen kaikkea, älä usko kaikkea shaittia mitä "päättäjät", johtajat, "tietäjät" jne yrittää sinulle myydä vaan ajattele mitä itse haluatte perheessä ja sijoittakaa itseenne ... niin ne päättäjät, johtajat ja tietäjätkin ovat osanneet tehdä.

    • -järkeä-

      Maalaifaktaa.. Kun meillä lämmitetään varaava takka vaikkapa -15 pakkasilla / 2 pesällistä, niin koko 100 m2 talo pysýy lämpimänä lähes vuorokauden pelkästään sen avulla.
      MItenkö? No siten, että ilpin (joka on takan vieressä) pelkkä puhallustoiminto pistetään päälle ja se levittää lämmön koko taloon.

      Ja hei! Tulisijoissa on pelti, paremmissa 2, joten eipä sieltä pahemmin lämmintä taivaalle karkaa. Ja siinä tulisijassakin on ilmaluukut, jotka pitää muistaa sulkea - ihan niin kuin ne pellitkin.

      Ei Suomessa muutenkaan harrasteta sellasia joulupukin mentäviä takkoja ja hormeja kuin ulkomailla. Niissä taitaa varausominaisuudet olla nolla, tuskin niissä on edes peltejä..?

      Ei tiedettä, muttei mutuakaan

    • -tai älä-

      Taidat olla niin nykynuori ettet ole edes kuullut puulämmitteisistä taloista.

      Kuule kyllä niitä löytyy taloja vielä nykyäänkin, jotka lämpiävät vain ja ainoastaan puilla. On puuhella ja leivinuuni tuvassa ja pönttöuunit kamareissa, näinhän se perinteisesti menee.
      Ja onpa rakkaassa kotimaassa vielä asuintajoja, joissa ei ole edes sähköä.

    • on vain vähän raollaan

      Edellämainittujen lisäksi varaavan takan piipun pelti on lämmityksen aikana vain vähän raollaan,
      juuri sen verran että vetoa on riitävästi ja

      asentoa korjataan reilusti kiinnipäin koko palamisen ajan ja hiilloksella se on enää noin 5 mm ulosvedettynä.

      Tämä tatsin saat noin 15 vuoden harjoittelun jälkeen omalla takallasi - onnea taipaleelle.

      • päälle

        Meillä on kulmatakan alla 140 mm kerros lekaharkkoja, seinillä lekaharkot ja seinillä 100 mm siporex.

        E-Hormia on 9 metriä.

        Kaikki on toiminut kiitettävästi ja energiahukka on mitätön.


    • eli humpuukia

      Polta varaavassa massiivisessa takassa pari isoa pesällistä joka toinen päivä ja talossa on LTO, ei muita lämmönlähteitä tvn radion, digiboksin, levysoittimen, jääkaappin, pakastinen,... toiminnan/standbyn lisäksi tarvita.

      Edellyttää, että avaat pari peltiä ennen lämmitystä ja panet ne taas kiinni, kun musta kissa kiiluu pesässä. Varaava takka alkaa luovuttaa lämpöä ½-1vrk lämmittämisestä.

      Sitä en tosin tiedä, missä lämmität käyttövedet, jos takkaa muuratessa kiertoletkut jäivät upottamatta.

      Humpuukia lienee kohdaltasi se, ettet tätä viitsisi tehdä euron kuva silmissä.

      • rakentaja2009

        Toimiiko käyttöveden lämmitys kiertoputkistoa käyttämällä hyvin? Saako riittävän lämmintä vettä varaajaan?


    • Muumipappakin

      Että talvella tuli kylmä niin lähti hakemaan polttopuita. Heh heh. Itsellä lto ja varaava takka joka kierrättää tuon laitteen kautta niin lämmintä että. Vain pakkaskuukausina tarvitsee olla lattialämmöt päällä, tietysti nekin termarilla. Hienosti pelittää. Sähkölämmityskulut muut sähköt 80-120 eur/kk.

    • peliin....

      Ennen vanhaan ei lämmitetty muilla kuin takoilla. Hyvin pärjättiin kovatkin talvet. Revi siitä.

    • Rince

      Jos piipun koko on 40x40 cm (yksihorminen piippu), niin huonetilassa olevan piippuosuuden pinta-ala on n. 4 m². Sen läpi häipyy lämpöä siis noin 2 W/K. Itse pellin u-arvo taitaa olla aika ääretön, se ei oikeastaan eristä mitään vaan ainoastaan estää ilman siirtymisen.

      Kun ulkona on pakkasta -20 astetta niin piipun lämpöhäviö on siis 40*2=80 W. Tuon saat säästettyä rakentamalla pari kolme neliötä pienemmän talon...

      Kuullostaa hirveän pieneltä, meniköhän ihan metsään?

      • metsään

        reikätiilistä tehdään vain piipun ullakolla/ulkona oleva osuus.
        Ullakolla oleva osuus vuorataan rautalankaverkkopäällysteisellä vuorivillalla tms
        ulkopuolelta.

        Kun piipussa on pari-kolme peltiä päällekkäin muutaman metrin välein kiinni, ei sieltä vuoda paljonkaan ilmaa läpi eli haihduttava vaikutus on lähes olematon.

        Suurempi hyöty muuratusta piipusta parikerroksisessa talossa on sen massan lämpöä tasaavalla vaikutuksella ja lämmitettäessä lämpö myös jakautuu mukavasti ympäri huoneistoa.


      • Rince
        metsään kirjoitti:

        reikätiilistä tehdään vain piipun ullakolla/ulkona oleva osuus.
        Ullakolla oleva osuus vuorataan rautalankaverkkopäällysteisellä vuorivillalla tms
        ulkopuolelta.

        Kun piipussa on pari-kolme peltiä päällekkäin muutaman metrin välein kiinni, ei sieltä vuoda paljonkaan ilmaa läpi eli haihduttava vaikutus on lähes olematon.

        Suurempi hyöty muuratusta piipusta parikerroksisessa talossa on sen massan lämpöä tasaavalla vaikutuksella ja lämmitettäessä lämpö myös jakautuu mukavasti ympäri huoneistoa.

        Siis tiilen (täystiili) lämmönjohtavuus on 0,60 W/mK, eli kun tiili on 12 cm paksu sen lämmönläpäisy on 0,60/0,12=5 W/m2K. Neljä neliötä läpäisee siis kovalla pakkasella 800 wattia. (onnittelut teille jotka asutte "lämpimässä" tiilitalossa ;)

        Rautaisen pellin lämmönjohtavuus on 50 W/mK, eli 10mm pelti läpäisee 5000 W/m2K. Hormin kokoisesta (12x13 cm) pellistä menee siis läpi 78 W/K -> -20 asteen pakkasessa 3120 wattia, eli se ei paljoa lämmitä...

        Hormin sisällä (pellin alapuolella) olevan ilmapatsaan lämmönvastus on luokkaa 6 W/m2K, jos oletetaan patsaan korkeudeksi 1 metri, niin lämmönvastus on 0,09 W/K. Pakkasella läpi siirtyy siis n. 3,6 W.

        Osa lämmöstä siirtyykin itse tiiliä pitkin ylös ja ulos. Jos oletetaan että lämpö matkaa n. 1 metrin verran tiiliä pitkin (sisäkatonrajasta vesikatolle), ja tiilten poikkipintala on 0,14m2, niin läpi menee:
        0,14 m2 / 1m * 0,60 W/mK * 40 K = 3,36 wattia.

        Yhteensä ulos asti karkaa siis vaivaiset 7 wattia -20 asteen pakkasella. Kuullostaa aivan liian pieneltä...


      • ullakolla oleva
        metsään kirjoitti:

        reikätiilistä tehdään vain piipun ullakolla/ulkona oleva osuus.
        Ullakolla oleva osuus vuorataan rautalankaverkkopäällysteisellä vuorivillalla tms
        ulkopuolelta.

        Kun piipussa on pari-kolme peltiä päällekkäin muutaman metrin välein kiinni, ei sieltä vuoda paljonkaan ilmaa läpi eli haihduttava vaikutus on lähes olematon.

        Suurempi hyöty muuratusta piipusta parikerroksisessa talossa on sen massan lämpöä tasaavalla vaikutuksella ja lämmitettäessä lämpö myös jakautuu mukavasti ympäri huoneistoa.

        piipunosa pitää eristää???


    • Takkaa lämmittävä

      Kyllähän alkuperäinen kirjoittaja on vallan oikeassa.

      Hormissa on suora putki ulos. Hormissa on pelti, mutta tämäkin yleensä (tarkoituksella) vuotaa. Pelti itsessään ei eristä lämpöä ollenkaan.

      Tiilistä muurattu hormi on eristävyydeltään aika olematon. Vastaa sitä, jos tiiliseinästä olisi jätetty villat pois.

      Kevythormi eristää hieman enemmän, koska siellä on elementin välissä kaksi senttiä villaa.

      Hormi hohkaa aivan varmasti kylmää, jos sitä ei lämmitä. Alkuperäinen kyseleekin kuinka paljon takkaa pitää lämmittää, että se korvaa tuon heikenneen eristävyyden. Itse veikkaisin, että takassa pitää polttaa yksi pesällinen kerran kahdessa viikossa, että pääsisi ns. tasoihin.

      Jos takan kustannuksia laskee (itse takka, muuraus, hormi ja sen muuraus, läpiviennit ja hormin pellitykset), niin niitä ei 95% kotitalouksista saa ikinä takaisin. Tuolla 5% pitää olla omaa metsää ja tuntipalkka aika olematon.

      En kuulu tuohon 5% joukkoon, vaan hankin itse takan aivan tunnelman takia.

      • 2viikossa

        on melko epämääräinen höpötys.

        Se on varmaa että kun lämmittelee kovilla pakkasilla takkaa joka toinen päivä niin tulee reilusti säästöä lämmityslaskuun. Kunhan takka on jotenkin järkevästi sijoitettu kämppään.


      • höpötystä
        2viikossa kirjoitti:

        on melko epämääräinen höpötys.

        Se on varmaa että kun lämmittelee kovilla pakkasilla takkaa joka toinen päivä niin tulee reilusti säästöä lämmityslaskuun. Kunhan takka on jotenkin järkevästi sijoitettu kämppään.

        Se on kyllä varmaan, että jos takkaa ei lämmitä ollenkaan, niin hormin kautta ainoastaan johtuu lämpöä ulos sen huonon eristävyyden takia.

        Jossakin sitten menee se raja, kuinka usein pitää takkaa polttaa, että se kumoaa huonon eristyksen syömän haitan.


      • öttäjä
        höpötystä kirjoitti:

        Se on kyllä varmaan, että jos takkaa ei lämmitä ollenkaan, niin hormin kautta ainoastaan johtuu lämpöä ulos sen huonon eristävyyden takia.

        Jossakin sitten menee se raja, kuinka usein pitää takkaa polttaa, että se kumoaa huonon eristyksen syömän haitan.

        jos et lämmitä latoasi laisinkaan, on keskimäärin täysin sopiva lämpötila, kesällä vähän liian kuumaa ja talvella taas vähän liian viileätä..


      • mennä ohitse siellä
        öttäjä kirjoitti:

        jos et lämmitä latoasi laisinkaan, on keskimäärin täysin sopiva lämpötila, kesällä vähän liian kuumaa ja talvella taas vähän liian viileätä..

        Varmsti torppaa pitää lämmittää, että siellä tarkenee olla. Kesällä tuota ei ole tarvinnut tehdä, mutta talvisin suotavaa.

        Fakta kuitenkin on, että jos on takka ja sitä ei käytä, niin eristämätön hormi vain tuhlaa lämpöä, eli takasta on vain haittaa.

        Kaippa nyt jokainen tajuaa, että takkaa polttamalla tupa lämpenee. Täällä takkoja on kaksin kappalein, eikä lämpöä ole tarvinnut vielä laittaa päälle, kun noita on vuorotellen tullut lämmitettyä LTO:n vaihtaessa ilmaa.

        Voitko kertoa mikä on höpötystä, että minäkin sen ymmärrän.


    • Laardiloordi

      Ei takkaa tai ainakaan avotakkaa kannata laittaa.
      Massiivinen varaava (takka)uuni on paljon parempi vaihtoehto.
      Kunnon varaavasta, vaikka sellaisesta tuplakierrokis mainostetusta uunista, vaikka puita polttaa täysillä, niin piipusta tulee vain ikään kuin lehmän henkeä ulos.
      Kun puut ovat palaneet, niin pannaan pelti kiinni ja vuorokausi pari uuni säteilee lämpöä ympärilleen.
      Mitatut hyöysuhteet ovat kai olleet luokkaa 70...80%.

      • kuivia

        puita ja sytytä keko ylhäältä käsin, niin hyötysuhde toteutuu ja päästöt ovat minimissään.


    • Faktaa pöytään....

      Vain prosentti ymmärsi kokonaisuuden ????

      Juuri tätä tarkotin, ihmiset eivät täälläkään ymmärrä ettei se takka (oli se sitten millanen hyvänsä) ei lämmitä yhtään mitään jos sitä ei lämmitetä, ei se mikään ikiliikkuja ole !!!!

      Mitä kohtaa ette ymmärtäneet tuosta aloituksesta ?

      Suomessa tosiaan kukaan ei tajua että takan kohta rakennuksessa, todennäköisesti, hukkaa enemmän energiaa kuin jos sen tilalla olisi täysin suljettu normaali homogeeninen kattorakennelma. Jos ja kun jos ne teidän pellit on niin absoluuttisen hyviä niin miksi ette korvaa sillä koko kattoa, yks iso piippu ja siihen pellit ?

      Luulisi vaan että joku lämmitysalan instassi joka laskee kaiken maailman hehkulamppujen tehojakin olisi joskus laskenut paljonko takan kautta, häviää energiaa, oli se sitten millanen tahansa.

      Eikä minulla mitään takkaa vastaa ole, huvittaa vaan kun AINA kaikki raksaspedet alkaa heti selittää puulämmitteisistä taloista ja pelleistä, täälläkin :)))

      • tosiaan !!

        Mitä kohtaa vastauksista sinulle ei mennyt perille!

        Mielestäni vastaukset yrittivät selittää maallikon kielellä että siitä on enemmän hyötyä kuin haittoja.

        Sen takan kanssahan se on niin että kun on lisälämmön tarve niin se pidetään lämpösenä ja siinä poltetaan vaikka joka päivä jos tarvii jolloin sen hyöty on kiistaton, kun on lämpösempää niin who cares mitä watteja siitä menee harakoille ;)


      • enää osta

        hehkulamppuja. Ne kielletään EU:n alueella.
        Käytä vain energiansäästölamppuja takassasi.


      • ETTÄ OLET VÄHÄN TITITYY

        Oot aika omituinen vääntäjä. Kaikki kyllä ymmärtää mitä kysyit aluksi, mutta kukaan ei ole niin tyhmä että tuollaiseen vastaisi! YMMÄRRÄTKÖ.
        Ootko laiska lämmittäjä kalliilla lämmityssysteemilläsi ja nyt ihmettelet suurta sähkönkulutusta, joka poikkeaa systeemin myyjän hehkutuksista? Nyt etsiskelet kohtaa talosta joka kuluttaa noin hemmetisti, ettet saa nukutuksi?

        Pysyttele sisätiloissa ettei lämpö karkaa ovenavauksessa pihalle! Ovikin kannattaa olla sellainen koiranmentävä, ettei lämpö karkaa suuremmasta lävestä. Poista talostasi ikkunat, jollet niistä ulos jatkuvasti katsele. Kuluttavat nääs turhaan, jollei niistä kyttää. Autokin kannattaa ajaa tupaan kun moottorista irtoaa hukkalämpöä. Ei mee sitten harakoille.

        ps. Kuulut omituisuuksien TOP5 :seen, eikä kukaan muu ole täällä varmaan erimieltä, kuin toinen persoonasi joka kohta vastaa!!!!


    • kipinä 04.00

      Armeijan talvisilta telttaretkiltä jäi yksi asia mieleen ja se meni jotenkin niin että: "Musta kamiina ei lämmitä."

      Siellä meidän IKUISESTI POMMINVARMA INFRASTRUKRUUTIMME ei ollut tuottamassa sähköä ja kylmä sai aivan uudet ulottuvuudet. No, sama kylmä on sittemmin tuttua työelämästä, mutta pysyy toivonmukaan AINA asuntoni ulkopuolella.

      Tarkoitan, että kotien tulisijoilla on myös väestösuojelullista merkitystä.

    • on laittaa takka?

      Unohda takka ja ala miettiä jotain muuta, mitä et halua taloosi.

    • 100KW vuodessa

      Olikos hukka (ei lämmitetä) vuodessa eli pääasiassa lämmityskaudella 20W tunnissa joten tulos on 20Wx24hx200 päivää = 100Kw vuodessa. Villi arvio...

      • haaskausta

        jos väkisillä haluaa haaskata aikaa tuollaiseen.

        Takka yleensä laitetaan taloon sitä varten että sitä lämmitetään, oli se sitten tunnelmaa antamassa tai lämmittämässä.

        Jos sitä lämmittää niin voi tyytyä siihen että siitä saa lisäsäästöjä kohtuullisella lämmittämisellä.

        Mikä perk*leen tarve se on joka asiaa laskea, keskittyisit tärkeämpiin valintoihin talossasi kuin tuommoisen itsestäänselvyyden kanssa vatvomiseen. Ja ne laskut menee jokatapauksessa pieleen, se on saletti.


    • jonnekin

      Mikä ihmeen energian menetys? Oikein tehdylle takalle laitetaan tuloilmaputki takan alle suoraan ulkoa eikä polteta jo kertaalleen lämmitettyä sisäilmaa. Se on sitten jokaisen oma asia mistä hommaa puut tai kuinka usein takkaa lämmittää. Typerä kysymys mielestäni koska voihan takkaa käyttää väärin siinä missä ulko-oveakin. Pidä ovi auki aina ja pistä se kiinni silloin kun kuljet siitä. Ihan yhtä typerää. Työnnä faktasi sinne minne aurinko ei paista.

      • täysin ohi

        > Mikä ihmeen energian menetys?

        Energian menetyksellä tarkoitetaan sitä energiaa, joka menetetään tilanteeseen verrattuna, jolloin ei ole takkaa.

        > Oikein tehdylle takalle laitetaan tuloilmaputki takan alle suoraan ulkoa eikä polteta jo kertaalleen lämmitettyä sisäilmaa.

        Ei liity aloitukseen mitenkään, mutta kommentoinpa kuitenkin. Kylmää
        tuloilmaa ei ole syytä tuoda takan luokse erikseen, joten tulpaa tulo, jos tuollainen on.

        > Se on sitten jokaisen oma asia mistä hommaa puut tai kuinka usein takkaa lämmittää.

        Kysehän oli käytännössä siitä kuinka usein täytyy takkaa lämmittää, että pääse ns. nollatulokseen.

        Puiden hankkiminen ei liittynyt aloitukseen millään muotoa. Ei myöskään se lämpiääkö taloa sähköllä, vai tuulella.

        > Typerä kysymys mielestäni koska voihan takkaa käyttää väärin siinä missä ulko-oveakin. Pidä ovi auki aina ja pistä se kiinni silloin kun kuljet siitä.

        Jos ulko- oveen verrataan, niin ulko- ovihan ei tuota lämpöä. Jos ovea ei käytä, niin ovea on aivan turha asentaa. Energiaa valuu huonomman eristyksen takia ulos ja paljon. Sama siis takassa.

        > Ihan yhtä typerää. Työnnä faktasi sinne minne aurinko ei paista.

        Viestisi ajankohdan mukaan taisi hieman väsyttää. Ei ole syytä kirjoittaa ajattelematta kaikkea julki mitä näppäimistö suoltaisi ulos.


    • lyhdynkantaja.

      Onko kukaan laskenut, että kuinka paljon ikkuna aiheuttaa energiahukkaa? Ikkunattomassa talossa täytyisi pitää aina yhtä tai kahta lamppua palamassa, mutta aivan varmasti niiden kuluttama energia on pienempi kuin ikkuna-aukkojen. Kohta joku spede väittää, että ikkunat luovat tunnelmaa...

      • olet!

        Ikkuna vie varsin paljon energiaa ja rakenne itsessäänkin maksaa enemmän kuin suora seinä. Ikkunan energiankulutus on varsin helppo laskea.

        Takan kohdalla monen speden mielestä tätä energiahukkaa ei näemmä esiinny.

        Viihtyisyyttä molemmat tuovat. Joku arvostaa toista ja joku jotain muuta.


      • Faktaa pöytään....

        Miten niin?

        Lasien U arvot lukee ihan jokaisessa esitteessä, samoin karmeista on tiedot helposti saatavilla, kuten myös koko systeemin tiiviydestä.

        Hyvillä laseilla päästään parempaan arvoon kuin vaikkapa hirsiseinällä.


    • Samaa mieltä

      EI tarvinnut viime talvena katolla lunta lapioidessa (-18 lämmössä) käydä sisällä lämmittelemässä...riitti kun piipun päällä lämmitteli. Takka oli lämmitetty 1.5 vrk aikaisemmin ja ulos virtasi arviolta yli 30 asteista ilmaa. Jotta koko takkajutussa olisi jotain järkeä, tulisi pellin sijaita piipun päässä ja olla vähintään eristävyydeltään reikätiilen veroinen.

      Ensi talveksi laitan styrox levyn piipun päälle ja otan pois vain mikäli tulee piiitkä sähkökatko. Riittää että naapurit kylvää pienhiukkaspäästöjä alueelle.

      • Faktaa pöytään

        Juu, en usko että joku pelti, oli se sitten missä ja millanen hyvänsä on u-arvoltaa paljon parempi kuin talon normaali kattorakennelma siinä vieressä niinkuin nämä spedet täällä uskoo ja osa spedeistä uskoo jopa että takka se vaan lämmittää vaikkei sinä ole edes tulta pesässä :)

        Se mikä on ihmeellistä on se ettei kukaan ole mitannut asiaa. Motiva, VTT, jne... sen ymmärrän erittäin hyvin ettei takkavalmistajat ole tota mitanneet !


    • pensaatio

      Ehän mie vanha mies mitään faktojo osaa esittää mut puulla mie mökkiini lämmitän ja jos on kylymää ni vähä enempi puuta poltan. En vissiin ymmärrä tota sun onkelmaas tossa kysymyksessäs mut jos pelkällä takalla torppaa lämmitän niin mitä mun pitäs kompensoija.

      • samassa tilassa

        kuin ennen maalla niin lanta lämmittää eikä takkaa edes tarvita.


      • oot
        samassa tilassa kirjoitti:

        kuin ennen maalla niin lanta lämmittää eikä takkaa edes tarvita.

        ..mee kerrostaloon poraan muiden metroseksuaalien joukkoon.

        t: Äijä


    • afd5554fads

      Onko aiheesta tullut lisää tietoa? Paljonko lämpöä karkaa hormin kautta?

      • onnellinenSipokki

        Aivan mieleniintoinen kysymys.

        Takassa ei ole ollut tulia pariin viikkoon.

        Ulkona n. 2 astetta. Katon lämpötila 19.8 ja hormin lämpötila 19,5 katonrajassa. Noin metrin verran alaspäin ja hormin lämpötila vastaa katon lämpötilaa.

        Eli jotain tuosta valuu ulos, mutta aika paha laskelma. Pelkät eristeet eivät vaikuta, vaan hormin sisällä myös tapahtuu konvektiota, mutta kuinka paljon.


    • Tunnelmaavain

      Minulle takka on sisustuselementti ja erittäin hyvä miellyttävä talvi-iltojen tunnelman luoja, en luopuisi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 189
      2286
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      54
      2104
    3. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      173
      1919
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      172
      1702
    5. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      38
      1409
    6. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1354
    7. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1267
    8. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1195
    9. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      16
      1188
    10. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1187
    Aihe