Niin outoa

Aivan ihmeissään

Moi! Kukapas tietää mistä tällainen voisi johtua. Olen kolmekymppinen nainen, hoikka, hyväkuntoinen. Ihan sattumalta työterveystarkastuksessa huomattiin älyttömän korkea verenpaine 170/119!Otettiin verikokeet ja lykättiin kaliumpurkki käteen, kaliumarvot aivan surkeat. No, nyt on kaliumarvot ok ja verenpaine ihan hyvä keskimäärin lukemat 130/80 jopa välillä tosi alhaiset. Kukapas osaa sanoa mikä mua vaivaa ?? Lekurille pääsen vasta helmikuussa.

4

3303

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • lääkäri selvittää

      No kopsaan tähän joitakin arvailuja syistä. Noin yleisesti se syy on selvitettävä, ja se on ehdottomasti ammattilaisten asia, mutta tässä on nyt lähinnä "ammattilaisten tekstiä" asiasta.

      Eli:

      Matala kaliumtaso on hyvin harvinainen muulloin kuin nesteenpoistolääkkeiden käytön yhteydessä. Diureettia käyttämättömällä väestöllä hypokalemian ilmaantuvuus on alle 1 %, ja sen taustalta tuleekin aina etsiä perussairautta, jos potilaalla ei ole lääkityksiä käytössä. Kaliumin puute aiheuttaa toimintahäiriöitä erityisesti sydämessä, verisuonistossa, hermoissa, lihaksissa ja munuaisissa. Epidemiologiset tutkimukset yhdistävät matalakaliumisen ruokavalion kohonneen verenpaineen esiintyvyyteen. Vastaavasti, kaliumin lisääminen dieetissä voi laskea verenpainetta. Hypokalemiaan liittyvä hypertensio perustuu todennäköisesti natriumretention aiheuttamaan plasmavolyymin lisääntymiseen sekä verisuoniston herkistymiseen endogeenisille vasokonstriktoreille. Hypokalemia lisää kammioperäisten rytmihäiriöiden riskiä, mikä on syytä huomioida erityisesti tiatsididiureettia käyttävillä sydänpotilailla. Diabeetikoiden kohdalla hypokalemia huonontaa ennestään häiriintynyttä sokeritasapainoa vähentämällä haiman insuliinituotantoa ja heikentämällä kudosten insuliiniherkkyyttä. Liian matala kaliumtaso hyperpolarisoi poikkijuovaisia lihassoluja ja huonontaa näin lihassupistusta. Hypokalemia vähentää myös poikkijuovaisen lihaksen verenvirtausta altistaen täten rabdomyolyysille rajun liikuntasuorituksen yhteydessä. Munuaistasolla kaliumvaje lisää verenkierron vastusta lisäten tällä tavoin systeemistä verenpainetta, tubulointestinaalisen fibroosin muodostusta, kystia sekä happo-emästasapainon häiriöitä. Hypokalemia johtaa herkästi metaboliseen alkaloosiin ja toisaalta metabolinen alkaloosi lisää kaliumin eritystä virtsaan. Vaikeassa hypokalemiassa hengityslihasten lama johtaa respiratooriseen asidoosiin. Merkittävä hypokalemia huonontaa myös munuaisten konsentraatiokykyä ja aikaansaa lievää polyuriaa. Maksan vakavan vajaatoiminnan yhteydessä hypokalemia voi lisätä ammoniakin tuotantoa ja tällä mekanismilla vaikeuttaa hepaattista enkefalopatiaa.

      Kaliumtasosi on nyt saatu oikeisiin uomiin ja verenpaineesikin on normalisoitunut. Eli tilanne on hallussa - nyt vaain odottelet sitä lekuriaikaa ja vaadin taustalla mahdollisesti olevien syiden hyvää selvittämistä.

      • hän joka on ymmällään

        Kiitos paljon vastauksestasi, vaikka en siitä kovin paljon ymmärtänytkään ... sen takia ne lääkärit kai on :o).
        Verenpaineeni selkeästi nousee, kun jännitän alapaine lähelle sataa( esim. lääkärille menoa)joka tapahtui eilen. Otettiin taas verikokeita.
        Kiitos vielä kerran.


    • nämä:

      primaarinen hyperaldosteronismi, eli Connin syndrooma. Se saattaa olla syynä verenpainetautiin, jos kalium on matala. Siinä lisämunuaiset tuottavat liikaa aldosteroni-hormonia (voidaan tutkia verikokeella erikoissairaanhoidossa, terveyskeskuksessa tietääkseni ei voida) joka sitten aiheuttaa sen, että verenpaineet nousee ja kaliumia erittyy liikaa virtsaan, jolloin siitä tulee puutetta. Vika saattaa olla siinä, että molemmat lisämunuaiset ovat suurentuneet, tai sitten on adenooma (hyvänlaatuinen kasvain) jommassa kummassa lisämunuaisessa, ja se tuottaa liikaa hormonia. Jos löytyy kasvain, hoitona on sen leikkaus; jos ei löydy vaan kyse on molempien lisämunuaisten yliaktiivisuudesta, hoitona on lääkitys.

      Toinen vaihtoehto mikä tuli mieleen, on liiallinen lakritsin tai salmiakin syönti. Olitko ennen lääkäriin menoa syönyt lakua/salmiakkia? Osa ihmisistä on huomattavan herkkiä lakritsin verenpainetta nostavalle ja kaliumarvoja laskevalle vaikutukselle, oireita voi herkille ihmisille tulla jo jos syö pienen 100g pussillisen. Jos syynä on tämä, asia olisi sikäli hyvä että sinulla ei olisi mitään sairautta, mutta sikäli huono, ettet enää voisi syödä ollenkaan lakua, tai korkeintaan muutaman palan viikossa.

      • tä:

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Savonlinnassa machete hyökkäys!

      Myös kirvestä käytetty lyömäaseena......näin se Savonlinnakin rikastui...
      Maailman menoa
      191
      4025
    2. Mikä siinä sun kaivatussasi on niin

      erityistä muihin verrattuna? 🙋‍♂️
      Ikävä
      194
      2871
    3. Suoraan Sinulle

      En usko välttämättä mihinkään sielunkumppanuuteen tai muuhun maagiseen voimaan, mutta sinussa olen silti nähnyt jotain,
      Ikävä
      58
      1746
    4. Kuvaile omaa ulkonäköäsi

      Niin kaivattusi voi bongata sinut täältä.
      Ikävä
      118
      1710
    5. Pakettiauton kuljettaja tappoi

      Kuljettajan nimi joka tappoi 2 ihmistä.
      Leppävirta
      13
      1528
    6. Nyt sitten ulos ihmiset!

      Älkää jumittako täällä. Menkää, näkykää ja hankkikaa kokemuksia. Ei teitä kukaan edes bongaile, jos önötätte täällä.
      Ikävä
      69
      1404
    7. Apokryfikirjat: mitä "kielletyt kirjat" kätkevät sisäänsä?

      Itämaiset palstat eivät ole Raamatun tai kristinuskon asialla, mutta koska meitä häiritään täällä, meidän on puhuttava a
      Hindulaisuus
      423
      1357
    8. Mikä on sinun ja rakkaasi ikäero?

      Kirjoita, jos rakkaasi on nuorempi/vanhempi 🥰
      Ikävä
      94
      1309
    9. Niin siinä kävi

      Mä ihastuin suhun. Kukapa ei? Olisi pitänyt kuunnella sisäistä naisen vaistoa, etten takuulla ollut ainut. Kuulin sattum
      Ikävä
      62
      1291
    10. Mies minkälaisista naisista yleensä

      Tykkäät? Ihan mielenkiinnosta kysyn.
      Ikävä
      76
      1229
    Aihe