Omituinen asemakaava?

Repe

Asemakaava määrä taloksi 1u2/3 eli yläkerran rakennusala saa olla enintään 2/3 alakerran alasta. Katoksi on määrätty harjakatto kaltevuudella 1:1,5. Rakennustapaohje määrää lisäksi ensimmäisen kerroksen lattian suositustasoksi noin 0,5 metriä vieressä kulkevasta tiestä ja harjakorkeudeksi 5 metriä tiestä.

Lasketaan vähän. Ensimmäisen kerroksen lattia 0,5 metriä, ensimmäisen kerroksen katto 3,1 metriä, toisen kerroksen lattia 3,4 metriä ja räystäs 5,0 metriä. Jos räystäät ovat metrin leveät, niin katto seinän vierestä on 5,5 metrissä eli toisen kerroksen korkeus olisi seinän vierestä olisi noin 2 metriä, joka tapauksessa reilusti oli 1,6 metrin, jolloin yläkertaan tulisi neliöitä saman verran kuin alakertaankin.


Kysymys kuuluu, millaista taloa tässä oikein ollaan hakemassa vai onko tässä nyt jotain, jonka olen ymmärtänyt väärin tai jättänyt huomioimatta?

14

4261

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • A.Lanmies

      Piirrä itsellesi yksinkertainen leikkaus talosta, tontista ja tiestä. Tee se esim mittakaavaan 1:50 ja asemakaavamääräysten mukaan. Jos et todellakaan saa noudatettua määräyksiä, ts. ne ovat mielestäsi ristiriidassa, ota piirros mukaasi ja mene tapaamaan kaavoittajaa. Viimeistään siellä ongelmasi ratkeavat.

      • Repe

        Joo, en toki epäilekkään, että kaavassa olisi virhe. Ihmettelen vain millainen JÄRKEVÄ talo tuollaiseen kaavaan uppoaa?


      • Raksan reunalta
        Repe kirjoitti:

        Joo, en toki epäilekkään, että kaavassa olisi virhe. Ihmettelen vain millainen JÄRKEVÄ talo tuollaiseen kaavaan uppoaa?

        Järkevä ammattisuunnittelija upottaa kaavaan kuin kaavaan järkevän talon.
        Sitäpaitsi tilaajan speksien mukaisesti.


      • friend09

        puhut alanmies


    • harjakorkeus on

      5 m niin eihän tuohon saa kaavan mukaista taloa?

      Jos se 5 m on räystään korkeus niin mitään ongelmaa ei ole, yläkerran alaa voi pienentää lukuisilla tempuilla kuten aukko lattiaan tms.

    • Pyhätehti

      Nimimerkki "harjakorkeus on" sivusikin asiaa, kirjoituksesi asiavirheestä oikaistessaan.

      Tontille "haetaan" ulkonäöltään harjakattoista ns. puolitoistakerroksista taloa. Jostain syystä täysi kaksikerroksinen ei alueelle sovi ja kerrosala rakennusoikeudessa ei mahdu mielekkäästi yhteen tasoon.

      Noista esittämistäsi luvuista haluan nostaa esiin ennen kaikkea sen, että muut ovat minimejä ja räystäskorkeus on maksimi.

      Lattia on vähintään 0,5 m tiestä (voi olla vaikkapa 0,7)
      Huonekorkeus on vähintään 2,6 m (voisi olla vaikka 3,1 m, jolloin alakatto voi olla 3,6 m)
      Välipohja on yleensä vähintään 30 cm jolloin yläkerran lattia on vähintään tuossa 3,4 m:ssä (asennuslattia, puurakenne tms voi nostaa välipohjan paksuutta puoleen metriin ja tällöin saatetaan olla jo korossa 4,1 m)

      Rakennuksen korkeus mitataan yleensä julkisivun ja vesikaton kuvitteellisen leikkauspinnan mukaan, eikä ns. räystäskorkeudella tarkoiteta todellista räystäskourun korkeutta, vaan yläpohjan eriste tuuletusrakoineen tulee mukaan korkeuteen (voi olla vaikkapa 90 cm)

      Mikäli kaikki em. isommat mitat toteutuvat, tulee yläkerran ulkoseinälle korkeutta 0 cm ja todellinen ongelma onkin täysin päinvastainen: kuinka saada yläkertaan tarpeeksi neliöitä?

      Rakennusmääräyksiä voi tulkita myös siten, että mikäli huonetila täyttää huoneen vaatimukset (esim. keskikorkeus 2,2 m, tarpeeksi valoa jne.) sen ala lasketaan kokonaisuudessaan kerrosalaan - ei vain yli 1,6 m korkeita osia. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että huonekorkeudesta riippumatta harjakattoisen talon toisessa kerroksessa, harjanpuolella on pimeää ullakkokomeroa.

      Että jos pitäisi arvata, mikä on ollut kaavan tavoite, niin se että "pitkälle" sivulle ei tule ikkunoita kakkoskerrokseen, tai että ne on aika pienet.

      Tarkista ihan ensin tuo räystäskorkeuden määritelmä, ettei sinulle, arkkitehdillesi ja viranomaisille koidu turhaa vaivannäköä.

      Yleisenä ohjeena voisi sanoa, että kun tekee niinkun naapuritkin on tehnyt, ei mene pahasti pieleen. Kaavojen tarkoitus kun on yleensä pitää asuinalueiden yleisilme rauhallisena ja melko tasaisena.

    • olla kaava

      seitkytluvulta, kun käkikellotalot olivat muodissa. Nyt rakennusvalvonta voi myöntää siihen kattokaltevuuteen lievää poikkeusta, kunhan arkkitehtisi vie perustellun esityksen mukanaan kyselytunnille. Älä itse mene. Ammattilaiset osaavat keskustella keskenään.

      Nosta ekan kerroksen lattia vaikka yli metriin, niin saat helposti sinne alle kellarikerroksen vähällä kaivamisella. Ulkopuoleltahan sokkeli maskeetataan siihen puoleen metriin ja yksi talon sisäänkäynneistä voisi olla kellarin ja ekan kerrokseen ½-välissä ja sisäportailla hoidellaan jakelu eri kerroksiin.

      Sitä räystaskorkeutta et saa ylittää (yläpohjan eristeen raja).

      Kun tontilta katselet ympärillesi, näet, minkälaisia taloja siihen halutaan. Meidän vieressä tuollaisella kaava-alueella on viimeksi tehty sellainen kaksipuolinen pulpettitalo, jossa ei harjaa ole ollenkaan ja toinen pulpetinpuolikas eli lape on pari metriä alempana kuin toinen ja siinä on muutama kattoikkunakin.

    • opetti, ettei

      se 2/3 tarkoita pinta-alaa vaan korkeutta. Asia oli ilmeinen yllätys arkkitehdillekin, jonka olisi luullut ymmärtävän asian.
      Poikkeusluvan kautta sitten heltisi rakennuslupa, mutta 6 viikkoa meni parasta rakennusaikaa hukkaan.

      • A.Siantuntija

        Se joka ei asiaa ymmärtänyt olet sinä. I 2/3 on nimenomaan rakennusoikeuden pinta-alamääräys eikä sillä ole mitään tekemistä korkeuksien kanssa.


      • se oikeastaan on
        A.Siantuntija kirjoitti:

        Se joka ei asiaa ymmärtänyt olet sinä. I 2/3 on nimenomaan rakennusoikeuden pinta-alamääräys eikä sillä ole mitään tekemistä korkeuksien kanssa.

        kahta täyttä kerrosta siihen ei saa. Eli rajoitettu korkeus johtaa samaan tulokseen.


      • tarkoitus lienee
        A.Siantuntija kirjoitti:

        Se joka ei asiaa ymmärtänyt olet sinä. I 2/3 on nimenomaan rakennusoikeuden pinta-alamääräys eikä sillä ole mitään tekemistä korkeuksien kanssa.

        puuttua ensisijaisesti talojen korkeuksiin ja ulkomuotoihin tuolla määräyksellä ei niinkään rakennettaviin pinta-aloihin.


    • fläthead

      Ei tietenkään vaan kysypä rakennusvalvonnasta voiko siitä poiketa hieman, ja kuinka paljon jos aiot rakentaa. Rakennusvalvonnalla on oikeus poiketa hieman näistä rajoista. Tiedäthän että ylinopeuttakin sallitaan ennenkuin sakot tulee...Mutta muista vain rakennusvalvonnalla sinulla on vain sitten vähemmän..mutta kukapa sitä mittaa joskus harjakorkeuksia kun rakennus on valmis?

      • perustuskatselmuksessa

        on mittausosaton lausunto lähtökorosta eli aika vaikeaa on enää talon harjakorkoa viruttaa ainakaan talopakettitapauksessa.


      • jälkeen

        ei kukaan, mutta älä itse keskustele rakennusvalvonnan kanssa, kun voi käydä yksipuoliseksi.
        Anna arkkitehtisi keskustella, niin saa muutakin kuin eo-oota.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      33
      1425
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1301
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1225
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      4
      1212
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1198
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      0
      1196
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1194
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1170
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1150
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe