Miksi nukkuminen niin vaikeaa?

Vauva 4,5 kk

Hei! Meillä 4,5 kuukautisen vauvan nukkumaanmeno ja nukkuminen on todella vaikeaa.

Nukkumaanmeno on sekä päivä- että yöunille yhtä huutoa. Vauvasta on täysin mahdoton tietää, koska on se oikea hetki viedä sänkyyn. Jos vie liian virkeänä, seuraa huuto kun laskee pinnasänkyyn ja sama huuto, jos pääsee liian väsyneeksi. Yliväsyneenä huuto on suorastaan kiljumista. Käytännössä huudetaan siis joka kerta, kun pinnasänkyyn vauvan laittaa. Olen tulkinnut, että silmien hierominen ja korvien harominen on vauvalla väsymyksen merkkejä, mutta meillä ei ole siitäkään apua, että rupeaa nukuttamaan heti näiden merkkien alettua. Vauva ikäänkuin taistelee unta vastaan, eikä anna itsensä nukahtaa. Viimeisillä voimillaan pitää silmiään auki.

Sitten nämä päiväunien kestot. Nukkuu puolesta tunnista kahteen tuntiin ja useita kertoja päivässä (n. neljät päiväunet). Vaihtelee tosi paljon päivästä toiseen. Jos päiväunet vain esim. puoli tuntia, niin herää unilta jo valmiiksi väsyneenä. Uudelleen nukutus ei onnistu millään. Ulkonakaan ei nuku, vaan herää hetikohta kun vaunu on pysähtynyt.

Tuntuu, että kaikkea on kokeiltu. Unilaulua, unirättiä, äidin käytettyä t-paitaa, tassuttelua, pinnasängyn keinutassuja, kapaloa, viileää/lämmintä peittoa, yms...Tuttia ei käytä ollenkaan, vaikka yritetty kovasti tarjota.

Nukkumaan menosta on tässä huushollissa tullut siis kauhea huutoshow, joka stressaa vanhempia. Mitään rytmiä ei siis ole, ja sellaisen rakentaminenkin tuntuu ihan mahdottomalta tässä tilanteessa.

Onko kellään muulla tälläistä ja helpottaako koskaan? Voisiko vyöhyketerapiasta olla apua uniongelmiin?

6

2249

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • korppi

      Moi! Meillä saman ikäinen vauva ja vähän on samanlaisia "ongelmia". On ruvennut vastustamaan unen tuloa ja jaksaa riidellä unta vastaan. Sisällä jos nukkuu päiväunia niin unien kesto on yleensä juuri tuo puoli tuntia. Vaunuissa nukkuu paremmin, jopa 2-3 tuntia mutta sieltäkin yleensä herätään puolen tunnin jälkeen ja pitää nukuttaa uudestaan.

      Yöunille vauva käy samaan aikaan kuin äitikin eli klo 22-24 välillä koska jos laitan hänet yksinään nukkumaan niin hän nukkuu taas vaan puoli tuntia ja valvoo seuraavat pari tuntia. Vauvamme nukkuu meidän sängyssä enkä ole edes yrittänyt tosissani saada häntä pinnasänkyyn. Joskus olen kokeillut mutta on seurannut vaan todella levoton alkuyö. Vauva syö 1-2 kertaa yössä joka on minusta ihan ok. Yleensä yöt ovat suht rauhallisia kun käymme yhdessä nukkumaan ja nukun vauvan vieressä.

      Meillä on myös 2,5-vuotias esikoinen, joka oli aivan hirviö unihommissa. Hän nukkui puolivuotiaana kuudet puolen tunnin päiväunet ja joka kerta sai riidellä nukkumaanmenoa 10-15 minuuttia. Muutenkin oli todella herkkäuninen ja on osittain edelleenkin. Joten häneen verrattuna tämä juniori ei vaikuta niin kauhealta. En osaa oikein neuvoa antaa, luulen että 4,5 kk vauva on kuitenkin vielä niin pieni ettei unen laatuun pysty oikein vaikuttamaan. Ehkä aika auttaa mutta ei kaverista välttämättä tule ikinä mitään supernukkujaa.

    • nukkumisenkin

      Miksi et nukuta tissille? Tämä on ainoa konsti, jolla saan oman vauvani rauhoittumaan, suositeltiinpa sitä tai ei. Vauvan huudattaminen tekee kuitenkin pahaa.

    • tuttua!

      Meillä oli samanlaista, jotkut vauvat vaan ovat huonoja nukkujia... Meillä nukkui välillä päiväunia n. 6x15min päivässä, ja nukuttaminen kesti tunnin verran!

      Eipä siihen paljon muu auta kuin aika, meillä nukahtaminen helpottui kun rupesi itse liikkumaan enemmän, eli käytännössä kun oppi konttaamaan. Väsähti kai kovasta touhuamisesta. Sitä odotellessa kannattaa kokeilla vielä pari juttua:

      Kantoliina! Kokeile nukuttaa joko niin että olet itse liikkeellä, tai sitten niin että istut ja vauva on sylissä liinassa. Kun nukahtaa, lasket vaan liinan vauvoineen sänkyyn. Rengasliina on tähän hyvä, mutta pitkäkin käy, vaikka on vaikeampi riisua.

      Vaunut sisälle, eli työntelet vaunuja pitkin asuntoa, ja/tai hyssyttelet. Vaihtoehtoisesti nukutat aina ulos päiväunille, mutta tämä ei käytännössä ole varmaankaan aina mahdollista, eikä meillä edes lapsi viihtynyt ulkona vaunuissa, sisällä hiukan paremmin!

      Unipussi, ei ole niin tiukka kuin kapalo, mutta ei putoa päältä niinkuin peitolla on tapana.

      Musiikki soimaan nukkumaan mennessä; kun aina soittaa samaa levyä, niin vauva alkaa yhdistämään levyn nukkumiseen. Eikä sen tarvitse olla lastenlauluja, meillä soitettiin intiaanimusiikkia, koska sitä äitikin jaksoi kuunnella...

      Pullo mukaan sänkyyn... Huono tapa, mutta nukahtaminen helpottui huomattavasti, kun lapsi alkoi mennä nukkumaan pullon kanssa. Päätyä kannattaa vähän nostaa, ettei mene maito väärään kurkkuun tai nenään.

      Jospa näistä jostain olisi apua!

      • anna massuun

        täytettä,tissiä tarpeeksi kauan ja pullosta lisää että jaksaa nukkua
        Mulla oli tuommoinen nukkumaton vauva...mutta tuuppasin tissin suuhun ja annoin korviketta jatkoksi,jo rupes nuklkumaan,mutta ei kauaa...tykkäs olla hereillöä,katsoa ja tarkkailla maailmaa.
        Meni sitten yöunelle klo 20.00 ja nukkui koko yön aamuun saakka!
        Nyt on komea opiskelija...ja nukkuis kellon ympäri jos antais...


      • ap.
        anna massuun kirjoitti:

        täytettä,tissiä tarpeeksi kauan ja pullosta lisää että jaksaa nukkua
        Mulla oli tuommoinen nukkumaton vauva...mutta tuuppasin tissin suuhun ja annoin korviketta jatkoksi,jo rupes nuklkumaan,mutta ei kauaa...tykkäs olla hereillöä,katsoa ja tarkkailla maailmaa.
        Meni sitten yöunelle klo 20.00 ja nukkui koko yön aamuun saakka!
        Nyt on komea opiskelija...ja nukkuis kellon ympäri jos antais...

        Hei ja kiitos vastanneille. Olen nukuttanut tähän asti vauvaa rinnalle tai syliin. Viikon verran ollaan yritetty totuttaa pinnasänkyyn nukahtamiseen.

        Rinnalla tai syliin nukuttamisessa oli ihan sama juttu, kauhea huuto! Iltaisin otin vauvan viereen rinnalle vanhempien sänkyyn ja huuto alkoi. Sitten jossain vaiheessa, useiden yrittämisten jälkeen vauva suostui ottamaan rintaa ja pikkuhiljaa siihen nukahti. Tämäkin nukutusmetodi kesti pitkään. Samoin sylissä unta haettiin pitkään ja hartaasti. Sitten päätimme isukin kanssa, että kai se on sama nukuttaako sinne pinnikseen vai rinnalle/syliin, yhtä huutoa kaikki tyylit.

        Pinnikseen ollaan yritetty rakentaa pesämäistä koloa ja laitettu pään toiselle puolelle unirätti ja toiselle äidin käytetty t-paita. Väsyneenä vauva kääntelee päätään puolelta toiselle ja työntää naamaansa rättiin ja paitaan. Sitten ikäänkuin itsekin hermostuu, kun unta ei tule....

        Pullosta vauva ottaa todella huonosti. Ottaa kyllä pullotutin suuhun, mutta ei ime tehokkaasti, lutkuttaa vaan. Pieni määrä sieltä häviää kuitenkin joka kerta. Olen nyt ruvennut tarjoamaan joka päivä pullosta, kun annan sosetta (kerran päivässä, totutellaan vasta kiinteisiin). Päälle sitten vielä imetän.


    • Mamamama

      Tämä tuleekin ketjun aloituksen nähden aika monta vuotta myöhemmin tämä oma kommentti. Mutta olisi voinut olla kuin omaa kirjoitusta ketjun aloittajalla. Meillä aivan samaa touhua vauvasta tähän päivään. Lapsella myöhemmin todettiinkin add. Ei varmasti kaikkien kanssa tarkoita samaa, mutta lohdutuksena se että ei se aina ole vaan siitä "ettei osaa" kuten usein näihin tälläisiin keskusteluihin nukkumisvaivoista kommentoidaan. Joskus se syy vaan on jossain vanhemman ulkopuolisissa asioissa eikä kasvattajana kannata liikaa itseään sättiä.

      Myös esim. refluksi, allergia tai muu elimellinen juttu, hampaat (kipuunkin lapset reagoivat eri tavoin, jotkut ovat herkempiä).

      Tsemppiä kaikille univaivojen kanssa taisteleville!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      60
      1957
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      49
      1692
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      53
      1609
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1537
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1525
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1445
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1316
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1291
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1183
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1158
    Aihe