Elämää veritulpan jälkeen

marevan

Elämä muuttui kertaheitolla kesällä, kun kipeytyneestä jalastani löydettiin 2 syvälaskimotukosta. Epäusko ja järkytys oli valtava: miten muutoin terveeltä 24 vuotiaalta voi löytyä jotain tällaista?!

Oli vain opeteltava elämään marevanin kanssa. Enpä olisi koskaan uskonut, miten helppoa on pistää itseään lääkeruiskulla mahaan, mutta sekin oli tehtävä. Ruokavalio meni uusiksi, tupakanpoltto loppui, samoin saunakaljojen juominen (nämä eivät välttämättä olleet ollenkaan huonoja muutoksia :). Ehkäisykin oli mietittävä uusiksi, olin aikaisemmin käyttänyt Yasmin-yhdistelmäehkäisypillereitä. Nyt e-pillereille tuli ehdoton kielto loppuelämäksi.

Monta yötä meni valvoessa, kuulostellessa kehoa ja (tottakai) mielikuvituksen saadessa vallan keuhkoveritulppaa peläten. Tunsin olevani rikki, jotenkin epäkunnossa. Ainaista verikokeissa ramppaamista, lääkkeiden syömistä, niistä johtuvaa väsymystä, ruokavalion vahtimista...

Tiedän, että on olemassa todella, todella vaikeampia sairauksia ja surullisempia kohtaloita, mutta tämä oli minun koetinkiveni. Nyt olen sairastanut 5 kk ja lääkärit lupailevat pian hoidon lopettamista. En malta odottaa...

..Mutta toisaalta: kun marevan-hoito loppuu, olen periaatteessa taas altis tulpille. Tätä minä pelkään, sitä paniikkia ja vainoharhaisuutta. Pelkään pelkäämistä. Jalkani on edelleen 5 kk jälkeen turvonnut ja ajoittain kipeä. Lääkärin mukaan se voi olla sitä aina.

Haluaisin kuulla teiltä, saman kokeneilta ajatuksia asiasta, siitä miten teillä onnistui siirtyminen takaisin "normaaliin elämään"?

Voimia ja jaksamista kaikille syvälaskimotukosta sairastaville / sairastaneille. Itse olisin ehdottomasti kaivannut enemmän tietoa ja tukea läpi sairauden.

54

3926

Vastaukset

 • tukisukka? Sitä pitäisi käyttää koko ajan valveilla ollessa, ainakin 2 vuotta tulpan jälkeen. Silloin sitä pysyvää turvotustaipumusta tulee vähemmän. Niitä saa Instrusta, tavallinen lentosukka ei käy vaan pitää olla omien mittojen mukaan laitettu hoitosukka.

  • höpö höpö positiivisuutta elämään


 • Ajatuksesi kuulostavat erittäin tutuilta. Minun tulppani löydettiin pohkeesta syyskuussa. Olihan se todella järkytys 25 -vuotiaalle nuorelle naiselle. Mitään selkeää syytä ei ole lukuisista tutkimuksista huolimatta löydetty. Ainoa mahdollinen riskitekijä minulla on hormonaalinen ehkäisy. Marevania syön vielä maaliskuuhun asti ja sen jälkeen ainakin yritän jatkaa elämääni pelkäämättä. Uusi tulppa tulee jos on tullakseen ja sille ei oikein itse voi mitään. Ainakin osaan mennä lääkäriin heti, jos samanlainen kipu tulee…

  Paljon vakavampia sairauksia toki on, mutta kyllä tämä kuitenkin itselle on sellainen pysähdys, jolloin oikeasti tajuaa sen, kuinka tärkeää se terveys onkaan ja muistutus siitä, kuinka pienestä se elämä voi olla kiinni…

  Olen samaa mieltä siitä, että tietoa ja tukea pitäisi saada enemmän. Minulla ei minkäänlaista hajua siitä, mitä sitten tapahtuu kun marevanin syönti loppuu. Onko jotain kontrollia tms. ja lopetetaanko se sitten kerralla? Ehkäpä joku kertoo sen sitten maaliskuussa. Minulle lääkäri suositteli hoidoksi lentosukkaa, mutta sehän ei todellakaan ole riittävä. Itse hommasin hoitosukan omilla mitoilla ja se kyllä on hyvä.

  En siis osaa vielä kertoa, millaista elämä on marevanin jälkeen, mutta ainakin sen tiedät, että kohtalotovereita löytyy =)

  Mukavaa Joulunodotusta!

  • ..kun löytyi kohtalotoveri, vieläpä samanikäinen!

   Sulla on vielä tuoreempi tämä vaiva, mulla alkaa lääkehoito vedellä viimeisiään.

   Tuntuu, että tämä henkinen puoli otti paljon kovemmalle tämän sairauden kanssa kuin itse ne oireet. Mulla oli pidemmän aikaa sellainen tunne, että olen jotenkin epäkunnossa. Eihän tällaista voi tapahtua kuin vanhoille mummoille, näin minä heikkoina hetkinä ajattelin. Kovasti olisi tehnyt mieli puhua asiasta, mutta esim. avomiehen kanssa (joka kyllä mielellään kuuntelikin) en sitten enää puhunut, kun tuntui ettei mistään muusta enää puhutakaan.

   Jos haluat vaihtaa lisää ajatuksia, niin laita vaikka sähköpostia hannalena.westman(at)gmail.com.

   Ollaan vaikka sitten tukena toisillemme vaikka näin verkon välityksellä :)


 • Heippa,vanha ketju mutta kiva jos jotkut teistä huomaisi vielä tämänkin viestin. Itse sairastin syvälaskimotukoksen 2 vuotta sitten 18-vuotiaana. Oireet tänäkin päivänä on pohkeen turvotus ja seisomatyössä kun olen niin huomaan jalassa väsymystä/paineen tunnetta,vaikka tukisukka on käytössä aamusta iltaan. Pohje on keskikohdasta 1cm paksumpi kun toisen jalan pohje,eipä sitä tietämättä oikein erota..itse kyllä tutkailen jatkuvasti. Onko teillä vielä oireita,minkälaisia? Tai kipuja? Lääkärille olen varaamassa aikaa,jos turvotukselle olisi jotain hoitoa. Itse olen käyttänyt kompressio 2 sukkaa alusta alkaen.

 • Minä kyllä ehdottaisin kiinnittämään huomion myös ruokavalioon. Tiedetään että liiat hiihydraatit aiheuttavat rskin kasvamista sairastus sydän- ja verisuonisairauksiin. Sitten tulevat nuo turhat kolesterolilääkkeet, perään vielä marevaanit ja keho oireilee.

  Minä kyllä kokeilisin hiilihydraattien vähentämistä ja kunnon voita ruuanlaittoon hyvien luontotuotteiden lisäksi. En ole lääkäri, enkä puoskari, mutta pikku kokeilut eivät liene haitaksikaan terveydelle. Liian moni on joutunut tuohon lääkierteeseen, joka ei myöskään ole leikin asia..

 • Minä sairastin syvät laajat laskimotukokset oikeassa jalassa nilkasta nivuseen (2 kpl) sekä keuhkoveritulpat molemmissa lohkoissa laajalti. Tila eteni vaikeaan hengittämiseen, eikä jalassa silti ollut muita oireita kuin outo viileys.

  Siitä on vasta 1,5 kk ja Marevanilla mennään a mittauksia yhä 1 x vkossa.. Välillä tulee niin kovia uupumisia, että kaupassakin vain seisoo ja tuijottaa hyllyjä eikä ajatus kulje yhtään.

  Mitä vointiinne mahtaa tänään kuulua, onko tulpat uusineet?

  • Syö kalaa ja kalaöljyä sekä liiku, niin ei tule tulppia.

   Pohjoismaiset terveysviranomaiset suosittelevat aikuisille Omega-3 rasvahappoja 1-2 grammaa päivässä eli esim. villiä lohta vähintään 150 grammaa päivässä. Eli käytännössä kaikkein tulisi syödä Omega-3 rasvahappoja lisäravinteena purkista. Raskauden aikana Omega-3 rasvahappojen tarve jopa tuplaantuu. Omega-3 rasvahapolla on tärkeä rooli mm. aivotoimintojen säätelyssä, tulehdusten ehkäisemisessä ja immuunijärjestelmässä.


  • oma valinta kirjoitti:

   Syö kalaa ja kalaöljyä sekä liiku, niin ei tule tulppia.

   Pohjoismaiset terveysviranomaiset suosittelevat aikuisille Omega-3 rasvahappoja 1-2 grammaa päivässä eli esim. villiä lohta vähintään 150 grammaa päivässä. Eli käytännössä kaikkein tulisi syödä Omega-3 rasvahappoja lisäravinteena purkista. Raskauden aikana Omega-3 rasvahappojen tarve jopa tuplaantuu. Omega-3 rasvahapolla on tärkeä rooli mm. aivotoimintojen säätelyssä, tulehdusten ehkäisemisessä ja immuunijärjestelmässä.

   Tulpat on pitkälti geneettisiä, eli kyllä niitä tulee myös terveille, nuorille, liikunnallisille ja tupakoimattomille henkilöille.


 • MInulla oli vuosi sitten laskimotukos pohkeessa ja jalka on siitä asti ollut outo.. Välillä on parempia hetkiä ja sitten taas todella huonoja hetkiä..Nytkin viikon vaivannut ja kovin ja kävin lääkärissä fidd oli normaali..Kerran ultrattukin jo ja mitään ei löydy..Lääkäri totesi vaan että voi vaivata loppuiän..Tämäpä hienoa..Mitään syytä ei tulpalle löytynyt..Ei spr.n hyytymistutkimuksissakaan.. Näillä mennään..

 • Kokemusta löytyy täältäkin, Olen 20 vuotias nuori miehen alku ja viime keväänä sain revähdyksen omaisia kipuja oikeassa sisäreidessä, Kipu lieveni mutta sitten alkoi pohkeessa turvottamaan, Ajattelin sitä jälkioireiluksi revähdykselle. Suostuin kuitenkin kuukauden itse kidutuksen jälkeen sairaalaan ja lääkäri laski revähdykseksi, mutta halusi kokeilla tutkia ultralla. No oho, sieltähän löyty nilkasta napaan saakka tulppaa, sen jälkeen suoraan pyörätuoliin ja keskussairaalaan. Jalka hoidettiin kuntoon ja nyt vuoden jälkeen, lääkkeet jätetty pois. Lääkäreitä ihmetytti tulpan aiheuttaja. Joka nyt on selvinnyt.
  Maksan tuottamaa Proteiini S on liian vähän veressä ja kusessa aivan liian paljon.
  Nyt kädet ristissä odotellaan jatko toimenpiteitä.

 • minä pohdin sellaista, että sain lihaslaskimotukoksen joulukuun alkupuolella ja nyt vielä melkein 2 kuukauden jälkeen.. minulla on alkanut olemaan pohkeessa aaltomaista kipua. Välillä ei tunnu juuri mitään ja sitten taas.. mistä voi johtua? (minulla on marevan edelleen käytössä, INR ok tasolla.)

 • Hei. Itselläni todettiin viime sunnuntaina reidessä nivusen lähellä tukos, maanantai aamuna keuhkokuvissa löydettiin kaksi tukosta lisää. Minulla aloitettiin Xarelto lääkitys (melko uusi lääke) jota tulen syömään puoli vuotta eteenpäin. Mistä olette tukisukat hankkineet? Maksoiko paljon? Entä kuinka olette ehkäisyn kanssa tehneet tulpan jälkeen?

 • Minulle yhden parin tukisukkia maksoi sairaalan osasto, toisen parin kaupunki. Kumpaakin jouduin itse soittelemaan ja hakemaan, vaikka sairaalasta olisi kuulemma pitänyt tulla automaattisesti. Tukisukat mittasi ja valmisti Respecta. Niitä saa myös Terttu Liljalta ja Soleuksesta.

  Nyt olen ostanut kaksi sukkaparia omilla rahoillani. Minulla on paineluokka 2 sukkia. Ovat kyllä hyviä, jalat eivät väsy samalla tavalla kuin joskus, kun olen ilman sukkia.

 • Sairastin syvän laskimotukoksen (nilkasta nivuseen) sekä laaja-alaisen keuhkoembolian lokakuussa 2013. Olin 47v. Löydettiin F8 hyytymistekijä korkea. Vuoden Marevan, sitten vaihdettiin Atrovaststiniin ja Primaspaniin. Jatkuva 2-luokan tukisukkahoito (lähes 2 v korkoa stay up, nyt myös polvisukka. )
  En ole palautunut. Uuvun nopeasti, hengästyn välillä puhuessa, löydettiin astma. Luin, että astma voi puhjeta keuhkoembolian jälkeen. Ei kukaan sano riittävästi tietoa, onko jatkuva väsymys normaalia. Onko teillä muilla väsymystä?

  • Oikein hoidettuna ei pitäisi olla uupumista tai hengästymistä. Millä astma on todettu. Onko keuhkot kuvattu tt-spiraalilla ettei vaan olisi jokun suoni keuhkoissa tukossa. Oma kokemukseni, minulla oli diagnosoitu astma vuosia ennen emboliaa, mutta hoidon jälkeen hävisi myös ns astma. Liekö koskaan ollutkaan astmaa,vai oliko jo tulppa keuhkoissa silloin.


  • Onko sinulla mitattu Faktori 8 sen jälkeen, kun lopetit Marevanin? Jos Faktori 8 on pysyvästi korkea, ja on ollut tulppa, niin sinulta pitäisi ottaa keuhkoista CT. Ei ole normaalia, että et ole vielä palautunut. Tulppa on voinut uusia, sen takia menisin sinuna lääkäriin ja vaatisin tutkimuksia.


 • Hei.
  En tiedä lukeeko tätä enään kukaan.
  Itse täällä kotona juuri toivun kahden viikon takaa alkaneesta sairaala reissusta joka kesti 1,5 viikkoa. Loukkasin polveni marraskuun alussa ja sain kepit sekä ortoosin jalkaani. Epäiltiin eturistisiteen olevan poikki mutta kuvaus ajan sain vasta kolmen viikon päähän.. Jäin käytännössä vuode lepoon sillä varmaa ei ollut mikä jalassani oli rikki niin en sitä sen koommin uskaltanut jumpata. Samana päivänä kun kuvaukset olivat aloin hengästyä pelkistä vessareissuista ja pohkeeni alkoi tästä jalas kipuilemaan. Magneettikuvaus oli siis torstaina. Lauantaina pohje oli niin kipeä että oli jalka missä asennossa tahansa niin oleminen oli mahdotonta.. Lisäksi hengästyminen oli jo puhuessa huomattavaa. En vaan millään halunnut uskoa että 25-vuotiaana voisi käydä jotain näinki kamalaa. Noh.. Lauantai-iltana olo paheni kun pumppasin pohjettani. Yhtäkkiä rintaan tuli järkyttävä kipu ja henki meinasi loppua kokonaan. Kun tilanne rauhottui niin oksensin pihalle kaikki mitä sisältä löytyi. Ajattelin että yritän kumminkin nukkua ja aamulla menen sitten lääkäriin. No noin tunnin jälkeen heräsin järjettömään rintakipuun ja pyysin poikaystäväni soittamaan ambulanssin. Kun lanssi vihdoin tuli, oli kaikki mahdolliset arvot niin korvissa ja pulssi järjettömän korkea. Edes rappusia alas en saanut kävellä. Ambulanssilla tiputuksessa ja lisähapessa sairaalaan ja keuhkokuviin jossa selvisi että molemmissa keuhkoissani on järjettömän isot veritulpat. Viikon sairaalassa olon jälkeen pärjäsin ilman lisähappea ja pääsin kotiin. Viikkoon kuului marevania, napapiikkejä, lukemattomia kipulääkkeitä, polven kuntouttamista koska veritulppani plokkasi leikkaus vaihtoehdon pois, uuden elämän miettimistä ja tajuamista että nyt käytiin todella lähellä ja tässä iässä. Nyt sitten olen kotona.. Pohje lakkasi kipuilemasta pari päivää sitten, keuhkot edelleen todella kipeät, marevania seuraavat puoli vuotta ja tukisukkaa ensi viikolla mittaamaan..
  Kaikki tuntuu vieläkin jotenkin kun se olisi tapahtunut jollekin muulle. Vaikea käsittää.
  Noita aiempia kirjotuksia lukiessani tuli mieleen että marevanin kanssahan ei saa käyttää minkäänlaisia luontaistuotteita ja hyvin pitkälle kaikki muukin vaikuttaa sen toimintaan ja arvojen säilymiseen...

 • Kyllähän tätä luetaan. Veritulppa on yleinen, ja monilla on ollut vaikea saada oikea diagnoosi. Minullakin oli isoja ongelmia, en millään meinannut saada diagnoosia.

  Ikävä että noin nuorena sait tulpan. Muista ottaa spr koe eli Trombot ihan heti kun Marevan on loppunut. Jos on joku hyytymishäiriö, niin uusi tulppa voi tulla nopeasti.

  Marevania kannattaa alussa mitata tiheästi. Lisäravinteita pitää välttää, sillä ne voivat aiheuttaa INR-arvon heittelemistä.

 • Täällä meinaa tuo arvo vaan laskea joka mittauksella :/ elämäkin kyllä aika kaukana sairaalan säännöllisyydestä nyt kun sairaslomalla on.. Onneksi kohta jatkuu koulu ja säännöllisyys astuu kehiin :)
  Jalka meinaa ikävästi turvota hoitosukasta huolimatta :( nilkkaan tulee semmoinen neste rinkula aina päivän aikaan..
  Kivut ovat onneksi pysyneet pois sekä pohkeesta että keuhkoista ja kärsii jo käydä kävelemässä pieniä lenkkejä koiran kanssa :)
  Mulla vissiin otettiinki ne hyytymistekijä kokeet sairaalassa ja sanottiin silloin että ei ole perinnöllistä taipumusta saada tulppia.. Mutta sillon taisi olla jo marevan käytössä joten en tiedä kuinka se sitten vaikuttaa.. ?

 • Sinulla 25vuotiaana on koko tapahtuma vielä niin tuore. Kestää aikaa ennen kuin kuntoutuu noin isosta keuhkoveritulpasta.

  Pidäthän tukisukkaa koko päivän, ihan aamusta asti? Minulla oli turvotusta vielä vuoden kuluttua tulpasta, mutta se hävisi vähitellen. Käytän yhä usein tukisukkia, sillä jalat jaksavat niillä paremmin, vaikka tulpasta on pian kolme vuotta.

  Hyytymistekijät kannattaa ottaa uudestaan kuukausi sen jälkeen, kun olet lopettanut Marevanin. Oliko sinulla estrogeeniehkäisy kun sait tulpan?

 • Heippa taas :)

  Joo kyllä pidän tukisukkaa koko päivän aina aamusta iltaan. Nyt INRkin noussut hoitotasolle taas :)
  Polven kanssa ei juuri liikuntaa pääse harrastamaan muuta kun lyhyitä kävely lenkkejä mutta pakko yrittää vaan liikkua ettei uusia tukoksia synny. Kouluun palaaminen toi oman haasteellisuutensa tähän arkeen kun ei tuo kovalla penkillä koko päiväinen istuminen ole hyväksi ja helppoa.. joutuu yrittämään liikkumaan kesken tuntejen. Jalka turpoo hieman nilkasta mutta ei pahasti :) pohje vielä kireä mutta ei onneksi kipuile. Keuhkot ei meinaa kestää pakkasta vielä :/ millaisia sairaslomia olette saaneet kun on ollut laskimotukos tai veritulppa? Minulla tulossa työharjoittelu jo huhtikuussa ja lupailtiin sairaalassa sillon että kouluun saan mennä kunhan ei harjoittelua ole pitkään aikaan.. Mietin vaan että mikä on tämä pitkä aika ?
  Miten olette pärjänneet tukisukan kanssa kesällä? Pelottaa jo ajatuskin

  • Minä sain veritulpan 19-vuotiaana alle 3kk minipillereiden käytön jälkeen. Tulppa oli vasemman jalan syvässä laskimossa nilkasta vatsan puoliväliin. Ehti pirulainen nousts, koska koululääkäri diagnosoi kipeän jalkani kivut revähdykseksi. Tukosta sulateltiin sairaalassa liki 2 viikkoa.
   Spr:n hyytymistekijät normaalit, ja
   vasen jalkani on ja pysyy paksumpana aina. Lentokoneeseen tai pitkille automatkoille puen tukisukan.
   Ehkäisynä ei enää ikinä e-pillereitä.


 • INR kannattaa pitää hoitotasolla. Tiedän että on vaikeaa joillekin, Marevan-herkkyydessä on geneettistä vaihtelua. Huhtikuuhun on vielä aikaa, ehkä jaksat jo silloin olla harjoittelussa. Minulla oli massiivinen keuhkoveritulppa ja kaksi keuhkoinfarktia. Yhteensä olin 3 kk sairaslomalla. Liikuntaa kyllä pystyin aloittamaan vasta yli puolen vuoden jälkeen, ja silloinkin hyvin kevyttä.

  Tukisukka on helteellä hankala, mutta ei mahdoton. Itse otan sen uimarannalla pois, ja sitten sitä ei voi enää laittaa takaisin, kun rannalla makaaminen turvottaa jalat. Tukisukka pitää laittaa jalkaan heti aamulla, ennen kuin jalat ovat ehtineet turvota. Eli uimarantapäivinä pidän sukkaa vain uimarannalle asti. Jos on vähän pilvisempi päivä enkä ole rannalla, niin sukkia voi kyllä käyttää.

  • Syvälaskimotukos kesällä 2011. Marevan 5 ja 3mg ollut käytössä koko ajan, nyt vaihdoin Xareltoon 20mg. Tukisukka koko jalan, oli käytössä 2v, tietysti lentomatkoilla aina. Jalka on edelleen 2-3cm paksumpi kuin toinen, reidestä mitattuna. Verenohennuslääkitys siksi että löytyi kroonistunut tulppa alavatsasta samana kesänä, jolle ei voida tehdä mitään. Lisäksi löytyi lievin muoto hyytymistekijöiden geenivirheestä. Näillä sitä sitten mennään. Xarelton joudun maksamaan kokonaan omasta pussista. Marevan ei pysynyt hoitotasolla, vaan pomppi koko ajan. Olen nyt 63v nainen. Tulpan ympärille on hyvin muodostunut virtaavia suonia. Voin lenkkeillä ja hölkätäkin.
   Tekisi mieli lähteä yli8t lennolle mutta hieman pelottaa jos sairastuu perillä. Kun on olemassa oleva sairaus, vakuutus korvaa vain äkillisen n7vrk hoidon, ei muuta.
   Täytyy käydä valmiiksi lainaneuvottelu jotta pääset sieltä ambulanssilennolla kotiin.


  • Sinullako ei tulppa mennyt keuhkoihin asti? Näinhän se on, että vakuutus ei korvaa olemassa olevia sairauksia. Mutta jos sinulla on Xarelto, niin eikä sen pitäisi ehkäistä uusia tulppia? Tietysti yli 8 tunnin lento on pitkä. Pitää paljon liikkua lennon aikana, nousta ylös ja pumpata pohkeita.


  • ryöppy kirjoitti:

   Syvälaskimotukos kesällä 2011. Marevan 5 ja 3mg ollut käytössä koko ajan, nyt vaihdoin Xareltoon 20mg. Tukisukka koko jalan, oli käytössä 2v, tietysti lentomatkoilla aina. Jalka on edelleen 2-3cm paksumpi kuin toinen, reidestä mitattuna. Verenohennuslääkitys siksi että löytyi kroonistunut tulppa alavatsasta samana kesänä, jolle ei voida tehdä mitään. Lisäksi löytyi lievin muoto hyytymistekijöiden geenivirheestä. Näillä sitä sitten mennään. Xarelton joudun maksamaan kokonaan omasta pussista. Marevan ei pysynyt hoitotasolla, vaan pomppi koko ajan. Olen nyt 63v nainen. Tulpan ympärille on hyvin muodostunut virtaavia suonia. Voin lenkkeillä ja hölkätäkin.
   Tekisi mieli lähteä yli8t lennolle mutta hieman pelottaa jos sairastuu perillä. Kun on olemassa oleva sairaus, vakuutus korvaa vain äkillisen n7vrk hoidon, ei muuta.
   Täytyy käydä valmiiksi lainaneuvottelu jotta pääset sieltä ambulanssilennolla kotiin.

   Itse en lähtisi pitkälle lennolle. Oletko ollut kotimaanlennolla, onko tullut mitään. Marevanin käyttäjä pystyy tarkkailemaan tilannetta inr arvoa seuraten. Minulla joka kotimaanlennollakin inr laskee rajusti. Ulkomaille en enään lähde. Jokainen tietysti valitsee itse ottaako riskin. 8h lentoa en ole koskaan tehnyt. kaksi tulppaa sairastanut ja jälkimmäisen sain 3,5h lennolla, vaikka estona oli klexane napapiikki. Se riitti minulle. Nykyään max kotimaan lentoja. Haluan jatkaa elämääni täällä. Onhan näitä kokemuksia, vasta suomalaisnainen jäi meksikoon veritulpan takia. Ikävä kokemus omaisille. Apua vaikea saada kotimaassa,ulkomailla mahdotonta.


  • Saitko Exembolikko tosiaan tulpan, vaikka oli Klexane? Onko sinulla löydetty hyytymishäiriö?


  • Tulppa-nainen kirjoitti:

   Sinullako ei tulppa mennyt keuhkoihin asti? Näinhän se on, että vakuutus ei korvaa olemassa olevia sairauksia. Mutta jos sinulla on Xarelto, niin eikä sen pitäisi ehkäistä uusia tulppia? Tietysti yli 8 tunnin lento on pitkä. Pitää paljon liikkua lennon aikana, nousta ylös ja pumpata pohkeita.

   Ei mennyt keuhkoihin vaikka koko jalka oli hyytymiä täynnä. Puoli pv ensiavussa odottelin, välillä kävin kysymässä onko minut unohdettu, kun pääsin kuvaan en saanut makuulla enää yhtään liikkua. Kova särky oli jalassa.


 • Lohdullista lukea kohtalotovereiden kuulumisia. Itse sain pienen syvän laskimotukoksen pohkeeseeni pian vuosi sitten, 30-vuotiaana. Muuta syytä ei sille löydetty kuin ehkäisypillerit; istumatyö ja perussairaudet mahdollisesti lisärasitteena. Lääkitys loppui 5kk sitten, nyt hoitosukilla vain eteenpäin. Jalka ei turpoa mutta outoja kipuiluja on silloin tällöin ja nyt kesällä jalat raskaammat. Pelottaa vaivan uusiminen, koska en keksi enää juurikaan tapoja parantaa jalkojeni hyvinvointia. Painoni on jo laskenut reilusti vuoden takaisesta, kevyttä liikuntaa olen harrastanut aina (tällaisille ongelmajaloille suositeltavaa reipasta kävelyä) ja raskaampaakin. Perussairaudetkin melko hyvällä tolalla eikä lääkäreiden mukaan niillä yhteyttä tulppaani. Hoitosukkia aion pitää ainakin suositellut kaksi vuotta, jalkojen fiilisten mukaan pidempäänkin, mieluusti varmaan aina, kun mahdollista. Mutta mitä vielä voisin tehdä enemmän? Vinkkejä tukosten ehkäisyyn?

 • Minulla oli vähän vajaa 1,5 vuotta sitten ensimmäinen koko pohkeen mittainen tulppa, hoitona 4 kk xarelto ja 2 vuotta tukisukkia. Sairaslomaa taisin tuolloin saada 3 viikkoa kun jalka ei kestänyt seisomista töissä aiemmin.
  Toissapäivänä todettiin että taas on samasta pohkeesta pikkusuonet tukossa :/ Ikää 29v. Määräsuvät alkuun ainakin 0,5 vuoden xarelto lääkityksen, onneksi on vakuutus. Huomenna labrakokeet, vatsan UÄ sekä keuhkoröntgen. En tiedä mitä sieltä etsivät mutta katsotaan löytyykö syytä.
  SPR:n hyytymiskoe otettiin jo viime vuonna eikä ole altistavaa tekijää. En tupakoi, ylipainoa ei ole, suvussa ei ole ollut veritulppia ja harrastan liikuntaa säännöllisesti.

  Tukisukkien käyttö ärsyttää, etenkin kun niistä huolimatta tuli tulppa uudelleen.

 • Humppis87. Selvisikö sinulla miksi tulppa uusiutui niin herkästi? Minulla käytössä Xarelto ja mietityttää tulpan uusituminen lääkityksen loppumisen jälkeen. 2 paineluokan tukisukat käytössä.

 • Moro.
  Syyskuussa yhtenä aamuna herätessä huomasin jalkani kipeytyneen reidestä.ajattelin että joku revähdys reisilihaksessa kun käyn kuntosalilla.No 4 päivää lääpin voltarenia jalkaan eikä auttanut. Yhtenä iltana nousin sohvalta ja tunsin pohkeeni puutuvan.ajatelin että olen makoillut huonosti ja odotin että menee ohi. no ei mennyt ja huomasin pohkeen turpoavan.Sitten lähdinkin jo sairaalaan.Sielä mitattiin ja ympärysmitta oli 3cm enemmän kun toisessa.crp oli +200 ja kuumettta 38+ ja kyydillä acutaan Tamperelle. Aluksi epäiltiin tukosta tai ruusua.Aamulla pääsin ultraan ja reidestä löytyi tukos.Keuhkoissa ei röntgenissä näkynyt mitään.Onneksi lääkäreille puhuin että veljentyttärellä ollut keuhkoveritulppa ja ei näkynyt röntgenissä.En tiedä auttoiko tämä mutta samana iltana vietiin varjoainekuvauksiin. niistä paljastui molemmilla puolilla keuhkoja tukos. viikko meni sairaalassa ja nyt puoli vuotta xarelto 20mg päivässä.Geenitesteissä todettiin apc-resistenssi. Mitään altistavaa tekijää ei ole löytynyt. maha ja sisuskalut ultrattiin .eturauhanen tutkittiin samoin kivekset ja kilpirauhaset.Nyt on mennyt 1.5kk aika rauhallisesti mitä nyt kävelylenkkiä tehnyt mutta urheilun aion aloittaa lähiviikkoina. Samoin täytyis varmaan päästä joskus baarissakin käymään.En sitten tiedä minkälainen riski tuo alkoholi on kevyesti nautittuna.Tukisukkaa täytyy käyttää pari vuotta vähintään.

  • Hienoa että sinulla jalpero73 tukos löytyi heti. Moni muu täällä on saanut juosta lääkärissä viikkokaupalla ennen kuin kukaan lääkäri mietti tukosmahdollisuutta. Niin minäkin.

   Onko sinulle puhuttu mitään Xarelton jälkeisestä ajasta? Kun sinulla on tuo altistava geeni.


  • Tulppa-nainen kirjoitti:

   Hienoa että sinulla jalpero73 tukos löytyi heti. Moni muu täällä on saanut juosta lääkärissä viikkokaupalla ennen kuin kukaan lääkäri mietti tukosmahdollisuutta. Niin minäkin.

   Onko sinulle puhuttu mitään Xarelton jälkeisestä ajasta? Kun sinulla on tuo altistava geeni.

   Viimeisin keskustelu oli viime perjantaina lääkärin kanssa.Hoitona 6kk xareltoa sitten loppuu. tietysti jos ei mitään hämminkiä tule tänä aikana.Muuten aion elää normaalia elämää.


 • Minulla todettiin altistava geeni ja nyt syön verenohennuslääkettä loppuelämäni (Xareltoa) Heinäkuussa viimeisin tulppa. Tukisukkaa käytän aina töissä(paljon kävelemistä) silti iltaisin pientä turvotusta,jalka on muutenkin paksumpi kuin toinen tulpan jälkeen. Parempaan suuntaan toki mennään. Onko muilla esiintynyt punaisia läikkiä nilkassa tai jossain muualla,mulle ilmestyi heti alkuvaiheessa nilkkaan aika iso punainen läikkä joka oli myös arka,nyt ei arista,mutta on edelleen olemassa,sisäreiteen ilmestyi myös yksi,sen jälkeen että mulla oli ollut pieni haava siinä!! Johtuukohan tukisukasta vai jostain muusta. Onko tuttua kenellekkään????

  • Itselläni (m33-v) todettiin myös veritulppa oik pohkeessa 12/2017, nyt Marevan hoito meneillään. Ajattelin mennä huomenna hankkimaan tukisukat... 4/2015 ollut keuhkoveritulppa ja silloinkin ollut Marevan hoito.
   Itselläni ainakin ilmaantui nilkkoihin pieniä punertavia pilkkuja (halk.2-3mm), joista en kylläkään ole huomannut olevan mitään haittaa mutta näyttävät hieman aurinkoihottumalta. Niitä on paljon etenkin ns.nilkan takapuolella


 • moi!
  olen huomannut turvotusta illalla.käytän tukisukkaa mutta mitään isompaa punoitusta en ole havainnut.yleensä yön jälkeen aamulla on normaalin näköinen.Onko tukisukka mallia reisi vai vaan polven alapuolelle? itse käytän pidempää mallia ja vain toisessa jalassa. lentäessä laitan molenpiin polvipituiset.

  • Polven alapuolelle. Käytän myös vaan toisessa jalassa,lentäessä molemmisssa!!


 • Nyt n 3kk tulpan jälkeen jalassani ei ole turvotusta.vielä muutama viikko sitten normaalin sukan loppuessa säären alueella oli paksu raja mistä turvotus jatkui ylös pohkeeseen.muuten tässä tietysti miettii jatkuvasti uusiutuuko.pienetkin säryt jaloissa saavat huolestumaan.sellaset mihin ei ennen kiinnittänyt huomioo.ehkä tuo turvotuksen loppuminen on hyvä asia....

 • Viikko sitten kipsattiin jalka nilkan murtuman takia ja pari päivää sitten oli järjetön kipu pohkeessa ja eilen aamulla hakeuduin sitten päivystykseen. Pohkeessa todettiin syvä laskimotukos ja aloitettiin xarelto lääkitys. Eli näin 24-vuotiaana sain tulpan. Oli aika järkytys ja itkuhan siinä pääsi lääkärillä. Sanoivat kuitenkin ettei ole vaarallista kun huomattiin näin ajoissa ja lääkitys saatiin aloitettua. Jalka kipsattiin uudestaan ja lääkitys jatkuu aluksi sen 3kk. Järkytys on edelleen aika suuri eikä tätä edes vielä ymmärrä.

  • Alussa järkytys on suuri mutta ajan kanssa helpottaa. itselleni tuli univaikeuksia.Jos heräsin yöllä alkoi asiat pyörimään mielessä enkä saanut enään nukuttua.Nyt tilanne jo huomattavasti parempi kun kulunut 3kk.Hyvä puoli on että sinulla löytyi syy tulpalle.Otettiinko verikoe ja testataanko geeni virheet? itselläni löytyi apc-resistenssi mutta muuta syytä tulpalle ei löytynyt. Ja hyvä puoli on että sulla ei mennyt keuhkoihin asti. Itselläni oli molemmilla puolilla.Xarelto on kyllä helppo lääke. yks päivässä ja se on siinä.Ajan kanssa helpottaa kun ei enään mieti jatkuvasti.varsinkin töihin paluu 5viikon sairasloman jälkeen auttoi paljon kun sai muuta mietittävää..


  • Jalpero-73 kirjoitti:

   Alussa järkytys on suuri mutta ajan kanssa helpottaa. itselleni tuli univaikeuksia.Jos heräsin yöllä alkoi asiat pyörimään mielessä enkä saanut enään nukuttua.Nyt tilanne jo huomattavasti parempi kun kulunut 3kk.Hyvä puoli on että sinulla löytyi syy tulpalle.Otettiinko verikoe ja testataanko geeni virheet? itselläni löytyi apc-resistenssi mutta muuta syytä tulpalle ei löytynyt. Ja hyvä puoli on että sulla ei mennyt keuhkoihin asti. Itselläni oli molemmilla puolilla.Xarelto on kyllä helppo lääke. yks päivässä ja se on siinä.Ajan kanssa helpottaa kun ei enään mieti jatkuvasti.varsinkin töihin paluu 5viikon sairasloman jälkeen auttoi paljon kun sai muuta mietittävää..

   Miulla otetaan ne testit sitten sen 3kk kuurin jälkeen.


 • Minulla todettiin ultralla veritulppa olkavarressa viime keskiviikkona. Lääkityksenä ensin Xarelto 30mg 3 seuraavaa viikkoa, jonka jälkeen jatketaan 9vk xareltoa 20mg/vrk.

  Pelottaa päivittäin, kun missä vaan (erityisesti jaloissa, pohkeissa, sormissa) tuntuu edes hetkellistä kipua tai tunnottomutta, jotka menevät kyllä aina ohi tunnissa-parissa.

  Toissapäivänä alkoivat myös menkat, jotka ovat tällä lääkityksellä infernaaliset, kun oli samalla jätettävä myös e-pillerit pois.

  Miten nopeasti olette voineet harrastaa liikuntaa? Entä käydä hierojalla?

  • Kuukausi sanottiin sairaalassa et täytyis ottaa rauhallisesti.odotin 1.kk ja aloitin tekemään pitkiä kävelylenkkejä.siitä pari viikkoa niin jatkoin kuntosali harjoittelua.ihan hyvin mennyt.tosin kevyemmillä painoilla vielä.minulla oli tulppa reidessä ja molemmissa keuhkoissa.tuosta hieronnasta en osaa sanoa.kannattaa varmaan kysyä lääkäriltä.


 • Itsellä vuosia veritulppia ja Marevania.. Syy selvisi lopulta QRMA-mittauksessa -> magnesiumin puute.

  Tästä tutkimustakin: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8621478

  Käyppä katsomassa esim. HCA-mittauksessa (vastaava kuin QRMA) magnesium-tasot.
  Verikokeissa tuo ei näy kun magnesiumista vain 1% on veressä.
  Viimeisen tulpan sain rankan työmatkapyöräilyn jälkeen kun kuntoilu kulutti magnesium-varojani.

  Tulpat yleinen vaiva urheilijoilla joilla magnesiumin kulutus on suurta:
  https://www.news-medical.net/news/20160506/Reasons-for-life-threatening-blood-clots-in-elite-athletes.aspx

 • Moro taas. Nyt kävi niin että 2kk xarelton loppumisen jälkeen tuli tukos samaan kohtaan reidessä.4päivää ihmettelin kiristävää tunnetta pohkeessa.oireet ovat kyllä huomattavasti lievemmät kuin ensimmäisellä kerralla.viikko sairaslomaa ja lopunelämän syön lääkettä.

  • Otettiinko sinulta Trombot-koe? Jos otettiin, löytyikö siinä mitään? Minäkin syön lopun elämää verenohennuslääkettä, kyllä sen kanssa pärjää ja pitää uddet tulpat poissa.


  • ensimmäisellä kerralla veri tutkittiin ja minulla on apc-resistenssi. Silloin jo mietittiin jatkuvaa lääkitystä mutta päädyttiin 6kk.


 • Diagnoosi: laaja pinnallinen verisuonitukos..

  Viikko sitten pohkeeseen alkoi sattua kummasti, ihan kuin lihaskramppi mutta kesti illasta yön yli aivan ja menin sitten lääkäriin. Olin googlettanut veritulpan oireet koska käytössäni on Yaz-yhdistelmäehkäisypillerit ja aina apteekista niitä ostaessa sanottiin että pitkän istumisen aikana pitää muistaa liikutella jalkoja.

  Viikko sitten fidd oli vain 0,6 mutta menin silti ultraan. Ei löytynyt mitään, siistit verisuonet kuulemma. Sanoivat että varmaan ns. Elohiiri kun semmoistahan voi olla. Kävin reissussa ja tulin takaisin edelleen kipeän jalan kanssa. Menin suoraa lääkäriin ja fidd oli sitten 0,8. Lääkärin kanssa mietittiin että ei siellä varmaan mitään ole kun ei ollut aiemminkaan ja antoi buranakuurin. Pari päivää siitä eteenpäin menin taas lääkäriin kun sovittiin että tulen tarkistamaan fiddin uudestaan. 1.4. ja äkkiä ultraan.

  Sain sitten diagnoosin: laaja pinnallinen laskimotukos. Pohkeen pintaverisuoni oli tukossa koko pituudeltaan syvälle laskimolle asti. Lääkärit meinasivat että hyvä kun ei ole syvään asti mennyt. Kyseessä silti laaja pintaverisuonitukos niin anopivat Xarelto-verenohennuslääkkeen kuuden viikon ajalle. Sen jälkeen kuulemma kannattaa mennä siihen geenitutkimukseen, että oliko geeneissä riskitekijä.

  Olen 26v. Mulla ainut mahdollinen syy e-pillerit ja vähän ylipainoa. Se mistä tukos nyt tuli, oli varmaan 8h junamatka ja varoin sitten yhden päivän kovin liikuttelemasta sitä kun luulin että olis lihas tulehtunut, mutta mistä arvo nousi aluksi, on mysteeri. Sitä ennen oli ainoastaan lyhyitä automatkoja ja uudet kengät.

  Sain diagnoosin vasta eilen ja aloitin lääkkeen joten vielä ei ole kovin parannusta tilanteeseen ollut. Lääkäri neuvoi että älä istu turhaan mutta mitähän se mahtaa tarkoittaa? :D Lisäksi mietin että tarvinkohan minäkin tukisukat? Ei ollut siitä puhetta kun en tiennyt että semmoisia on. Luin netistä että jalka pitäisi olla pinnallista tukosta hoidettaessa mahdollisuuksien mukaan koholla mutta että pitäisi liikkua mahd paljon myös. Nuo ohjeet oli kotihoitoon alle 5cm pintatukoksen kohdalle. Pitääkö nukkuessa olla jalka koholla?

  Liikunnasta olen vielä erittäin hämmentynyt. Kai saan välillä olla ihan sohvalla ja katsoa telkkaria vai pitääkö koko päiväksi keksiä jotain tekemistä? :D

 • Juu täs pari kuukautta sitten alkoi pohjekipu. Ja odottelin jalan paranemsta mutta ei merkkejä paranemiseen ja sitten sitten oli pakko lähteä lekurille ja nuori mieslääkäri tuumas että venähtymä ja määräs burana 800 ja foltaria. kolme viikkoa myöhemmin kipu pohkeessa vaan koveni ja oli pakko lähteä uudestään lääkärille ja oma lääkärini oli palannut kesälomalta ja onneksi näin. No lääkäri puristeli pohjetta ja rääkäisy pääsi niin kipeetä teki. No heti sitten ultraan ja syvä laskimo tukokset löytyi. Nyt Xarelto 15mg. kolmen viikon kuuri ja panadok lääkitys. Viikko kulunut ja alkaa jo paranemisen merkei olemaan pohkeessa. Hieman yskoksen mukana siiskirkasta limaa ja hiukan verivanaa. No seurata täytyy tätä veren tuloo liman mukana ja oisko lääkkeen syytä. Eli oisko pitäny heti ekalla lääkri käynnillä ottaa ultrat pohkeesta no en tiädä mutta nyt alkaa tulppa paraneen.

  • Siis yskiessä tulee hiukan verta? Tutkittiinko keuhkot ja mahdollinen tulppa niissä? Itsellä oli 2 tulppaa keuhkoissa .ei näkynyt röntgenissä mutta varjoainekuvauksissa löytyi.


 • Täällä seuraanne liittyy 28-vuotias "täysin terve", tupakoimaton, normaalipainoinen, liikunnallinen nainen jolla viime kuussa todettiin kaksipuoleinen keuhkoveritulppa feat. pari keuhkoinfarktia. Trombotit tuli, ei ole mitään geneettistä taipumusta. Tämän selittää vain ja ainoastaan e-pillerit, joka on kuitenkin äärimmäisen epätodennäköinen riskitekijä näin yksinään. (Mutta, välillä joutuu itse olemaan se yksi miljoonasta. Ehkä pitäisi ruveta lottoamaan.)

  Itselläni tähän ei myöskään liittynyt veritulppaa jalassa. Oireina oli kova hengästyminen ja lievä kipu keuhkoissa. Tähän lääkäri sanoi että särkylääkettä vaan, perusflunssaa tämä on. Kaksi viikkoa myöhemmin palasin, kun olin ruvennut löytämään yskässäni pieniä pisaroita verta. Tämä vei minut testeihin ja sitä kautta TT-kuvauksessa löytyi tämä tulppa. Missään vaiheessa en ole kokenut kovaa kipua tai särkyä tai hengenahdistusta, ja aika tuuria (ja ällöttävää sellaista), että näin ysköksessä tämän veren.

  Hämmentävää kaikin puolin. Nyt suurin ajatusten vuoristoratakierros on hiukan taantunut - edelleen tähän ei ole selitystä, mutta ei se murehtimalla auta. Ensimmäisen kuukauden rasituskiellon jälkeen palaan normaalielämään (=liikuntaan) vähitellen. Jää nähtäväksi miten tämä jatkuu, mutta liikaa sitä ajattelematta.

  Kohtalotovereita olisi kiva kyllä löytää. Tosi mielenkiintoista lukea aiempia kokemuksia.

 • Mulla oli tekonivelleikkauksen jälkeen keuhkoveritulppa ja joitakin vuosia sitten ollut syvä laskimotukos pohkeessa. Just menossa terkkarissa tutkimukset verikokeilla, että onko mulla jotain altistavaa tekijää. Xareltoa söin 6 kk ja hormonikorvaushoito piti heti lopettaa.
  Kyllä se mulle sellaisen pelon jätti takaraivoon, kun myöhemmin tajusin, kuinka vakavasta jutusta tossa keuhkoveritulpassa on kysymys.

suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

 1. Työssäkäyvien köyhyys

  oli uutisissa. Jopa 200 000 ihmistä saattaa ajoittain tarvita sosiaaliapua "pärjätäkseen palkallaan". Silppu- ja osa-aikatyöt eivät lyö leiville.
  Maailman menoa
  176
  3512
 2. Eerikäisen postaukset

  Onko oikeesti kivaa Vikkelle kun isukki postaa kokoaika someen siitä kuvii.😑 Ei saa ees kaverinsa kanssa rauhassa leikkii ettei Esko oo laittamas "ma
  18
  1072