Modernismi ja funkis

A.Lanmies

Otsikko on senverran laaja että raapaisen tässä vain pintaa, mutta teen sen siksi kun näitä käsitteitä käytellään täällä miten sattuu.

Modernismi ei alunperin ollut tyyli vaan ajattelutapa, mielikuva tulevaisuudesta, utopia. Modernismi halusi päästä eroon kaikesta vanhasta ja luoda sen tilalle uljaan uuden maailman.

Funkis eli funktionalismi sensijaan on, ainakin arkkitehtuurissa selkeä tyylisuunta, joka syntyi osin USA:ssa, osin Saksassa. Funkis oli osa modernistista liikettä. Funkis tavoitteli rakenteiden rehellisyyttä (tässä meni lapsi pesuveden mukana eli koristeet hylättiin). Teräsbetonin yleistyminen rakentamisessa salli julkisivun irroittamisen kantavista rakenteista ja tästä syntyi mm. nauhaikkuna. Funkiksen keskeisiä tavotteita oli valoisuus, tästä tulivat vaaleat,usein valkoiset pinnat sekä julkisivuihin että sisätiloihin.

Vähitellen modernismi ja funkis yhdistyivät "moderniksi tyyliksi". Funkiksen kapeahko keinovalikoima laajeni. Vaaleus hylättiin, aukkoikkunoita sai taas piirtää. Sivujuonteena kaikessa tässä oli (ainakin Suomessa) "ikuisen julkisivumateriaalin" löytäminen. Erilaisten peltien ja mineriittien jälkeen on löydetty lasi. Kuten kaikki voivat kaupungilla kävellessään todeta.

8

1637

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ...että...

      ...arkkitehtuuri elää omaa elämäänsä ja sitä eivät ihmisten toiveet hetkauta puoleen eikä toiseen. Jos näin on niin ompa kummallista. Kuulostaa suorastaan diktatuurilta että pieni joukko piirtelisi talot itselleen ja toisilleen ja suuri enemmistö joutuisi alistumaan tähän ilman äänivaltaa asiassa.

      • oikein!

        "pieni joukko piirtelisi talot itselleen ja toisilleen ja suuri enemmistö joutuisi alistumaan tähän ilman äänivaltaa asiassa."

        tai hieman toisin muotoiltuna:

        pieni joukko rakennuttaa talot itselleen ja suuri enemmistö joutuu alistumaan tähän ilman äänivaltaa talojen ulkonäöstä.

        Nykyajan tynkätehti tekee mitä rakennuttaja/urakoitsija/markkinat sanelee. Suuresta enemmistöstä nyt sitten puhumattakaan.

        .


      • Sandra*

        et ei pitäs lintsata kuviksen tunnilta, ni vois piirtää itte omannäköisensä mökin, eikä kukaan estäis, paitti se piirustustaito... ;)
        *miettii millasii taloja tuliskaan kolmevuotiatten piirtämien rakennusten mukaan, oisivat ainakin omalaatuisia* :D


    • Funkista rakastava.

      30-luvun funkiksessa oli linjoja ja muotoja, mutta "moderneiksi" rakennetut 1960-2000 lukujen talot eivät omaa juuri mielikuvitusta.

      Toki tyylit ja trendit tekevät aaltoliikettä, mutta mitä "modernia" on rakentaa pueblokyliä kuten tuhat vuotta sitten?
      Entäs Meksikon satoja vuosia vanhat "modernit" kivitalot?
      Nykytrendin mukainen kaupunkilaistyyli (l."moderni-tyyli") on heikkolahjaisen ikeasukupolven 60-luvun sotalapsien perintö lapsillemme.

      Kiasmassa on onneksi tyyliä, toisin kuin lasipalatseissa. Keisarille on kuitenkin myytävä uudet vaatteet...

    • Sandra*

      sitten aika funkkis tyyppi, mut luvatkaa ettette keri liian tiukalle rullalle, jos valot sammuu siinä puolenyön jälkee... :))

      *varaa ajan solariumiin, hälyttää meripelastuksen tonavan rannikolle, nappaa lisää rautatabletteja, tarkistaa kansalaisuutensa passistaan ja varmuuden vuoks ikuistaa itsensä vielä digille...*

    • -modern man-

      Modernihan tarkoittaa nykyaikaista eli modernismi on tämän ajan tyyli. Modernismi ei siis vanhene eikä tule vanhanaikaiseksi. Askel modernismista eteenpäin olisi futurismi. Jotain pientä futurismia on joskus kokeiltukin, lähinnä scifi-hengessä, mutta taakse ovat nekin yritykset jääneet.

      Onko arkkitehtuuri tullut tiensä päähän?

      • kunniaan!

        Modernismi on kylläkin 1900-luvun alun taidetta.


      • A.Lanmies

        1980-lukua uskaltaisin kutsua post-moderniksi kaudeksi suomalaisessa arkkitehtuurissa vaikka "possun" omaksuneita arkkitehtejä oli melko vähän. "Possun" vaikutteet tulivat ennenkaikkea USAsta ja uutta ajattelutapaa opetti ansiokkaasti Reima Pietälä Oulun arkkitehtiosastolla, "Oulun koulussa". Juhani Pallasmaa kutsui amerikkalaisia postmodern-arkkitehtejä Suomeen. Mutta, kuten olen aiemminkin todennut, 90-luvun lama kaatoi uuden tyylin ja palattiin laatikkolinjalle.

        Postmoderniin saatetaan kuitenkin vielä palata.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      75
      5634
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      24
      2496
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1977
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      59
      1725
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1601
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1398
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1307
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      10
      1281
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1239
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1193
    Aihe