Ihan vaan vinkiksi timanttien ostajalle

kaikki 4 C:tä

Kun teille seuraavan kerran korukaupassa myydään sitä timanttikorua ja myyjä sitten kertoo auliisti karaattiluvun, värin ja puhtauden kivelle, niin kysykääpä sitten siltä myyjältä miksi hän kertoo yleensä niistä neljästä C:stä (carat, colour, clarity, cut) vain ne kolme ja jättää kertomatta juuri sen eniten timantin loistoon vaikuttavan asian eli hionnan laadun. Sehan luokitellaan myös yleensä 3-6 portaisella asteikolla (etenkin jos kysymys on sertifioidusta laatutavarasta). Ja jos tuota tietoa ei ole olemassa kyseisestä kivestä niin sehän kertoo ainakin sen että mistään sertifioidusta huippulaadusta ei ole kysymys olipa väri ja puhtaus mitä tahansa.

Puhtaudeltaan niin huonoja timantteja (alle SI2) eli että epäpuhtaus vaikuttaisi kiven loistoon millään tavalla silminnähden ei taida juurikaan olla myynnissä suomalaisissa perusputiikeissa keskihintaisiin koruihin kiinnitettyinä.
Sen sijaan niin paljon mittasuhteiltaan epäideaalisia ja muuten huonosti hiottuja kiviä, että timantin loisto todella merkittävästi kärsii, myydään tietääkseni kuitenkin jatkuvasti hionnan laatuun nähden kovalla hinnalla tietämättömille ihmisille eikä se ole mikään rikos koskapa väärää tietoa ei anneta (kun siis hionnan laadusta ei puhuta mitään, kun tyhmä asiakas ei siis osaa sitä kysyä). Eikä pienen kiven hiontaan ole aina valitettavasti muutenkaan järkevää uhrata aikaa ja vaivaa koska ihmiset typeryydessään eivät osaa antaa arvoa hyvälle hionnalle eivätkä siis myöskään ole siitä valmiit maksamaan vaan maksavat sen sijaan suopeasti karaattimäärästä, puhtaudesta ja väristä unohtaen sen olennaisen asian eli sen kuinka kauniisti timantti loistaa.

Tietämätön asiakas, joka siis ei myöskään (etenkään vertailukohdan puuttuessa ja valaistuksen vaihdellessa) osaa käyttää omia silmiään (luupista puhumattakaan), luulee ostaneensa korussa hyvän kiven kun se tosiaan on kuitin mukaan vaikkapa W/VS (niinkuin varmaan onkin) vaikka siis kiven hionta ja mittasuhteet ovatkin mahdollisesti täysin päin prinkkalaa.

(Tottakai värittömästä ja puhtaasta kivestä saa loistokkaan kun hiotuttaa sen osaavalla hiojalla (jos sellaisen jostain löytää) uudelleen (kovalla hinnalla tietenkin) mutta samallahan karaattiluvusta putoaa tietenkin pölynä about puolet pois. (Ja se miksi siis niinkin paljon pois, johtuu yksinkertaisesti siitä että jos esim. 0.2 karaatin briljantin (n. 3.8 mm:n) halkaisijaa pienennetään (mittasuhteiden muuttumatta) n. 0.8 mm:iä, sen karaattipaino puolittuu. Aivan yhtä vaikeaa on tosin monelle ihmiselle tajuta vaikkapa se seikka että esim. pienempään palloon verrattuna halkaisijaltaan kaksinkertaisen umpinaisen pallon massa on kahdeksankertainen verrattuna tuohon pienempään palloon joka on samasta metallista tehty.))

Onneksi tilanne hionnan suhteen on kuitenkin siinä mielessä lohdullinen että mihinkään sertifikaattipaperiin ei tarvitse luottaa
(etenkään jos niitä ei ole) sillä yksinkertaisesti kahdesta tai useammasta samankokoisesta ja yhtä puhtaasta ja perushionnaltaan samasta mutta hionnan laadultaan erilaisesta timantista parhaiten hiottu loistaa parhaiten ja näyttää upeimmalta ja kirkkaimmalta samassa valaistuksessa. Eli ei tarvitse mitään muuta kuin luottaa omiin silmiinsä jos vain referenssi, jonka hionnan laatuun voi verrata, on olemassa.

Vielä parempi on tietenkin hieman omakohtaiosesti perehtyä asiaan ja ottaa vaikkapa parilla eurolla Biltemasta ostettu luuppi mukaan ja katsoa hieman lähempää vuotaako timanttiin menevä valo kuin mustaan aukkoon vai heijastaako sen valon kauniisti välkehtien takaisin. (Ja jos olet miljardööri ja olet ostamassa luumun kokoisia timantteja, ei luuppiakaan tarvitse enää hionnan laatua selvittämään, vain mahdollisten sulkeutumien etsintään.)

2

2364

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kulta Seppo

      Juu timanteissa on se ongelma että ne poikkuksetta ovat niin pieniä, että ei normaali ihminen erota hiontaa lainkaan (ei edes luupilla) ja värimäärityskin normaali pulliaiselle on ymmärrettävästinkin vaikeaa.

      Keskilaatuinen VS on käytännössä ihan virheetön puhtaudeltaan ihmiselle. Siitä saa jo kultaseppäkin metsästää virheitä mikroskoopilla. 10x suurennoksella siinä ei näy mitään virheitä.

      Pienet kivet hiotaan koneellisesti 10-osa millin tarkkuuteen, joten niissä ei ole hiontavirheitä. Tai siis minä ainakin ostan tämänlaisia kiviä kun identtinen koko helpottaa vaikkapa raeistuttamaan kymmenen samaan sormukseen, kun ei tarvi joka istutusta erikseen mitoitella eri kiville. Niin ja kpl hinta 2 mm kivelle esim. on siinä aina alle 25 e asiakkaalle minulta.

      Timanttien hinta todellakin nouseen potenssiin lukemana, joten 2 mm halkaisijan kivi on aika halpa, mutta sellainen yli 5 mm kivi rupeaakin maksamaan jo hunajaa. Siksi suosittelen isoksi kiveksi vaikka virheettämiä safiireja, rubiineja, smaragdeja jne. Noin karaatin kiviä kannattaa ostaa lähes virheettöminä siinä 150 e luokkaan.

      Timanttien tarkat laatu ja väriluokitukset ovat vähän kyseenalaisia. Minä esimerkiksi voi seppänä ostaa kiven ja myydä sen laatuluokkaa parempana silmämääräisellä arvioinnillani. Lain mukaan tämänlainen venkoilu ja laatuluokkien ylöspäinhilaaminen on mahdollista. Itse en ole niin ahne että jaksaisin asiakkaitani viilata linssiin ja näinollen sahata oksaa allani poikki.

      Jalokivien laadun arvioinnistakin Suomessa on suomessa gemologeilla melko kallista. Minun on järjetöntä maksaa 100 e vaikka safiirin arvoinnista mistä maksan kivenä itset satasen. Mieluummin ostan 200 e kiven niin se on ihan pirusti parempi kuin 100 e sertifikoitu jalokivi. Niin ja asiakaskin saa samalla hintaa parempaa laatua.

    • Ei pahalla

      "Juu timanteissa on se ongelma että ne poikkuksetta ovat niin pieniä, että ei normaali ihminen erota hiontaa lainkaan (ei edes luupilla) ja värimäärityskin normaali pulliaiselle on ymmärrettävästinkin vaikeaa."

      Hionta on juuri se mikä nimenomaan näkyy, värimääritys on ilman vertailukiviä vaikeaa. Timantit ei poikkeuksetta ole pieniä.

      "Keskilaatuinen VS on käytännössä ihan virheetön puhtaudeltaan ihmiselle. Siitä saa jo kultaseppäkin metsästää virheitä mikroskoopilla. 10x suurennoksella siinä ei näy mitään virheitä"

      Timantin sulkeumat ei ole virheitä. Ammattilaiset nimenomaan katsovat luupilla sulkeumia ja määrittävät niiden perusteella puhtauden. VS luokassa on luupilla nähtäviä sulkeumia. Mikroskoopilla voi luokituksen määrittely olla nopeampaa.




      "Pienet kivet hiotaan koneellisesti 10-osa millin tarkkuuteen, joten niissä ei ole hiontavirheitä."

      10-osa milli ei ole riittävä tarkkuus timanttien hionnassa, ne ovat kolmiulotteisia kappaleita jotka koostuvat useista pinnoista ja ne hiotaan käsin.



      "Timanttien hinta todellakin nouseen potenssiin lukemana, joten 2 mm halkaisijan kivi on aika halpa, mutta sellainen yli 5 mm kivi rupeaakin maksamaan jo hunajaa. Siksi suosittelen isoksi kiveksi vaikka virheettämiä safiireja, rubiineja, smaragdeja jne. Noin karaatin kiviä kannattaa ostaa lähes virheettöminä siinä 150 e luokkaan."

      Hinta ei nouse potenssiin vaan toisilla perusteilla. 5 mm timantit ovat ihan tavallisia timanttikoruissa, painoltaan noin puolikaraattisia ja hinnalataan 2-3000 euroa.

      "Timanttien tarkat laatu ja väriluokitukset ovat vähän kyseenalaisia."
      Luokitukset ei ole kyseenalaisia, vaan väärin tehdyt arviot ovat kyseenalaisia.

      "Minä esimerkiksi voi seppänä ostaa kiven ja myydä sen laatuluokkaa parempana silmämääräisellä arvioinnillani. "

      Voit myydä sen myös kahta tai kolmea luokkaa korkempana, miksi tyytyä yhteen?



      "Lain mukaan tämänlainen venkoilu ja laatuluokkien ylöspäinhilaaminen on mahdollista."
      Lakia ei näissä luokitusasioissa ole koskaan tulkittu eikä erillistä lakia ole säädetty.

      www.timantit.com antaa asiallista tietoa timanteista.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuvat! Dannyyn liitetty Helmi Loukasmäki, 22, on puhjennut naisena kukkaan - Some sekoaa: "Sä..."

      Ooo, kaunis aikuinen nainen Helmistä on kasvanut siinä yli 80-vuotiaan Dannyn rinnalla! Katso uudet kuvat: https://ww
      Suomalaiset julkkikset
      47
      3115
    2. Henkirikos Alakylässä

      Nainen löydetty elottomana, mies otettu kiinni. Mitä on tapahtunut?
      Seinäjoki
      47
      2341
    3. Suodatinpussin kastelemalla saa parempaa kahvia

      Kokeilin niksiä ja kyllä tämä kahvi on parempaa nyt. Ei lainkaan maistu paperiselta. Huljuttelee hanan alla suppiloa pap
      Maailman menoa
      125
      1710
    4. Tidätkö nainen

      että suoraan sanottuna v.tut.aa että pääsit näin lähelle minua. Ei olisi oikeasti aikaa tähän mutta silti aina välillä o
      Ikävä
      100
      1563
    5. Onkohan sinulla kaikki hyvin?

      Nyt vähän sellainen outo tunne tuli. Sinun asiasi niin ei minulle toki tarvitse kertoa. Kunhan mietin...
      Ikävä
      38
      1077
    6. Viimeinen reissu tälle kesälle

      Pian se syksy on. Hyvää huomenta ja aurinkoista päivää. ☕🌞🍁🌻🐺❤️
      Ikävä
      169
      954
    7. Mikä on kaivattusi etunimi?

      Otsikossa siis on kysymys eriteltynä. Vain oikeat vastaukset hyväksytään.
      Ikävä
      44
      921
    8. Huikeeta, mahtavaa, ihan mielettömän upeeta

      Me ostettiin talo Espanjasta. Tosin saadaan käyttää sitä vain muutama viikko vuodessa kun on monta muutakin ostajaa! M
      Kotimaiset julkkisjuorut
      175
      856
    9. En kestä katsoa

      Sitä miten sinusta on muut kiinnostuneita. Olen kateellinen. Siksi pitäisi lähteä pois
      Ikävä
      71
      801
    10. Oho! Arja Koriseva paljastaa TTK:n ekasta suorasta lähetyksestä: "On vähän ärsyttävä yhtälö!"

      Upea Arja Koriseva! Tsemppiä haasteelliseen tilanteeseen! Lue lisää: https://www.suomi24.fi/viihde/oho-arja-koriseva-
      Suomalaiset julkkikset
      14
      764
    Aihe