Kotilot

Surffari

Huomasin viime viikolla veden vaihtopuuhissani, että akvaariossa majaili kymmenkunta kotiloa. Veden vaihdon ja imuroinnin jälkeen ei ole näkynyt kuin yksi kipale.

Kotilot ovat tumman ruskeita, noin sentin mittaisia. Onko kenelläkään ollut vastaavanlaisia? Mietiskelin vain, että tuhoavatko nämä kasveja vai ovatko harmittomia.

Yksi kasveista koki omituisen ruskean pilkkukuoleman.

11

825

  Vastaukset

  • Taitaapa olla kyseessä "kierre"kotilo tai limakotilosta jokin suuri versio. Syöväthän nuo kasvejakin, ja levää, mutta pois saat kotilot, kun otat altaaseesi parven tiikerinuoliaisia. Ne hävittävät kotilot TODELLA tehokkaasti. Itselläni niitä on ollut alusta saakka (3 vuotta) ja kotilon kotiloa ei ole näkynyt...

   • Itselläni on ollut muutamakin kotiloton akvaario jo viisitoista vuotta. Onnea kai pelissä... Eikä muuten yhtään nuoliaista. :)

    Mutta tiikerinuoliaisten kanssa pitää muistaa, että se on suureksi kasvava parvikala. Ja parvi ei ole 2-3 yksilöä. Kun pääsee seuraamaan suuren tiikerinuoliaisparven touhua, niin sääliksi käy yksittäisiä/kaksittaisia tikruja pikkuruisissa sadan litran purkeissa...


  • Tiikerinuoliaisten tilalle voisit hankkia esim. raitanuoliaisia (!) tiikerinuoliaiset tuppaavat kasvamaan melko isoiksi... (ei mitään, kyllä nekin kivoja on). molemmat lajit kyllä hävittävät kotilot...(jos haluat ne pois)
   ei ne kyllä pahaa tee, elleivät pääse paljoa lisääntymään!!!(=riesa)on kai olemassa jotain kotilontorjunta-aineita mutta omasta mielestäni ns. "luonnon vaihtoehto" on parempi.

   t:JojO

  • Ei ne mulla ainakaan ole syöneet vielä kotiloita vaikka olleet jo 3 kuukautta. Kokoa tikruilla 7-8 cm. Ehkä ne ei ole tajunneet herkkuja? Olen kyllä murskannut kotiloita niille ja ovat sitten syöneet mutta ei muuten. Kaikki kehuu että ei ole kotiloita kun tikruja mutta eihän niitä välttämättä ole muutenkaan!

   • Meillä tuli akvaarioon kotilokanta ilmeisesti kaupan kasvien mukana. En ole huomannut niistä hirveämmin haittaa, kun olen poistanut suurimpia sitä mukaa, kun ne tulevat käden ulottuville etu-/sivulasiin.

    Kotilot ovat sitä paitsi hyviä vesiarvojen ilmoittajia. Jos ne ovat seinillä ja liikkuvat hyvin, ovat vesiarvosi todennäköisesti hyvät, mutta jos ne makaavat liikkumattomina pohjalla, ovat vesiarvosi huonot.

    Minulla kotilot eivät ainakaan vielä ole syöneet kasveja. Minulla on tapana jättää takalasiin levät mitä siellä on, jos ne eivät ole sitten ihan villiintyneet, koska monet kalat napsivat leviä ja kotilot pitävät ne muuten hyvin kurissa. Levät eivät näy tummaa taustaa vasten ollenkaan.


  • Heippa. Nämä asiat lukevat varmaankin jo edellisissä viesteissä, mutta kerron kuitenkin. Esimerkiksi Tiikeribotiat eli Tiikerinuoliaiset ovat kovia syömään kotiloita ja samoin mm. pallokalat... Niille kotilot ovat herkkua ja jos hankit altaaseesi sellaisia, uskon, että kotilokantasi pienentyy tai jopa häviää kokonaan. Kotilot mm. syövät kasvin lehtiä ja lisääntyessään voivat olla varsinainen riesa. Ne voivat kuitenkin olla mukava pikku lisä akvaarioon. Jos haluat päästä niistä eroon, suosittelen kuivattamaan akvaariota hiekkoineen pari viikkoa ja sitten taas täyttämään sen.

  • joo en tosiaan tiiä yhtään minkälaisia/oloisia ne raita ja tiikeri nuolijat on mutta mulla ois yx toinen vaihtoehto kotiloiden poistamiseen(/hävittämiseen jos oot innokas tappaja);joo mulla on meinaan omassa akvaariossa varmaan sata ihan lillasta kotiloo(about.12mm)ja mulle sanottii eläin kaupassa että niitä saa poistettua kun liistii niitä aina lasiin ...ja niinpä olen tehnyt,kaikki kotilot tosin ei oo hävinny mutta ei niitä enää niin paljookaan oo.ja lisäx ainakin mun kalat syö niitä liistittyjä kotiloita kun simo hilloo eli ei muuta kun liistimää!!!!!!!!

  • Minun akvaariossani on näitä "tappajakotiloita" jotka syövät niitä haitallisia pieniä vaaleanruskeita kotiloita, jotka tulevat yleensä kasvien mukana. Nämä tappajakotilot ovat noin sentin pituisia (aikuisina) ja niillä on kaksi värinen kuori. Siinä on tumman ja vaalean ruskeaa. Nämä tappajakotilot ovat hyödyllisiä, joten niitä ei kanntata ottaa pois.

  • Salamurhaajakotilonkin nimellä tunnettu petokotilo Anentome helena onkin varsin hyvä apu kotiloihin varsinkin pienempiin altaisiin. Se on kuitenkin markkinoilla niin uusi tulokas, ettei 2001, jolloin apua olisi tarvittu, moisesta edes osattu haaveilla.

   • Niin ja roskakotilot tai varsinkaan kierteiset eivät millään tavalla ole haitallisia muuten kuin esteettisesti.


   • Ja 2019/12 edelleen ongelma johon löytyi tästä ketjusta ratkaisu. Toisaalta onko pakko poistaa kierre pirulaiskotiloota mutta ei tahtoisi nähdä niitä kuitenkaan. Hmm lisääntyykö nämä kaksiväriset kotilot taas samaa tahtia?


  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Stefu taas sekoilee instassa.

   Nyt on taas viesti kaikille luettavissa. Onko vieläkin kännissä, vai sekaisin?
   72
   1587
  2. Sofia pakeni yöllä kotonta Stefua.

   Uusi piirre näköjään löytyy Stefusta. Suutuessaan heittelee tavaroita.
   124
   1135