Pintakasvien ankkurointi

Jellona

Onnistuisiko pintakasvien ankkurointi siimalla? Ajattelin tuossa kohtapuoliin hankkia pintakasveja, ja olisi ihan mukaisaa jos ne sais pysymään yhdessä kohtaa, kun akvaariossa tuppaa olemaan "vauhdikas" pintavirtaus.

Ajattelin sijoittaa pintakasvit suodattimen viereiseen nurkkaan ("suvanto"-kohdan yläpuolelle), ja ajattelin että olis varmaan hyvä "ankkuroida" kasvi akvaarion laitoihin, ettei suodattimen ulostulovirta imaise kasvia mukanaan..

Juu, entä olisko ehdotuksia pintakasveiksi?

Kiittäen, kumartaen (:

11

1511

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tiitu

      Kyllä ajatuksesi toimii aivan hyvin! Olen itsekin "ankkuroinut" pintakasvit akvaarion takalasiin. Käytin siihen ohutta, vaalean vihreää silikoniletkua, jonka päät liimasin akvaariosilikonilla yhteen niin, että syntyi halkaisijaltaan noin 40 cm oleva ympyrä. (Kelluva perhosiima saattaa olla parempi ratkaisu, jos haluaa vapaamuotoisemman toteutuksen tai vaikka vain kiinnittää yksittäisen kasvin sopivaan paikkaan kellumaan.) Liitoksesta tulee tukeva ja vettäpitävä, kun työnnät letkujen sisään sauman kohdalle vielä pienen, kevyen muovi- tms. tulpan (esim. seinäruuvin proppu). Lasiinkiinnitys käy parhaiten imukupilla (a'la suodatin/lämpömittari) ja koko lenksu kannattaa kiinnittää siihen langanpätkällä, jottei vedenvaihdon yhteydessä silmukka nousisi ilmaan tai jäisi vedenpinnan alapuolelle.

      Sijoitin isojuuriset pintakasvit lenksua vasten kehään ja pienemmät - kuten limaska - saavat kasvaa vapaasti sisempänä. Miksei tällaisia pieniä saarekkeita voisi olla useampiakin ja eri kokoisia/kasvilajisia samassa akvaariossa? Jos pintakasvi on rönsyilevää tyyppiä, ei tarvita kuin yksi pieni lenksu, jonka sisään sen alun voi pudottaa ja antaa rönsyjen sitten levitä vapaasti ympäristöön.

      -

      Tein myös samanlaisen, mutta pienemmän (halkaisijaltaan kymmensenttisen) lenksun akvaarion etureunaan, jota käytän syöttörenkaana. Se estää kelluvia kalanruokia leviämästä pitkin vedenpintaa, vaikka suodatin olisikin päällä.

      • akvaristi

        toihan kuulostaa hyvältä! Tätä aion kokeilla, meillä kun tuo pistia menee aina sinne minne minä en haluaisi. Kas kun ei ole tullu itselle mieleen.


      • fisu

        tiitu!
        Hyvä toteutettavaksi, vaikka meillä pikkulimaskan kansa jo vaikeuksia, tukahdutti pistiankin....


      • Tiitu
        fisu kirjoitti:

        tiitu!
        Hyvä toteutettavaksi, vaikka meillä pikkulimaskan kansa jo vaikeuksia, tukahdutti pistiankin....

        Pikkulimaskaiden kanssa ainoa ongelma minulla oli se, että virtaus pyrki viemään ne ankkurirenkaan yli tai ali, mutta asettamalla syväjuuriset ja isolehtiset kasvit lähimmäksi rengasta muuriksi tämä estyy ainakin heikohkossa virrassa. Isot lehdet myös peittävät mukavasti muuten ehkä vähän ruman siiman tai letkun.

        Kiitokset mieltä lämmittävistä kommenteista! Syöttörengasidean sain Gert Aurell'in mielenkiintoisesta "Akvaariokirja":sta vuodelta 1955, josta muuten ainakin muutama päivä sitten oli vielä toinenkin kappale myytävänä 50 markalla Itäkeskuksen antikvariaatissa (Hansasilta, Hansakuja 4). Tämä vinkiksi nopeimmalle.


      • Anonyymi

        Hyvä vastaus,kiitos vaikka en itse kysynyt.


    • Sari sardiini

      Suosittelen varsinkin poikasille enoo ihan varma nimestä mutta vesiruttokose oli ...tosi pievi kasvi lisäääntyy helpolla ankkurointia ei voi ajatellakkaan....mutta ei häirit se pienen kokon sa vuoksi (n.5mm) se on sitä vihreetä jota lilluu siä kauppojenki akvaariossa, ja jota aina pussin mukanakin tulee kotiin...Kannattää kumminkin pyytää isompi erä..

      ja minulla liluu pinnalla pieniä miekkakasveja (nimeä en muista) Kauppiaskin sanoi että prjää pinnalla.....

      siimoissa voi olla se huono puoli että menee takkuun ja voi satuttaa kaloja ja rumia

      • Minna

        tarkotat varmaa limaskaa.... :)


      • Sari sardiini
        Minna kirjoitti:

        tarkotat varmaa limaskaa.... :)

        Mistä köhän mä tollasen nimen oon päähäni saanu...............se on sitä sellasta pienta.........


    • Palettikala-mania-fani

      Sari sardiini esitti varsin oivan kysymyksen.

      Mites kalat? Siima voitosiaan vahingoittaa kaloja, jos ne vaikka "hyppivät"(edes vähäsen polskuttelevat pinnassa) tai muuten vaan...

      Mitä mieltä olette?

      • Jellona

        Kaloihin tuo alkuperäisen viestini "idea" ei pitänyt vaikuttaman, sillä kasvit olisi tullut siimojen "päälle", kuitenkin niin, että ne olisivat "vedessä" ja etteivät siimat olisi roikkuneet millään tavalla. Mutta Tiitun esittämän aivan häikäisevän idean johdosta aion soveltaa sitä akvaariooni (:(: Avonaiseen (miksei "suljettuunkin") akvaarioon voisi rakentaa hienoja "pesäkkeitä", ja varsinkiin avonaiseen voisi käyttää korkeaksi kasvavia pintakasveja (jos sellaisia löytyy). Itse en kuitenkaan pysy avonaista akvaariota toistaiseksi laittaa käytäntöön, labyrinttikalojen johdosta ): Tiitulle vielä iiiiso kiitos mainiosta ideasta (:


      • Tiitu

        Ei akvaarioon toki kannata tehdä mitään "kalaverkkoa". Pehmeä ja lähes pikkurillin paksuinen, yksittäinen silikoniletku ei mielestäni mitenkään voi vahingoittaa kaloja. Perhosiima on melkein yhtä paksua, mutten tiedä onko sen pinta yhtä pehmeän vaaraton.

        Siis: Älkää laittako akvaarioonne läpinäkyviä ja ohuita virveli- tai kalanverkkosiimoja, jotka on kehitetty sellaisiksi, etteivät kalat niitä huomaisi. Luin jostain, että kaloilla on vaikeuksia havaita myös isompia muoviesineitä. Silikoniletkuun eivät ainakaan taistelukalani ole ruokinnan yhteydessä törmäilleet.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 197
      2732
    2. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      239
      2640
    3. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      65
      2356
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      196
      1841
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1364
    6. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      12
      1328
    7. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1297
    8. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      22
      1266
    9. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1234
    10. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      158
      1132
    Aihe