kananmuna

hurter

Hei.

Tiettekö, mitä vaaraa raa'an kanamunan syömisestä on raskaana olevalle? Entä pakastevadelmien?

Söin sellaista jäädykettä, enkä tiennyt sen sisältävän noita =(

Oon nyt 34 0.

7

994

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jääprimpressa

      Ulkomaiset pakastevadelmat tulee kuumentaa kiehumispisteeseen 2 minuutin ajan ennen käyttöä Noro-virusinfektiovaaran takia raskauden aikana.

      Tuo tieto löyty netistä...

    • a la carte-kokki

      Raa'assa kanamunassa on salmonellariski. Tosin Suomessa se on TODELLA olematon riski.
      Pakastevadelmien suhteen peesaan edellistä vastaajaa.
      Et oo tehnyt mitään vahinkoa vauvalle, joten älä huoli.

    • odottaja-80

      Ensinnäkin pakastevadelmat todellakin täytyy kiehuttaa noroviruksen takia. Yleensäkin kaikki pakasteessa olevat ulkolaiset marjat tulee keittää raskaana ollessa samoin pakastevihannekset.

      En osaa sanoa onko raaka kananmuna hyvä asia raskaana olevalle. Ainakin urheilijat syövät sitä ja saavat voimia. ;) Tiedän kuitenkin työni puolesta, että enää ei missään tapauksessa suositella kananmunaa edes puolikypsänä lintuinfluenssan takia. Tietysti nyt on 'hyvä' aika, sillä talvella virus on harvinaisempaa. Minun työnantajani kielsi maailmanlaajuisesti raa'an kananmunan käytön juuri lintuinfluenssan takia. Emme siis tarjoa edes 'häränsilmä' munia pyttipannun kanssa. Olen pitänyt samaa ohjetta kotonakin, vaikka mieheni aluksi purnasi vastaan. Jokainen tavallaan.

      • rv 21

        että entäs sitten esim. majoneesit? Nehän sisältää raakaa kananmunaa enkä ole kuullut, että ne olisi kielletty raskaana olevilta tai että niistä olisi mitään varoituksia tiputaudin takia.


      • odottaja-80
        rv 21 kirjoitti:

        että entäs sitten esim. majoneesit? Nehän sisältää raakaa kananmunaa enkä ole kuullut, että ne olisi kielletty raskaana olevilta tai että niistä olisi mitään varoituksia tiputaudin takia.

        Nyt pistit niin pahan kysymyksen, että en osaa vastata. Meillä töissä ainakin käytetään majoneeseja, mutta en ole kylläkään lueskellut raaka-aineiden sisältöä. Kotona en ole majoneesia tehnyt aikoihin, joten ei ole tullut mieleenkään valmistuksessa käytettävä raaka muna. Meillä töissä ei kyllä mielestäni enää itse tehdä majoneesia, se tulee suoraan tehtailta ämpäreissä. Lienekö paremmin tutkittuja? Ei hajuakaan.

        Itse kyllä syön majoneesia ja pidän siitä.


      • turvallisia

        Suotta pelkäätte munia..edes niitä löysiä.. Alla oleva kopioitu teksti, löytyy googlettamalla. Ei viitsittäs lietsoa turhia pelkoja! Todennäköisempää on,että jää auton alle tai ajaa hirvikolarin, kun että saa salmonellan SAATIKKA LINTUINFLUENSSAN! Lintuinfluenssa tarttuu hengtysteitse ja Suomessa ei siitä vaaraa. Ainakaan vielä ja toivottavasti ei tulekkaan.

        SUOMESSA EI TARPEEN MUUTTAA SIIPIKARJANLIHAN JA KANANMUNIEN KÄYTTÖÄ
        26.10.2005


        Euroopan Elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA on antanut 26.10. lausunnon liittyen lintuinfluenssan (H5N1) esiintymiseen eräissä Euroopan maissa ja kuluttajien huoleen turvallisuudestaan.

        EFSA toteaa, ettei ole olemassa epidemiologista näyttöä siitä, että lintuinfluenssa välittyisi ihmisiin ruoan välityksellä. Todennäköisintä on saada tartunta sairaasta elävästä linnusta, ei siipikarjanlihan tai kananmunien välityksellä. EU:n alueella ihmisiin tarttuvaa lintuinfluenssavirusta ei ole todettu siipikarjassa.

        EFSA vahvistaa lausunnossaan, ettei siipikarjanlihan ja kananmunien syömiseen liity terveysriskiä. Vaikka onkin epätodennäköistä, että virus tarttuisi ihmiseen ruoan välityksellä, ruoan kuumentaminen kunnolla tuhoaa viruksen. Mikrobiologisten riskien, kuten esimerkiksi salmonellan välttämiseksi siipikarjanliha ja kananmunat tulee kuumentaa ennen käyttöä.

        EFSAn mukaan H5N1-viruksen esiintyminen siipikarjanlihatuotteissa ja kananmunissa on epätodennäköistä Euroopassa tällä hetkellä. H5N1-lintuinfluenssavirusta ei ole todettu Suomessa eikä sen lähialueilla.

        Suositus siipikarjanlihan ja kananmunien kypsennyksestä ei ole uusi. Suomessa on myynnissä vain kotimaassa tuotettuja kananmunia eikä niissä esiinny salmonellaa. Siipikarjanlihassa sen esiintyvyys on erittäin alhainen.

        Suomessa noudatetaan kansallista salmonellavalvontaohjelmaa. Salmonellavalvonta-ohjelman puitteissa salmonellan esiintymistä tutkitaan kanoissa ja lihasiipikarjassa erittäin kattavasti.

        Lisätietoja:

        Yksikönjohtaja Kyösti Siponen, Elintarvikevirasto, puh. (09) 393 1515, 050 386 8412


      • turvallisia

        Suotta pelkäätte munia..edes niitä löysiä.. Alla oleva kopioitu teksti, löytyy googlettamalla. Ei viitsittäs lietsoa turhia pelkoja! Todennäköisempää on,että jää auton alle tai ajaa hirvikolarin, kun että saa salmonellan SAATIKKA LINTUINFLUENSSAN! Lintuinfluenssa tarttuu hengtysteitse ja Suomessa ei siitä vaaraa. Ainakaan vielä ja toivottavasti ei tulekkaan.

        SUOMESSA EI TARPEEN MUUTTAA SIIPIKARJANLIHAN JA KANANMUNIEN KÄYTTÖÄ
        26.10.2005


        Euroopan Elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA on antanut 26.10. lausunnon liittyen lintuinfluenssan (H5N1) esiintymiseen eräissä Euroopan maissa ja kuluttajien huoleen turvallisuudestaan.

        EFSA toteaa, ettei ole olemassa epidemiologista näyttöä siitä, että lintuinfluenssa välittyisi ihmisiin ruoan välityksellä. Todennäköisintä on saada tartunta sairaasta elävästä linnusta, ei siipikarjanlihan tai kananmunien välityksellä. EU:n alueella ihmisiin tarttuvaa lintuinfluenssavirusta ei ole todettu siipikarjassa.

        EFSA vahvistaa lausunnossaan, ettei siipikarjanlihan ja kananmunien syömiseen liity terveysriskiä. Vaikka onkin epätodennäköistä, että virus tarttuisi ihmiseen ruoan välityksellä, ruoan kuumentaminen kunnolla tuhoaa viruksen. Mikrobiologisten riskien, kuten esimerkiksi salmonellan välttämiseksi siipikarjanliha ja kananmunat tulee kuumentaa ennen käyttöä.

        EFSAn mukaan H5N1-viruksen esiintyminen siipikarjanlihatuotteissa ja kananmunissa on epätodennäköistä Euroopassa tällä hetkellä. H5N1-lintuinfluenssavirusta ei ole todettu Suomessa eikä sen lähialueilla.

        Suositus siipikarjanlihan ja kananmunien kypsennyksestä ei ole uusi. Suomessa on myynnissä vain kotimaassa tuotettuja kananmunia eikä niissä esiinny salmonellaa. Siipikarjanlihassa sen esiintyvyys on erittäin alhainen.

        Suomessa noudatetaan kansallista salmonellavalvontaohjelmaa. Salmonellavalvonta-ohjelman puitteissa salmonellan esiintymistä tutkitaan kanoissa ja lihasiipikarjassa erittäin kattavasti.

        Lisätietoja:

        Yksikönjohtaja Kyösti Siponen, Elintarvikevirasto, puh. (09) 393 1515, 050 386 8412


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ei se mene ohi ajan kanssa

      Näin se vaan on.
      Ikävä
      130
      2245
    2. Ajattelen sinua nyt

      Ajattelen sinua hyvin todennäköisesti myös huomenna. Sitten voi mennä viikko, että ajattelen sinua vain iltaisin ja aamu
      Ikävä
      26
      1958
    3. Vaistoan ettei sulla kaikki hyvin

      Odotatko että se loppuu kokonaan ja avaat vasta linjan. Niin monen asian pitäisi muuttua että menisi loppu elämä kivasti
      Ikävä
      12
      1489
    4. Yritys Kannus

      Mää vaan ihmettelen, julkijuopottelua. Eikö tosiaan oo parempaa hommaa, koittas saada oikeasti jotain aikaiseksi. Hävett
      Kannus
      12
      1337
    5. Olen huolissani

      Että joku päivä ihastut/rakastut siskooni. Ja itseasiassa haluaisin, ettei hän olisi mitenkään sinun tyyppiäsi ja pitäis
      Ikävä
      70
      1231
    6. Oletko täällä mies?

      Mitä mietit? ❤️ varmistan vielä, että onhan kaikki ok meidän välillä?
      Ikävä
      93
      1048
    7. Mies kadonnut

      Kukas siellä kolarissa on kadonnut
      Kolari
      17
      967
    8. Eikö ole jo ihan sama luovuttaa

      Meidän suhde ei ikinä toimisi.
      Ikävä
      88
      913
    9. Kuin sonnilauma

      Taas on Virkatiellä kova meteli keskellä päivää. Ei siinä kyllä toisia asukkaita yhtään ajatella. Tullaan yhden asuntoon
      Kuhmo
      17
      800
    10. Syrjintäskandaali Lieksan kaupungin johdossa

      Ylen valpas toimittaja kirjoittaa: Lieksan kaupunki kieltäytyi hyväksymästä Vihreiden venäläistaustaista ehdokasta Lieks
      Lieksa
      115
      752
    Aihe