Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Lääkkeet pähkinäallergiaan ?

suht uusi allergikko

Mitä lääkkeitä pähkinäallergikoilla olisi hyvä olla varalta? Jotain antihistamiineja ilmeisesti, mutta entä tarkemmin jos allergia voi olla pahakin? Saako näitä lääkkeitä ilman reseptiä? Itse olen siis tullut allergiseksi vasta tänä vuonna ja mietin että näin joulun lähestyessä olisi varmaan tarpeellista hankkia joku lääke varalta kun pähkinää tungetaan joka ruokaan, ja tuntuu ettei pian uskalla syödä mitään etenkään missään korvessa.

Miten te pähkinäallergikot muuten tiedätte/testaatte mille kaikille pähkinöille olette allergisia? kun pähkinäallergiaa ei lääkärin mukaan testata allergiatesteissä koska reaktiot ovat niin pahoja. Itse en tiedä edes mille kaikille pähkinöille olen allerginen, mutta ainakin hasselpähkinälle. Nykyään pienikin määrä turvottaa jo kurkkua ja henkitorvea ja vaikeuttaa hengittämistä, mutta hengitysvaikeus katoaa kymmenessä minuutissa eikä ole mikään tajuttoman paha. Ilmeisesti tämän pitäisi olla ristiallergia koivun kanssa eli kuulemma minun pitäisi olla sen mukaan myös allerginen mantelille, en tosin ole uskaltanut testata. Olen lisäksi kuitenkin myös heinäallergikko joten siinäkin on ilmeisesti ristiallergiaa maapähkinöille, joten en ole uskaltanut testata niitäkään. Tosin koivuallergia ilmestyi vasta pari vuotta sitten, heinä on ollut jo yli kymmenen vuotta joten varmaan sitten koivuallergiaan liittyy tuo pähkinäallergia.

Kuinka hyvin muuten antihistamiinit yms. toimii jos vahingossa syö pähkinää? Uskaltaako ne turvanaan kokeilla tosi pieniä määriä muita pähkinöitä/pähkinää tai mantelia sisältäviä tuotteita että saisi selville mitä kaikkea oikeasti tarvisi välttää?

8

4850

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • EpiPen

      ''Nykyään pienikin määrä turvottaa jo kurkkua ja henkitorvea ja vaikeuttaa hengittämistä, mutta hengitysvaikeus katoaa kymmenessä minuutissa eikä ole mikään tajuttoman paha.''

      En suosittele kokeilemaan, nuo oireet ovat riittävän hälyttävät, vaikka ovatkin kadonneet pian toistaiseksi.

      Yritä välttää pähkinää, myös Jouluna.

      Minä hankkisin EpiPenin (kortisonia) sen varalle, että reaktio ei mene ohi. Anafylaksian vaara on olemassa.
      Juttele ehdottomasti lääkärin kanssa (allergian erikoislääkärin).

      • pähkinä allergiaan

        Epipen ei ole kortisoni vaan adrenaliini.Itselläni on paha pähkinä allergia ja mantelistakin riittää lastun 1/3 kun kurkku turpoaa ja hengitystiet menee tukkoon.Paras ensiapu on epipen,maksaa korvauksen jälkeen n.50e,reseptilääke.Allergialääke,esim heinix lievittää oireitani jonkin verran ja allergisen kohtauksen jälkeen joudun syömään n.2vk antihistamiinia.Oireeni ovat olleet lieviä vuosikaudet(olen 33v),mutta viim.vuoden aikana on ilmaantunut todella pahoja oireita,joten ole varovainen ja keskustele tosiaan lääkärisi kanssa.


      • Ei ole kivaa,

        kun henki salpautuu ja verenpaine romahtaa.
        Sitten herää teholla - kokemusta on.

        Epipen minullakin (pähkinäallergia on yksi allergioistani).


      • kanssa ei ole
        Ei ole kivaa, kirjoitti:

        kun henki salpautuu ja verenpaine romahtaa.
        Sitten herää teholla - kokemusta on.

        Epipen minullakin (pähkinäallergia on yksi allergioistani).

        leikkimistä. Lääkäriin kipin kapin. Astmalääke Ventoline voi auttaa joku antihistamiini. Paras neuvoni on EI pähkinöille. Katson nykyisin hyvin tarkkaan kaikki tuoteselosteet. Itselläni Epipen, koska sain viimeeksi jo sen hemputin shokin kun vahingossa söin leipää, jossa oli hasselpähkinää. Joillekin jo pähkinän tuoksu voi aiheuttaa oireita.


      • aloittaja

        ei tuo hengitysvaikeus oikeasti ole minulla todellakaa paha. Tuntuu lähinnä rinnassa sellainen puristava tunne niin kuin olisi ihan kaksinkerroin sykkyrässä joku paino rinnan päällä, ja tekisi mieli jotenkin oikoa itsensä jotta pystyy hengittämään paremmin. Ja kurkkua kutittaa. Ja sen kymmenen minuutin jälkeen ei ole muuta kuin ehkä vähän kurkkukipua. Mutta ehkä pitää varata joskus aika lääkärille jotta saisi reseptin tuohon kynään.

        Voiko koivuallergiaan liittyvä pähkinäallergia muuten helpottaa koskaan? Ja kuinka nopeasti tuollaiseen shokkiin voi kuolla jos ei pääse hoitoon?


      • Pihinä
        aloittaja kirjoitti:

        ei tuo hengitysvaikeus oikeasti ole minulla todellakaa paha. Tuntuu lähinnä rinnassa sellainen puristava tunne niin kuin olisi ihan kaksinkerroin sykkyrässä joku paino rinnan päällä, ja tekisi mieli jotenkin oikoa itsensä jotta pystyy hengittämään paremmin. Ja kurkkua kutittaa. Ja sen kymmenen minuutin jälkeen ei ole muuta kuin ehkä vähän kurkkukipua. Mutta ehkä pitää varata joskus aika lääkärille jotta saisi reseptin tuohon kynään.

        Voiko koivuallergiaan liittyvä pähkinäallergia muuten helpottaa koskaan? Ja kuinka nopeasti tuollaiseen shokkiin voi kuolla jos ei pääse hoitoon?

        Shokkiin kuolee minuuteissa tai sekunneissa. Siksi sinulla pitäisi olla EpiPen heti saatavilla. Et pysty soittamaan silloin hengenahdistuksen, mahdollisen oksentelun ja ripulin ja kurkun turpoamisen takia itse ambulanssia. Kortisoni ja antihistamiinit auttavat, mutta vasta viivellä. Adrenaliini voi pelastaa henkesi!

        Minulla on EpiPen ja olen pelastanut kaverini shokista.


    • calmato

      Itse olen koivuallergikko ja hasselpähkinän lisäksi ei sovi ainakaan manteli eikä saksanpähkinä (=se aivojen näköinen). Vaarallisia ovat minulle myös jos esimerkiksi luumun kivi on haljennut sisältä, se luumun siemen, kuivattuja luumuja pystyn syömään mutta tuoreita en, samoin aprikoosin ja persikan siemen, tosin aprikooseja ja persikoita en myöskään voi syödä raakana, menevät säilykkeenä ja kuvattuna. Myös kirsikan kivet aiheuttavat oireita ja niitä on usein murskattu (?) mausteeksi kirsikkahilloihin tms.

      Pähkinäallergia on, joten kannattaa lukea tuoteselosteet huolellisesti.

      Maapähkinöitä ja sesamin siemeniä olen toistaiseksi voinut syödä, mutta nykyisin olen alkanut epäillä joitain maapähkinälajikkeita. Viisainta olisi kai luopua varmuuden vuoksi kaikista pähkinöistä... kurjaa, koska niitä tosiaan tungetaan vähän kaikkiin karkkeihin ja jälkiruokiin, myös laatikoihin ja kerran oli jopa lohipiirakassa saksanpähkinää! Eikä tietysti mitään ilmoitusta ruokalistalla, vain että "talon lohipiirakka". Huh, huh. Kerran oli punajuurikastikkeessa rouhittua mantelia, taaskaan ei mitään ilmoitusta ja se oli vielä niin maustepippurilla maustettua, että ehdin syödä sitä pari suullista, ennen kuin tajusin. No lääkettähän siinä taas tarvittiin ja heti.

      Auringonkukansiemeniä voin onneksi syödä ja ainakin toistaiseksi myös seesamia.

      Hyvää joulunaikaa Sulle kaikesta huolimatta, mutta tarkkana saa olla.

    • Yksi vain

      Luovu kaikista pähkinöistä, koska reaktio voi yllättää. Pähkinäallergian reaktio voi olla yht äkkiä monin verroin pahempi, kuin aikaisemmin ja siihen voi oikeasti kuolla.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      69
      2227
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2053
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      78
      1658
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1490
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1476
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1377
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1344
    8. 52
      1248
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      62
      1190
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      28
      1179
    Aihe