Voiko joku ihana ihminen kirjoittaa tänne hevoshullukalenterissa 01-02 olleen jutun hevosten loimista....
Heppojen loimet
1
1668
Vastaukset
- Hanna
Tässä sulle juttu hevoshullukalenteri 01-02 loimista:
Talliloimi:Talliloimi on yehty hengittävästä materiaalista, yleensä villakangasta. Kesäloimi on ohuempaa materiaalia, esimerkiksi puuvillaa. Talliloimea käytetään kun talli on villeää ja hevosella on lyhyt karva (se on esim.klippattu)Talliloimea voidaan käyttää myös rasituksen jälkeen kuivattelemaan ja estämään lihasten liian nopeaa jäähtymistä (mikä puolestaa voi aiheuttaa jäykkyyttä ja lihaskipua)
Viltti/cooler:
Edullinen vaihtoehto talliloimelle on vanha villakankainen viltti, jonka voi kiinnittää erillisellä loimivyöllä. Hevostarvikeliikkeessä on myytävänä myös hevosille tarkoitettuja vilttejä, joissa voi joskus olla myös soljet kiinnitystä varten. Sana "cooler" tarkoittaa "viilentäjää", ja cooleria käytetäänkin usein liikunnan jälkeen hikiloimena ja/tai hidastamaan lihasten jäähtymistä. Cooler on akryyli-tai villakaasta tehty"viltin ja loimen välimuoto" eli viltti, jossa on valmiina jonkinlainen kiinnityssolki esim.kaulan kohdalla
Tarhaloimi, ulokloimi, toppaloimi:
Tarha-tai ulkoloimeksi kutsutaan loimea joka on tehty tuulta pitävästä materiaalistakuten markiisikankaasta tai entex-tyyppisestä kankaasta. Tarhaloimessa on yleensä villa-tai fleecevuori, joka lämmiittää ja tekee loimesta hengittävän(ilma pääsee pintamateriaa´lin ja hevosen karvapeitteen väliin). Talvella erityisesti lyhytkarvaisilla hevosilla käytetään topattua tarhaloimea eli toppaloimea, jossa on lämmin toppaus vuorikankaan ja pintamateriaalin välissä. Uusiseelantilaiseksi loimeksi kutsutaan lujatekoista, kestävää ja tuulenpitävää öljy- tai markiisikangasloimea, jonka voi kyllästää vedenpitäväksi erityisellä kyllästeaineella. Usein villakankankainen vuori selkäosassa.
Kuljetusloimi:Hevoskuljetusvaunussa ovat usein vetoisia ja eristämättömiä. Tästä syystä kuljetuksessa käytetään erillaisia loimia. Kesällä kuljetuksessa riittää usein ohut puuvillaloimi (helteellä ei kannata loimittaa olenkaan), mutta kylmillä säillä kuljetusloimeksi kannattaa valita vuorillinen loimi, jossa on vetoa pitävä pintamateriaali. Tarhaloimea voi talvella käyttää kuljetusloimena.
Sadeloimi:
Sadeloimea tarvitaan sateella silloin kun sadevesi on kylmää. Myös räntä-lumisateella sadloimi pitää hevosen kuivana ja lämpimänä. Sadeloimi on vettä pitävää materiaalista valmistettu loimi, joinka saumat ovat vesitiiviit. Sadeloimia on olemassa sekä vuorillisina että ilman vuorta.Vuorittoman loimen alle kannattaa laittaa esimerkiksi talliloimi, ettei sadeloimi hiosta hevosta. Vuorillinen loimi on helpompi ja kätevämpi pukea hevoselle, koska erillstä alusloimea ei tarvita. Toisaalta vuoriton loimi kuivuu nopeammin. Vuorittoman sadeloimen kanssa käytetään alusloimi kannattaa kiinnittää hyvin, etteei se lähde liukumaan pois sadeloimen alta. On olemassa myös nk. yhdistelmäloimia joissa on sadeloimi ja topattu (tai lämminvuorinen) tarhaloimi "sanassa paketissa.
Hikiloimi:
hikiloimi on reiällinen puuvillaloimi ("verkkoloimi"), joka nimensä mukäisesti on tarkoitettu hikisen hevosen kuivatteluun. Ohut hikiloimi toimii myös kätevästi paksumman loimen alla siten, että se imee itseensä suurimman osan hiestä tai vedestä (jos hevonen on pesty) päällä olevan loimen pitäessä hevosen lämpimänä. Kun märän hikiloimen ottaa välidtä pois, on päällä oleva loimi vielä kuiva ja sen voi jättää hevoselle vielä vähäksi aikaa.
Ratsastusloimi:
Ratsastusloimi peittää yleensä vain hevosen takaosan, ja se kiinnitetään satulaan. Ratsastusloimea käytetään hevosen alkuverryttelyn ja loppuverryttelyn ja loppujäähdyttelyn aikana ehkäisemään tai hidastamaan hevosen lihasten jäähtymistä., mikä puolestaan ennaltaehkäisee jäykkyyttä ja helpottaa lihasten paluatumisen rasituksen jälkeen. Ratsastusloimia tehdään erillaisista materiaaleista. Yleensä loimi on tuulenpitävä ja siinä on lämmin vuori.
Loimivyö, kaulakappale ja lapasuoja:
Loimissa on yleensä valmiina jonkinlainen kiinnitysmakanismi, joten erillistä loimivyötä ei välttämättä tarvita. Useissa talliloimissa on soljet hevosen rinnan kohdalla sekä 1-2 mahavyötä. Lisäksi loimessa voi olla häntälenkki, jonka tarkoituksena on estää loimea liukumasta eteenpäin. Tarhaloimissa on usein em. solkien ja vöiden lisäksi jalkalenkit, joiden toinen pää on ommeltu kiinni loimen pitkälle sivulle suunnilleen hevosen kupeen kohdalle. Kun jalkalenkit kiinnitetään, viedään hevosen takajalkojen välistä loimen takareunalle, hevosen hännäntyven molemmin puolin sijoittuviin metallirenkaisiin. Jotkut oriit eivät voi sietää jalkalenkkejä, koska ne takajalkojen välitse kulkiessaan voivat painaa sukuelimiä. Jalkalenkit kannattaa myös jättää melko löysälle, jotta eivät rajoita hevosen liikkumista tai tee sen oloa epämukavaksi. Ne kannattaa myös laittaa hevosen takajalkojen välissä keskenään ristiin, tällöin hevonen ei piehtaroidessaan sotkeennu takajaloistaan jalkalenkkeihin. Irtoloimivöitä kannattaa käyttää erillaisten vilttien kanssa, sekä silloin, jos loimessa on huono kiinnitysmekanismi tai jos hevosella on taipumus "päästä eroon" loimestaan. Lisäksi irtovöillä voi koettaa estää loimien liukumista eteen-tai taaksepäin. Tavallisimpia irtovöitä ovat joustavat "patellavyöt", mutta markkinoilla on myös nahkaisia vöitä. Joissakin vöissä on sään yläpuolella metallinen kaari, jonka on tarkoitus estää hevosta piehtaroimasta loimi päällä.
Joihinkin loimiin kuuluu erillinen kaulakappale, joka voidaan kiinnittää loimen sään kohdalla olevalla soljella. Sitä käytetään suojaamaan ja lämmittämään hevosen kaulaa erityisesti silloin kun hevonen on lyhytkarvainen ja/tai hikinen ja olosuhteet ovat tuuliset sataiset tai vetoiset. Sekä kaulakappaleita että hevosen mahan ali kulkevia "mahasuojia" on myynnissä sekä irrallisina että loimiin kuulub´vina osina.
Nykuisin on saatavilla myös loimen alle puettavia lapasuojuksia, jotka ehkäisevät loimen aiheuttamia hiertymiä ja liukumista taaksepäin. Hiertymät ilmaantuvat helposti juuri lavan kohdalle. Lapasuojan käyttö on kuitenkin tarpeentonta, jos loimi on hyvin istuva ja sopivan kokoinen. Huonosti istuva tai väärän kokoinen loimi on äärimmäisen epämukava, joten loimen valinta kannattaa tehdä huolella.
Loimen valinta:
Kun olet hankkimassa hevoselle loimea, sinun tulee tietää oikea koko. Pituus: ota mitta hiukan ssän etupuolelta hännätyveen ja merkitse se muistiin. Voit myös arvioida sopivan leveyden. Pohdi myös huolella, mihin tarkoitukseen olet loimea hankkimassa. Kusele rohkeasti eri liikkeistä ja pohdi hinta-laatusuhteita. Muista, että vaikka laadukas loimi saattaa olla hieman kalliimpi kuin huonolaatuinen loimi, laatuloimi on yleensä hyvin istuva, kestävä ja turvallinen.
Milloin kannattaa loimttaa?
Jos hevosella on paksu talvikarva (kuten poneilla ja suomenhevosilla usein on)
ja se on tottunut olemaan ilman loimea, sitä ei yleensä tarvita loimittaa tarhaan. Tälläselle hevoselle riittää oikeastaan 2-3 loimea: talliloimi tai viltti (ja toinen varalle) sekä sadeloimi. Talliloimea kannataa käyttää viileällä säällä rasituksen jälkeen hidastamaan hevosen jäähtymistä ja imemään itseensä kosteutta talliloimi on paikallaan myös kun hevonen on päässyt kastumaan sateessa sekä erittäin kylmällä säällä kylmässä tallissa(hevonen voi tarhauksen jälkeen loimittaa hetkeksi ennen kuin talli lämpenee). Sadeloimea tarvitset jos hevonen on tarhassa viileällä sadesäässä tai räntä-tai lumisateella, jollei sillä ole suojanaan esimerkiksi katosta. Jos hevosesi on ohutkarvainen, loimittamiseen kannattaa totutetti, klipattu tai kovassa valmennuksessa (kuten ravihevoset jotka hikoilevat runsaasti ja joita joudutaan pesemään usein paljon), tarvitset useita erillaisia loimia vähintään kolme: talliloimen, tarhaloimen ja sadeloimen. Voit jättää hevosen loimittamatta oikeastaan vain kovan rasituksen ajaksi, lämpimänä kesänä (jos hevosella on riittävästi suojaa paahtavalta auringolta ja ötököiltä) tai jos talli on erittäin lämmin eikä hevosta ole rasitettu..
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 15311021
- 535269
Taas ryssittiin oikein kunnolla
r….ä hyökkäsi Viroon sikaili taas ajattelematta yhtään mitään https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000011347289.html452473- 312169
Vanha Suola janottaa Iivarilla
Vanha suola janottaa Siikalatvan kunnanjohtaja Pekka Iivaria. Mies kiertää Kemijärven kyläjuhlia ja kulttuuritapahtumia131731Valtimon Haapajärvellä paatti mäni nurin
Ikävä onnettomuus Haapajärvellä. Vene hörpppi vettä matkalla saaren. Veneessä ol 5 henkilöä, kolme uiskenteli rantaan,421594Tiedän kuka sinä noista olet
Lucky for you, olen rakastunut sinuun joten en reagoi negatiivisesti. Voit kertoa kavereillesi että kyl vaan, rakkautta311280Känniläiset veneessä?
Siinä taas päästiin näyttämään miten tyhmiä känniläiset on. Heh heh "Kaikki osalliset ovat täysi-ikäisiä ja alkoholin v351206Daniel Nummelan linjapuhe 2025
Kansanlähetyksen toiminnanjohtajan Daniel Nummelan linjapuhe tänään. Rehellistä analyysiä mm. evlut kirkosta ja piispo98952Tulemmeko hyvin
Toimeen ja juttuun keskenämme? Luulen, että sopisit hyvin siihen ☀️ympäristöön, paljon kaikkea erilaista.♥️mietin tätä s6916