Miksi nukkuminen niin vaikeaa?

Vauva 4,5 kk

Hei! Meillä 4,5 kuukautisen vauvan nukkumaanmeno ja nukkuminen on todella vaikeaa.

Nukkumaanmeno on sekä päivä- että yöunille yhtä huutoa. Vauvasta on täysin mahdoton tietää, koska on se oikea hetki viedä sänkyyn. Jos vie liian virkeänä, seuraa huuto kun laskee pinnasänkyyn ja sama huuto, jos pääsee liian väsyneeksi. Yliväsyneenä huuto on suorastaan kiljumista. Käytännössä huudetaan siis joka kerta, kun pinnasänkyyn vauvan laittaa. Olen tulkinnut, että silmien hierominen ja korvien harominen on vauvalla väsymyksen merkkejä, mutta meillä ei ole siitäkään apua, että rupeaa nukuttamaan heti näiden merkkien alettua. Vauva ikäänkuin taistelee unta vastaan, eikä anna itsensä nukahtaa. Viimeisillä voimillaan pitää silmiään auki.

Sitten nämä päiväunien kestot. Nukkuu puolesta tunnista kahteen tuntiin ja useita kertoja päivässä (n. neljät päiväunet). Vaihtelee tosi paljon päivästä toiseen. Jos päiväunet vain esim. puoli tuntia, niin herää unilta jo valmiiksi väsyneenä. Uudelleen nukutus ei onnistu millään. Ulkonakaan ei nuku, vaan herää hetikohta kun vaunu on pysähtynyt.

Tuntuu, että kaikkea on kokeiltu. Unilaulua, unirättiä, äidin käytettyä t-paitaa, tassuttelua, pinnasängyn keinutassuja, kapaloa, viileää/lämmintä peittoa, yms...Tuttia ei käytä ollenkaan, vaikka yritetty kovasti tarjota.

Nukkumaan menosta on tässä huushollissa tullut siis kauhea huutoshow, joka stressaa vanhempia. Mitään rytmiä ei siis ole, ja sellaisen rakentaminenkin tuntuu ihan mahdottomalta tässä tilanteessa.

Onko kellään muulla tälläistä ja helpottaako koskaan? Voisiko vyöhyketerapiasta olla apua uniongelmiin?

6

1990

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • korppi

   Moi! Meillä saman ikäinen vauva ja vähän on samanlaisia "ongelmia". On ruvennut vastustamaan unen tuloa ja jaksaa riidellä unta vastaan. Sisällä jos nukkuu päiväunia niin unien kesto on yleensä juuri tuo puoli tuntia. Vaunuissa nukkuu paremmin, jopa 2-3 tuntia mutta sieltäkin yleensä herätään puolen tunnin jälkeen ja pitää nukuttaa uudestaan.

   Yöunille vauva käy samaan aikaan kuin äitikin eli klo 22-24 välillä koska jos laitan hänet yksinään nukkumaan niin hän nukkuu taas vaan puoli tuntia ja valvoo seuraavat pari tuntia. Vauvamme nukkuu meidän sängyssä enkä ole edes yrittänyt tosissani saada häntä pinnasänkyyn. Joskus olen kokeillut mutta on seurannut vaan todella levoton alkuyö. Vauva syö 1-2 kertaa yössä joka on minusta ihan ok. Yleensä yöt ovat suht rauhallisia kun käymme yhdessä nukkumaan ja nukun vauvan vieressä.

   Meillä on myös 2,5-vuotias esikoinen, joka oli aivan hirviö unihommissa. Hän nukkui puolivuotiaana kuudet puolen tunnin päiväunet ja joka kerta sai riidellä nukkumaanmenoa 10-15 minuuttia. Muutenkin oli todella herkkäuninen ja on osittain edelleenkin. Joten häneen verrattuna tämä juniori ei vaikuta niin kauhealta. En osaa oikein neuvoa antaa, luulen että 4,5 kk vauva on kuitenkin vielä niin pieni ettei unen laatuun pysty oikein vaikuttamaan. Ehkä aika auttaa mutta ei kaverista välttämättä tule ikinä mitään supernukkujaa.

  • nukkumisenkin

   Miksi et nukuta tissille? Tämä on ainoa konsti, jolla saan oman vauvani rauhoittumaan, suositeltiinpa sitä tai ei. Vauvan huudattaminen tekee kuitenkin pahaa.

  • tuttua!

   Meillä oli samanlaista, jotkut vauvat vaan ovat huonoja nukkujia... Meillä nukkui välillä päiväunia n. 6x15min päivässä, ja nukuttaminen kesti tunnin verran!

   Eipä siihen paljon muu auta kuin aika, meillä nukahtaminen helpottui kun rupesi itse liikkumaan enemmän, eli käytännössä kun oppi konttaamaan. Väsähti kai kovasta touhuamisesta. Sitä odotellessa kannattaa kokeilla vielä pari juttua:

   Kantoliina! Kokeile nukuttaa joko niin että olet itse liikkeellä, tai sitten niin että istut ja vauva on sylissä liinassa. Kun nukahtaa, lasket vaan liinan vauvoineen sänkyyn. Rengasliina on tähän hyvä, mutta pitkäkin käy, vaikka on vaikeampi riisua.

   Vaunut sisälle, eli työntelet vaunuja pitkin asuntoa, ja/tai hyssyttelet. Vaihtoehtoisesti nukutat aina ulos päiväunille, mutta tämä ei käytännössä ole varmaankaan aina mahdollista, eikä meillä edes lapsi viihtynyt ulkona vaunuissa, sisällä hiukan paremmin!

   Unipussi, ei ole niin tiukka kuin kapalo, mutta ei putoa päältä niinkuin peitolla on tapana.

   Musiikki soimaan nukkumaan mennessä; kun aina soittaa samaa levyä, niin vauva alkaa yhdistämään levyn nukkumiseen. Eikä sen tarvitse olla lastenlauluja, meillä soitettiin intiaanimusiikkia, koska sitä äitikin jaksoi kuunnella...

   Pullo mukaan sänkyyn... Huono tapa, mutta nukahtaminen helpottui huomattavasti, kun lapsi alkoi mennä nukkumaan pullon kanssa. Päätyä kannattaa vähän nostaa, ettei mene maito väärään kurkkuun tai nenään.

   Jospa näistä jostain olisi apua!

   • anna massuun

    täytettä,tissiä tarpeeksi kauan ja pullosta lisää että jaksaa nukkua
    Mulla oli tuommoinen nukkumaton vauva...mutta tuuppasin tissin suuhun ja annoin korviketta jatkoksi,jo rupes nuklkumaan,mutta ei kauaa...tykkäs olla hereillöä,katsoa ja tarkkailla maailmaa.
    Meni sitten yöunelle klo 20.00 ja nukkui koko yön aamuun saakka!
    Nyt on komea opiskelija...ja nukkuis kellon ympäri jos antais...


   • ap.
    anna massuun kirjoitti:

    täytettä,tissiä tarpeeksi kauan ja pullosta lisää että jaksaa nukkua
    Mulla oli tuommoinen nukkumaton vauva...mutta tuuppasin tissin suuhun ja annoin korviketta jatkoksi,jo rupes nuklkumaan,mutta ei kauaa...tykkäs olla hereillöä,katsoa ja tarkkailla maailmaa.
    Meni sitten yöunelle klo 20.00 ja nukkui koko yön aamuun saakka!
    Nyt on komea opiskelija...ja nukkuis kellon ympäri jos antais...

    Hei ja kiitos vastanneille. Olen nukuttanut tähän asti vauvaa rinnalle tai syliin. Viikon verran ollaan yritetty totuttaa pinnasänkyyn nukahtamiseen.

    Rinnalla tai syliin nukuttamisessa oli ihan sama juttu, kauhea huuto! Iltaisin otin vauvan viereen rinnalle vanhempien sänkyyn ja huuto alkoi. Sitten jossain vaiheessa, useiden yrittämisten jälkeen vauva suostui ottamaan rintaa ja pikkuhiljaa siihen nukahti. Tämäkin nukutusmetodi kesti pitkään. Samoin sylissä unta haettiin pitkään ja hartaasti. Sitten päätimme isukin kanssa, että kai se on sama nukuttaako sinne pinnikseen vai rinnalle/syliin, yhtä huutoa kaikki tyylit.

    Pinnikseen ollaan yritetty rakentaa pesämäistä koloa ja laitettu pään toiselle puolelle unirätti ja toiselle äidin käytetty t-paita. Väsyneenä vauva kääntelee päätään puolelta toiselle ja työntää naamaansa rättiin ja paitaan. Sitten ikäänkuin itsekin hermostuu, kun unta ei tule....

    Pullosta vauva ottaa todella huonosti. Ottaa kyllä pullotutin suuhun, mutta ei ime tehokkaasti, lutkuttaa vaan. Pieni määrä sieltä häviää kuitenkin joka kerta. Olen nyt ruvennut tarjoamaan joka päivä pullosta, kun annan sosetta (kerran päivässä, totutellaan vasta kiinteisiin). Päälle sitten vielä imetän.


  • Mamamama

   Tämä tuleekin ketjun aloituksen nähden aika monta vuotta myöhemmin tämä oma kommentti. Mutta olisi voinut olla kuin omaa kirjoitusta ketjun aloittajalla. Meillä aivan samaa touhua vauvasta tähän päivään. Lapsella myöhemmin todettiinkin add. Ei varmasti kaikkien kanssa tarkoita samaa, mutta lohdutuksena se että ei se aina ole vaan siitä "ettei osaa" kuten usein näihin tälläisiin keskusteluihin nukkumisvaivoista kommentoidaan. Joskus se syy vaan on jossain vanhemman ulkopuolisissa asioissa eikä kasvattajana kannata liikaa itseään sättiä.

   Myös esim. refluksi, allergia tai muu elimellinen juttu, hampaat (kipuunkin lapset reagoivat eri tavoin, jotkut ovat herkempiä).

   Tsemppiä kaikille univaivojen kanssa taisteleville!

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Ässät feikki ero

   Stefanhan se siellä Sonjan ja Sofian juhannus kuvien taustalla. Kaksi tyhmää naista ja vielä tyhmempi mies. Oliko tämä ero vain epätoivoinen yritys sa
   Kotimaiset julkkisjuorut
   98
   1959
  2. Ärsyttävimpiä ihmistyyppejä

   Itselleni yksi ärsyttävimmistä ihmistyypeistä on takertujat. Sellaiset, joille on kohtelias, ei tuomitse heitä niin kuin monet muut tuomitsee jne. Ärs
   Sinkut
   144
   855
  3. Miksi vanhat äijät

   Luulee, että nuori nainen haluaisi niiden homeista munaa? Saati että joku nuori nainen pitäisi heistä muuten? Voi reppanat. Jos sulla on paljon rahaa,
   Sinkut
   122
   824
  4. En haluaisi uskoa että miehet ajattelee vain munallaan,

   mutta taas sain olla väärässä. Eli.. törmäsin männäviikolla puolituttuun mieheen työmatkalla. Hän kertoi, että viettäisi juhannusta minun kotikaupun
   Sinkut
   225
   780
  5. 49
   732
  6. Kuulispas se oikea

   henkilö mun anteeksipyynnön tään. Tajuis, että tämä aloitus oli just multa, pystyis ymmärtää mua edes jollainlailla. Turhaa sanojen helinää tääkin, lu
   Tunteet
   31
   726
  7. Yhden viestin päässä

   Voisit juuri tälläkin hetkellä olla tässä vieressäni. Silittelisin ja paijaisin sinut puhki.
   Ikävä
   35
   676
  8. Juhannuksen pilaaminen ruohonleikkurilla

   Vois naapuriki ajatella onko pakko juhannusaattona leikata nurmikkoa samaan aikaan kun muut naapurit köllöttelee pihalla ja pelaavat krokettia ja naut
   Kokkola
   67
   664
  9. Eri ikäiset parit

   Tämän ajankohtaisen lapsia ahdisteleva setä-keskustelun innoittamana aloitan vähän laajemman ikäkeskustelun. Oma kantani on, että kunhan kumpikin on
   Sinkut
   106
   653
  10. Mukavaa perjantaita

   Sinulle mies jonnekin. Toivottavasti juhannus on parempi sinulla kuin minulla ja varmasti onkin. Olen miettinyt mitä oikein haen sinusta vai yritänkö
   Ikävä
   36
   646
  Aihe