Mitä isäksi tulo muuttaa?

Ihmettelevä_Tuleva_Isä

Moi kaikki isät?

Olen 25-vuotias mies, ja tulossa ensimmäistä kertaa isäksi ensi vuoden alussa. Jännittää, mutta oikein iloinen olen asian suhteen, vaimoni kanssa yhdessä ollaan lasta haluttu. Ollaan molemmat vielä opiskelijoita...

Kertokaapa nyt tulevat isäkollegani, mitä tuo isyys oikein elämässä muuttaa? Kun tuntuu ainakin kavereiden puheista päätellen ja joidenkin lehtienkin perusteella, että mikään ei ole kohta enään ennallaan, kun kaikki mukamas muuttuu? Onko teillä ollut näin? Millaista se isyys oikein on?

Hmm.. Oisi kiva kuulla miten olette kokeneet asian, joka itteäni mietityttää. Varsinkin nuorten miesten kokemukset kiinnostaa! Hyvää joulua kaikille teille!

Ihmettelevä

8

6677

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 2- ja 4-vuotiaiden lasten isä

      Vaikea sitä on tässä lyhyesti selittää. Kaikki tosiaan muuttuu, mutta onneksi se tapahtuu vähitellen. Aluksihan lapsi (yleensä) lähinnä nukkuu ja syö, sitten jossain vaiheessa jäävät päiväunetkin pois ja lapsi on seurananne jatkuvasti. Omaa tai emännän kanssa kahdenkeskistä aikaa ei jatkossa enää juuri ole, se lienee suurin muutos ja se toisaalta muuttaa myös kaiken muun muutoksen. Lisäksi tulee suuri vastuu lasten/lapsen hyvinvoinnista, joka on mielessä jatkuvasti. Voisi sanoa, että huoleton elämä loppuu lasten myötä.

      Toisaalta taas elämässä on eri tavalla sisältöä lasten myötä ja se "vanha" elämä ilman lapsia tuntuu jälkikäteen aika päämäärättömältä.

      Ota kaikki irti ajastasi lasten kassa. Lapset ovat pieniä vain hetken. Hauskaa odotusaikaa!

    • 1v tytön isä

      aika hyvin tuossa edellinen jo kertoi mitä se muuttaa :) puolison kanssa kahdenkeskinen aika todellakin jää vähiin. mahdollisuus kahdenkeskiseen aikaan on lähinnä illalla kun vauva jo nukkuu. ja tässä se aika taas riippuu siitä miten hyvin/huonosti vauva nukkuu. meillä vauva nukkui alusta asti koko yön ilman heräilyjä joten meillä oli taas ihan hyvin aikaa illalla mutta kaverin vauva heräili tunnin-parin välein ja oli todellakin vähissä heillä se kahdenkeskinen aika.

      jos tuntuu siltä että todella kaipaatte kahdenkeskistä aikaa puolisosi kanssa niin antakaa vauva esim.mummolle hoitoon päiväksi ja viettäkää se aika puolison kanssa kahdestaan(käykää syömässä ulkona tms). vaikka jättäisitte jo 2kk ikäisen vauvan mummolle päiväksi hoitoon se ei tee teistä huonoja vanhempia(vaikka jotkut tälläkin palstalla niin kuvittelee ;) ). helpompaa se on esim.2kk ikäinen jättää hoitoon päiväksi kuin vaikkapa 8-9kk ikäinen(8kk ikäinen jo alkaa vierastaa ja voi tulla pelkkää huutoa jos ei isiä tai äitiä näy vähään aikaan, tottakai kaikki on yksilöitä mutta useimmiten sen ikäiset jo vierastavat).

      ja tuo opiskelu, missä opiskelet/opiskelette? minä opiskelen yliopistossa ja kun tyttö syntyi olin viikon tai pari(vaikee enää muistaa;) )ns.lomalla. kyllä se onnistuu vaikka opiskeleekin. puolisosi varmaan(luulen en tiedä)jää äitiyslomalle kun vauva syntyy mutta sinä kyllä voit jatkaa opiskelujasi. sen ajallisesti voisi verrata siihen että käyt töissä, mutta opiskelet sen ajan :) lähdet esim.8aikaan koululle ja tulet vaikka 6aikaan kotiin, siinä mukavasti illalla aikaa touhuta vauvan kanssa :)

      meillä ei kuiteskaan kaikki muuttunut, minä edelleen opiskelen ja vaimoni on kotona tytön kanssa. enemmän se äidin elämä muuttuu kuin isän(isät kun ei voi imettää ihan esimerkkinä).

    • muuttuu

      Suurin muutos tulee tapahtumaan parisuhteessa koska se päättyy. Alkaa elämänvaihe, jossa totuttelette elämään perheenä.
      Jos parisuhteeseen kasvaminen on haasteellista, niin perheeksi kasvaminen on vielä haasteellisempaa. Kypsymisen kun täytyy tapahtua väsyneenä, vähillä yöunilla muutamassa hetkessä. Ja jatkuvasti sylissä on nyytti joka vie kaiken vapaa-ajan.

      Lisäksi jokaisesta ovesta on tulossa sisään sukulaisia, jotka tietävät mielestänsä teitä enemmän lastenkasvatuksesta ja mikä lasta vaivaa ja kuinka lapsi pitää lepyttää jos se itkee. Pitäkää tämän suhteen pää kylmänä; opitte kyllä omat kikat ja tavat - ei siihen muiden apua tarvita.

      Asennoitumisessa auttaa jos ajattelee millaista oli oma lapsuus ja miten omat vanhemmat ovat sen sinulle järjestäneet. Nyt sinä olet se isä ja lapsesi on se entinen sinä.

      Jos itselläsi on joku kaveri jolla on sama tilanne, niin keskustelut avartavat. Tuopin ääressä niitä ei enää ehdi käydä, mutta ottakaa vauvat mukaan ja lähtekää kaupungille. Emännät voivat jäädä kotiin; maitoa saa myös pullosta ja emännän päiväunien jälkeen kotonakin on mielekkäämpää.

      • toista mieltä

        Eihän parisuhde mihinkään pääty! Se jatkuu niin kauan kuin yhdessä ollaan. Parisuhteen lisäksi tulee laajempi yksikkö, perhe, joka tietysti muuttaa parisuhteen laatua. Vaikka parisuhde joskus päättyisikin, entinen kumppani tulee aina olemaan yhteisen lapsen/lasten toinen vanhempi, sitä ei voi muuttaa (vaikka joskus haluaisikin).

        Hyvä parisuhde on lasten paras turva! Vaikka yhteinen aika tulee olemaan kortilla etenkin kun lapsi on pieni ja äiti siinä kiinni, sen hoitoa ei saa unohtaa. Muuten parisuhteelle käy kuten kasville joka ei saa vettä, se kuihtuu. Jos parisuhde rakentuu pelkästään fyysisille asioille ja seksille, voi raskaus ja lapsen syntymä sekä vauva-aika olla vaikeaa. Harva nainen kun jaksaa olla kiinnostunut seksistä aivan samaan malliin kuin ennen lasta. Tämä on muuten osittain hormoneista kiinni, imettävällä naisella erittyy runsaasti prolaktiini-nimistä aivolisäkehormonia, joka vastaa ns. hoivavietistä mutta toimii libidon eli seksivietin vastavaikuttajana (tämä nähdään myös miehellä silloin kun kyseessä on esim. kasvaimen aiheuttama prolaktiinin liikatuotanto). Myös naishormonin puute imetysaikana, synnytyksen jälkien paraneminen, kivun pelko ja väsymys voivat vähentää seksihaluja.

        Voi olla rankkaa yhdistää sekä kasvu isäksi että perhettä huoltavaksi puolisoksi. Tämä riippuu pitkälti asenteista. Jos asenne muutokseen, lisääntyneeseen vastuuseen ja siihen, että elämäänsä ei voi enää elää vain omien mielihalujensa mukaisesi, on positiivinen, vaikeuksia on luvassa vähemmän.

        Vanhemmuuteen liittyy aina myös negatiivisia tuntemuksia, se on normaalia. Oman kokemukseni mukaan saldo on kuitenkin positiivinen, ja elämäni suurimpina saavutuksina pidän kolmea ihanaa lastani.


    • Isä itsekin

      Tilanteesi on kuin omasta elämästäni 5 vuoden takaa. Oltiin vielä molemmat opiskelijoita ja ikää minulla tuolloin 25-vuotta. Lapsi oli ihan harkittu, vaikka moni ihmettelikin ajankohtaa; opinnot kesken jne...

      Näin jälkikäteen ajatellen ajankohta oli loistava, asuimme halvassa opiskelijaasunnossa ja taloutemme ei oikeastaan heilahtanut mihinkään suuntaan... rilluttelut jäivät vain pois.

      Itselleni varsinainen lapsen syntymä oli jonkinlainen shokki... olin valmistautunut mielestäni hyvin, kävin kaikilla neuvolakäynneillä mukana ja luin vauvakirjoja sekä lehtiä; mutta kun sitten vauva oli konkreettisesti sylissä, iski jonkinlainen paniikki... tuossa se nyt on, täysin meidän vastuulla. Itselleni oli hyvä päästä kotiin rauhoittumaan, kun äiti ja vauva oli vielä laitoksella.

      Kun vauva sitten kotiutui oli oloni epävarma, oli jotenkin helpottavaa saada käydä koulussa äidin huolehtiessa lapsesta. Viikkojen kuluessa sopeuduin kuitenkin tilanteeseen; huomasin ettei se vauva turhaan itke vaan hänen käytöksensä onkin hyvin loogista, aloin jopa tunnistamaan erilaiset itkut... nälkä aiheutti ihan erilaisen itkun kuin kakat vaipassa.

      1,5 vuotta myöhemmin jäinkin sitten koti-isäksi puoleksi vuodeksi ja muistelen kyseistä aikaa kaiholla.


      Parisuhteemme ja elämäni on kyllä muuttunut lapsen myötä. Kaveripiiri kapeni alkuun, kun joutui jättämään ison osan illanvietoista väliin... tosi ystävät kyllä jäivät. Kahdenkeskinen aika oli alkuun kortilla ja tietynlainen kanssakäyminen muuttuu väkisinkin suunnitellummaksi... muutamia iloisia yllätyksiä lukuunottamatta. Vauva-arki on välillä todella rankkaakin, mutta siinähän sen parisuhteen voiman sitten näkee. Kiteyttäen voisi sanoa että vauvan syntymä lujittaa vahvaa parisuhdetta, mutta repii heikon.

    • Pariton Isä

      ..ajatusmaailman ja sitä myöten tietysti aika paljonkin. Jos ei ajatusmaailma muutu, niin silloin voi tuntua että menettää jotakin (esimerkiksi vapautta). Itse en kyllä kokenut niin.

    • Gkeaper

      on tullut jo useita.

      Jokainen parisuhde on erilainen ja suhtautuminen uuteen elämämuotoon on erilainen. Valitettavasti sitä ei voi koskaan tietää, miten parisuhde muuttuu lapsen myötä.

      Muistakaa keskustella asioista ja kasvatuksellista mielipide-eroista. Kompromisseja joudutte tekemään puolin ja toisin. Molemmilla pitää olla omat tehtävät, sillä lasta ei yksin hoideta. Väsymys ja luopuminen omista menoista stressaa, mutta kärsivällisyyttä siihen.

      Oma jälkikasvu on maailman paras asia ja jos vielä biologiset vanhemmat pystyvät selviytymään tehtävästään, on se hienoa.

      Sitä on kiva katsoa, kun lapsi kehittyy ja oppii uutta. Kasvattaminen on mukavaa, mutta siihen tarvitaan molemmat vanhemmat. Onnea ja voimia matkaan!

    • Anonyymi

      Kiitos kanssakollegat. Minustakin on tulossa isä pian ja jännittää. Olen katsonut jo suuren osan kavereista poies koska itse olen jotenkin aikuistunut. Ei enää bileitä eikä vastuutonta hauskanpitoa pitkään aikaan eikä vois vähempää kiinnostaakaan! Ikää on 31 eikä kokemusta ole. Minulle on sanottu ettei isäksi synnytä vaan siihen kasvetaan? Pitääkö paikkansa

      Terveisin noviisi

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      90
      1260
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      151
      1056
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      63
      797
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      14
      750
    5. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      290
      706
    6. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      60
      694
    7. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      688
    8. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      39
      661
    9. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      60
      648
    10. En oikeastaan usko että sinä tai kukaan

      Olisi oikeasti ihastunut tai rakastunut. Se on joku harhakuva joka minusta miehestä syntyi. Ja kun se särkyy, niin "tunt
      Ikävä
      42
      634
    Aihe