Änkytys ja sokellus aikuisiällä

tiedonhaluinen.

Palsta ei ole täysin oikea, mutten löytänyt parempaakaan.

Onko kenelläkään tietoa tai kokemuksia aikuisiällä alkaneesta änkytyksestä ja sokelluksesta?

Lapsena en änkyttänyt enkä sokeltanut lainkaan, vaan sokellus alkoi ollessani n. 13 -vuotias ja änkytys vasta 1,5 vuotta sitten 23 -vuotiaana. Änkytys ja sokellus ovat kumpikin lieventyneet ajan kanssa jonkin verran, mutta ovat edelleen selvästi huomattavissa.

Erityisen kiusallisia puheongelmat ovat siksi, että olen tällä hetkellä työtön ja voitte uskoa, ettei työpaikan saaminen änkyttäjänä ja sokeltajana ole helppoa,lievähkönäkään.

Kovaa iskua tms. en ole päähäni saanut koskaan, sen enempää lapsena kuin aikuisena. Sokelluksen alkaessa olin koulukiusattu ja jännitin varsinkin esiintymisiä. Änkytyksen alkaessa minulla oli valtava stressi opintojen suhteen. Nyt en kuitenkaan ole ollut sen enempää kiusattu kuin kiireinenkään, mutta ongelmat eivät ole hävinneet.

Onko kenelläkään vinkkejä?

6

6806

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • änkyttäjän vaimo

      Rohkaisen sinua kertomalla meidän tarinamme. Mieheni on änkyttänyt lapsesta saakka ja mielestäni änkytys on vähintään keskivaikea. Sen siis huomaa selvästi. Häneen tutustuessani en ensin tajunnut asiaa, pistin kaiken vain humalatilan piikkiin. Hän oli mielestäni hyvin tasapainoinen ja sinut oman itsensä kanssa ja se teki minuun vaikutuksen. Myöhemmin hänen valmistuessaan pelkäsin hänellä olevan vaikeuksia työpaikan saamisen kanssa. Hän on kuitenkin pärjännyt työelämässä hyvin ja ylennyt johtotehtäviin asti. Onnnellista avioliittoa on takanamme n. 20 v., neljästä lapsestamme ei kukaan ole änkyttäjä (ainakaan vielä). Sisukkaasti vain jaksa uskoa itseesi ja omaan ihmisarvoosi. Kukaan meistä ei ole täydellinen - itse esim. punastun tosi helposti ja reippaasti, muilla on muita juttuja, joiden kanssa täytyy vain oppia elämään. Sinä olet arvokas juuri sellaisena kuin olet!

      • työhönottajana

        Sanoisin, ettei änkyttäminen tai sokellus haittaa pätkääkään työhaastattelutilanteessa, jos haastateltava on sinut ongelmansa kanssa (tasapainoinen ihminen, eikä peittele ongelmaansa), eikä ole hakemassa asiakaspalvelutehtäviin. Asiakaspalveluun en änkyttäjää ottaisi, muuten mihin tahansa kyllä! Sinuna en edes ajattelisi asiaa :)!


    • Barb1

      En tiedä onko minun kohdallani kielen vaihtumisella ollut asiaan vaikutusta.
      Asun siin englannin kielisessä maassa ja kaikki on enkuksi.
      En jatkuvasti änkytä, esiintymistilanteissa kyllä, ja kotona lasten kanssa. Jos en 'huomaa' puhuvani niin en änkytä.

      En anna sen haitata elämääni. Kanssaihmisten pitää suvaita.

      • Änkyttäjä

        Mulla on aik paha änkytys. Tekee tuskaa, kun puhuu. Kaikki konsonanttialkuiset sanar jäävät kiinni enkä saa sanottua niitä juuri ikinä kunnolla.
        Puren kieltä ja kitalakeen koskee koko ajan kun yritän jotain sanoa.
        Oman nimenkin sanominen tuottaa suunnatonta tuskaa. K-alkuinen sana kestää kymmenenkin sekuntia, ennen kuin pääsee tuosta k-kirjaimesta eteen päin.


    • peutti

      Nykyisin änkytystä pidetään enimmäkseen puheen sujuvuuden häiriönä, motorisena ongelmana. Psyykkiset selitykset ("isku päähän") ovat jääneet historiaan.

      Änkytykseen puhemotorisena vaikeutena voi saada apua kuntoutuksesta. Hakeudu tk-lääkärin lähetteellä puheterapiaan. Myös yksityisesti (itse maksamalla) voit mennä, tosin hinta on varmaan aika kallis. Suomen änkyttäjien yhdistys SÄY (www.kolumbus.fi/say/) jakaa tietoa ja kokemuksia ja järjestää myös kuntoutuskursseja kesäaikaan.

      Änkytyksen kuntoutuksessa pidetään tärkeänä puheliikkeiden tunnistamista ja erityisesti liikkeiden välisten siirtymien harjoittelua esim. hidastetusti. Siinä hyötyisit kyllä vaikka lyhyestäkin ohjausjaksosta puheterapeutilla (mielellään etsi sellainen, joka on erikoistunut änkytykseen - niitäkin löytyy SÄY:n sivuilta).

      Yhtä tärkeää kuin motorinen harjoittelu on änkytyksen hyväksymisen harjoittelu, änkytys kun tapaa pahentua jännittävissä tilanteissa. Asenteena siis "minä olen minä ja kelpaan kyllä, änkytän tai en".

      Änkytyksen alkamisen syistä ei varmaan tiedekään tiedä kovin paljon. Ilmeisesti se on melko monisyinen juttu, ehkä tyyliin että sinulla on aina ollut neurologinen taipumus, jonka stressi sai laukeamaan. Tai ehkä muutit puhenopeuttasi aikuismaisemmaksi, nopeammaksi tuolloin? Mutta syy ei oikeastaan ole kamalan tärkeää, vaan se, miten sopeudut.

    • Vastataahan vanhaan ketjuun, koska rupes tekemään mieli avautua jonnekkin omasta elämästä ja kokemuksista.

      Olen änkyttänyt niin kauan kuin muistan. Ja ekat muistot on ihan sieltä päiväkodista saakka. Myös minun suvussa on esiintynyt lievempää tai pahempaa änkytystä.

      Itse luokittelisen oman änkytykseni kokonaisuutena aika lieväksi, vaikka niitä pahoja päiviä on riittänyt. Mutta ei kuitenkaan hirveen usein tule pahoja blokkeja, ellei ole kamalan kiire puhua. Toki joskus rauhallisissa tilanteissa myös tulee välillä lukkoja. Enimmäkseen itelleni tulee venytyksiä ja toistoja. Joskus niitä tulee ajattelematta änkytystä myös tai yksin lukiessa ääneen. Änkytykseni on siis tosi vaihtelevaa.

      Pahin ongelma on itsellä kuitenkin oma suhtautuminen puheeseen. Kävin pari vuotta sitten puheterapiaa, joka toi tosi paljon itsevarmuutta, ja olin tosi positiivinen jatkuvasti esim sen aikasessa työpaikassa. Siellä sain helposti kavereita. Mutta nykyään kun muutin toiselle paikkakunnalle niin tilanne on ihan sama kuten esim opiskeluaikoina oli. Olen työpaikan hiljasemmasta päästä ja jotenkin tuntuu, ettei kukaan halua hirveästi puhua minun kanssa. Olen luonteeltani siis hyvinkin sosiaalinen ja puhelias, joten ottaahan tämä luonnonpäälle.

      Tiedän jo ratkaisun tähän tilanteeseen: olla rohkea ja änkyttää vaan. Toki kaikkia puhetekniikoita olen yrittänyt käyttää ettei mene ihan överiksi lukot sun muut. Toki olen harkinnut tahalteen hankkiutua sellaiseen työhön, missä pitää kommunikoida ihmisten kanssa. Veikkaisin että se saattais auttaa ja puhumisesta tulisi ns. normaalia, ja änkytys saattaisi vähentyä. Tällä hetkellä olen vain kiinni nykyisessä duunissa, mutta jos vähän aikaan tässä sinnittelee niin kovaa työnhakua vaan.

      Vaikken ole paras sanomaan neuvoja, mutta kyllä se asenne ja itsevarmuus vaan ratkaisee änkytyksessä myös. Tärkeintä on vaan hyväksyä itsensä :)

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      138
      1945
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1908
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1858
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1640
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1448
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1266
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1163
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1160
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1148
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1137
    Aihe