Metallialan hyvät ja huonot puolet?

Alanvaihtoa miettivä pirkko

Nyt tahtoisin tiedustella oikeilta metallimiehiltä alanne plussista ja miinuksista. Millainen ala on työskennellä, palkkaus hyvä? työllistyvyys? Vaihtelevuus? Uralla kehittymismahdollisuudet? Fyysisesti vaativaa?

Kyselen koska itse puualalla/käsityöalalla nyt ja työllistyvyys ja palkkaus aivan päin persettä. Ikinä en liiemmin ahne ole ollut ja työmoraalinikin erinomainen mutta nyt alkaa tosissaan tulla raja vastaan näissä hommissa.

Kaikki kommentit tervetulleita :)

55

9234

  Vastaukset

  • Metallissa on aika hyvät palkat. Ja esim CNC-koneistus on usein hyvinkin kevyttä ja siistiä. Itselläni on tuntipalkka 17e. Oma työni on siistiä eikä fyysisesti raskasta, konetta täytyy osata ohjelmoida. Hitsaushommissa voi päästä kanssa tosi hyville palkoille.

   Sinne kun on ohjelma syötetty niin saapi vain vieressä katella kun kone puuhastelee, ei mitenkään raskasta. Eism. tuollainen voipi masiina olla:
   http://www.ncrimm.com/NC CNC/CNC machine2.jpg

   Ei muuta kuin jonekin CNC kurseille, töitä on kivasti tarjolla ja varmasti paremmat liksat kuin puualalla.

  • Kaikki riippuu työpaikasta. Palkkaus yleensä huono. Työllisyys hyvä. Vaihtelevuus riippuu hommista mitä teet. Jossain pikkupajassa on vaihtelevia hommia, jos ei ole omia tuotteita. Isommissa omia tuotteita valmistavissa pajoissa työ saattaa olla erittäin yksitoikkoista, poraat esim. reikiä 8h/päivä vuositolkulla. Ura ei taida oikein ureta, koska äijät kun parikymppisenä tulee esim. sorvariksi niin eläkkeelle lähdetään sorvarina.

  • Itse olen koneasentajana suuressa nosturialan firmassa, siisti sisätyö, tarkkaavaisuutta ja ammattitaitoa vaativaa duunia, työtahti nykypäivänä aika kova. Vaihtelevuutta tuo muutama ulkomaan remonttikeikka vuodessa. Palkka hyvä 40 000 euroa/vuosi. Olen erittäin tyytyväinen työhöni.

  • Kiitoksia vastauksista :)

   Kyllä olen siihen tulokseen tullut että kyllä metalliala aina puualan hakkaa :)

   Mutta toinen asia onkin miten päästä metallialalle..
   eli opiskelemaan lähden vain oppisopimuksella, paikka kenties löytyy kun asiaan paneutuu mutta koulutus vähän tökkii täällä pohjoisessa. Työnantajatkaan eivät taida tarjota suoraa koulutusta täällä missään..

   Eli ilmeisesti koneistajaksi ei voi lukea itseään ilman metallialan perustutkintoa? näin ainakin koulutuksentarjoajien sivuilla yrittävät väittää..

   Eli KONEISTAJAT vielä huomio! millainen koulutus teillä?

   Tietysti perustutkinto antaisi hyvän pohjan kaikkeen kone ja metallialan töihin...luulisin, niin vähän kun alasta tiedänkin vielä :D

   kertokaapa te ammattilaiset mielipiteenne mitkä kone ja metallialan duunit teidän mielestä sopivat parhaiten naisille? eli ei mielellään fyysisesti liian raskaita hommia, kun tuohon omaan fysiikkaan on puuhommien takia tullut vähän vajautta jo...

   • on kurssikeskuksissa noin 1,5 - 2 vuotta taustasta riippuen.


   • Kyllä hitsuuhommat ovat alan Aatelia!Pienaa vaan aluksi vetämään ,siitä se hitsarin tie alkaa. Ja palkka on kovasti nousujohteinen!


  • Kyllähän se metalli nyt vetää,mutta miten on parin vuoden päästä? Nyt on mielenkiintoista nähdä,miten käy esim.Turun Kvaernerin telakan kanssa,josta eteläkorealaiset ostivat 40 % ja loppuuko koko telakka. Ajattelen kauhulla niiden kohtaloa,jotka uudelleenkouluttavat itseään "varman työpaikan" perässä telakalle hitsariksi,vaikka telakan tilauskanta on varmistettu ainoastaan ensi vuoden loppuun saakka.

   • että parin vuoden päästä niitä metallimiehiä vasta tarvitaankin kun eläköityminen lisääntyy.. näin ainakin jos on näitä "viisaampia" uskominen...


   • ... kirjoitti:

    että parin vuoden päästä niitä metallimiehiä vasta tarvitaankin kun eläköityminen lisääntyy.. näin ainakin jos on näitä "viisaampia" uskominen...

    Ööh... Kuinkakohan moni niistä heti sotien jälkeen syntyneistä suurten ikäluokkien edustajista on vielä metallialan hommissa esim.hitsaajina? Eiköhän suurin osa ole jo ennen aikaisella sairaseläkkeellä tai haudan levossa. 90-luvun lamassakin aika moni jäi heistä työttömäksi.


   • ja sitte telakat pakettiin ja duunit muuttaa Korean-niemimaalle,niin siinä käy.Esimerkkiä
    tulevasta voi vaikka katsella taanoisten Perloksien sun muiden puljujen osalta jotka idän pojat osti ja
    sittemmin tehdas tehtaalta siirsivät halpis maihin.


   • valmiiks kirjoitti:

    ja sitte telakat pakettiin ja duunit muuttaa Korean-niemimaalle,niin siinä käy.Esimerkkiä
    tulevasta voi vaikka katsella taanoisten Perloksien sun muiden puljujen osalta jotka idän pojat osti ja
    sittemmin tehdas tehtaalta siirsivät halpis maihin.

    teillä pojilla on pieni tuo näkökenttä ettettä pysty käsittämään kokonaiskuvaa ja miten nämä asiat oikeasti menevät. Liian suppeasti katsotte asioita. Kaikki on niin suhteellista, ja aina voisi huonomminkin mennä.


   • ... kirjoitti:

    että parin vuoden päästä niitä metallimiehiä vasta tarvitaankin kun eläköityminen lisääntyy.. näin ainakin jos on näitä "viisaampia" uskominen...

    No eipä tarvitukkaan eikä tarvita vieläkään, itse olen metallialan hommia nyt kolme vuotta etsinyt, ei tarvita jos tarvitaan niin lyhyeen pätkään.


  • Olen huomannut,että esim hitsareilla palkat vaihtelee 10-15eron hujakoissa Kokemuksen ja pärstäkertoimen mukaan.Ei mikään ihanne ala aika likaista ja käryävää hommaa.

  • No mun isä on vieläkin 62 vuoden iässä just siellä metallihommissa ja just siellä hitsaamassa..

  • Paskat liksat ja veemäinen tylsä duuni lisänä vielä kyrvät pomot ja kateelliset työkamut niistä on metallipajat tehty.Muuten hyvää kesää ja välttäkää näitä kusetuslafkoja viimeiseen asti.

  • Metalli on ihan mukava ala, kunto kasvaa ja saa nauttia oman käden jäljestä mutta pahin haitta on jatkuvasti palkasta kitisevät ahneet duunarit jotka tekee työtä vain rahan takia

   • ...tai jatkuvasti palkasta kitisevä työnantaja joka tekee työtä vain rahan takia.


  • Kukahan näitä paskasia, terveyden päälle käyviä raskaita ja vittumaisia metallitöitä tekisi minkään muun kuin rahan takia? Nauttia oman käden jäljestä..haista nyt jo vittu!

   • Hitsariksi ja huoraksi pääsee heittäytymällä , toinen likaista ja raskasta ja toinen taas on sisä homma , voi tehä maaten ja saa aika hyvän korvauksen .


  • "paskasia, terveyden päälle käyviä raskaita ja vittumaisia metallitöitä"?

   Itse istun toimistossa CAM:in ääressä 95% päivästä, sitten käyn pistämässä muutaman muottilevyä yöksi koneeseen.

   Joo, aika paskasta ja raskasta on. Eli ei aina näin.

   • Nii, no jos on ollut jossain hikisessä nyrkkipajassa hitsurina, missä ei ilmanvaihto pelaa ja työolot on mitä sattuu ja pomona on pikkutarkka ja vittumainen natsi, joka käy aina siinä työpisteellä huutamassa ja haukkumassa, eikä saa edes uusia puhtaita ja ehjiä haalareita ym. silloin kun tarvis, niin varmasti näkee hän metallialan hommat juurikin sellaisina paskaisina, terveyden päälle käyvinä ja raskaina vittumaisina hommina.
    Sulla on CAM:in äärellä hyvät hommat. Työpaikka pitää osata valita.


  • Siinon asenne kohillaan : " Hitsariksi ja huoraksi pääsee heittäytymällä"
   Menkää nuoret tietokone hommiin nokialle siellä "tulevaisuus"

  • Huonoja puolia:
   -Minulla töissä nokka inhottavasti tukossa leikkunestesumun takia, mitä koneen on koneen sisällä, mutta oven aukaistessa ja puhaltaessa paineilmapistoolilla kappaleet puhtaaksi se pölisee ympäriinsä. Illalla hengitys vinkuu ja yskittää. En ole tehnyt näitä hommia vielä kovin kauaa, mietinkin että jos hengitysongelma pahenee, mitä sitten?

   Jos tulee joku kiireellinen tilaus, esim. reklamaatio, niin saattaa pukata stressiä aika paljon. Vaikka jossakin hyllyssähän ne kuitenkin sitten makaa päiväkausia, eikä maailma siitä miksikään muutu, vaikka ne viikon pari myöhästyisikin..

   Aluksi hemmetin vaikeaa tuo koneistaminen, kun ohjematkaan eivät ole mitään täydellisiä (ellei pääse itse tekemään), ja tosi tarkkaa. Esim H7 toleranssi 0- 0,01mm.

   • H7 toleranssi riippuu kylläkin perusmitasta.


  • Hyviä puolia:
   -
   Huonoja puolia:
   - Kaikki

   17e tuntipalkat voi tunkea perseeseen ja muottipajoja on maassa ehkä kaksi tai jopa kolme.

  • Suurin metallin miinus on tänä päivänä töiden vähyys. Eihän niitä tunnu olevan enää edes siellä kiven alla. Oon yrittäny tässä ettii työharjoittelupaikkaa, niin joka helvetin firmassa tuntuu olevan yyteet ja lomautukset päällä tai sitten on niin vähän töitä, että kohta on konkassa koko pulju. Joutuu oikein anteeksi pyytelee, että kun soitteli ja kyseli edes sitä työharjoittelupaikkaa.
   Jos en kohta löydä töitä metallilta, niin sitten mä alan joksku perkeleen paskakuskiksi. Samahan se on, että mitä sitä tekee, kuhan vaan palkan saa. Voin sitten joskus 30 vuoden päästä, kun CV.tä laittaa menee, niin mainita, että oon tässä kohta kolkytä vuotta kärränny kesäsin paskaa navetoilta pelloille ja talvet mä oon tehnyt hautakivikaiverruksia, tuhkauurnia ja hauta-arkkuja. Siihen aikaan mä oon seitsemänkymppinen ukko ja eläkkeeseen on aikaa vielä semmoset yli 20 vuotta. Jos mä nyt oon enää viiden vuoden kuluttua hengissäkään, mutta kuvitellaa nyt, että olen elossa vielä 2040-luvulla. Varmana on eläkeikä nostettu sinne sataan vuoteen, niin kukaan ei jää eläkkeelle vaan kuolee duunipaikalleen, kellä sitä duunia sattuu oleen. Eipä tarvi sitten eläkkeitäkään maksella.

  • lyhyt koulutus.
   - terveys haitat:kuulo, hengitys elimet, nivelten kulumat, myrkky altisteet>syövät, dementoituminen, palo ja muut vammat.
   -töitten pätkittäisyys> heti YT:t ja väki pihalle kun työt vähenee.
   -palkat pidetty alhaalla kilpailun avulla.

   Kokemusta parista isommasta firmasta missä tehty yrityskauppoja.

  • Jokainen metalli alan puljuhan ottaa puolalaisia virolaisia ja muita ulkomaalaisia. Tyytyvät pieneen mutta tessin mukaiseen palkkaan ja tekevät hulluna töitä. Suomalaiset vain narisevat ja lähtevät 15.00 kotiin. En voi ymmärtää miksei suomessa oo samaa työllisyys politiikkaa kuin esim kanadassa. Maahan ei oo asiaa jos aijot viedä joltain oman maan kansalaiselta mahdollisesti työpaikan!!! Me vaan taistellaan siitä kuka saa ja mitä yhteiskunta sopimuksessa... Virolaiset ja muut eurooppalaiset vie kohta kaikki työt!!

   • Pointtihan on siinä, että EU:n sisällä pätee työvoiman vapaa liikkuvuus. Viro, Puola ovat samaa EU klusteria Suomen kanssa. Silloin ei kysellä työlupia ja viisumeita. Eri asia jos tulee EU:n ulkopuolelta. Hulluna kun tehdään raksa ja metallihommia, niin työsuojelu ei ole koskaan ykkösprioriteetilla. Olen nähnyt Vironpoikia raksalla ajavan murtovasara/piikkauskoneella pitkää päivää ilman taukoja. Sitä kun aikansa tekee niin verenkierto ja hermojärjestelmä tekee kaput temput. Ukot tutisee kuin horkassa. Ei näe eläkepäiviä. Vaihdetaan uusi halpis hemmo tilalle. Mieletöntä !


   • Juurikin näin!!! Mutta ketä siitä hyötyy kun kaiken lisäksi ovat vielä suurin osa pimeesti hommissa. Uskompa että melkein kaikki tuntee jopa yhen suomalaisenkin joka tekee pimeitä hommia.. Ketä kärsii ne jotka maksaa veronsa... Vievät vielä työkkäri rahat samana aikaan plus muut etuudet..


   • Raivostunut kirjoitti:

    Juurikin näin!!! Mutta ketä siitä hyötyy kun kaiken lisäksi ovat vielä suurin osa pimeesti hommissa. Uskompa että melkein kaikki tuntee jopa yhen suomalaisenkin joka tekee pimeitä hommia.. Ketä kärsii ne jotka maksaa veronsa... Vievät vielä työkkäri rahat samana aikaan plus muut etuudet..

    Opettelisit kirjoittamaan suomea, ihme ketäänvetäjä!


   • Koko EU onkin pelkkää veronkiertoa ja työvoimalla keinottelua varten tehty €uostoliitto missä ei kansalaisilla ole mitään oikeuksia ja kokoajan tulee vain kiristyksiä ja lisää keinottelua kuin jossain vanhassa natsimaassa enenmuinoin.


   • Kukaan ei ilmeisesti muistanut mainita, että Euroopan unioni tarkoittaa myös pidemmällä aikavälillä työvoimaresurssien yhdistymistä. Joka taas tarkoittaa sitä, että Suomen palkkataso tulee väistämättä lähenemään itä-Euroopan ja muiden halpojen maiden palkkatasoa.

    Vielä kun pääsevät tarveharkinnasta eroon, niin metallialan palkat tulevat tippumaan vielä alemmaksi.


  • Ei tuu mitään mieleen.

  • Liikkuminen vaatii hönkäisyjä. Hengittäminen on hyväksi.

  • Metallialalla on huonot palkat 10-13€/h, koska virolaiset, puolalaiset ja arabit joutuvat tekemään huonolla palkalla töitä, niin samaa kohtelua tehdään myös kantasuomalaisille

   • 11,5 €/h oli aloituspalkka eräässä metallifirmassa, mikä oli "ihan hyvä" mielestäni alkuun, mutta sen korottaminen olikin kiven takana. Ei sillä ollut kuitenkaan mitään yhteyttä ulkomaalaisiin työntekijöihin, joita ei edes siinä firmassa ollut (eikä oteta). Se on metallialan TES ja paikallinen sopimus. Tottakai usein nuori helposti kusetettava työntekijä ottaa vastaan sellaisen sopimuksen mikä annetaan, kunhan vain pääsee töihin.


  • Yli 20-vuoden kokemuksella voin sanoa ettei ole mitään hyvää sanottavaa.
   Valitse joku muu ala, niin et pety.

   Vuonna 2007 ketjun aloittajan ura on jo auennut, toivottavasti ei kuitenkaan metallin paskoissa oloissa ja palkoissa.

  • Itse olen ollut metallialalla noin 15-vuotta ja olen ihan tyytyväinen hommiin ja palkkaukseen. Töiden mielekkyys riippuu vähän siitä että millä asenteella suhtaudut alan töihin.

   Metallialalla on aina kova kysyntä työvoimalle, mikä on plussaa. Itse teen nykyään vain määräikaisia rahakkaampia keikkoja vuokrafirman kautta. Vastuuta ei tarvitse ottaa mistään ja hommat voi tehdä vähän sinne päin, mutta keikkaa riittää aina. Keikkojen välissä voi vetää lonkkaa ja nostella ansiosidonnaista/tukia.

   Niin ja vuokrafirmat kannattaa aina kilpailuttaa ja mennä sinne mistä saa parhaimman palkan. Suosittelen.

   • "Vastuuta ei tarvitse ottaa mistään ja hommat voi tehdä vähän sinne päin, mutta keikkaa riittää aina."

    Metalli"miehen" ammattiylpeys kiteytyy tähän lauseeseen.


   • Anonyymi kirjoitti:

    "Vastuuta ei tarvitse ottaa mistään ja hommat voi tehdä vähän sinne päin, mutta keikkaa riittää aina."

    Metalli"miehen" ammattiylpeys kiteytyy tähän lauseeseen.

    Jos hitsi hajoaa niin ei mua ainakaan liikuta,eipähän ole mun lompakosta pois.


   • Vai oikein rahakkaita hommia vuokrafirman kautta.
    Nyt tuli hauska juttu, tuolla yhdistelmällä ei ole kuin trollin juttuja.

    Ai tekemällä paskahommia ja pakottamalla itsensä hyvään moodiin, taitaa olla niitä vuokrafirmojen pamppujen paskapuheita.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Vai oikein rahakkaita hommia vuokrafirman kautta.
    Nyt tuli hauska juttu, tuolla yhdistelmällä ei ole kuin trollin juttuja.

    Ai tekemällä paskahommia ja pakottamalla itsensä hyvään moodiin, taitaa olla niitä vuokrafirmojen pamppujen paskapuheita.

    Lapastossut ei tällä alalla tule ikinä pärjäämään. Palkkaa täytyy osata pyytää ja neuvotella. Töistä voi aina kieltäytyä jos palkka ei ole riittävä. Tottakai firmat maksaa pienintä mahdollista palkkaa jos itse suostut sillä tekemään.

    Alalla on aina kyrpäotsaisia "firman miehiä" työnjohtajana, joiden elämäntehtävä on saada mahdollisimman halpaa työvoimaa tekemään tilaukset. Työntekijänä vain täytyy olla isompi kyrpä otsassa jos meinaa pärjätä.

    t:25-vuotta alalla.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Lapastossut ei tällä alalla tule ikinä pärjäämään. Palkkaa täytyy osata pyytää ja neuvotella. Töistä voi aina kieltäytyä jos palkka ei ole riittävä. Tottakai firmat maksaa pienintä mahdollista palkkaa jos itse suostut sillä tekemään.

    Alalla on aina kyrpäotsaisia "firman miehiä" työnjohtajana, joiden elämäntehtävä on saada mahdollisimman halpaa työvoimaa tekemään tilaukset. Työntekijänä vain täytyy olla isompi kyrpä otsassa jos meinaa pärjätä.

    t:25-vuotta alalla.

    Ei se noin toimi, ne ottaa mielummin helpon tyypin kuin kyypä ottassa olevan kävelevän katastrofin riesakseen.

    On työnantajan markkinat joten valinnanvaraa on ja halvin apupoika voittaa paskaduunin omakseen.


  • En ymmärrä tätä kitinää mutta itse olen viihtynyt. Kevyttä työtä ja hyvä palkka, nuo 10-13 euron puheet kuulostavat enemmänkin trollailulta. Itselläni 16.5€ tuntipalkka ja en mikään superosaaja ole jo siksi, koska olen ollut alalla vasta muutaman vuoden.

   Koneistusta, ohjelmia WinCamilla sekä asetuksia.

   • Tervetuloa esimerkiksi Pohjois-Savoon, missä 10-13euron palkkatarjoustrollailu on täyttä totta.

    Mitä tulee otsikkoon ja metallin, erityisesti konepajojen hyviin puoliin, niin niihinhän kuuluu aivan liiankin hyvän palkkauksen lisäksi erityisesti näillä keleillä mahtavan lämpimät työolot, sillä eihän lämpö luita riko HEHEHEHEHEHEHEHEHEHEHE!!!


  • Huonot puolet:
   -Voi olla erittäin vittumaisia hommia ja haiseva ympäristö
   -Voi olla kiire ja hoputus
   -Työnjohtajat käyvät hermoille
   -Luokalle jääneet ja metallihommiin ajautuneet kusipäät
   -Palkka ainakin aluksi surkea
   -Leikkuunestesumu ja öljy vaikuttaa niin että 20 vuodessa maksa-arvot on kuin juopolla. Enenn sitä viim. 10 vuodessa puhkeaa ihottumat.
   -Seisominen käy polviin vanhana
   -Työmäärä voi olla kohtuuton, varsinkin siitä saatavaan palkkaan nähden
   -Huonosti arvostettu (työntekijät ei ensinnäkään itse arvosta. Moni on vain ajautuneet metallitöihin ja vihaavat töitään)
   -Vuorotyö, ja huonot vuorolisät +1€/h yötyöstä, kun esim. paperialalla +4€/h.
   -Keuhkojen ja polvien lisäksi vaarassa on myös sormet, varpaat, silmät.

   Hyvää:
   -Näkee työnsä jäljen
   -Että on töitä

   Mitä tehdä:
   -Tee vähemmän töitä
   -Jos ahdistaa, älä tee mitään, kunnes lakkaa ahdistamasta
   -Yritä tehdä muiden töissä olosta hauskaa, jolloin sinäkin viihdyt paremmin
   -Vaadi päästä toisiin hommiin firman sisällä
   -Lähde opiskelemaan toinen ammatti (Suomessa on lähes ilmainen koulutus)
   -Ymmärrä mitä asioita et voi muuttaa ja opettele hyväksymään se, ja ymmärrä mitä voit muuttaa ja muuta
   -Kuuntele niiden neuvoja jotka ovat siellä missä sinä haluat olla.

   • En tiedä onko se hyvä vai huono puoli, että näkee työnsä jäljen ;)D


   • No hyvää metallialalla ei siis ole oikeastaan yhtään kuten ketjussa on tullut selväksi.

    Terveys menee, paskat liksat, kyttäämistä ja vittuilua, vammaset työkamut ja nilkit, asenneilmasto sairas.

    Mitä muuta vielä tarvii tietää, kun tuollakin yhdistelmällä muutut itsekin samanlaiseksi kuin seurakin siellä on. Ei koskaan mitään positiivista asiaa metallialalla, uskokaa jo yli 20 vuotta tota paskaa riitti loppuiäksi!


   • Metallialalla oli tosi hyviä työkavereita, joita tuli nähtyä välillä vapaa ajallakin, mutta moni vaihtoi firmaa, ja osa jopa eri alalle. Muutamia "mätämuniakin" saattaa tietysti olla, joka firmassa. Itsekin sitä saattaa toki niiden mielestä olla "mätämuna", mutta ovat sellaisia että niiden pitää olla kukkulan kuningas ja toimivat aktiivisesti sortaakseen muita ja kiusatakseen. Jopa valheita kertoilevat kun vintillä tuulee jo muutenkin.


  • Varo pieniä firmoja.

  • Orjanpukua eli haalareita ei enää kannata päälleensä laittaa, se aika on jo nähty ja koettu, ihan mennyttä maailmaa. Nyt on pelkkää riistoa ja kusetusta.

   Palkanmaksuhaluttomuus ja halpatyövoima ovat pilanneet alan lopullisesti.

  • Sopii hyvin sellaiselle joka haluaa tehdä keikkatyötä. Vakituisia töitä alalla ei enää ole ollenkaan. Itse työskentelen vain puolet vuodesta ja lopun ajan nostan ansiosidonnaista. Omaan elämäntilanteeseeni tällainen työskentelytapa sopii oikein hyvin kun ei ole lainoja maksettavana/perhettä elätettävänä.

  • Älä vittu ikinä mene metallialalle jos tätä luet, KAIKKI on ihan perseestä, vituttaa joka päivä niin saatanan ankarasti että ei ole ennen vituttanut... VITTU

   • Näin on.
    Elämä menee perseelleen jos menet paskahommiin, palkkaa ei saa paskaakaan mutta mielenterveys menee.

    Mielummin työtön kuin paskaduunissa jatkuvassa vitutuksessa.


  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 7 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Korona: Kunta jätti sairaat vanhukset heitteille TAAS!!!

   Kuusamon kunta on ilmeisesti päättänyt jättää koronakriisissä riskiryhmään kuuluvat liikuntarajoitteiset vanhukset ilman ruokaa. Kunta on sopinut ett
   Kuusamo
   31
   1686
  2. Ihmisjahti Kotkassa

   Mitä ammuskelua enkeleiden kerholla oli? Villikka ja Kasila etsinnässä?
   Kotka
   22
   829