Pulloon puhallus

pullo letku .......

Sain tuolta keuhkosairaudet palstalta neuvon, miten saa limat irtoamaan keuhkoista. Siellä neuvottiin, että vettä pulloon ja sinne letku ja puhalletaan pitkiä rauhallisia puhalluksia 10 puhalluksen sarjoissa. Noh, ei muuta kuin pulloa ja letkua kaivelemaan. Isoin pullo, jonka huushollistani läysin oli litran lasipullo ja sinne puutarhaletkusta katkaisin noin 40 sentin pätkän. pesin nää pullon ja letkun ja laitoin pullon puolilleen vettä ja sinne sitte letkun pohjaan saakka ja ei ku puhaltelemaan. Pitäskö tää letku olla tiiviisti tässä pullon suussa. mulla se on väljästi. pitääkö se teipata tai jotai vai onko sen tiiveydellä väliä ?

22

9755

  Vastaukset

  • En löytänyt netistä paljo mitään tietpa puhalluspulloista. Onks tää joku erikoismallinen puhalluspullo & putki, vai kelpaako mikä
   tahansa kaapista löytyvä korvikkeeksi? Miten tuommoista käytetään ja
   mihin sen teho perustuu?

   • Sain aikoinaan leikkauksen (sektio)jälkiseurauksena keuhkokuumeen. Naistenklinikalla neuvottiin kyseinen konsti. Eli n. litran pullo puolilleen vettä ja letku siihen (kotona olen lapsilla käyttänyt mehupilliä jos ei muuta löydy) Letkun ei tarvitse olla tiiviisti pullon suussa. Idea on se että kun pitkiä puhalluksia tekee niin keuhkot aktivoituvat koko mitaltaan ja lima irtoaa paremmin koko keuhkoista. Samaahan voi tehdä henkäisemällä niin pitkään ulos kuin pystyy, siinä vaan ei tule "vastusta" mitä vedestä tulee. Mutta irrottaa limaa syvältä sekin.


   • pahentuneen limani takia. Sain pullon mukaani ja puhaltelin jo siellä. Idea on varsin yksinkertainen, kuten olen jo kertonut. Voisitte kysyä esim. omasta terveyskeskuksen lainaamosta, jos semmoinen on? Kai ne ainakin osaa neuvoa, mistä saa.


  • siis vähän yli puolivälin. Letku (kai se mahtuu pulloon?) Ihan pohjalle saakka ja sit alat rauhallisesti puhallela, kuten eilen neuvoin. Tärkeetä on, että se ulospuhallus ois mahdollisimman piiiitkä, se nostaa hyvin sitä limaa. Mut ei rajusti. Jos rupeaa välillä yskittämään, yskäse, tai "hönkäise" limat pois. Pullo voi vähän roiskuttaa, joten itse suoritan operaation kylpyhuoneessa WC-pytyn kannella istuen. Selkä aika suorana, hartiat matalana ja rennosti vaan! Yrittänyttä ei laiteta! Hyvä ja halpa konsti! Sit vielä toinen. Laita mikroon hetkeksi melko runsasnukkainen esim. Nanson pyyhe. Puhdas, tietty. Kun se on vähän lämmennyt,laita se kasvojesi eteen ja puhalla ilmaa sitä vastaan niin paljon kuin jaksat, erinä. Se nostaa kanssa hyvin limaa.

  • ei ole väliä, saapi olla vaikka vähän löysä ja voipi roiskuakin. Siksi itse teen sen aina kylpyhuomeen WC-pytyn kannella istuen. Tärkeintä on pitkät, rauhalliset puhallukset. Piiiiitkät. Jos yskittää välillä, yskäse limat pois. Ja jos 3 x 10 puhalluksen sarja on liian rankka, tee senverran kun jaksat.
   Pidä pullo tallessa! Niitä voisi saada alueesi terkkarin lainaaamostakin, jos siellä semmonen on? Tai terv. keskuksen fysiatrian osastolta?

   • Kiitosta vaan. Nyt oon puhalellu pulloon ja eiköhän se siitä. On jo kylkikipu helpottanu, kun lima irtoaa ilman kovaa rykimistä.


  • mutta huom. pullon koolla, putken pituudella ja halkaisijalla ja veden määrällä on merkitystä.'

   T. ex-keuhkohoitaja.

  • PEP-pullohan se on!

   Laita tyhjä 1000 ml Aqua tai NaCl -(muovi)pullo välinehuollon dekoon, niin saat siitä PEP-pullon. Ja sitä sormen paksuista letkua jostakin.

   Käytössä on yleensä 10 H2Ocm vastus. Mittaa pullon pohjasta 10 cm ja vedä siihen viiva. Lisää vettä (raanasta) viivaan asti.... letkun toinen pää veden alle pohjaan kiinni ja toinen pää potilaan suuhun (ei hoitajan). Ilmaa nenän kautta sisään ja letkun kautta ulos. Huulet tiivisti kiinni letkuun, pitkät puhallukset.... ja ei kun pullo pörisemään .
   Pullo on potilaskohtainen. Vesi vaihdetaan säännölisesti ja tarkistetaan, että sitä on riittävästi.

   Kymmenen puhalluksen sarjoja käytetään potilaan voinnin ja tarpeen mukaan. Saa liman liikkelle ja parantaa potilaan hengitystä.

  • Pulloon puhalluksessa oppia saa esim. Hyvinkäällä Hyvinkään Seudun Allergia- ja astmayhdistyksen liikuntavastaavalta koska hän opettaa sitä.

  • Tekniikkaa on neuvottu hyvin,kukaan ei ole kommentoinut onko ollut mitään hyötyä?

   • Kokemusta on. Älyttömän hyvä konsti ja halpa - kustannuksena vain muoviletkun osto, kun tyhjä pullo löytyi kotoa. Eilen puhalsin ja sai nukuttua koko yön ilman yskimistä. Aamullakin vielä henki kulki vapaammin kuin aiemmin. Aion jatkaa harjoituksia. Saisivat levittää infoa tästä keinosta.


   • Mä ostin kaupasta tavallisia mehupillejä, jotka ujutin toisensa jatkeeksi. Ihan 0,33 kaupan vesipullo ja noi pillit ajaa saman asian, ku kalliit apteekin vermeet.


  • Paksu pilli käy hyvin ei tartte olla letkua. Lasipullo ja paksu pilli. Näin ohjeisti sairaanhoitaja.

  • Puhallellut pulloon ja käytössä ventoline myös. Mietin vaan, että irtoaako lima , vaikkei se suuhun asti tulekaan pois sylkäistäväksi. Eli nouseeko niin ylös, että huomaamatta nielaisen sen.

   • Kyllä mulle yskiessä nousee lima suuhun, jolloin sen voi sylkeä pois.


  • Ei lima välttämättä ala heti irrota.
   Ehkä viikon päästäkin vasta.
   Tupakoijalla ei irtoa millään.

   • En tupakoi, kohta kaksi viikkoa puhallellut, ei irtoa juuri mitään. Yöt vain valvottaa yskiminen ja kaamea kohina keuhkoputkessa.


   • Anonyymi kirjoitti:

    En tupakoi, kohta kaksi viikkoa puhallellut, ei irtoa juuri mitään. Yöt vain valvottaa yskiminen ja kaamea kohina keuhkoputkessa.

    Jos on rahallisesti mahdollista, osta WELLO2-laite. Alkaa lima irtoamaan.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Jos on rahallisesti mahdollista, osta WELLO2-laite. Alkaa lima irtoamaan.

    Onko sulla siis kokemusta WELLO2-laitteesta ?
    Olen harkinnut sitä pitkään ja kysellyt täälläkin auttaako se mitään,
    mutta kukaan ei ole vastannut.
    Siinähän on se höyry, joka ilmeisesti irrottaa limaa tehokkaammin ?

    Mulla ei pulloon puhallus auta juuri mitään.
    Huomasin kesken "harjoituksen" sellaisenkin asian,
    että pitää hengittää nenän kautta koko ajan pulloon puhaltaessa,
    se tehoaa paremmin. Eli ei saa siis suun kautta välillä vetää henkeä
    ollenkaan.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Onko sulla siis kokemusta WELLO2-laitteesta ?
    Olen harkinnut sitä pitkään ja kysellyt täälläkin auttaako se mitään,
    mutta kukaan ei ole vastannut.
    Siinähän on se höyry, joka ilmeisesti irrottaa limaa tehokkaammin ?

    Mulla ei pulloon puhallus auta juuri mitään.
    Huomasin kesken "harjoituksen" sellaisenkin asian,
    että pitää hengittää nenän kautta koko ajan pulloon puhaltaessa,
    se tehoaa paremmin. Eli ei saa siis suun kautta välillä vetää henkeä
    ollenkaan.

    On kokemusta ja on hyvä laite keuhkojen kosteutukseen ja liman irroitukseen. Juuri se lämmin vesihöyry on se mikä irroittaa hyvin limaa. Lisäksi siinä tulee samanlaista painehengitystä kuin pulloon puhaltelussa, Wellossa vain painetta voi säätää.
    Itselläni on astma aika hyvin tasapainossa mutta mullekin on ollut siitä hyötyä koska se avaa hengitysteitä ja vahvistaa keuhkoja.
    Facebookissa on paljon ihmisten kokemuksia laitteesta, ryhmässä: Wello2 käyttäjät.


  • Katsokaa: vastapainepuhallus

  • Mikä tahansa pullo käy, mikä tahansa pilli tai letku käy. (Joku kysyi joten: ei - ei tarvitse teipata letkua/pilliä pulloon, eihän se vesi pääse kupilmaan, eikä ilma pois pullosta jos sen teippaat.)
   Vastapaine on erilainen puhaltaessa pillillä tai letkulla. Paine muuttuu myös riippuen siitä minkä kokoinen pullo on, paljonko siellä on vettä jne
   Toimii hyvin, myös flunssan aikana, ainakin itsellä.
   Ja jos löysit vastauksia hakemaan täältä, niin lisää on esim. Astmaliiton tmv sivustoilla, haku esim. sanoilla "pulloon puhallus"

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kulmunille koulutusta 50 000 eurolla

   Veronmaksajat maksaa https://www.is.fi/politiikka/art-2000006527878.html Näin niitä verorahoja käytetään
   Maailman menoa
   367
   4130
  2. No niin....Tiemaksut sitten tulee.

   Jopa 1000€ lisää kuluja autoilijalle. Näin se Suomi varmaan yrittää ylöspäin mutta muistaa pitäisi että se raha on taas pois muusta kulutuksesta.Jälle
   Maailman menoa
   149
   3894
  3. Miksi Halla-aho vaikenee USAn mellakoista?

   Johtuuko siintä että hän ei voi/saa kritisoida Putinia eikä Trumpia!?
   Maailman menoa
   204
   2402
  4. Henkirikos

   Tietoa kenelläkään viime yön puukotuksesta..?
   Jämsä
   15
   1806
  5. Kiitos elämä, Nala mutta vuokraluukkuun

   Miten noin menevä nainen voi ottaa koiran keskelle kaupunkia? Eikö edellinenkin koira annettu pois kun asuvat Eskon kanssa, eikä ollut aikaa hoitaa si
   Kotimaiset julkkisjuorut
   99
   1750