milloin teillä

alettiin "puhumaan"

Meillä 1-vuotias tyttö, eka "sana", äittä, tuli 6kk iässä. Aika pian oppi kohdistamaan että se äittä olin minä. Nyt 1-vuoden iässä tyttö sanoo vauvakielellään merkityksellisiä sanoja tosi paljon, niin paljon etten ole laskuissa pysynyt..ainakin sen 20 sanaa. Tulee tato (=kato), äiti, isi, täti, setä, napa, varpaat, pää, tissi=), mummu, vettä, mammaa (=maito), pappa, kauppaan, kenkä, mopo, paapaan (=nukkuun) sauna, lakki... Ei tietenkään sano näitä sanoja näin selvästi vaan omalla kielellään. Ja ei sano huvikseen vaan, vaan sanat merkitsevät ihan sitä tiettyä asiaa.

Tyttö ei kuitenkaan vielä kävele, eli on keskittynyt tähän puhepuoleen enemmän=) Kiinnostaisi tietää että missä iässä muilla on alettu puhumaan, varsinkin teiltä joilla jutut ovat alkaneet luistaa näin aikaisin. Yleisillä paikoilla, esim, kaupassa myyjät kummastelevat kun tyttö päästelee suustaan selviä sanoja. Vasta oltiin ostamassa kenkiä johon tyttö huudahti myyjälle että "enkä"=))

10

1582

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • näin...

      Monesti se on juuri näin että jos puhe alkaa ensin niin sitten motoriikka. Tytöthän kehittyy puheen kohdalla varhaisemmin, luin juuri kirjasta vauvasta leikki-ikäiseksi. Meillä poika käveli 10 kk ja nyt puhuu paljon yksittäisiä sanoja, äännähdyksiä ja ymmärtää ohjeita ja puhetta aivan mielettömästi, ikää 1v.4 kk. Äiti, iti, auto tuli 9 kk iässä. Nyt sanoo tosi selvästi äiti, mummi, ukki, kakka, kakku, laukku, takki, napa, jne. sanavarasto ja ymmärrys on valtaisa. Tässä odotellaan kun alkaa sanomaan pari sanaa peräkkäin esim. anna äiti, ota äiti tms.

    • Kukan äiti

      Eikä meillä ihan vielä puhuta.
      Mutta pian.
      On toistellut papukaijamaisesti myös sieltä 5-6 kk iästä lähtien "äiti, tykkäätkö" yms.

      Tytöltä tulee "äiti-iti" kun katsoo hääkuvaa.
      "Ättttä!"nuhjuaa sylissä ja "Vaippppa!" tarraa vaipastaan.
      "Mammammaaaa" maitoa tissistä.
      "Napa" löytyy masusta ja "Nennä" naamasta.
      "Annnna" on kovasta käytössä, sillä sekä pyydetään että annetaan.
      "Ampppu" on lamppu ja "Tiktak" kello.
      Kaikki linnut ankasta ja sorsasta tulitinttiin ovat "Kot kot" ;-)
      Ja kaikki koirat ovat "Ada!" vanhempieni koiran mukaan.

      Kova tyttö halaamaan, pussaamaan ja hoitamaan nukkevauvaa.
      Päätä pyöritetään kiellon merkiksi ja ihan muutenkin.
      Lörpöttelee kovasti omiaan leluille ja laulaa vienolla äänellä ;-)

    • äipyli

      Meillä tyttö 1v 3kk kävelee, juoksee jo hieman ja sanoo noin parisenkymmentä sanaa. Ensimmäisen sanan sanoi n. 9 kk iässä.

    • ...en

      oppinut kävelemään vasta kuin 18 kk iässä kireiden akillesjänteiden takia. Kävin siis fysioterapiassa ja ne saatiin notkistettua. Ekat sanat tuli joskus 9-10 kkn iässä (äiti kerto :D)ja siinä vuos ja 4 kk tuli jo lauseita. Olin vuojen ja 7 kk ku puhuin ihan "ihmisten kieltä", melko pitkiä monipolvisia lauseita. Kirjastossa tätit kuulemma aina keräänty mun ympärille ihmettelemään ja äiti sai rauhassa kierrellä :D. Mulle varmaan kävi just niin että kun en oppinu kävelemän niin energiaa riitti yllin kyllin siihen puhumiseen :D

    • papupadan äiti

      Meillä ensimmäinen varsinainen sana kato ("kako") tuli 9kk iässä. "Oho!" tuli jo 8kk vanhana, mutta sitä ei ehkä voi laskea varsinaiseksi sanaksi. ;)
      Vuoden iässä sanoja oli muistaakseni hitusen verran alle kaksikymmentä. Tietenkään ääntämys ei ollut ihan täydellistä.

      Nopeasti sanat sitten siitä lisääntyivätkin. 1v4kk iässä en enää pystynyt mitenkään laskemaan kuinka paljon sanoja osasi. Keskustelemaan hänen kanssaan pystyi jo tuolloin vaikka lauseita ei vielä tullutkaan. Tai no välillä tuli jotain kahden sanan yhdistelmiä, mutta tosi satunnaisesti.

      1v6kk iässä sitten alkoi lauseiden käyttö. Taidot kehittyivät ihan hurjaa vauhtia. Parissa päivässä kahden sanan lauseet muuttuivat kolmen sanan lauseiksi. Kuukauden päästä sanoi parhaimmillaan 6-8 sanan lauseita.

      Nyt tyttö on kohta 1v11kk ja käyttää puheessa minä-pronominia nimensä sijaan. Osaa ilmaista tunteitaan (pelottaa, jännittää, pahamieli jne.) Laulaa pitkiä rimpsuja tutuista kappaleista.
      Kyselee myös paljon (mikä, missä, kuka, kenen, onko, minne,). Pari viikkoa sitten tuli ensimmäinen miksi-kysymyssarja, jolle ei meinannut tulla loppua millään ;D.

      Täytyy sanoa, että on kyllä ollut tosi helppoa olla vanhempana, kun lapsi osaa ilmaista itseään sanallisesti hyvin. Ei ole paljon tarvinnut arvailla mitähän asiaa meidän papupadalla on. Meillä ei muuten se liikkuminenkaan jäänyt puheen alle vaan tyttö lähti kävelemään 10kk iässä.

      • pienet sanat

        Jep, meilläkin ekat sanat tuli kuuden kuukauden iässä. Ensin selävällä suomen kielellä isi (pahus isi ekaksi)ja seuraavana päivänä isi ja äiti (onneksi tuli sekin). Sitten pieni tauko ja vuoden iässä osasi jo tosi paljon sanoja. Nyt ennen koulua tyttö osaa lukea (ei vielä sentään sujuvasti) ja jo kirjoittaakin. On aina ollut kiinnostunut kirjaimista ja sanoista, niiden merkityksestä ja miltä ne kuullostaa yms.
        Kävelemään oppi vasta yhden vuoden iässä, eikä ole kovin hyvä liikunnassa muutenkaan. Mutta eihän sitä kaikkea voi osata niin hyvin...


    • 16

      Meidän esikoinen ja keskimmäinen sanoivat ensimmäiset sanansa 7kk:n iässä. 1,5 v:n iässä molemmat puhuivat jo useamman sanan lauseita. Molemmat olivat motorisesti kehittyneitä jo varhain, esim. ryömivät 3kk:n ikäisinä, mutta alkoivat tukikävelyn pitkällisen harjoittamisen jälkeen kävellä "oikeasti" vuoden ikäisinä.
      Nuorimmainen sanoi niinikään 7kk:n iässä ensimmäisen sanansa ja nyt, kuukautta myöhemmin sanoo jo kymmenisen sanaa. Ihan oikein, kuten "kakka", "äiti", "ei" ym. Hän seisoo tuetta ja kävelee tukien, lähti ryömimään 3kk:n iässä.
      Tuo vauvan puhe on niin kaunista kuultavaa, hassuakin! Napero höpöttää omalla kielellään, ja sieltä välistä kuuluu aina joku ihan oikea sana :)

      • meillä taas

        Meidän poika lähti kävelemään 11 kk:n iässä. Ensimmäiset sanat tulivat tuossa 6-7-kk:n ikäisenä ja tahti kiihtyy yhä. Nyt poika on 3-vuotias. Lukee sujuvasti isot ja pienet tekstit. Suomeksi, englanniksi ja latinaksi. Kirjoittaakin, mutta hieman epäselvästi, hienomotoriikka ei pysy ihan mukana tässä vaihdissa:)
        Sanavarasto on täynnä mitä ihmeellisempiä ilmauksia ja sanamuotoja. Kaiken hän haluaa ymmärtää kaiken lukemansa ja kysyy usein esim. mitä tarkoittaa muuntogeeninen rehu;), lukee maitopurkin tekstit, mainoskyltit, äidin kalenterin salaa, tietokirjat (siitä latinan kieli). Aivan mitä tahansa. Ja paljon. Akun taskukirja menee puolessa tunnissa. Hän myös muistaa lukemansa;)

        Koulussa voi tulla ongelmia, neroushan on poikkeavaa. Hän lähteekin kuitenkin kouluun viimeistään viisivuotiaana.


      • valheita vain
        meillä taas kirjoitti:

        Meidän poika lähti kävelemään 11 kk:n iässä. Ensimmäiset sanat tulivat tuossa 6-7-kk:n ikäisenä ja tahti kiihtyy yhä. Nyt poika on 3-vuotias. Lukee sujuvasti isot ja pienet tekstit. Suomeksi, englanniksi ja latinaksi. Kirjoittaakin, mutta hieman epäselvästi, hienomotoriikka ei pysy ihan mukana tässä vaihdissa:)
        Sanavarasto on täynnä mitä ihmeellisempiä ilmauksia ja sanamuotoja. Kaiken hän haluaa ymmärtää kaiken lukemansa ja kysyy usein esim. mitä tarkoittaa muuntogeeninen rehu;), lukee maitopurkin tekstit, mainoskyltit, äidin kalenterin salaa, tietokirjat (siitä latinan kieli). Aivan mitä tahansa. Ja paljon. Akun taskukirja menee puolessa tunnissa. Hän myös muistaa lukemansa;)

        Koulussa voi tulla ongelmia, neroushan on poikkeavaa. Hän lähteekin kuitenkin kouluun viimeistään viisivuotiaana.

        Tai sitten poikasi on autistinen.


      • korre//HKI
        valheita vain kirjoitti:

        Tai sitten poikasi on autistinen.

        Olen samaa mieltä että tuo ei ole todellakaan ylpeyden aihe että lapsi 3 vuotiaana on tuolla tasolla. Hän on autistinen huonolla tavalla ja romahtaa kehitys viimeistää murrosiässä.
        Olisin todella huolestunut koska autismisuus voi olla voimavara ja usein se on niin että jos lapsi on autistinen ja sen kautta kehitys viivästyy ja takeltelee niin oikealla tavalla tuettuna hän pärjää mainiosti ja koulu menestys on hyvää. Noin päin että on autistinen ja kehitys noin hurjassa vauhdissa tuossa vaiheessa niin aiheuttaa mielenteryesongelmia 90% varmuudella. Jos hän on nyt vielä sosiaalinen niin sitä hän ei ole enää yläasteella vaan joutuu todellisiin ongelmiin sillä saralla viimeistään työelämässä. Lapsen pitää päästä tutkimuksiin ehdottomasti!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuka maksaa Elokapinan töhrinnän?

      Vieläkö tukevat Elokapinan toimintaa mm. Aki Kaurismäki, Sofi Oksanen, Paleface, Koneen Säätiö ym. ? Kenen kukkarosta ot
      Maailman menoa
      583
      3868
    2. Muuttaisiko viesti mitään

      Haluaisin laittaa viestin, mutta muuttaisiko se mitään. Oletko yhä yhtä ehdoton vai valmis kyseenalaistamaan asenteesi j
      Ikävä
      48
      3318
    3. Jos sinulla kiinnostaisi

      Nyt, miten antaisit minun ymmärtää sen?
      Ikävä
      38
      2791
    4. Valpuri Nykänen elokapina

      Aikas kiihkomielinen nainen kun mtv:n uutiset haastatteli. Tuollaisiako ne kaikki on.
      Maailman menoa
      66
      2749
    5. Oon vähän ihastunut suhun nainen

      Vaikka toisin jokin aika sitten väitin mutta saat mut haluamaan olemaan parempi ihminen :)
      Ikävä
      19
      2134
    6. Jospa me nähtäisiin

      Sinne suuntaan menossa🤣
      Ikävä
      32
      2081
    7. Se että tavattiin

      Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
      Ikävä
      12
      1967
    8. Elämä jatkuu

      Onneksi ilman sinua
      Ikävä
      29
      1855
    9. Oot pala mun sielua

      Jos toivot, että lähden mä lähden. Jos toivot, että jään mä jään. Koen, että olet mun sielunkumppani, mutta lämmöllä my
      Ikävä
      17
      1800
    10. Hei T........

      Ajattelin kertoa että edelleen välillä käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua, enkä varmasti ikinä... Vaikka on kulunu
      Suhteet
      47
      1749
    Aihe