Miten on mahdollista, ettei minulla ole ikinä ollut reikiä. Äidin ja isän hampaat ovat aivan kamalassa kunnossa, jatkuvasti kuulemma juurihoidetaan ja paikkaillaan reikiä. Veljelläni on myös paljon reikiä, viimeksi taisi olla 4 reikää ja 15 reiänalkua.
Veljeni pitää hampaistaan paljon parempaa huolta ja katsoo myös mitä syö. Minä jauhan karkkia melkein päivittäin ja limua tulee juotua n. kerran viikossa. Alkoholia harvemmin. Kumpikaan ei tupakoi. Kaikilla suvussani on huonot hampaat paitsi minulla. Oisko joku mutaatio minulla vai mikä selittää?
Synnyttyäni oli sairaalassa kuukauden, joten äidinmaito jäi väliin ja minulle juotettiin korviketta. Myöhemminkään en juonut juurikaan äidinmaitoa, koska äidillä oli jotkut valtavat vasta-ainepitoisuudet. Lapsena pureskelin kaikkea mahdollista kovaa mm. puukalusteet jälkiä täysi ja kaikkea muutakin kovaa.
HYVÄT HAMPAAT SAANUT
11
1239
Vastaukset
- Reikähammas
Jos ei ole lapsena saanut hammasbakteeria ei tule reikiä myöhemminkään.
- bakteeri
Et ole lapsena siis saanut syljen välityksellä kariesta (reikiintymistä) aiheuttavaa bakteeria.
Kun ei ole bakteeria, ei tule reikiä. Mutta se että et ole saanut bakteeria lapsena ei tarkoita sitä ettetkö saisi sitä vielä aikuisena. Tosin aikuisena oma vastustuskyky on jo tosi hyvä bakteereja vastaan.
Voi olla hyvinkin mahdollista että selviät elämässäsi ilman reikiä hampaissa! - samankaltainen.
No se on JUST se äidinmaidon puute! Ne, jotka juovat pitkään äidinmaitoa, eivät todennäköisesti saa allergiaa, mutta saavat huonommat hampaat - ja kääntäen.
- ani_84
Etupäässä hampaiden reikiintyminen johtuu ilmeisesti hammasluun ja -kiilteen tyypistä sekä syljen laadusta ja bakteerikannasta. Suurin osa noista on syntymässä saatuja, eikä niihin hirveästi voi vaikuttaa myöhemminkään. Hoidolla on kuitenkin myös iso vaikutus suun kuntoon. Säännöllinen puhdistus hammasharjalla ja -tahnalla sekä hammasvälien lankaus ovat tärkeimmät, hammaslääkärikäynnit toinen.
Täällä on toinen kummajainen, jolla on hampaat priimakunnossa. Syön kyllä keskimäärin aika hammasystävällistä ruokaa, harvoin karkkia, limuja en juurikaan ja pesen hampaani vähintään kerran päivässä. Saatan kyllä joskus väsyneenä mennä nukkumaan pesemättä hampaita, mutta kuuraan ne sitten viimeistään aamulla. Lapsena minulla oli maitohampaassa yksi reikä, joka paikattiin ja sitten koko hammas lähtikin ja tuli rautahampaat tilalle.
Aikuisiällä hampaissani on ollut vain kaksi minimaalista kiillevauriota, viime kerralla ei ollut edes sitä. Ei ole myöskään hammaskiveä, purentaongelmia tai pulmia viisaudenhampaiden kanssa, vaan nekin ovat puhjenneet kokonaan ja ovat mahtuneet vielä suuhuni nätisti riviin. Hammaslääkärikin ihmetteli minua ja totesi, että kaltaisiani on yksi miljoonassa. :D Täytyy kuitenkin olla iloinen hyvistä hampaista, sillä suvussamme ei terveyden saralla hirveästi riitä kehuskeltavaa. :)- ani_84
Ja meikäläinen on kyllä saanut ihan tavallista tissimaitoa lapsena, joten tuskin hampaiston tila selittyy silläkään. :)
- ...
"Etupäässä hampaiden reikiintyminen johtuu ilmeisesti hammasluun ja -kiilteen tyypistä sekä syljen laadusta ja bakteerikannasta."
Hampaiden reikiintyminen on infektiotauti ja sen aiheuttaa streptococcus mutans -niminen bakteeri, sekä eräät laktobasillit. Myös syljen puskurointikyky vaikuttaa jonkin verran, hammasluun ja kiilteen tyyppi ei niinkään. Ei ole olemassa ns. "huonoa hammasluuta". Jos ei ole saanut karies-tartuntaa kolmeen ikävuoteen mennessä, on epätodennäköistä, että se tämän ikävaiheen jälkeen enää pääsisi suuhun kolonisoitumaan.- hammasde
Kerrankin oikeaa tietoa tällä palstalla, kiitos!
- :o
Tarkoitatko, nimimerkki ... ,että kolmen ikävuoden jälkeen karies ei enää tod. näk.. tartu? Itselläni äiti on juuri tehnyt vähän kaikkensa kariestartunnan välttämiseksi, ei ole minulle eikä velkelle koskaan juottanut vaikkapa maitoa samasta lasista kuin itse, laittanut sormiaan suuhun ruokaa laittaessaan yms. mitä nyt äidit aika usein tekevät. Eikä meillä sitten ole kyllä ollut reikiäkään ikinä. Muuten taasi tselläni on oikein ongelmatapaukset oikomisen kanssa nämä hampaat :p Mutta eihän ihmisellä kariekseen mitään luontaista vastustuskykyä kehity. Se on bakteeri muiden suuhun kuulumattomien ja haitallisten joukossa. Miten se ei voisi tulla, jos vaikkapa karieksen omaava esimerkiksi pureskelisi kynsiään ja sen jälkeen tekisi ruokaa?
- ...
Kyllä, sitä tarkoitin. Kolmanteen ikävuoteen mennessä suussa on jo niin paljon muita mikrobeja, ettei streptococcus mutansille ole enää tarpeeksi elintilaa. Eihän mikään tietysti ole mahdotonta, mutta periaatteessa kariestartunta tapahtuu alle 3-vuotiaana.
Äitisi teki juuri oikein, kun vältti sylkikontaktia sinun ja veljesi kanssa. Kunpa muutkin äidit ymmärtäisivät karieksen tartuntamekanismin :) - Sita saa mita tilaa
... kirjoitti:
Kyllä, sitä tarkoitin. Kolmanteen ikävuoteen mennessä suussa on jo niin paljon muita mikrobeja, ettei streptococcus mutansille ole enää tarpeeksi elintilaa. Eihän mikään tietysti ole mahdotonta, mutta periaatteessa kariestartunta tapahtuu alle 3-vuotiaana.
Äitisi teki juuri oikein, kun vältti sylkikontaktia sinun ja veljesi kanssa. Kunpa muutkin äidit ymmärtäisivät karieksen tartuntamekanismin :)Sen verran on pakko tähän tarttua, että ei se tartunta tule aina välttämättä äidiltä tai vanhemmilta! Naiivia ajatella niin, että jos lapselle tulee reikiä niin äiti tartutti. Voihan se tartuttaja olla kuka tahansa, joka lapsen kanssa on tiuhaan tekemisissä. Turhauttaa tämä asia, koska itse tsemppasin ihan hirveästi, ettei vain mitään sylkikontaktia lapsiin tulisi mutta niin vain yhdeltä reikiä löytyi alle kouluiässä. Onko syyllinen mummo, joka viis välitti lusikkasäännöstä vai onko se se, kun lapsi noukki suuhunsa muiden ihmisten heittelemiä purkkamällejä turuilta ja toreilta (kiitos vaan niille jotka niitä heittelee) ollessaan ihan pieni mutta jokatapauksessa tartunta on tullut jostakin ja tässä tapauksessa tuskiin ÄIDILTÄ.
Sekin vielä, että kariespöpöt ovat vain yksi tekijä reikiintymisessä. Lisäksi tarvitaan sokeria, jota on lähes kaikessa syötävässä ja huono suuhygienia. Reikiä vastaan voi aina taistella ja usein hyvin tuloksin, vaikka se pöpö suussa olisikin. Onneksi.
- ...
Ei kariestartunta tietenkään AINA tartu lapsille vanhemmilta, mutta useimmiten kyllä. On tieteellisesti todistettu, että kariesbakteeri, jonka lapsi saa omalta äidiltään, kolonisoituu kaikista herkimmin.
Mutta joo, jos esim. isoäiti viis veisaa sylkikontaktin välttämisestä, niin peli on tosiaan menetetty, ei siihen tartuntaan tarvita kuin yksi kerta.
Streptococcus mutans pystyy elämään pitkiä aikoja vain hampaan pinnalla. Jos lapsi noukkii maasta purkan, niin tuskin siinä enää on elävää mutansia (ellei se nyt oikeasti ole ollut jonkun muun suussa ihan hetki sitten)
On totta, että kariesbakteeri on vain yksi tekijä reikiintymisessä, mutta se on (laktobasillien ohella) pakollinen tekijä. Jos kariesbakteeria ei ole, tai jos sitä on TODELLA vähän ja suuhygienia on superluokkaa, ei reikiä tule. Reikiintymiseen tarvitaan kariesbakteeri, hammas ja ravinnosta saatavia hiilihydraatteja.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Ikävä sinua
Onkohan sulla ollut sama tunne kuin mulla viimeisten parin päivän aikana, eilen varsinkin. Ollaan oltu ihan lähellä ja k273623- 412459
Otavassa tapahtuu!
Rakennuspalo, yläkerta tulessa. Henkirikosta epäillään. Tiettyä henkilöautoa etsitään, minkä mahdollinen epäilty ottanut362304Tulemmeko hyvin
Toimeen ja juttuun keskenämme? Luulen, että sopisit hyvin siihen ☀️ympäristöön, paljon kaikkea erilaista.♥️mietin tätä s72067Tiedän kuka sinä noista olet
Lucky for you, olen rakastunut sinuun joten en reagoi negatiivisesti. Voit kertoa kavereillesi että kyl vaan, rakkautta431572- 381539
- 141342
- 1271302
Pitkäaikaiset työttömät työllisyystöillä takaisin yhteiskuntaan
Vaikka se vähän maksaakin, niin parempi on valtion teettää hanttihommia, jottei yksilöistä tule yhteiskuntakelvottomia.2661285Kesäseuraa
Kesäseuraa mukavasta ja kauniista naisesta. Viesti tänään mulle muualla asiasta jos kiinnostaa Ne ketä tahansa huoli, t451275