Hallussapitoluvan voimassaoloaika

Hirvikiväärille

Terve,

Ostin tänä syksynä .308:n lintu ja hirvimetsästykseen. Olen ikäni metsästänyt ja olen kahdessa seurassa jäsenenä, joten minulle kyllä tuli hieman yllätyksenä että luvan voimassaoloaika on vain 2-vuotta?? Onko tämä nyt yleinen käytäntö että lupa myönnetään vain kahdeksi vuodeksi kerrallaan? Hain googlella tietoa tästä aselaista ja löysin seuraavan kohdan

53 §
Hallussapitoluvan voimassaoloaika ja lupaehdot
Hallussapitolupa annetaan toistaiseksi, jollei sitä erityisestä syystä ole annettava määräajaksi. Sellaista työtä varten, jossa ampuma-ase on välttämätön, lupa annetaan kuitenkin enintään viideksi vuodeksi kerrallaan.

11

1327

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Rauhantekijä.

      Niin, ei autakun kysyä päättäjältä miksi tällainen päätös. Käy poliisiasemalla.

      On tuo vähän omituista, kyllä ne sen ehkä jollain yrittää perustella mutta kysyppä suoraan heiltä niin kuulet onko peruste lainnojalla tehty vaiko mielivaltainen.

      Jos sulla on taustoissas jotain häikkää niin saattaa vaikuttaa asiaan.

      • Soitin komissariolle

        No en ole eläissäni saanut edes parkkisakkoa joten taustat pitäsi olla puhtaat. Soitin poliisille ja oman kuntani nimismies oli vaan ottanut sellaisen tyylin että lupa on voimassa vain 2-vuotta jos kyseessä on ensimmäinen kivääri vaikka muita aseita olisikin jo ennestää useampi. Outo säännös mutta ei voi mitään.


      • Rauhantekijä.
        Soitin komissariolle kirjoitti:

        No en ole eläissäni saanut edes parkkisakkoa joten taustat pitäsi olla puhtaat. Soitin poliisille ja oman kuntani nimismies oli vaan ottanut sellaisen tyylin että lupa on voimassa vain 2-vuotta jos kyseessä on ensimmäinen kivääri vaikka muita aseita olisikin jo ennestää useampi. Outo säännös mutta ei voi mitään.

        No paljon se riippuu juurikin päättäjästä.

        Monenmoisia on tapoja, jotka ei aina välttämättä ole kovinkaan lain henkisiä, mutta tostakaan nyt ei mitään haloota kannata nostaa. Eikä oikein pystyskään.

        Kyllä se sulla jatkuu sitten toistaiseksi tyylillä.

        Mut se tais maksaa jonkun verran että sai "ikuisen" luvan...:(


    • Aseen käyttö pitää pystyä todistamaan tuon 2 vuoden jälkeen. Minun pistooli hallussapitolupa on voimassa 3 vuotta, tämän jälkeen hallussapitolupa muuttuu ( toistaiseksi ) mikäli aselaki ei muutu tämän kuluvan kolmen vuoden aikana. Ampumapäiväkirja jossa on toisen henkilön nimmari on ehkä paras todiste siitä että asetta käytetään siihen tarkoitettuun metsästykseen/ harrastukseen, näin sanoi poliisimestari kun kysyin.

    • YKSITYISKOHTAISET PERUSTELUT

      "Hallituksen esitys Eduskunnalle ampuma-aselaiksi ja laiksi poliisilain 23 §:n sekä laiksi poliisin henkilörekistereistä annetun lain 19 ja 20 §:n muuttamisesta

      YKSITYISKOHTAISET PERUSTELUT

      53 §. Hallussapitoluvan voimassaoloaika ja lupaehdot. 1 mom. Ampuma-aseen pysyvään hallussapitoon oikeuttava hallussapitolupa annettaisiin tavallisesti luvan voimassaoloaikaa rajoittamatta. Hallussapitolupa olisi siten pääsääntöisesti annettava toistaiseksi voimassa olevana. Erityisestä syystä hallussapitoluvan voisi kuitenkin antaa määräaikaisena. Tämä voisi olla perusteltua muun ohella silloin, kun kyseessä on luvansaajan ensimmäinen ampuma-ase. Jos luvan hakija ei kykene tarkoin selvittämään aseharrastuksensa laatua ja aktiivisuutta, lupahakemus tulisi yleensä hylätä, koska lakiehdotuksen 45 §:n 2 momentissa tarkoitetut lupaedellytykset eivät tuolloin täyttyisi. Tapauksissa, joissa luvan hakijan antama selvitys aseharrastuksestaan ei täysin tyydytä lupaviranomaista, luvan antaminen määräaikaisena voisi olla kuitenkin perusteltua."

      Käsittääkseni tässä nimenomaisessa tapauksessa lupaviranomainen on toiminut ampuma-aselain ja sitä vastaavan hallituksen esityksen perustelujen vastaisesti. Määräaikaisuus ei tule kysymykseen. Olisi pitänyt joko hyväksyä tai sitten hylätä hakemus.

      On mahdollista, että pyytää sitä päätöstä, joka on tehty hallussapitoluvasta poliisilaitokselta. Jos päätöstä ei ole aikaisemmin kirjallisesti tiedoksiannettu niin valitusaika hallinto-oikeuteen alkaa siitä hetkestä kun asianosainen saa päätöksen tiedoksiantoasiakirjan.

    • acp

      Hain just luvat 45acp ja 44mag sekä pystykorvalle ja toistaiseksi voimassaolevina tuli kaikki. Eli vaihtelee kovasti virkamiehestä riippuen.

      • Mastersniper

        Otettiin vastikään käyttöön. Aikas erikoinen tilanne tuo määräaikaisuus, eli jos entistä harrastustaustaa on, niin en näe määräaikaisuudelle perusteita. Toki ensimmäistä lupaa myönnettäessä määräaikaisuus on hyvä asia.

        Olen itse harrastanut ampumaurheilua ja metsästystä yli 20 vuotta, ja aina vaan joutuu perustelemaan tarkemmin harrastustaan.


      • selvitys
        Mastersniper kirjoitti:

        Otettiin vastikään käyttöön. Aikas erikoinen tilanne tuo määräaikaisuus, eli jos entistä harrastustaustaa on, niin en näe määräaikaisuudelle perusteita. Toki ensimmäistä lupaa myönnettäessä määräaikaisuus on hyvä asia.

        Olen itse harrastanut ampumaurheilua ja metsästystä yli 20 vuotta, ja aina vaan joutuu perustelemaan tarkemmin harrastustaan.

        pitää olla, koska ampuma-aselaki määrää:

        45 §
        Hankkimisluvan saajaa koskevat edellytykset luonnolliselle henkilölle (29.6.2001/601)

        Haettaessa lupaa:
        1) metsästyslainsäädännön mukaan sallittua eläinten ampumista taikka ampumaurheilua tai -harrastusta varten hakijan on esitettävä harrastuksestaan luotettava selvitys

        Hallituksen esityksen perusteluissa on asiasta mainittu:

        Momentin mukaan haettaessa lupaa metsästyslainsäädännön mukaan sallittua eläinten ampumista taikka ampumaurheilua tai -harrastusta varten luvan hakijan on annettava harrastuksestaan luotettava selvitys. Tällä yleislausekkeella metsästystä harrastava luvan hakija velvoitettaisiin esittämään selvitys siitä, mitä hän aikoo metsästää ja missä metsästyksen on tarkoitus tapahtua. Hyvänä apuna harrastuksen arvioinnissa olisivat metsästyslainsäädännössä asetettujen edellytysten täyttyminen. Esimerkiksi hirvieläintä tai karhua saa metsästyslain 21 §:n 1 momentin nojalla ampua vain sellainen henkilö, joka on suorittanut maa- ja metsätalousministeriön määräysten mukaisen ampumakokeen tai ministeriön hyväksymän, muussa maassa suoritetun vastaavanlaisen kokeen. Hirvieläimen metsästäminen edellyttää metsästyslain 10 §:ssä tarkoitettua pyyntilupaa. Hirven metsästykseen ei voi käytännössä osallistua kuulumatta metsästysseuraan tai vastaavaan jahtijoukkoon.

        Jokaisen, joka harjoittaa metsästystä, on metsästysvuosittain maksettava riistanhoitomaksusta ja pyyntilupamaksusta annetun lain (616/1993) 1 §:n 1 momentin mukaan valtiolle riistanhoitomaksu. Maksun suorittaneelle annetaan metsästyskortti. Ennen maksun suorittamista on suoritettava mainitun lain 2 §:n 1 momentin mukainen metsästäjätutkinto riistanhoitoyhdistyksen tai riistanhoitopiirin asettamalle tutkijalle. Näin ollen metsästyskortin osoittamista voidaan pitää selvityksenä metsästysharrastuksesta. Metsästyslaissa ja sen nojalla annetussa metsästysasetuksessa on lukuisia vastaavia säännöksiä, jotka tulisi ottaa lupaharkinnassa huomioon haettaessa lupaa metsästysaseen hankkimiseen.

        Siis kun ilmoittaa,
        -missä metsästää; esimerkiksi metsästysseurassa, valtion metsästysmailla, metsästyslupamaksulla, vieraana tms.
        -mitä aikoo metsästää; voi ilmoittaa kaikki sillä aseella mahdolliset riistaeläimet.
        -mitkä tutkinnot ja kokeet on suorittanut
        -mitkä kortit ja maksut on maksanut

        niin lain mukaan se riittää näytöksi harrastuksen olemassa olemiseksi.


    • Anonyymi

      Ostin kiväärin tikka t3x ja kävin näyttämässä poliisille. Nyt tuli postissa hallussapitolupa ja siinä lukee tehtaan merkki ja malli olisi tikka t3. X-kirjain puuttuu. Sarjanumero kuitenkin täsmää. Onko väliä vai reklamoinko asiasta?

      • Anonyymi

        Miksi et aloittanut uutta keskustelua? Kysymysesihän ei liity mitenkää tässä keskusteltuu asiaan joka on jo vuosia vanha. Miksi siis jatkoit ketjua?

        Miksi reklamoisit? Pääasia on, että sarjanumero on oikein. Tällä ase saadaan yksilöityä.
        Sinulla pitäisi olla väliaikainen hallussapitolupa. Mitä siinä lukee? Jos siinä on sama kuin luvassa, niin olisi kannattanut jo tässä vaiheessa kysyä asiasta. Jos siinä on kuitenkin oikea malli, niin laita sähköposti poliisille ja kysy miksi ovat muuttaneet yksilöintitietoja. Mielestäni tällä ei kuitenkaan ole mitään väliä.


    • Anonyymi

      Ihan sama ei kiinnosta

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 185
      2098
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      53
      1982
    3. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      156
      1637
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      136
      1604
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1334
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1237
    7. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      11
      1204
    8. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1185
    9. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1148
    10. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      11
      1147
    Aihe