Tieääkö kukaan

"Ei löydy"

Olen yrittänyt etsiä mikä kasvi on Fermolia Hermonis mutta en ole onnistunut tietoa löytämään.

13

3077

Vastaukset

    • Tuo Fritillaria viittaa ilmeisesti liljakasveihin mutta Fermolia on joku muu.


    • "ei löydy" kirjoitti:

      Tuo Fritillaria viittaa ilmeisesti liljakasveihin mutta Fermolia on joku muu.

      Ehkä nimi on jotenkin väärin,koska ei mitään löydy.Minkälainen kasvi se on,kerro vähän tuntomerkkejä ?


    • nimi kirjoitti:

      Ehkä nimi on jotenkin väärin,koska ei mitään löydy.Minkälainen kasvi se on,kerro vähän tuntomerkkejä ?

      Akuutin artikkelissa mainittu Fermola Hermonis kasvin nimi on ilmeiseti todella virheellinen ja pitäisi olla Ferula Hermonis.Mikä tai millainen kasvi onkysymyksessä sitä en tiedä ja sitä juuri yritän selvittää.Kasvi on joka tapauksessa esim Libyassa tunnettu terveyskasvi jolla on runsaasti terveysvaikutuksia.


    • "Ei löydy" kirjoitti:

      Akuutin artikkelissa mainittu Fermola Hermonis kasvin nimi on ilmeiseti todella virheellinen ja pitäisi olla Ferula Hermonis.Mikä tai millainen kasvi onkysymyksessä sitä en tiedä ja sitä juuri yritän selvittää.Kasvi on joka tapauksessa esim Libyassa tunnettu terveyskasvi jolla on runsaasti terveysvaikutuksia.

      http://www.kolumbus.fi/rahola/sanastot/p.html#piru

      Pirunpihka
      Vanhat suomalaiset käyttivät tästä aineesta nimeä pirunpaska, mutta jotkut tietosanakirjat ovat valinneet kauniimman linjan ja käyttävät nimitystä hajupihka. Kyseessä on nykyisten Iranin ja Afganistanin seuduilta kotoisin olevien sarjakukkaisten kasvien, mm. Ferula asafoetida maitiaisnesteestä kuivattu, meripihkaa ulkonäöltään muistuttava massa, joka haisee juuri siltä miltä nimi sanoo. Jotkut yhdistävät hajun mätään valkosipuliin.

      Meillä pirunpihka on ennen tunnettu vatsa- ja hermolääkkeenä, mutta Intiassa se on yhä vielä tärkeä mauste ja ilmavaivoja parantava lääke. Intialaisissa keittokirjoissa siitä käytetään nimitystä asafetida tai hing ja sanotaan kohteliaasti, että sen voi halutessaan jättää pois resepteistä. Pirunpihka on myös yksi worcestershirekastikkeen alkuperäisistä mausteista. Intialaiset keittokirjat sanovat, että vain puolen herneen kokoinen pala maustetta muserrettuna kuumaan öljyyn antaa ruoalle *sipulin maun. Sipulia ja pirunpihkaa ei koskaan panna samaan ruokaan. Koska sipuli sukulaisineen on pahan hajunsa takia kielletty Intian brahmaaneilta, he käyttävät pirunpihkaa antamaan saman maun ruokaan. Ero on siinä, että sipuli haisee syönnin jälkeen, pirunpihka ennen syöntiä.

      Asa on myöhäislatinan tuhkaa tarkoittava sana ja foetidus tarkoittaa pahanhajuista. Saksaksi pirunpihka on kauniimmin Asant ja rumemmin Teufelsdreck. Ruotsalaiset sanovat dyvelsträck.

      Libanonissa tehdään pirunpihkaa samansukuisesta kasvista FERULA HERMONISF. Televisiossa oli heinäkuussa 1999 siitä ohjelmanpätkä nimellä "luonnon Viagra". Vanhalta mieheltä kysyttiin, käyttääkö hän tuota lääkettä. "Kun vielä jaksaa 20 kertaa yössä, ei sitä tarvita", vastasi mies. Toinen vanha mies puolestaan varoitti, että taikajuomaa ei pidä ottaa, jos naisia ei ole lähettyvillä.

      Muinaisessa Kreikassa pirunpihka oli Apollo-jumalan mieliruokaa, josta tulee myös nimitys "jumalten ruoka". Larousse Gastronomique kertoo, että muinaiset roomalaiset käyttivät vastaavaa silphium- tai laserpitium-nimistä ainetta, jota saatiin pohjoisafrikkalaisesta sarjakukkaiskasvista, mutta se oli liian kallista ja halvempi pirunpihka korvasi sen. Reay Tannahill puolestaan on sitä mieltä, että Kyrenaikassa, nykyisen Libyan pohjoisosassa viljelty silphium hävisi jostain syystä markkinoilta ensimmäisen vuosisadan puolivälin paikkeilla. Kukaan ei tänään tiedä, mikä kasvi oli kyseessä. Roomalaiset alkoivat käyttää pirunpihkaa silphiumin tilalla. Myös pirunpihka oli kallista ja sitä "jatkettiin" säilyttämällä sitä pinjansiemenien joukossa, joista sitten maku siirtyi ruokaan, kertoo Reay Tannahill.

      Myös täältä :
      http://www.yle.fi/akuutti/arkisto2000/090500.html


    • ellit kirjoitti:

      http://www.kolumbus.fi/rahola/sanastot/p.html#piru

      Pirunpihka
      Vanhat suomalaiset käyttivät tästä aineesta nimeä pirunpaska, mutta jotkut tietosanakirjat ovat valinneet kauniimman linjan ja käyttävät nimitystä hajupihka. Kyseessä on nykyisten Iranin ja Afganistanin seuduilta kotoisin olevien sarjakukkaisten kasvien, mm. Ferula asafoetida maitiaisnesteestä kuivattu, meripihkaa ulkonäöltään muistuttava massa, joka haisee juuri siltä miltä nimi sanoo. Jotkut yhdistävät hajun mätään valkosipuliin.

      Meillä pirunpihka on ennen tunnettu vatsa- ja hermolääkkeenä, mutta Intiassa se on yhä vielä tärkeä mauste ja ilmavaivoja parantava lääke. Intialaisissa keittokirjoissa siitä käytetään nimitystä asafetida tai hing ja sanotaan kohteliaasti, että sen voi halutessaan jättää pois resepteistä. Pirunpihka on myös yksi worcestershirekastikkeen alkuperäisistä mausteista. Intialaiset keittokirjat sanovat, että vain puolen herneen kokoinen pala maustetta muserrettuna kuumaan öljyyn antaa ruoalle *sipulin maun. Sipulia ja pirunpihkaa ei koskaan panna samaan ruokaan. Koska sipuli sukulaisineen on pahan hajunsa takia kielletty Intian brahmaaneilta, he käyttävät pirunpihkaa antamaan saman maun ruokaan. Ero on siinä, että sipuli haisee syönnin jälkeen, pirunpihka ennen syöntiä.

      Asa on myöhäislatinan tuhkaa tarkoittava sana ja foetidus tarkoittaa pahanhajuista. Saksaksi pirunpihka on kauniimmin Asant ja rumemmin Teufelsdreck. Ruotsalaiset sanovat dyvelsträck.

      Libanonissa tehdään pirunpihkaa samansukuisesta kasvista FERULA HERMONISF. Televisiossa oli heinäkuussa 1999 siitä ohjelmanpätkä nimellä "luonnon Viagra". Vanhalta mieheltä kysyttiin, käyttääkö hän tuota lääkettä. "Kun vielä jaksaa 20 kertaa yössä, ei sitä tarvita", vastasi mies. Toinen vanha mies puolestaan varoitti, että taikajuomaa ei pidä ottaa, jos naisia ei ole lähettyvillä.

      Muinaisessa Kreikassa pirunpihka oli Apollo-jumalan mieliruokaa, josta tulee myös nimitys "jumalten ruoka". Larousse Gastronomique kertoo, että muinaiset roomalaiset käyttivät vastaavaa silphium- tai laserpitium-nimistä ainetta, jota saatiin pohjoisafrikkalaisesta sarjakukkaiskasvista, mutta se oli liian kallista ja halvempi pirunpihka korvasi sen. Reay Tannahill puolestaan on sitä mieltä, että Kyrenaikassa, nykyisen Libyan pohjoisosassa viljelty silphium hävisi jostain syystä markkinoilta ensimmäisen vuosisadan puolivälin paikkeilla. Kukaan ei tänään tiedä, mikä kasvi oli kyseessä. Roomalaiset alkoivat käyttää pirunpihkaa silphiumin tilalla. Myös pirunpihka oli kallista ja sitä "jatkettiin" säilyttämällä sitä pinjansiemenien joukossa, joista sitten maku siirtyi ruokaan, kertoo Reay Tannahill.

      Myös täältä :
      http://www.yle.fi/akuutti/arkisto2000/090500.html

      Kiitoksia paljon vastauksesta ! Eli se mistä kasvista tuo pirunpihka saadaan on hämäränpeitossa.Jostakin luin että että paimentolaiset olisivat lähi-idässä käyttäneet ko kasvin juurta siten että he pitivät kasvin juurta suussaan mutta myöhemminsiitä alettiin tehdä uutetta.


    • "Ei löydy" kirjoitti:

      Kiitoksia paljon vastauksesta ! Eli se mistä kasvista tuo pirunpihka saadaan on hämäränpeitossa.Jostakin luin että että paimentolaiset olisivat lähi-idässä käyttäneet ko kasvin juurta siten että he pitivät kasvin juurta suussaan mutta myöhemminsiitä alettiin tehdä uutetta.

      No juurihan tuossa ylempänä sanottiin,että se on kasvista nimeltään Ferula asafoetida.
      Suom.asafetida, hajupihka, pirunpihka.

      Sitä kasvatetaan myös suomessa :

      http://www.henriettesherbal.com/pictures/p06/pages/ferula-assa-foetida-1.htm

      Ferula asafoetidan kuvia täällä :

      http://images.google.fi/images?hl=fi&q=Ferula asafoetida &btnG=Etsi kuvia&gbv=2


    • vai mitä tarkoitat ? kirjoitti:

      No juurihan tuossa ylempänä sanottiin,että se on kasvista nimeltään Ferula asafoetida.
      Suom.asafetida, hajupihka, pirunpihka.

      Sitä kasvatetaan myös suomessa :

      http://www.henriettesherbal.com/pictures/p06/pages/ferula-assa-foetida-1.htm

      Ferula asafoetidan kuvia täällä :

      http://images.google.fi/images?hl=fi&q=Ferula asafoetida &btnG=Etsi kuvia&gbv=2

      Löysin netistä tietoa että tuo hajupihka tai pirunpaska tai millä nimellä sitä sitten kutsutaankin valmistetaan jättiläis fenkolin juuresta ja toisessa paikkaa taas sanottiin sanottiin valmistettavan jonkin putkikasvin (ei koiranputki)maitiaisnesteestä

      JA

      HAJUPIHKA,Ferula asafoetida
      Tämä jättiläisfenkolin juuresta saatu
      kasvineste...

      JA

      Toinen suosittu mauste on hajupihka, jota saadaan Afganistanissa ja Iranissa kasvavasta kasvista.

      JA lopuksi

      Suurin merkitys tällä hajupihka tai 'pirunpaska' -nimen saaneella rohdoksella on ollut eläinlääkinnässä, mutta sillä on lääkitty myös ihmisiltä mm. suolistotauteja. Rohdoksena käytettyä kumihartsia saatiin useista Ferula-lajien kasveista, esimerkiksi Ferula asa foetidasta. Rohdoksesta valmistettiin useimmiten tinktuuraa.

      Eli yksiselitteistä kasvia ei löydy vaan useita eri kasveja joista kaikista saataisiin tuota kumihartsia eli hajupihkaa.


    • "Ei löydy" kirjoitti:

      Akuutin artikkelissa mainittu Fermola Hermonis kasvin nimi on ilmeiseti todella virheellinen ja pitäisi olla Ferula Hermonis.Mikä tai millainen kasvi onkysymyksessä sitä en tiedä ja sitä juuri yritän selvittää.Kasvi on joka tapauksessa esim Libyassa tunnettu terveyskasvi jolla on runsaasti terveysvaikutuksia.

      Akuutti nimi väärin http://yle.fi/aihe/artikkeli/2000/05/09/libanonilainen-luomuviagra
      po
      http://www.gcwhite.co.uk/Ferula.htm
      https://en.wikipedia.org/wiki/https://en.wikipedia.org/wiki/Ferula_hermonis
      Rahola tietää pirunpaska asa foetida
      https://fi.wikipedia.org/wiki/Hajupihka
      Libanonissa tehdään pirunpihkaa samansukuisesta kasvista Ferula hermonis. Televisiossa oli heinäkuussa 1999 siitä ohjelmanpätkä nimellä "luonnon Viagra". Vanhalta mieheltä kysyttiin, käyttääkö hän tuota lääkettä. "Kun vielä jaksaa 20 kertaa yössä, ei sitä tarvita", vastasi mies. Toinen vanha mies puolestaan varoitti, että taikajuomaa ei pidä ottaa, jos naisia ei ole lähettyvillä.


  • Tämä kasvi on alkuperäinen putkikasvi, josta kyseinen tuote on peräisin. Johtuen sekaannuksista nimien käytössä aikojen kuluessa alkuperä on hämärtynyt. Joissakin englanninkielisissä maissa käytetään nykyäänkin nimitystä Ferula hormonis. Oikea nimitys on Ferula assa-foetida, joka liittyy kasviin, josta valmistetaan pahanhajuista ainetta, jonka on todettu aiheuttavan naaraspuolisilla rotilla seksuaalista aktiviteettia. Ainetta käytetään myös intialaisessa ja sitä kautta myös englantilaisessa keittiössä (worcestersauce) kastikkeen sipulin korvikkeena/mausteena. Haisee ennen ruuanlaittoa eikä ruuanlaiton jälkeen kuten sipuli. Tietty intialainen uskonto kieltää sipulin käytön ja sitä kautta aine on löytänyt tiensä hyötykäyttöön.

    • Ferula assa-foetida L. kasvaa runsaimmin Afganistanissa, Iranissa ja Kurdistanissa. Putken juurenniskasta valutetaan keväällä maitiaista, joka jähmettyy vahamaiseksi ja kaavitaan talteen. Haisee kertakaikkisen pahalta, löyhkä on läpitunkeva ja tarttuva, raakana maku on kertakaikkisen vastenmielinen. Valmiissa ruuassa maistuu sipuleilta. Hindulaisuudessa ylimmältä kastilta eli bramiineilta on kielletty pahanhajuisen ja riettaan sipulin ja valkosipulin syönti ja he korvaavat sipulit ruuanlaitossa pirunpaskalla. Lieneekö vaikutus sitten kumminkin sama kuin valkosipulin ...?
      Tunnetaan vielä nimillä asmargok, hing ja ilan.
      Pirunpaska jakautuu kahteen päälaatuun hing'iin (parasta) ja hingraan eli bulkkitavaraan. Hing jakautuu vielä paremmusjärjestyksessä hadda'an, shabani'in ja kabulidana'an.



    • maitiaisnestettä kirjoitti:

      Ferula assa-foetida L. kasvaa runsaimmin Afganistanissa, Iranissa ja Kurdistanissa. Putken juurenniskasta valutetaan keväällä maitiaista, joka jähmettyy vahamaiseksi ja kaavitaan talteen. Haisee kertakaikkisen pahalta, löyhkä on läpitunkeva ja tarttuva, raakana maku on kertakaikkisen vastenmielinen. Valmiissa ruuassa maistuu sipuleilta. Hindulaisuudessa ylimmältä kastilta eli bramiineilta on kielletty pahanhajuisen ja riettaan sipulin ja valkosipulin syönti ja he korvaavat sipulit ruuanlaitossa pirunpaskalla. Lieneekö vaikutus sitten kumminkin sama kuin valkosipulin ...?
      Tunnetaan vielä nimillä asmargok, hing ja ilan.
      Pirunpaska jakautuu kahteen päälaatuun hing'iin (parasta) ja hingraan eli bulkkitavaraan. Hing jakautuu vielä paremmusjärjestyksessä hadda'an, shabani'in ja kabulidana'an.

      sanasta pirunpaska taas rumia. Kun on ihmisiä, joilla on putkiaivot ja sitten ei siihen vierelle voi mitään lisätä. Syynä se haju, joka heistä lähtee, selvä paskan haju. Näin alkoi ajatustenvirta juosta...


Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.