Uusheräystä SRK:ssa

1970-luvulla

Luin joululomalla Seppo Lohen tuoreen kirjan, joka käsitteli lestadiolaisuuden jakaantumista sata vuotta sitten.
On hämmästyttävää, että 1970-luvun vl-liikkeessä (SRK) esiintyi samoja piirteitä kuin isoesikoisuudessa ja varsinkin uusheräyksessä vuosisata sitten.
Ruotsin Lapin esikoisten seurakuntaa ja sen ekskilusiivista seurakuntaoppia vastasi myöhemmin 1970-luvulla Ouluun lokalisoitunut erehtymätön SRK, jolle oli oltava ehdottoman kuuliainen.
1970-luvun hoitokokouksissa esiintyi voimakkaana erityisesti uusheräyksen henki, joka vaati tarkkaa rippiä ja riittävän syvää katumusta sekä parannusta väärästä hengestä. Se vaati siis uusheräystä. Kaikki tekosynnit sikisivät tämän opin mukaan väärästä hengestä, joka vähitellen hapatti koko taikinan. Kaikkien oli tehtävä parannus.
1970-luvun eriseuran johtomiehiä olivat erityisesti HS, EK ja eräät muut, jotka tosin jäivät vl-liikkeen sisälle. Ensiksimainitulla oli uusherännyt tausta ja toisella mainitulla puolestaan körttitausta. Tausta näkyi heidän opetuksissaan ja kirjoituksissaan 70-luvulla.
Toisaalta molemmat kannattivat siinä missä monet muutkin oppia jumalan huoneen hallituksesta, joka on ajatuksellisesti samantapainen kuin oppi esikoisten seurakunnasta vuosisata aiemmin. Tuo seurakunta, oikeastaan sen johto, on erehtymätön ja sille tuli olla kuuliainen.
Eksklusiivinen seurakuntaoppi oli isoesikoisuudessa vahvassa kytköksessä oppiin kolmen kyynärän jumalasta. Nyky-SRK:n oppi edustaa kolmen kyynärän jumalan jalosttunutta muotoa, joka on peräisin Raattamaalta. SRK-lestadiolaisuudessa uskotaan, että Jumala johdattelee rajattomasti vaikuttavan henkensä kautta ihmisiä maailman ääristä ainoan oikean seurakunnan (vl-uskoiset)portille, jonka sisällä ihminen vanhurskautetaan. Seurakunta on totuuden patsas ja perustus, siis jumala. Nyky-SRK:ssa tosin eksklusiivisuus mainitaan kovin häveliäästi. Lohenkin kirjassa eksklusiivisuus kytketään mielellään isoesikoisuuteen ja siitä selkeä luopuminen puolestaan uusheräykseen ja pikkuesikoisuuteen. Tässä mielessä vl-liikkeen ekslusiivinen seurakunta on tavallaan umpikujassa.
1880-luvulla ja sen jälkeen Lannavaaran koulun johtaja August Lundberg joutui taloudellisen tuen varmistamiseksi tasapainoilemaan lestadiolaiseksi tunnustautumisen ja sen kieltämisen välillä. Lestadiolaisille hän esiintyi liikkeen jäsenenä ja kuninkaalliselle rahoittajalleen puolestaan sen kieltäjänä.
1960-luvulla SRK otti rahaa Suomalaisen Yhteiskunnan Tuki-säätiöltä (SYT). Tälle järjestölle SRK selitti vastustavansa kommunismia. Liikkeensä jäsenille SRK on puolestaan selittänyt, että rahat käytettiin seuratoimintaan eikä politiikan tekoon.

95

7652

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pohjan maalla

      Lohen kirjasta käy sekin ilmi, että oppi herran hengestä pohjan maalla viimeisinä aikoina (ns. hevosvaunuoppi, katso Sakarja 6:8, siinä ei tosin mainita viimeisiä aikoja)on peräisin isoesikoisuudesta, esikoisten seurakunnasta ja Juhani Raattamaalta, joka oli esikoisseurakunnan kannattaja.
      Hevosvaunuoppia ja viimeisiä aikoja saarnattiin voimakkaasti 1960- ja 1970-luvuilla vl-liikkeessä. Nyt tuosta opista häveliäästi vaietaan aivan kuten koko oppia ei olisi ollut olemassakaan.
      Aloittaja

      • Olin silloin nuori

        >> Hevosvaunuoppia ja viimeisiä aikoja saarnattiin voimakkaasti 1960- ja 1970-luvuilla vl-liikkeessä.

        Muista erittäin hyvin ne saarnat. Suviseuroissa puhujat toistelivat samaa. Olin silloin nuori koululainen eikä ole niitä sen ajan vuosikirjoja joista voisi osoittaa dokumentit että ketkä saarnaajat tätä harrasti.


      • Pookin kuuntelija

        radio Pookin seuroissa saarnattavan, että näinä lopun aikoina Henki lepää täällä Pohjanmalla ja etenkin täällä Haapaveden seudulla.


      • Anonyymi

        Mikä on hevosvaunuoppi? En muista hevosvaunuista puhutun seuroissa 196-luvulla.


    • Samaa kokenut

      Erinomainen kirjoitus. Painokas ja viisas teksti. Kiitos.

      >>1970-luvun eriseuran johtomiehiä olivat erityisesti HS, EK ja eräät muut, jotka tosin jäivät vl-liikkeen sisälle. Ensiksimainitulla oli uusherännyt tausta ja toisella mainitulla puolestaan körttitausta. Tausta näkyi heidän opetuksissaan ja kirjoituksissaan 70-luvulla.
      Toisaalta molemmat kannattivat siinä missä monet muutkin oppia jumalan huoneen hallituksesta, joka on ajatuksellisesti samantapainen kuin oppi esikoisten seurakunnasta vuosisata aiemmin. Tuo seurakunta, oikeastaan sen johto, on erehtymätön ja sille tuli olla kuuliainen.

      Tästä tuli 70-luvulla arkipäivää sadoissa hoitokokouksissa. Puhdistamista riitti. Vanhat uskovaiset olivat hyvin ihmeissään. Vanhojen kimppuun hoitomiehet kävivätkin erityisellä innolla, varsinkin alkuvaiheessa, jolloin joku heistä olisi vielä rohjennut kysymyksiä tehdä. Heidät siivottiin ensiksi ulos tai vaiennettiin.

      >> Eksklusiivinen seurakuntaoppi oli isoesikoisuudessa vahvassa kytköksessä oppiin kolmen kyynärän jumalasta. Nyky-SRK:n oppi edustaa kolmen kyynärän jumalan jalosttunutta muotoa, joka on peräisin Raattamaalta. SRK-lestadiolaisuudessa uskotaan, että Jumala johdattelee rajattomasti vaikuttavan henkensä kautta ihmisiä maailman ääristä ainoan oikean seurakunnan (vl-uskoiset)portille, jonka sisällä ihminen vanhurskautetaan. Seurakunta on totuuden patsas ja perustus, siis jumala.

      Uskominen tuli kohdistaa seurakuntaan, ei Kristuksen armoon. (Oikeastihan usko on puhdas lahja ihmiselle Jumalalta.)

      Tämä oppi sai tuoreimman vahvistuksesna Valkealan suviseuroissa puhujain ja seurakuntavanhinten kokouksessa. Siellä pidetyssä alustuksesa nyk. puheenjohtaja Olavi Voittonen kohotti seurakunnan neuvot Jumalan sanan rinnalle tasaveroiseksi ilmoitukseksi. Seurakunta eli SRK:n johdon tulkinnat velvoittaa kristittyä samalla painoarvolla kuin Raamattu. Samalla tuli sinetyidyksi, että vanhoillislestadiolaisuudessa on todellakin omaksuttu jatkuvan ilmoituksen oppi.

      >> Nyky-SRK:ssa tosin eksklusiivisuus mainitaan kovin häveliäästi.

      Mitä tiiviimmin SRK:n johto haluaa tehdä yhteistyötä kirkkomme kanssa, sitä varovaisemmin se tunnustaa kirkon suuntaan ulossulkevan opin. Tai paremminkin tämä ulossulkevuus halutaan salata. Eihän haluta vaarantaan yli sadan vl-papin asemaa ja herätysliikeken saamia resursseja kirkossa.

      Vain Me -oppi onkin tarkoitettu ensi sijalla vain siionin sisäiseen käyttöön.

      Kuten toteat, tämä käy ilmi selvästi:

      >> Lohenkin kirjassa eksklusiivisuus kytketään mielellään isoesikoisuuteen ja siitä selkeä luopuminen puolestaan uusheräykseen ja pikkuesikoisuuteen. Tässä mielessä vl-liikkeen ekslusiivinen seurakunta on tavallaan umpikujassa.

      VL-liikkeen johtohenkilöt ovat taitaneet aikaisemminkin kaksikielisen sanoman, eli eri sanoma eri tahoille:

      >> 1960-luvulla SRK otti rahaa Suomalaisen Yhteiskunnan Tuki-säätiöltä (SYT). Tälle järjestölle SRK selitti vastustavansa kommunismia. Liikkeensä jäsenille SRK on puolestaan selittänyt, että rahat käytettiin seuratoimintaan eikä politiikan tekoon.

      Tapauksesta on tutkimustietoa ainakin kahdessa julkaisussa, Vesikansan väitöskirjassa ja uudessa Keskustapuolueen historiassa.

      Kiitän vielä kerran tekstistä, jossa pääsit analyysiin ja tulkintaan saakka. Et tyytynyt vain siteeraamaan tekstiä.

      Suosittelen: Avaajan kirjoitus kannattaa ottaa itselle talteen.

    • Observoija
    • vai oletko

      tunkkaiselle 1970-luvulle: nyt eletään jo vuosilukua 2008.
      Mitä ns. hoitokokouksiin tulee, niin ne olivat aikoinaan aivan välttämättömiä silloisen ummehtuneen ja sulkeutuneen hengelllisen ilmapiirin avaamiseksi: ylilyöntejä varmaan sattui, mutta kokonaisuutena niillä oli hengellinen ja ajallinen siunaus, joka kantaa vielä tänäkin päivänä.

      • Olihan ne aikoja ne

        ..ne hempeät, kosos ja sokos ja mitä henkiä niitä olikaan saatiin siionista pois.

        Homma oli niin heleppoa, että ei siinä ees raamatuita tarvittu.

        Hassua oli kun ne mummot ei osannu oekeilla sannoilla tehä parannusta niin uloshan ne oli heitettävä.

        Ja jos oli jokunen ylilyönti niin senhän sai pyydettyä toiselta hoitajalta anteeksi ja taas porskuteltiin.

        Oli ne aikoja ne.


      • jämähdin

        Nyky-vl kantaa samoja oppeja kuin eriseuroiksi aikoinaan todetut isoesikoisuus ja uusheräys kantoivat. Nyky vl-uskon peruspilareita ovat isoesikoisuudestakin tutut eksklusiivinen seurakuntaoppi, oppi seurakunnan erehtymättömyydestä, oppi julkiripistä, oppi jumalan huoneen hallituksesta, ja uusheräyksen ovat oppi väärästä hengestä johtuvasta syntilelämästä, ehdollinen evankeliumi ja sieluntilan tutkiminen.
        Edelleen isoesikoisuudesta ovat peräisin oppi viimeisistä ajoista ja herran hengestä pohjan maalla sekä kolmen kyynärän jumala-oppi vanhurskauttamisen yhteydessä jne.
        Puhut totta kun sanot että olen jämähtänyt 70-luvulle, mutta kysypä vaikka Seppo Lohelta, onko hän jämähtänyt 1870-luvulla ja vuosisadan vaihteeseen.
        Juu, nyt todellakin eletään jo vuotta 2008. Kiva kun muistutit. Maailmanlopunhan piti tulla justiinsa ja vuotta 2000 ei pitänyt tulla ollenkaan. Että se tästä jämähtäneisyydestä.

        Aloittaja


      • vedetty höplästä?

        "Mitä ns. hoitokokouksiin tulee, niin ne olivat aikoinaan aivan välttämättömiä silloisen ummehtuneen ja sulkeutuneen hengelllisen ilmapiirin avaamiseksi".

        Tämä on juuri se SRK:n ns. "virallinen selitys", ja näyttää siltä, että olet nielaissut täkyn makustelematta sitä edes. Tapahtui itseasiassa täsmälleen päinvastoin.

        Kunpa tietäisit, mitä hoitokouksissa aikanaan tapahtui, niin et uskoisi tätä SRK:n selitystä ollenkaan ja pitäisit sitä lapsellisena valheena niinkuin minäkin, joka sentaan olen niitä aika monet ollut paikanpäällä seuraamassa. Niistä oli hengellinen ja ajallinen siunaus kaukana.


      • Paljon kärsinyt
        vedetty höplästä? kirjoitti:

        "Mitä ns. hoitokokouksiin tulee, niin ne olivat aikoinaan aivan välttämättömiä silloisen ummehtuneen ja sulkeutuneen hengelllisen ilmapiirin avaamiseksi".

        Tämä on juuri se SRK:n ns. "virallinen selitys", ja näyttää siltä, että olet nielaissut täkyn makustelematta sitä edes. Tapahtui itseasiassa täsmälleen päinvastoin.

        Kunpa tietäisit, mitä hoitokouksissa aikanaan tapahtui, niin et uskoisi tätä SRK:n selitystä ollenkaan ja pitäisit sitä lapsellisena valheena niinkuin minäkin, joka sentaan olen niitä aika monet ollut paikanpäällä seuraamassa. Niistä oli hengellinen ja ajallinen siunaus kaukana.

        Totta kirjoitit. Häpeällistä vanhojen ihmisten nöyryyttämsitä, uskovaisten usuttamista toinen toisensa ilmiantajaksi, nöyryyttävää pakottamista... hyi kauheaa mitä silloin joutuikaan näkemään. Ja joutui olemaan itse mukana! ja nyt ne kehtaavat naamioida hoitokokoukset muka joksikin hienoksi... sielunhoidoksi ja siunaukseksi. Eikö ole mitään rajaa valehtelemisella?


      • kirjoittaa

        sontaa!


      • Tiimalasissa hiekka loppuu

        Tee Raamatullinen parannus - ei mikään vl-höpöparannus.


      • valehtelee härskisti
        Paljon kärsinyt kirjoitti:

        Totta kirjoitit. Häpeällistä vanhojen ihmisten nöyryyttämsitä, uskovaisten usuttamista toinen toisensa ilmiantajaksi, nöyryyttävää pakottamista... hyi kauheaa mitä silloin joutuikaan näkemään. Ja joutui olemaan itse mukana! ja nyt ne kehtaavat naamioida hoitokokoukset muka joksikin hienoksi... sielunhoidoksi ja siunaukseksi. Eikö ole mitään rajaa valehtelemisella?

        Ihmettelen kyllä, että valheen jäljet ovat näin pitkät, jo pian 4o vuotta. Tässä kohtaa vanha kansanviisaus, että valheela on lyhyet jäljet, ei kyllä pidä täysin paikkaansa.

        Tai sitten on niin, että mitä suurempi valhe, sen pitemmät jäljet. ;)


      • ummehtuneisuuden
        vedetty höplästä? kirjoitti:

        "Mitä ns. hoitokokouksiin tulee, niin ne olivat aikoinaan aivan välttämättömiä silloisen ummehtuneen ja sulkeutuneen hengelllisen ilmapiirin avaamiseksi".

        Tämä on juuri se SRK:n ns. "virallinen selitys", ja näyttää siltä, että olet nielaissut täkyn makustelematta sitä edes. Tapahtui itseasiassa täsmälleen päinvastoin.

        Kunpa tietäisit, mitä hoitokouksissa aikanaan tapahtui, niin et uskoisi tätä SRK:n selitystä ollenkaan ja pitäisit sitä lapsellisena valheena niinkuin minäkin, joka sentaan olen niitä aika monet ollut paikanpäällä seuraamassa. Niistä oli hengellinen ja ajallinen siunaus kaukana.

        Hyvänen aika, eihän hoitokokouksia alettu pitää ummehtuneen ja sulkeutuneen hengellisen ilmapiirin avaamiseksi vaan puimatantereen puhdistamiseksi ja ns. kristuksen kirkkolain toteuttamiseksi niitä kohtaan, joiden katsottiin kieriskelevän synneissä, tottelemattomuuksissa ja tv:n katseluissa. Lopputulos oli, että koko vl-liike alkoi sairastaa, ilmapiiri ummehtui ja sulkeutui. Lähes koko vl-liike ehti tehdä parannusta väärästä hengestä ennen kuin HS ymmärrettiin panna istumaan ja pois SRK:n johtoelimistä.


      • ovat oikeassa
        ummehtuneisuuden kirjoitti:

        Hyvänen aika, eihän hoitokokouksia alettu pitää ummehtuneen ja sulkeutuneen hengellisen ilmapiirin avaamiseksi vaan puimatantereen puhdistamiseksi ja ns. kristuksen kirkkolain toteuttamiseksi niitä kohtaan, joiden katsottiin kieriskelevän synneissä, tottelemattomuuksissa ja tv:n katseluissa. Lopputulos oli, että koko vl-liike alkoi sairastaa, ilmapiiri ummehtui ja sulkeutui. Lähes koko vl-liike ehti tehdä parannusta väärästä hengestä ennen kuin HS ymmärrettiin panna istumaan ja pois SRK:n johtoelimistä.

        että ne vaikuttavat vielä nykyäänkin pelkoa, ilmapiirin epäaitoutta, valehtelua yms.


      • näin näkisin

        Ilman hoitokokouksia koko vl-liike olisi ehkä maallistunut ja jämähtänyt jonnekin iso- tai pikkuesikoisuuden kaltaisiksi marginaali-ilmiöiksi... Paljolti noiden vuosien "henkien taisteluiden" tuloksena liike säilytti nykyisen elinvoimaisen ja yhtenäisen seurakuntaoppinsa: ulos ajettiin mm. päätään nostanut uusheräys (HS teki parannuksen), hurmahenkisistä sillanpääläisistä (PS lähti omille teilleen) nyt puhumattakaan.


      • Anonyymi
        ovat oikeassa kirjoitti:

        että ne vaikuttavat vielä nykyäänkin pelkoa, ilmapiirin epäaitoutta, valehtelua yms.

        Minä en ole hoitokokousten jälkeen ottanut mihinkään ns uskonasioihin liittyvään mitään kantaa. Poistun paikalta jos en onnistu vaihtamaan puheen aihetta ns uskonasioista tavallisiin asioihin. Hoitokokousten jälkeen en ole koskaan mennyt kertomaan missään että olen uskovainen. Hävettää vieläkin vietävästi koko jupakka ja kaikenmaailman keksityt "henget" joita pakotettiin pyttämään anyeeksi seurakunnan edessä mikrofoniin puhuen. Puhuttelusessioista pääsi lopulta eroon kun suostui "tekemään parannusta srk:n edessä". Okei, puhuttelut loppuivat sitten siihen ja kaikki olivat tyytyväisiä. En ymmärrä tai edes tiedä mitä nämä "henget" olivat joista pakkoparannusta kaikilla teetettiin. Istutettiin nuoriakin ry:llä arki-iltoina ja "puhuteltiin väärästä hengestä" mitä se sitten onkaan, en tiedä. Karmeat muistot jotka eivät näytä unohtuvan vaikka elämä on jo loppusuoralla.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Minä en ole hoitokokousten jälkeen ottanut mihinkään ns uskonasioihin liittyvään mitään kantaa. Poistun paikalta jos en onnistu vaihtamaan puheen aihetta ns uskonasioista tavallisiin asioihin. Hoitokokousten jälkeen en ole koskaan mennyt kertomaan missään että olen uskovainen. Hävettää vieläkin vietävästi koko jupakka ja kaikenmaailman keksityt "henget" joita pakotettiin pyttämään anyeeksi seurakunnan edessä mikrofoniin puhuen. Puhuttelusessioista pääsi lopulta eroon kun suostui "tekemään parannusta srk:n edessä". Okei, puhuttelut loppuivat sitten siihen ja kaikki olivat tyytyväisiä. En ymmärrä tai edes tiedä mitä nämä "henget" olivat joista pakkoparannusta kaikilla teetettiin. Istutettiin nuoriakin ry:llä arki-iltoina ja "puhuteltiin väärästä hengestä" mitä se sitten onkaan, en tiedä. Karmeat muistot jotka eivät näytä unohtuvan vaikka elämä on jo loppusuoralla.

        "Hävettää vieläkin vietävästi koko jupakka ja kaikenmaailman keksityt "henget" joita pakotettiin pyttämään anyeeksi seurakunnan edessä mikrofoniin puhuen."

        Samaa mieltä silloisesta, mutta vielä enemmän hävettää tänä päivänä se, miten esilleotettua hoitohörhöilyä yritetään salata. Mitään ei voida tunnustaa, vaan yritetään keksiä joku tapa ja porsaanreikä niin että väärintekijöiden maine säilyisi. Hoitoasioista keskusteleminen ja niiden korjaaminen on kieroilun ja valehtelun myötä syönyt ja syö edelleen todella paljon yhteisön imagoa ja mainetta. Luottamusta ei saavuteta valehtelemalla, vaan rehellisyydellä ja vasta useiden vuosien työn tuloksena.

        Muutama viikko sitten kuuntelin nettisaarnaa, jossa puhuja kehotti mieluimmin kärsimään niin että "keskinäisestä rakkaudestanne teidät tunnetaan" -imago toteutuisi sen sijaan että olisi rehellisyyden nimissä kehottanut väärintekijöitä korjaamaan tekonsa. Eli sallitaan, että on ihmisiä, jotka käyttäytyvät toisia johtaan miten käyttäytyvät ja kärsijäosapuolen tulisi tyytyä tähän.


    • vl-kristitty

      Ei tuo kyllä mikään uutinen ole, tuo on ollut tiedossa jo pari kolmekymmentä vuotta, että uuden heräyksen henkeä oli tunkeutunut vanhoillislestadiolaisiksi kristityiksi tunnustautuvien keskuuteen.

      Uuden heräyksen henkeä kutsuttiin 70-luvulla nimellä lakihenki, kuiva henki, kososlaisuus, isäntähenki jne, mutta yhteistä niille oli (kuten on pari kolmekymmentä vuotta saatu lukea) seurakunnan sisälle syntyneet "piirit", joissa "hoitohalukkuus" oli ilmeinen ja joissain tapauksissa itselle synninluvallisuus. Tämä oli sitä ns. kososlaisuutta/lakihenkeä/kuivaa henkeä/isäntähenkeä, jotka laki- jne. -henkinimitykset kuvaavat hyvin eräiden sieluntilaa.

      70-luvun hoitokokouksissa hoidettiinkin paljon näitä kososlaisia, muiden muassa iso joukko puhujia, joiden opetuksessa ei kuullut "hyvän paimenen ääni", eli ehdoton syntein päästö Jeesuksen Kristuksen sovintotyön tähden ainoana pelastuksen ehtona, hoidettiin. Iso osa ymmärsi joutuneensa vikaan ja otti Kristuksen sovitustyön kautta syntien anteeksiantamuksen vastaan. Osa halusi pitäytyä "ensin laki, sitten evankeliumi" -harhaopissaan, ja käveli pois Jumalan valtakunnasta.

      Eräs kauan vl-kristillisyydessä vaikuttanut saarnamies (H.S.) ryhtyi myöskin taisteluun kososlaisuutta vastaan, vaikka hän oikeasti taistelikin uskonvanhurskautta vastaan ja elämänvanhurskauden puolesta (uusheräys, kososlaisuus yms. henget), ja sai aikaan paljon tuhoa, mutta Jumalan kunniaksi uskonvanhurskauden linja voitti, ja moni (kuten ed.main. H.S.) sai sittenkin parannuksen armon turvautuen Jeesukseen Kristukseen ainoana pelastuksenaan.

      Edelleenkin vanhoillislestadiolaisessa kristillisyydessä korostetaan Jeesukseen Kristukseen uskomista. Vain Hänen lahjoittamansa vanhurskaus on sopiva "vaate". Syntien anteeksiantamusta Hänen nimessään julistetaan edelleen ainoana pelastavana asiana. Ihmistä ei pelasta mikään muu, ei hyvä elämä, ei onnistunut kilvoitus, ei suojeluohjeiden noudattaminen, ei kristityn "nimi" eli tunnustautuminen kristityksi, vaan ainoastaan se, että "sydämessään" uskoo Jeesuksen Kristuksen Jumalan Pojaksi ja vapahtajakseen.

      Myöskään se ei ole mikään uutinen, että 70-luvulla rauhanyhdistyksiin uhkasi pesiytyä Jumalan huoneenhallitusoppi, eli että rauhanyhdistyksen johtokunta muodostaisi Jumalan huoneen hallituksen. Monessa seurakunnassa oli tätä harhaoppia, ei ihme että hoitokokouksia näitä harhaoppeja vastaan järjestettiin, ja saatiin oikaistua tällainen harhaoppi nopeasti pois.

      SRK:n johtohenkilöhän on hyvin suoraan sanonut, että SRK on maallinen organisaatio, eikä sillä ole mitään hengellistä valtaa. SRK:n johto ei katso olevansa "Jumalan huoneen hallitus", vaikka sinä ja moni muukin tällä palstalla kirjoittava väittää SRK:n johdon niin ajattelevan. "Kempeleläinen" esimerkiksi kirjoitti (sekavan) viestin että miten SRK voi väittää olevansa Jumalan huoneen hallitus, erehtymätön seurakunta. Vaikka SRK ei väitäkään olevansa.

      Kuvaavaa onkin, että monia hoitokokouksia pyydettiin organisoimaan seurakuntiin nimenomaisesti johtokunnan ulkopuolisten henkilöiden taholta. Samoin se, että kun joidenkin puhujien saarnassa ei kuulunut "Hyvän paimenen ääni", eikä seurakuntalainen uskaltanut puhutella (se voi olla vaikeaa pienellä paikkakunnalla, jos puhuja on kososlainen, lakihenkinen tms., ei ole nöyryyttä vastaanottaa puhetta, ja voi joutua vaikka "hoidettavaksi" niskuroinnista, vaikka onkin Kristuksen asialla oikeasti), niin hän pystyi pyytämään SRK:n henkilöiltä apua.

      • voisi

        saada ja paljonko se mahtaa maksaa?


      • maksaa 45 €
        voisi kirjoitti:

        saada ja paljonko se mahtaa maksaa?

        Lohen kirjaa voi käydä ostamassa SRK:n kirjakaupasta Uusikatu 28, Oulu. Tai voi soittaa kirjakauppaan, niin lähettävät antamaasi osoitteeseen.
        Hinta ilman postikuluja on 45 €. SRK:n kirjakaupan numeron saa esim. netistä SRK:n sivulta. Numero muuten on 020 765 9011.
        Hoh hoija, voi tätä uusavuttomuuden aikaa.
        Aloittaja


      • ei ollut tiedossa

        Kyllä se vaan niin oli, että hoitokokousten aikaan HS ja eräät muut SRK:n johtomiehet huoneenhallituksen jäseninä olivat lähes jumalan asemassa. Ei hoitokokousten aikaan tajuttu, että HS ynnä eräät muut ovatkin uusheräyksen hengessä eli siis saatanan palveluksessa.
        Aloittaja


      • menneisyyttä!!

        Hyvänen aika, eihän hoitokokouksia aloitettu sen takia, että vl-liikkeeseen oli havaittu tulleen uusheräyksen oppia. Hoitokokoukset aloitettiin, koska seurakunta haluttiin puhdistaa ja koska halutiiin noudattaa kristuksen kirkkolakia.
        Oppia jumalan huoneenhallituksesta levitettiin nimen omaan Päivämiehessä pääkirjoituksissa 1970-luvulla. Jos sitä oppia hivenenkin uskalsi epäillä, syytettiin heti vikovasta mielestä ja noususta jumalan huoneenhallitusta vastaan. Ja ei sitä oppia heti lähdetty torjumaan, vaan se on julistettu vääräksi vasta viime vuosina.
        Oppia herran hengen lepääämisestä viimeisinä aikoina pohjan maalla ei ole julistettu harhaksi vieläkään.


      • milloin
        menneisyyttä!! kirjoitti:

        Hyvänen aika, eihän hoitokokouksia aloitettu sen takia, että vl-liikkeeseen oli havaittu tulleen uusheräyksen oppia. Hoitokokoukset aloitettiin, koska seurakunta haluttiin puhdistaa ja koska halutiiin noudattaa kristuksen kirkkolakia.
        Oppia jumalan huoneenhallituksesta levitettiin nimen omaan Päivämiehessä pääkirjoituksissa 1970-luvulla. Jos sitä oppia hivenenkin uskalsi epäillä, syytettiin heti vikovasta mielestä ja noususta jumalan huoneenhallitusta vastaan. Ja ei sitä oppia heti lähdetty torjumaan, vaan se on julistettu vääräksi vasta viime vuosina.
        Oppia herran hengen lepääämisestä viimeisinä aikoina pohjan maalla ei ole julistettu harhaksi vieläkään.

        on julistanut 60-70-lukujen hs-opit vääriksi? Voisitko ystävällisesti selventää?

        Minä en ainakaan ole havainnut SRK:n kannanotoissa mitään sen suuntaistakaan.


      • ainakin
        milloin kirjoitti:

        on julistanut 60-70-lukujen hs-opit vääriksi? Voisitko ystävällisesti selventää?

        Minä en ainakaan ole havainnut SRK:n kannanotoissa mitään sen suuntaistakaan.

        Reinikaisen Erkki nyt ainakin julisti hallitusopit vääriksi, mutta hänhän taisi olla viime vuosina työnnettynä sivuraiteille.
        Mutta totta puhut, että SRK:n on hyvin vaikea myöntää mitään virheitään.


      • Hynde.
        maksaa 45 € kirjoitti:

        Lohen kirjaa voi käydä ostamassa SRK:n kirjakaupasta Uusikatu 28, Oulu. Tai voi soittaa kirjakauppaan, niin lähettävät antamaasi osoitteeseen.
        Hinta ilman postikuluja on 45 €. SRK:n kirjakaupan numeron saa esim. netistä SRK:n sivulta. Numero muuten on 020 765 9011.
        Hoh hoija, voi tätä uusavuttomuuden aikaa.
        Aloittaja

        SRKlla on kätevä nettikauppa siis ei tarvii edes änkyttää puhelimeen.

        Kirja EI käsittele 70-lukua, vaan 1900 taitteen suuria hajaannuksia ja siihen kytkeytyvää 1930l hajaannuksen pohjustusta.


      • vinkistä
        Hynde. kirjoitti:

        SRKlla on kätevä nettikauppa siis ei tarvii edes änkyttää puhelimeen.

        Kirja EI käsittele 70-lukua, vaan 1900 taitteen suuria hajaannuksia ja siihen kytkeytyvää 1930l hajaannuksen pohjustusta.

        Kuka on väittänytkään, että kirja käsittelisi 1970-lukua?
        Aloittaja


      • Hynde.
        menneisyyttä!! kirjoitti:

        Hyvänen aika, eihän hoitokokouksia aloitettu sen takia, että vl-liikkeeseen oli havaittu tulleen uusheräyksen oppia. Hoitokokoukset aloitettiin, koska seurakunta haluttiin puhdistaa ja koska halutiiin noudattaa kristuksen kirkkolakia.
        Oppia jumalan huoneenhallituksesta levitettiin nimen omaan Päivämiehessä pääkirjoituksissa 1970-luvulla. Jos sitä oppia hivenenkin uskalsi epäillä, syytettiin heti vikovasta mielestä ja noususta jumalan huoneenhallitusta vastaan. Ja ei sitä oppia heti lähdetty torjumaan, vaan se on julistettu vääräksi vasta viime vuosina.
        Oppia herran hengen lepääämisestä viimeisinä aikoina pohjan maalla ei ole julistettu harhaksi vieläkään.

        Hyvänen aika, eihän hoitokokouksia aloitettu sen takia, että vl-liikkeeseen oli havaittu tulleen uusheräyksen oppia. Hoitokokoukset aloitettiin, koska seurakunta haluttiin puhdistaa ja koska halutiiin noudattaa kristuksen kirkkolakia.

        -Kovin yksipuolinen näkökanta. Hoitokokouksia tai neuvonpitoja pidettiin miilloin mistäkin erimielisyyksistä.


        Oppia jumalan huoneenhallituksesta levitettiin nimen omaan Päivämiehessä pääkirjoituksissa 1970-luvulla. Jos sitä oppia hivenenkin uskalsi epäillä, syytettiin heti vikovasta mielestä ja noususta jumalan huoneenhallitusta vastaan. Ja ei sitä oppia heti lähdetty torjumaan, vaan se on julistettu vääräksi vasta viime vuosina.

        -Vaikea lähteä puntaroimaan jutun toista laitaa, mutta SVR-mielisissä normaalia VL seurakuntaoppia nähtiin huoneenhallitus oppia ja 3kyynärän oppia.


        "Oppia herran hengen lepääämisestä viimeisinä aikoina pohjan maalla ei ole julistettu harhaksi vieläkään."
        -Alkuheräyksen aikana 1800 luvun aikana niin saarnattiin. R-selitys on sieltä peräisin.


      • en ymmärrä
        Hynde. kirjoitti:

        Hyvänen aika, eihän hoitokokouksia aloitettu sen takia, että vl-liikkeeseen oli havaittu tulleen uusheräyksen oppia. Hoitokokoukset aloitettiin, koska seurakunta haluttiin puhdistaa ja koska halutiiin noudattaa kristuksen kirkkolakia.

        -Kovin yksipuolinen näkökanta. Hoitokokouksia tai neuvonpitoja pidettiin miilloin mistäkin erimielisyyksistä.


        Oppia jumalan huoneenhallituksesta levitettiin nimen omaan Päivämiehessä pääkirjoituksissa 1970-luvulla. Jos sitä oppia hivenenkin uskalsi epäillä, syytettiin heti vikovasta mielestä ja noususta jumalan huoneenhallitusta vastaan. Ja ei sitä oppia heti lähdetty torjumaan, vaan se on julistettu vääräksi vasta viime vuosina.

        -Vaikea lähteä puntaroimaan jutun toista laitaa, mutta SVR-mielisissä normaalia VL seurakuntaoppia nähtiin huoneenhallitus oppia ja 3kyynärän oppia.


        "Oppia herran hengen lepääämisestä viimeisinä aikoina pohjan maalla ei ole julistettu harhaksi vieläkään."
        -Alkuheräyksen aikana 1800 luvun aikana niin saarnattiin. R-selitys on sieltä peräisin.

        Puhu selkokielellä. Ymmärsin ensimmäisen ranskalaisen viivan takana olevan tekstin, mutta toinen ja kolmas ovat minulle yksinkertaiselle ihmiselle täyttä hepreaa.


      • Hynde.
        ainakin kirjoitti:

        Reinikaisen Erkki nyt ainakin julisti hallitusopit vääriksi, mutta hänhän taisi olla viime vuosina työnnettynä sivuraiteille.
        Mutta totta puhut, että SRK:n on hyvin vaikea myöntää mitään virheitään.

        "Reinikaisen Erkki nyt ainakin julisti hallitusopit vääriksi, mutta hänhän taisi olla viime vuosina työnnettynä sivuraiteille. "

        -jokainen ryläinen tietää ettei tuo L.H:n vihjaama salaliittoväite pidä paikkaansa.


      • vai ei?
        Hynde. kirjoitti:

        "Reinikaisen Erkki nyt ainakin julisti hallitusopit vääriksi, mutta hänhän taisi olla viime vuosina työnnettynä sivuraiteille. "

        -jokainen ryläinen tietää ettei tuo L.H:n vihjaama salaliittoväite pidä paikkaansa.

        No julistiko se Reinikaiosen Erkki opin jumalan huoneenhallituksesta vääräksi vai ei?


      • Hynde.
        en ymmärrä kirjoitti:

        Puhu selkokielellä. Ymmärsin ensimmäisen ranskalaisen viivan takana olevan tekstin, mutta toinen ja kolmas ovat minulle yksinkertaiselle ihmiselle täyttä hepreaa.

        -Sillanpääläisyys oli sekaseuraisuuden harhaoppi.
        -ko. raamatunselitys on peräisin syvältä 1800 luvun puolelta


      • pieni tokka
        Hynde. kirjoitti:

        -Sillanpääläisyys oli sekaseuraisuuden harhaoppi.
        -ko. raamatunselitys on peräisin syvältä 1800 luvun puolelta

        No ei kai ne 70-luvun hoitokokoukset pääasiassa olleet taistelua sillanpääläisyyttä vastaan, vaan ne olivat vl-liikkeen sisäistä kuohuntaa. Sillanpääläisyys oli hyvin pieni ja paikallinen metsätokka. Eihän nyt sen tiliin voi panna kaikkia 70-luvun vl-liikkeen itse itselleen aiheuttamia sotkuja.
        Sitten siihe toiseen teemaan: Jos tarkoitat pohjan maalla -oppia eli ns. hevosvaunuoppia (Sakarja 6:8) niin juuret ovat kyllä vielä paljon kauempana kuin vain 1800-luvun lestadiolaisuudessa. Aikoinaan mm. Luther tulkisti ko. Sakarian kirjan kohtaan niin, että se tarkoittaa Saksaa.
        Steinerilaiselle henkiopille ko. kohta oli myös aikanaan herkkupala. Osin tästä johtunee kai se, että pohjan maalla-oppia sovellettiin myös Helsingin yliopiston vaakunaa suunniteltaessa. Sieltäkin tuo lentävä lause (Sakarja 6:8) löytyy. Voisikin sanoa että kyseinen opin juuret ovat itse Saatanassa. Sieltä se siirtyi mm. 1800-luvun lestadiolaisuuteen ja sitä kautta sekä isoesikoisuuteen että vanhoillisuuteen.
        Oleellista on, että vl-liike ei ole milloinkaan julistanut pohjan maalla-oppia harhaksi.


      • Hynde.
        vai ei? kirjoitti:

        No julistiko se Reinikaiosen Erkki opin jumalan huoneenhallituksesta vääräksi vai ei?

        ihan yleisesti torjuttu niinku 3kyynärän oppi.


      • etkö tiennyt
        ei ollut tiedossa kirjoitti:

        Kyllä se vaan niin oli, että hoitokokousten aikaan HS ja eräät muut SRK:n johtomiehet huoneenhallituksen jäseninä olivat lähes jumalan asemassa. Ei hoitokokousten aikaan tajuttu, että HS ynnä eräät muut ovatkin uusheräyksen hengessä eli siis saatanan palveluksessa.
        Aloittaja

        ns. henkien taistelua ja lopulta Herran henki sai voiton: HS oli aikoinaan eturivissä taistelemassa mm. pikkuesikoisuuden harhaoppia vastaan, mutta ajautui itse lakihenkisyyteen... Häntä puhuteltiin tästä ja hän sai parannuksen armon. Jumalan valtakunta on armohuone, jossa jokaiselle katuvaiselle ja vikaan joutuneella julistetaan armoevankeliumia. Sinullekin, jos sitä etsit.


      • Hynde.
        pieni tokka kirjoitti:

        No ei kai ne 70-luvun hoitokokoukset pääasiassa olleet taistelua sillanpääläisyyttä vastaan, vaan ne olivat vl-liikkeen sisäistä kuohuntaa. Sillanpääläisyys oli hyvin pieni ja paikallinen metsätokka. Eihän nyt sen tiliin voi panna kaikkia 70-luvun vl-liikkeen itse itselleen aiheuttamia sotkuja.
        Sitten siihe toiseen teemaan: Jos tarkoitat pohjan maalla -oppia eli ns. hevosvaunuoppia (Sakarja 6:8) niin juuret ovat kyllä vielä paljon kauempana kuin vain 1800-luvun lestadiolaisuudessa. Aikoinaan mm. Luther tulkisti ko. Sakarian kirjan kohtaan niin, että se tarkoittaa Saksaa.
        Steinerilaiselle henkiopille ko. kohta oli myös aikanaan herkkupala. Osin tästä johtunee kai se, että pohjan maalla-oppia sovellettiin myös Helsingin yliopiston vaakunaa suunniteltaessa. Sieltäkin tuo lentävä lause (Sakarja 6:8) löytyy. Voisikin sanoa että kyseinen opin juuret ovat itse Saatanassa. Sieltä se siirtyi mm. 1800-luvun lestadiolaisuuteen ja sitä kautta sekä isoesikoisuuteen että vanhoillisuuteen.
        Oleellista on, että vl-liike ei ole milloinkaan julistanut pohjan maalla-oppia harhaksi.

        Onko pointtisi: Luther saatanasta.
        Anti-SRKlainen retoriikka käyttää saatana sanaa korostetusti. "SAATAnallinen" huudahdus esintyy syntisin silmin ohjelmassa.
        Kulmikas kieli käytää usein sanamuotoa Saatanalle heittämiset.


      • poliitikoksi?
        Hynde. kirjoitti:

        ihan yleisesti torjuttu niinku 3kyynärän oppi.

        Mikset ala poliitikoksi? Niin yelisiä sinun vastauksi ovat.


      • saatanasta
        Hynde. kirjoitti:

        Onko pointtisi: Luther saatanasta.
        Anti-SRKlainen retoriikka käyttää saatana sanaa korostetusti. "SAATAnallinen" huudahdus esintyy syntisin silmin ohjelmassa.
        Kulmikas kieli käytää usein sanamuotoa Saatanalle heittämiset.

        Luther ei ollut saatanasata, mutta Rudolf Steinerin oppi oli.


      • porilaisten marssilla
        etkö tiennyt kirjoitti:

        ns. henkien taistelua ja lopulta Herran henki sai voiton: HS oli aikoinaan eturivissä taistelemassa mm. pikkuesikoisuuden harhaoppia vastaan, mutta ajautui itse lakihenkisyyteen... Häntä puhuteltiin tästä ja hän sai parannuksen armon. Jumalan valtakunta on armohuone, jossa jokaiselle katuvaiselle ja vikaan joutuneella julistetaan armoevankeliumia. Sinullekin, jos sitä etsit.

        HS oli myös Porilaisten marssin ja Perhon kirin puuhamiehiä. Tuo liike (1946) taisteli Antipäivä-henkeä vastaan. HS ei koskaan tehnyt parannusta kiivaasta Antipäivä-hengen vastustamisesta.


      • sekamelska
        etkö tiennyt kirjoitti:

        ns. henkien taistelua ja lopulta Herran henki sai voiton: HS oli aikoinaan eturivissä taistelemassa mm. pikkuesikoisuuden harhaoppia vastaan, mutta ajautui itse lakihenkisyyteen... Häntä puhuteltiin tästä ja hän sai parannuksen armon. Jumalan valtakunta on armohuone, jossa jokaiselle katuvaiselle ja vikaan joutuneella julistetaan armoevankeliumia. Sinullekin, jos sitä etsit.

        Mitä ihmettä nämä hilseestä vedetyt "henget" oikein loppujen lopuksi ovat?

        Tässä henkien sekamelskassa pääsee helposti unohtumaan, että loppujen lopuksi oli kyse vallankäytöstä sekä siihen liittyneestä henkisestä ja hengellisestä väkivallasta. Uhrista tehtiin syyllinen.

        Eri mieltä ei saanut olla. Vallankäyttäjät olivat tyytyväisiä kun seurakansa pysyi nöyränä ja tottelevaisena ja aivopeseytyi lopulta uskomaan, että hoitokokouksissa olisi jotakin siunauksellista.

        Armo oli siitä kaukana.


      • puhut
        sekamelska kirjoitti:

        Mitä ihmettä nämä hilseestä vedetyt "henget" oikein loppujen lopuksi ovat?

        Tässä henkien sekamelskassa pääsee helposti unohtumaan, että loppujen lopuksi oli kyse vallankäytöstä sekä siihen liittyneestä henkisestä ja hengellisestä väkivallasta. Uhrista tehtiin syyllinen.

        Eri mieltä ei saanut olla. Vallankäyttäjät olivat tyytyväisiä kun seurakansa pysyi nöyränä ja tottelevaisena ja aivopeseytyi lopulta uskomaan, että hoitokokouksissa olisi jotakin siunauksellista.

        Armo oli siitä kaukana.

        Siis HS yritti valtaannousua jo 1946, mutta epäonnistui. Siitä hänelle jäi paljon hampaan koloon mm. Pekka Tapaniselle. Joka tapauksessa Saaren arvovalta alkoi pikkuhiljaa nousta. Saari oli jo napamies 1960-luvun alussa kun ns. pappiseriseuran aikaan.


      • kirjasta
        Hynde. kirjoitti:

        SRKlla on kätevä nettikauppa siis ei tarvii edes änkyttää puhelimeen.

        Kirja EI käsittele 70-lukua, vaan 1900 taitteen suuria hajaannuksia ja siihen kytkeytyvää 1930l hajaannuksen pohjustusta.

        saa hyvän kuvan siitä, että tämä ainoa oikea sakki on peto riitelemään. No senhän kertoo jo hajaannusten määräkin, mutta vahvistuu käsitys kirjan lukemalla. Harmi vain, että jollakin voi mennä kyllä usko tähän ainoaan oikeaan tuossa "viidakossa".


        Kirja EI käsittele 70-lukua, vaan 1900 taitteen suuria hajaannuksia ja siihen kytkeytyvää 1930l hajaannuksen pohjustusta


      • kirjoitukset 70-luvulla?

        Mitä olivat ne lukuisat Päivämiehen kirjoitukset 1970-luvulla, joissa puolusteltiin huoneenhallitusoppia ja vaadittiiin ehdotonta kuuliaisuutta. Kyllä se uusherätyksen henki ja fundamentalismi jyllääsi vl-liikkeen sisällä eikä vain uhannut sitä.
        Ja mitä ne oli ne puheet lopun ajoista ja herran hengen lepäämisestä pohjan maalla?
        Ja mitä se oli se oppi jumalan valtakunnasta, joka lanseerattiin vl-liikkeeseen pappiseriseuran jälkeen?
        Ja minkäs ihmeen takia sitä piti mennä ottamaan vastaan kommunismin vastustamiseen tarkoitettua rahaa, joka kuitenkin sanottiin käytetyn saarnamatkoihin?
        Ei se nyt yhtään auta, että linnoittaudutaan hokeman "joka on synnitön, heittäköön ensimmäisen kiven" taakse. Ei sillä voida peitellä sitä hengellistä väkivaltaa, mitä vl-liike on vuosikymmeniä harjoittanut.
        Ottakaa nyt herran tähden kerrankin vastuuta edes jostain, älkääkä alkako puolustelemaan ja jeesustelemaan. Näyttäkää nyt vihdoinkin, että teillä on selkärankaa. Asiat eivät siitä muutu, vaikka niitä kuinka yrittäisi vähätellä ja tehdä epäuutisiksi. Tuolla tavalla te vain murennatte koko ajan omaa uskottavuuttanne.


      • kirjoitukset 70-luvulla? kirjoitti:

        Mitä olivat ne lukuisat Päivämiehen kirjoitukset 1970-luvulla, joissa puolusteltiin huoneenhallitusoppia ja vaadittiiin ehdotonta kuuliaisuutta. Kyllä se uusherätyksen henki ja fundamentalismi jyllääsi vl-liikkeen sisällä eikä vain uhannut sitä.
        Ja mitä ne oli ne puheet lopun ajoista ja herran hengen lepäämisestä pohjan maalla?
        Ja mitä se oli se oppi jumalan valtakunnasta, joka lanseerattiin vl-liikkeeseen pappiseriseuran jälkeen?
        Ja minkäs ihmeen takia sitä piti mennä ottamaan vastaan kommunismin vastustamiseen tarkoitettua rahaa, joka kuitenkin sanottiin käytetyn saarnamatkoihin?
        Ei se nyt yhtään auta, että linnoittaudutaan hokeman "joka on synnitön, heittäköön ensimmäisen kiven" taakse. Ei sillä voida peitellä sitä hengellistä väkivaltaa, mitä vl-liike on vuosikymmeniä harjoittanut.
        Ottakaa nyt herran tähden kerrankin vastuuta edes jostain, älkääkä alkako puolustelemaan ja jeesustelemaan. Näyttäkää nyt vihdoinkin, että teillä on selkärankaa. Asiat eivät siitä muutu, vaikka niitä kuinka yrittäisi vähätellä ja tehdä epäuutisiksi. Tuolla tavalla te vain murennatte koko ajan omaa uskottavuuttanne.

        Vaikka lukisin sata kertaa tuon kyseisen viestin, niin en tajua, mitä siinä tarkoitetaan. Se ei vastaa niitä kokemuksia, jotka sain itse nahoissani tuntea silloin.

        Minun silmäni aukenivat puhujainkokouksen jälkeen vuoden 75-alussa, kun Päivämies selosti asiasta ja pääkirjoitukset olivat lakihenkisiä.

        Saarnoissa tuotiin aina esille kielto: 'ei saa ajatella, että päätökset ovat ukkojen päätöksiä, vaan ne ovat Pyhästä Hengestä'. Jos niitä vastaan on ajatuksissaankaan, niin on osallinen eriseuran hengestä. Se taas on julkinen (ajatus)synti ja siitä on tehtävä julkinen parannus seurakunnan edessä.

        Miksi vängätään asioita ja aloitetaan kertomus vasta puolivälistä tai hoitovuosien loppuosasta?

        En ole synnitön, mutta en ole väärähenkinen, en eriseurainen enkä epäuskoinen. Sellaisista sielunitiloista en voi(nut) tehdä parannusta!

        Missä on rehellisyys ja vastuu vääristä opetuksista? Ei ne olleet mitä tahansa juttuja tai jotain epämääräistä yksittäisen ihmisen harhalaukaisua! SRK antoi niille siunauksensa!


      • Erkki Reinikaisen mukaan:
        Hynde. kirjoitti:

        "Reinikaisen Erkki nyt ainakin julisti hallitusopit vääriksi, mutta hänhän taisi olla viime vuosina työnnettynä sivuraiteille. "

        -jokainen ryläinen tietää ettei tuo L.H:n vihjaama salaliittoväite pidä paikkaansa.

        1) oppi Jumalan huoneenhallituksesta
        2) julkirippioppi
        3) oppi erilaisista vääristä hengistä
        4) oppi, jonka mukaan vastuu kilvoittelusta kuuluu uskonyhteisölle.

        Em. oppien seurauksena valtaosa vl-kristityistä teki parannuksen erilaisista vääristä hengistä.

        Tiedot eivät ole "L.H:n legendaa", vaan peräisin Erkki Reinikaisen alustuksesta 28.4.1987, jota Tuomas Lohi on siteerannut SRK:n kustantamassa kirjassa "Lähteistä kasvaa virta".


      • Keskiajan noitavainoko?
        sekamelska kirjoitti:

        Mitä ihmettä nämä hilseestä vedetyt "henget" oikein loppujen lopuksi ovat?

        Tässä henkien sekamelskassa pääsee helposti unohtumaan, että loppujen lopuksi oli kyse vallankäytöstä sekä siihen liittyneestä henkisestä ja hengellisestä väkivallasta. Uhrista tehtiin syyllinen.

        Eri mieltä ei saanut olla. Vallankäyttäjät olivat tyytyväisiä kun seurakansa pysyi nöyränä ja tottelevaisena ja aivopeseytyi lopulta uskomaan, että hoitokokouksissa olisi jotakin siunauksellista.

        Armo oli siitä kaukana.

        Joskus tulevaisuudessa tuosta lestadiolaisuuden vaiheesta puhutaan Suomessa 1970-luvulla tapahtuneena uskomattoman oudon taikauskon ilmentymänä, jossa sulkeutuneen seurakunnan riitoja puettiin "hengiksi" ja karkotettiin "hoitamalla".
        - Ja häpeä jatkuu - kyseisen seurakunnan on kiitettävä "hoitoa" vääristä "hengistä" vieläkin.


      • saaraleena
        Keskiajan noitavainoko? kirjoitti:

        Joskus tulevaisuudessa tuosta lestadiolaisuuden vaiheesta puhutaan Suomessa 1970-luvulla tapahtuneena uskomattoman oudon taikauskon ilmentymänä, jossa sulkeutuneen seurakunnan riitoja puettiin "hengiksi" ja karkotettiin "hoitamalla".
        - Ja häpeä jatkuu - kyseisen seurakunnan on kiitettävä "hoitoa" vääristä "hengistä" vieläkin.

        Erkki Reinikaisen mielestä http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=1000000000000003&conference=4500000000000490&posting=22000000031717978


      • huipussaan
        x-vl kirjoitti:

        Vaikka lukisin sata kertaa tuon kyseisen viestin, niin en tajua, mitä siinä tarkoitetaan. Se ei vastaa niitä kokemuksia, jotka sain itse nahoissani tuntea silloin.

        Minun silmäni aukenivat puhujainkokouksen jälkeen vuoden 75-alussa, kun Päivämies selosti asiasta ja pääkirjoitukset olivat lakihenkisiä.

        Saarnoissa tuotiin aina esille kielto: 'ei saa ajatella, että päätökset ovat ukkojen päätöksiä, vaan ne ovat Pyhästä Hengestä'. Jos niitä vastaan on ajatuksissaankaan, niin on osallinen eriseuran hengestä. Se taas on julkinen (ajatus)synti ja siitä on tehtävä julkinen parannus seurakunnan edessä.

        Miksi vängätään asioita ja aloitetaan kertomus vasta puolivälistä tai hoitovuosien loppuosasta?

        En ole synnitön, mutta en ole väärähenkinen, en eriseurainen enkä epäuskoinen. Sellaisista sielunitiloista en voi(nut) tehdä parannusta!

        Missä on rehellisyys ja vastuu vääristä opetuksista? Ei ne olleet mitä tahansa juttuja tai jotain epämääräistä yksittäisen ihmisen harhalaukaisua! SRK antoi niille siunauksensa!

        Asiaa puhut. Moni sairasti 1970-luvun Päivämiehen kirjoituksia, jossa vaadittiin kuuliaisuutta, ja syyllistettiin ihmisiä jopa heidän ajatuksistaan. Kaiken huippu oli eräs saarnamies, joka Kajaanin suviseuroissa 1978 julisti, että jos sinulla on ajatuskin kritiikistä vl-liikkeen johtoa tai paikallisen rauhanyhdistyksen johtoa kohtaan, niin kiirehdi parannukseen.
        Nyt SRK elää kuin 1970-luvun hirvittävää Päivämiestä hirvittävine pääkirjoituksineen ja Koutokeinon tapahtumia muistuttavine hoitokokouksineen ei olisi olemassakaan.
        Asiat ovat korjaamatta. Se nyt on vain niin, että SRK:n johto meni 70-luvulla pahasti metsään Reinikaista myöten, vaikka hän elinaikakaan ehti tehdä itsestä sankarinkin(Taistelin fundamentalismia vastaan).
        Nyt aimot ja muut sanovat, että katkeroituneiden on syytä käydä parannukseen ja mennä väärin hoitaneiden luo sekä kertoa heille, että heillä on vääriä ajatuksia päässään ja pyytää anteeksi. Tämä se on koutokeinolaisuutta puhtaimmillaan. Se on hengellistä väkivaltaa. Tässä tilassa elää SRK:n nykyinen johto. Anteeksipyydettävää ja selvitettävää ei ole.


      • huipussaan kirjoitti:

        Asiaa puhut. Moni sairasti 1970-luvun Päivämiehen kirjoituksia, jossa vaadittiin kuuliaisuutta, ja syyllistettiin ihmisiä jopa heidän ajatuksistaan. Kaiken huippu oli eräs saarnamies, joka Kajaanin suviseuroissa 1978 julisti, että jos sinulla on ajatuskin kritiikistä vl-liikkeen johtoa tai paikallisen rauhanyhdistyksen johtoa kohtaan, niin kiirehdi parannukseen.
        Nyt SRK elää kuin 1970-luvun hirvittävää Päivämiestä hirvittävine pääkirjoituksineen ja Koutokeinon tapahtumia muistuttavine hoitokokouksineen ei olisi olemassakaan.
        Asiat ovat korjaamatta. Se nyt on vain niin, että SRK:n johto meni 70-luvulla pahasti metsään Reinikaista myöten, vaikka hän elinaikakaan ehti tehdä itsestä sankarinkin(Taistelin fundamentalismia vastaan).
        Nyt aimot ja muut sanovat, että katkeroituneiden on syytä käydä parannukseen ja mennä väärin hoitaneiden luo sekä kertoa heille, että heillä on vääriä ajatuksia päässään ja pyytää anteeksi. Tämä se on koutokeinolaisuutta puhtaimmillaan. Se on hengellistä väkivaltaa. Tässä tilassa elää SRK:n nykyinen johto. Anteeksipyydettävää ja selvitettävää ei ole.

        Kuuntelin Kajaanin suviseurat radiosta. Se oli siihen aikaan poikkeuksellista, koska suviseuroihin meno oli uskonmitta. Eräs vanha syrjäkylällä asuva mummo ihan ihmetteli ääneen, että tuntuu nykyisin kuin sinne olisi jotenkin pakko mennä. Hänkin luki Päivämiestä ja oli ry-rakkaudessa. Ja äänesti toisen maakunnan vl-miestä eduskuntaan! Sen näki äänetyslistoista, kun yksi vl-ääni meni toiselle puolelle lääniä.

        Kuulin Hesassa saman mainitsemasi asian puhujan suusta, että KAIKKI SRK-päätökset ovat Pyhän Hengen päätöksiä ja jos olet jossakin pikkuasiassakaan eri mieltä, niin on aihetta nimelliseen julkiseen parannukseen eriseuran hengestä!

        SRK oli kaiken takana, vaikka muuta yritetään väittää ja tehdä meidät valehtelijoiksi.


    • HS taisteli pikkuesikoisuutta ja pappislinjaa vastaan. Hänellä oli kai aika tiukat ja ehdottomat käsitykset ja menetelmät?

      Hän toimi SRK-johdon kanssa yhdessä ja samassa hengessä. Se on varma asia ja siitä on monet monet vakuutukset 70-luvulla Päivämiehessä. Etkö tiennyt? Minä tiedän ja muistan.

      Meitä vaadittiin tekemään väärästä hengestä parannus tuon koko SRK:ta vaivanneen lakihengen mukaan. Ei HS ollut yksin asialla! Siinä samassa köörissä oli KAIKKI johtajat ja puhujat!

      Nyt sitten sanot, että HS oli mennyt väärään, häntä ojennettiin ja hän sai parannuksen armon lakihengestä. Sen antoi anteeksi muu porukka, joka oli ollut 'yhtenämiehenä' ja yksimielisesti puhdistamassa seurakuntaa.

      Nyt sitten vielä SRK odottaa, että meidän pitäisi korjata oma tilamme tekemällä heille parannus siitä hengestä, että emme olleet kuuliaisia HS:n väärälle hengelle!

      Miksi? Kysyn vielä Miksi?
      Vastaan, että SRK piti HS:n toimia oikeina ja on vielä siinä hengessä itsekin. Yhä vielä!

      • mieltä kanssasi

        Olen täysin samaa mieltä kanssasi. Väitän edelleen, että SRK:ssa oli uusheräyksen ja isoesikoisuuden oppia 70-luvulla. Väitän edelleen, että SRK:n johto oli kritiikittä noiden oppien kannattaja. Nokkamiehiä olivat HS, EK, EL ja eräät muut.
        Olen samaa mieltä kanssasi, että nyky SRK - vl-liike kantaa edelleen samoja oppeja. Tiliä menneisyydestä ei ole tehty, koska se johtaisi umpikujaan. SRK:n ja vl-uskon on edelleen uskoteltava itselleen, että se on Jumalan valtakunta maan päällä. Muuten korttitalo romahtaa.


      • korpi-Kaaleppi

        Rehellisyys ei ole SRK:n vahvimpia puolia. Omalla alallaan venkoilun maailmanmestari.

        Nyt jo naurattaa nuo menneet ajat "pohjois-koreassa". Onhan minullakin ollut kunnia sanoa käsipäivää HS:lle ja istua samassa huoneessa hänen kanssaan.


      • juttu SRK:lle

        Kokonaisuudessaan 1970-luvun tapahtumat ovat nolo juttu SRK:lle ja vl-liikkeelle.


      • hattutempun

        x-vl on joka sanassaan täydessä totuudessa. Kiitos kirjoituksestasi.

        SRK:n edustajien ja palstalla hoitokokouksia puolustelleiden selittelyssä haisee syntipukki-ratkaisun haku.

        Olisi SRK:n johtokunnalle varsin siisti ratkaisu saada vieritetyksi koko maan rauhanyhdistykset kattanut hoitokokous-puhdistus vain yhden väärähenkisen Heikki Saaren vastuulle. Joka hänkin sitten teki parannuksen! Suit-sait.

        Tämä on ennenkuulumaton hattutemppu, jota selvästi yritetään ajaa historialliseksi totuudeksi. SRK:n menneisyydenhallinta kerralla raiteilleen.

        Ratkaisu sopisi paremmin kuin hyvin myös nykyisille ry-läisille. Pääsisi irti omaatuntoa hiertävästä kuormasta, jonka on saanut aikaan oman siionin, uskonyhteisön, johtomiesten osoittama vastuun pakoilu.

        Kaikkien muiden osapuolten kannalta siisti ratkaisu, vain me hoitokokouksissa haavoille lyötyjen aiheettomat kärsimykset on unohdettu. Ja sehän oli tarkoituskin.


      • tiedä oliko

        70-luvun lopussa yhtään puhujaa, joka ei olisi tehnyt parannusta väärästä hengestä. Ainakin minun paikkakunnallani he tekivät parannusta pikku hiljaa vuosikymmenen kuluessa ja me sanankuulijaat ihmettelimme, että onko tuokin ja tuokin ollut väärässä hengessä.

        Minun käsitykseni on että koko SRK tuolloin oli väärässä, vaikka oli johtamassa tälläkin seudulla hoitokokouksia. Onko muuten kenelläkään tietoa siitä, että joku tuolloinen puhuja olisi ollut oikein uskomassa ja säästynyt parannuksenteolta. Nimeä ei tietenkään tarvitse mainita. Tämä kiinnostaa vain kuriositeettina, että oliko todellakaan yhtään.

        Tämä on kokonaisuudessaan kimurantti juttu, sillä mistä oikein NYT pitäisi tehdä parannus niiden, jotka vaativat tuolloin parannusta ihmisiltä? Ja jos ihmiset tuolloin tekivät parannusta turhaan, niin hehän eivät olleet kuitenkaan oikein uskomassa, jos luottivat liian herkästi vääriin profeettoihin. Hiedän pitäisi taas tehdä parannusta jostain, mutta mistä?

        En tiedä miten tämä omituinen vyyhti saadaan selväksi muuten kuin tekemällä laaja monitieteellinen tutkimus asiasta. Kuten Lohi jossain haastattelussa totesi, sekin tekeminen on hankalaa, sillä tekijän pitäisi olla sekä objektiivinen että myös olla ollut sisällä tapahtumien polttopisteessä. Tarvitaan sekä vl-tutkijaa että ulkopuolista.


      • korpi-Kaaleppi kirjoitti:

        Rehellisyys ei ole SRK:n vahvimpia puolia. Omalla alallaan venkoilun maailmanmestari.

        Nyt jo naurattaa nuo menneet ajat "pohjois-koreassa". Onhan minullakin ollut kunnia sanoa käsipäivää HS:lle ja istua samassa huoneessa hänen kanssaan.

        Mukava nähdä nimimerkkisi täällä tänään! ;)

        En tajua, miten muut senajaneläneet voivat nähdä tilanteen jotenkin toisin. Se on outoa ja viittaa tietoiseen valehteluun tai sitten liian lapsenomaiseen johtajauskoon. Sellainen usko näkyy pinnallisena ja ulkokohtaisena fraasien ja muiden ihmisten sanomisten toistelemisena!

        Sellainen olin itsekin silloin kun olin kuuliaisuuden hengessä SRK:lle. Jos nyt tapaan ihmisen, jota olen loukannut, niin luulen ja toivon, että minulla on rohkeutta ja rehellisyyttä myöntää silloinen vääryyteeni ja yksisilmäinen SRK:n palvonta. Ja pahoitella ja pyytää anteeksi!

        Mitä tekevät SRK-laiset? Syyttävät yhä meitä siitä, ettemme olleet kuuliaisia HS:lle ja muille johtajille! Olisi pitänyt kuunnella seurakuntaa, olisi pitänyt tehdä parannus aina kun vl-seurakunta rakkaudessaan neuvoo, olisi pitänyt jäädä ainoaan pelastavaan joukkoon, meidän olisi vihdoin palattava ja PYYDETTÄVÄ anteeksi silloista tottelemattomuuttamme...

        SRK on vielä kannattajineen samassa vaativassa uudenheräyksen hengessä! Ei edes oikea Lest. uusiheräys ole varmaan tuollainen?


      • mieltä kanssasi kirjoitti:

        Olen täysin samaa mieltä kanssasi. Väitän edelleen, että SRK:ssa oli uusheräyksen ja isoesikoisuuden oppia 70-luvulla. Väitän edelleen, että SRK:n johto oli kritiikittä noiden oppien kannattaja. Nokkamiehiä olivat HS, EK, EL ja eräät muut.
        Olen samaa mieltä kanssasi, että nyky SRK - vl-liike kantaa edelleen samoja oppeja. Tiliä menneisyydestä ei ole tehty, koska se johtaisi umpikujaan. SRK:n ja vl-uskon on edelleen uskoteltava itselleen, että se on Jumalan valtakunta maan päällä. Muuten korttitalo romahtaa.

        Kuka puhaltaisi tuon korttitalon nurin?
        Kenellä olisi niin voimakkaat taivaan tuulet käytössään, että tuo hatara ja väärillä perustuksilla oleva ihmisrakennelma kaatuisi?

        Meinaa jo silloiset johtajat unohtua nimeltään, mutta itselleni ovat jääneet parhaiten mieleen juuri HS ja EK, heidän saarnojensa ja Päivämies-kirjoitustensa kautta. Ihan pääkirjoituksia myöten tuo lakihenki näkyi! Siitä minäkin sen huomasin ja kauhistuin. En tiennyt vielä silloin, mistä on kysymys. Mutta en voinut olla sille kuuliainenkaan, niin pahalta ja vaativalta se tuntui...


      • juttu SRK:lle kirjoitti:

        Kokonaisuudessaan 1970-luvun tapahtumat ovat nolo juttu SRK:lle ja vl-liikkeelle.

        Luulen, että rehellisyydellä, nöyryydellä ja rohkeudella päästäisiin sellaisille vesille, joilla purjehtiminen olisi meidän kaikkien ilo!

        Ja se olisi lähellä Raamatun antamia viitteitäkin!


      • hattutempun kirjoitti:

        x-vl on joka sanassaan täydessä totuudessa. Kiitos kirjoituksestasi.

        SRK:n edustajien ja palstalla hoitokokouksia puolustelleiden selittelyssä haisee syntipukki-ratkaisun haku.

        Olisi SRK:n johtokunnalle varsin siisti ratkaisu saada vieritetyksi koko maan rauhanyhdistykset kattanut hoitokokous-puhdistus vain yhden väärähenkisen Heikki Saaren vastuulle. Joka hänkin sitten teki parannuksen! Suit-sait.

        Tämä on ennenkuulumaton hattutemppu, jota selvästi yritetään ajaa historialliseksi totuudeksi. SRK:n menneisyydenhallinta kerralla raiteilleen.

        Ratkaisu sopisi paremmin kuin hyvin myös nykyisille ry-läisille. Pääsisi irti omaatuntoa hiertävästä kuormasta, jonka on saanut aikaan oman siionin, uskonyhteisön, johtomiesten osoittama vastuun pakoilu.

        Kaikkien muiden osapuolten kannalta siisti ratkaisu, vain me hoitokokouksissa haavoille lyötyjen aiheettomat kärsimykset on unohdettu. Ja sehän oli tarkoituskin.

        itsellesi!


      • tiedä oliko kirjoitti:

        70-luvun lopussa yhtään puhujaa, joka ei olisi tehnyt parannusta väärästä hengestä. Ainakin minun paikkakunnallani he tekivät parannusta pikku hiljaa vuosikymmenen kuluessa ja me sanankuulijaat ihmettelimme, että onko tuokin ja tuokin ollut väärässä hengessä.

        Minun käsitykseni on että koko SRK tuolloin oli väärässä, vaikka oli johtamassa tälläkin seudulla hoitokokouksia. Onko muuten kenelläkään tietoa siitä, että joku tuolloinen puhuja olisi ollut oikein uskomassa ja säästynyt parannuksenteolta. Nimeä ei tietenkään tarvitse mainita. Tämä kiinnostaa vain kuriositeettina, että oliko todellakaan yhtään.

        Tämä on kokonaisuudessaan kimurantti juttu, sillä mistä oikein NYT pitäisi tehdä parannus niiden, jotka vaativat tuolloin parannusta ihmisiltä? Ja jos ihmiset tuolloin tekivät parannusta turhaan, niin hehän eivät olleet kuitenkaan oikein uskomassa, jos luottivat liian herkästi vääriin profeettoihin. Hiedän pitäisi taas tehdä parannusta jostain, mutta mistä?

        En tiedä miten tämä omituinen vyyhti saadaan selväksi muuten kuin tekemällä laaja monitieteellinen tutkimus asiasta. Kuten Lohi jossain haastattelussa totesi, sekin tekeminen on hankalaa, sillä tekijän pitäisi olla sekä objektiivinen että myös olla ollut sisällä tapahtumien polttopisteessä. Tarvitaan sekä vl-tutkijaa että ulkopuolista.

        Minäkään en tiedä yhtään puhujaa tai vl-seurakuntalaista, joka olisi ollut oikeassa hengessä. Hän olisi ollut se pelastava enkeli, joka olisi voinut tuoda oikean tulen seurakuntaan, joka lämmiteli väärillä hiilivalkeilla.

        Näinhän se vl-opin mukaan kulkee: kukaan väärässä olija ei voi tuoda oikeaa uskoa. Tuo vääryys tarttuu helposti tietämättä vieruskaveriinkin.

        Hupaisinta mitä olen täällä kuullut, on se vaihteleva henki, mikä riivasi esim. Heinoa noina vuosina! ;D

        Sen perusteella SRK voi uida kuiville oman tulkintansa mukaan!


      • Heino1

        näkemys! Tuokin, josta kirjoitat, on ihan tätä päivää: ”Nyt sitten vielä SRK odottaa, että meidän pitäisi korjata oma tilamme tekemällä heille parannus siitä hengestä, että emme olleet kuuliaisia HS:n väärälle hengelle! Miksi? Kysyn vielä Miksi?
        Vastaan, että SRK piti HS:n toimia oikeina ja on vielä siinä hengessä itsekin. Yhä vielä!”

        Olin vuonna -74 puhujien kokouksessa, kokouksessa kerrottiin Amerikan vl – uskovien hajaannuksesta. Puhuja toisensa jälkeen kävi pitämässä ylistyspuheen Heikki Saaren suurista hengenerottamislahjoista, joita nyt Jumalanvaltakunta tarvitsee, kun vääriä henkiä ilmaantuu aina vain lisää.

        Einari Lepistö luki Väinö Polven lähettämän kirjeen. Kirjeessä Polvi sanoutui irti SRK:n hänellä teettämästä henkiparannuksesta. Mainitsi kirjeessään mm. ”Se päivä on elämäni mustin päivä”, eli hän piti ko. henkiparannusta ihmisten keksintönä. Lepistö ilmoitti kirjeen luettuaan: ”Tämmöinen kuolinsanoma on meille tullut, voi, voi hän oli paljon käytetty veli”.

        Saari kertoi Amerikkaan tekemästään matkasta ja itkuisella äänellä ilmoitti: ”Meinasivat minut lynkata”. Kahvitauolla menin samaan pöytään, missä Saari istui ja kysyin Polvesta: ”Mitä Väinö on tehnyt, eli mistä häntä nuhdeltiin”. Heikki Saari mulkaisi minua vihaisesti, kun uskalsin suoraa kysyä, ärähti ja sanoi, ”Huonosti ovat Väinön asiat, huonosti” ja sieppasi kahvikuppinsa ja meni toiseen pöytään.

        Myöhemmin kysyin Suutarilta, että mitkä asia olivat niin painavia, että koko työvaliokunta oli tarvittu hoitamaan Polvea. Ville sanoi vain, että Heikin ja Väinön välillä oli ollut riitaa ja käsitin, että Saari oli saanut ko. riidan syntipukiksi Polven. Eli kaikissa asioissa työvaliokunta tuki Saarta.

        Kun sitten huomattiin, että on menty opissa harhaan. Tästä selvitäkseen ilman oikeaa parannusta, laitettiin syntipukiksi Heikki Saari, hänellä teetettiin parannus väärästä hengestä, väärähenkisynnin saarnasivat työvaliokunnan toiset jäsenet anteeksi, siis ne jotka ennen olivat ylistäneet Saaren hengen erottamislahjoja.

        Saari pantiin puhekieltoon. Hän teki myös laajemman parannuksen suviseurojen yhteydessä pidettävässä puhujien ja seurakuntien edustajien kokouksessa. Hänelle julistettiin väärähenki anteeksi kokouksessa. Kokouksen osanottajat olivat vain, kukin omalla paikkakunnallaan hoitajia, jotka toteuttivat Saaren tuomaa oppia omissa rauhanyhdistyksissään.

        Näin se vain menee! Kun lukee tätäkin ketjua, niin on ihan selvää, että Saaren tuoma henkioppi elää ja voi hyvin. Eivätkä ne, jotka ovat siihen sotkeutuneet, itse sitä huomaa vaan jatkavat samaan tahtiin. Voisi sanoa, ”ympäri käydään ja yhteen tullaan”.


      • vl-usko
        tiedä oliko kirjoitti:

        70-luvun lopussa yhtään puhujaa, joka ei olisi tehnyt parannusta väärästä hengestä. Ainakin minun paikkakunnallani he tekivät parannusta pikku hiljaa vuosikymmenen kuluessa ja me sanankuulijaat ihmettelimme, että onko tuokin ja tuokin ollut väärässä hengessä.

        Minun käsitykseni on että koko SRK tuolloin oli väärässä, vaikka oli johtamassa tälläkin seudulla hoitokokouksia. Onko muuten kenelläkään tietoa siitä, että joku tuolloinen puhuja olisi ollut oikein uskomassa ja säästynyt parannuksenteolta. Nimeä ei tietenkään tarvitse mainita. Tämä kiinnostaa vain kuriositeettina, että oliko todellakaan yhtään.

        Tämä on kokonaisuudessaan kimurantti juttu, sillä mistä oikein NYT pitäisi tehdä parannus niiden, jotka vaativat tuolloin parannusta ihmisiltä? Ja jos ihmiset tuolloin tekivät parannusta turhaan, niin hehän eivät olleet kuitenkaan oikein uskomassa, jos luottivat liian herkästi vääriin profeettoihin. Hiedän pitäisi taas tehdä parannusta jostain, mutta mistä?

        En tiedä miten tämä omituinen vyyhti saadaan selväksi muuten kuin tekemällä laaja monitieteellinen tutkimus asiasta. Kuten Lohi jossain haastattelussa totesi, sekin tekeminen on hankalaa, sillä tekijän pitäisi olla sekä objektiivinen että myös olla ollut sisällä tapahtumien polttopisteessä. Tarvitaan sekä vl-tutkijaa että ulkopuolista.

        Vl-liikkeen uskottavuus ainoana Jumalan valtakuntana on mennyt eikä se enää takaisin tule millään tutkimuksella tai parannuksenteolla. Kupla ainoasta oikeasta maantieteellisesti lokalisoidusta (Herran henki lepää pohjan maalla) Jumalan valtakunnasta on ollut kupla alusta pitäen. Jopa historiantutkimus on sen kyennyt osoittamaan. Kai nyt jokainen täysjärkinen sen tajuaa!
        Ja veeällät, jotka luette tätä: muistutan vielä kerran: uskon vastakohta ei ole järki vaan epäusko. Järjen vastakohta ei ole usko vaan järjettömyys.
        Vl-liike kantaa edelleen menneisyydestään kumpuavia vääriä oppeja. Vl-liike pitää kaikkia muita lestadiolaisryhmiä oman uskontonsa eriseuroina ja maailman kaikkea muuta uskonnollisuutta vääränä hapatuksena. Kuitenkin vl-liikkeen opeissa on aineksia, jotka ovat peräisin juuri noista "vääristä" aineksista.


      • matkasta
        Heino1 kirjoitti:

        näkemys! Tuokin, josta kirjoitat, on ihan tätä päivää: ”Nyt sitten vielä SRK odottaa, että meidän pitäisi korjata oma tilamme tekemällä heille parannus siitä hengestä, että emme olleet kuuliaisia HS:n väärälle hengelle! Miksi? Kysyn vielä Miksi?
        Vastaan, että SRK piti HS:n toimia oikeina ja on vielä siinä hengessä itsekin. Yhä vielä!”

        Olin vuonna -74 puhujien kokouksessa, kokouksessa kerrottiin Amerikan vl – uskovien hajaannuksesta. Puhuja toisensa jälkeen kävi pitämässä ylistyspuheen Heikki Saaren suurista hengenerottamislahjoista, joita nyt Jumalanvaltakunta tarvitsee, kun vääriä henkiä ilmaantuu aina vain lisää.

        Einari Lepistö luki Väinö Polven lähettämän kirjeen. Kirjeessä Polvi sanoutui irti SRK:n hänellä teettämästä henkiparannuksesta. Mainitsi kirjeessään mm. ”Se päivä on elämäni mustin päivä”, eli hän piti ko. henkiparannusta ihmisten keksintönä. Lepistö ilmoitti kirjeen luettuaan: ”Tämmöinen kuolinsanoma on meille tullut, voi, voi hän oli paljon käytetty veli”.

        Saari kertoi Amerikkaan tekemästään matkasta ja itkuisella äänellä ilmoitti: ”Meinasivat minut lynkata”. Kahvitauolla menin samaan pöytään, missä Saari istui ja kysyin Polvesta: ”Mitä Väinö on tehnyt, eli mistä häntä nuhdeltiin”. Heikki Saari mulkaisi minua vihaisesti, kun uskalsin suoraa kysyä, ärähti ja sanoi, ”Huonosti ovat Väinön asiat, huonosti” ja sieppasi kahvikuppinsa ja meni toiseen pöytään.

        Myöhemmin kysyin Suutarilta, että mitkä asia olivat niin painavia, että koko työvaliokunta oli tarvittu hoitamaan Polvea. Ville sanoi vain, että Heikin ja Väinön välillä oli ollut riitaa ja käsitin, että Saari oli saanut ko. riidan syntipukiksi Polven. Eli kaikissa asioissa työvaliokunta tuki Saarta.

        Kun sitten huomattiin, että on menty opissa harhaan. Tästä selvitäkseen ilman oikeaa parannusta, laitettiin syntipukiksi Heikki Saari, hänellä teetettiin parannus väärästä hengestä, väärähenkisynnin saarnasivat työvaliokunnan toiset jäsenet anteeksi, siis ne jotka ennen olivat ylistäneet Saaren hengen erottamislahjoja.

        Saari pantiin puhekieltoon. Hän teki myös laajemman parannuksen suviseurojen yhteydessä pidettävässä puhujien ja seurakuntien edustajien kokouksessa. Hänelle julistettiin väärähenki anteeksi kokouksessa. Kokouksen osanottajat olivat vain, kukin omalla paikkakunnallaan hoitajia, jotka toteuttivat Saaren tuomaa oppia omissa rauhanyhdistyksissään.

        Näin se vain menee! Kun lukee tätäkin ketjua, niin on ihan selvää, että Saaren tuoma henkioppi elää ja voi hyvin. Eivätkä ne, jotka ovat siihen sotkeutuneet, itse sitä huomaa vaan jatkavat samaan tahtiin. Voisi sanoa, ”ympäri käydään ja yhteen tullaan”.

        HS on itse kertonut (olin kuulemassa) seuraavaa. Kun hän meni 1970-luvun alkupuolella Amerikkaan, hänen ei tarvinnut pitää siellä kuin yksi puhe, niin eriseuraisten rähinät alkoivat ja Jumalan valtakunnan rajat tulivat selviksi.
        Sen HS kuitenkin jätti kertomatta, että ne Amerikan lestadiolaiset, jotka olivat samassa hengessä SRK:n kanssa, lähettivät tuolloin SRK:n johdolle kirjeen, jossa kysyivät, onko Saari samassa hengessä SRK:n kanssa. SRK:n johtokunta vastasi kirjeellä. SRK:n pöytäkirjoissa kyseinen pykälä on otsikoitu: "Heikki Saaren uskomisen vaikeudet". Kirjeessä kerrottiin lyhyesti HS:n elämäntarina. Kirjeen lopussa kuitenkin vakuutettiin, että HS on samassa hengessä SRK:n kanssa.
        Kirje paljasti, että Amerikassa Saarta ei palvottu samalla tavalla kuin Suomessa ja jo tuolloin valtameren takana nähtiin HS:n sieluntila paremmin kuin SRK:ssa. Samalla kirje paljasti kuinka hirvittävän suuri valta Saarella tuolloin oli vl-liikkeessä. Johtokuntakaan ei uskaltanut nousta häntä vastaan. HS piti koko johtokuntaa hyppysissään ja hänellä oli myös tukijoita. Polvi ei heihin kuulunut ja sai tuntea sen nahoissaan. No.. hirvittävää jälkeähän siitä Heikin palvonnasta vuosien saatossa tuli.
        On kiistattoman selvää, että vl-liikettä johdettiin 1970-luvulla pelottelemalla epäileviä helvetin tulella. Hengellisen väkivallan käyttö oli aivan ilmiselvää. Moni tunnettu saarnamieskin on sen jälkeen päin myöntänyt (mm. Arvi Hintsala, Usko Typpö, Väinö Lohi)
        terv. Aloittaja


      • korpi-Kaaleppi
        matkasta kirjoitti:

        HS on itse kertonut (olin kuulemassa) seuraavaa. Kun hän meni 1970-luvun alkupuolella Amerikkaan, hänen ei tarvinnut pitää siellä kuin yksi puhe, niin eriseuraisten rähinät alkoivat ja Jumalan valtakunnan rajat tulivat selviksi.
        Sen HS kuitenkin jätti kertomatta, että ne Amerikan lestadiolaiset, jotka olivat samassa hengessä SRK:n kanssa, lähettivät tuolloin SRK:n johdolle kirjeen, jossa kysyivät, onko Saari samassa hengessä SRK:n kanssa. SRK:n johtokunta vastasi kirjeellä. SRK:n pöytäkirjoissa kyseinen pykälä on otsikoitu: "Heikki Saaren uskomisen vaikeudet". Kirjeessä kerrottiin lyhyesti HS:n elämäntarina. Kirjeen lopussa kuitenkin vakuutettiin, että HS on samassa hengessä SRK:n kanssa.
        Kirje paljasti, että Amerikassa Saarta ei palvottu samalla tavalla kuin Suomessa ja jo tuolloin valtameren takana nähtiin HS:n sieluntila paremmin kuin SRK:ssa. Samalla kirje paljasti kuinka hirvittävän suuri valta Saarella tuolloin oli vl-liikkeessä. Johtokuntakaan ei uskaltanut nousta häntä vastaan. HS piti koko johtokuntaa hyppysissään ja hänellä oli myös tukijoita. Polvi ei heihin kuulunut ja sai tuntea sen nahoissaan. No.. hirvittävää jälkeähän siitä Heikin palvonnasta vuosien saatossa tuli.
        On kiistattoman selvää, että vl-liikettä johdettiin 1970-luvulla pelottelemalla epäileviä helvetin tulella. Hengellisen väkivallan käyttö oli aivan ilmiselvää. Moni tunnettu saarnamieskin on sen jälkeen päin myöntänyt (mm. Arvi Hintsala, Usko Typpö, Väinö Lohi)
        terv. Aloittaja

        kun satuin lukemaan tätä katjua. Olin nimittäin Saaren pariskunnan mukana samassa koneessa tullen mennen Amerikan matkalla 1972. Olin kyllä silloin niin nuori, etten aikuisten kismoista mitään tiennyt ja/tai ne salattiin nuorilta.

        1990 luvulla on useampi amerikkalainen minulle valitellut sitä (turhaa) eriseuraa, joka sitten 1973 syntyi. Näkevät kyllä aivan oikein HS-persoonan merkittävän osuuden siihen.

        Monet suvut Amerikassa menivät keskeltä kahtia. Voi sitä surun ja murheen määrää!

        Olisi kyllä mukavaa, jos joskus pääsisi nokatusten aloittajan ja Heinon kanssa. Asiaa tuntuu löytyvän.


      • järjestä?
        vl-usko kirjoitti:

        Vl-liikkeen uskottavuus ainoana Jumalan valtakuntana on mennyt eikä se enää takaisin tule millään tutkimuksella tai parannuksenteolla. Kupla ainoasta oikeasta maantieteellisesti lokalisoidusta (Herran henki lepää pohjan maalla) Jumalan valtakunnasta on ollut kupla alusta pitäen. Jopa historiantutkimus on sen kyennyt osoittamaan. Kai nyt jokainen täysjärkinen sen tajuaa!
        Ja veeällät, jotka luette tätä: muistutan vielä kerran: uskon vastakohta ei ole järki vaan epäusko. Järjen vastakohta ei ole usko vaan järjettömyys.
        Vl-liike kantaa edelleen menneisyydestään kumpuavia vääriä oppeja. Vl-liike pitää kaikkia muita lestadiolaisryhmiä oman uskontonsa eriseuroina ja maailman kaikkea muuta uskonnollisuutta vääränä hapatuksena. Kuitenkin vl-liikkeen opeissa on aineksia, jotka ovat peräisin juuri noista "vääristä" aineksista.

        Ohessa muutamia siteerauksia:
        "Ilkityöt ovat hullun huvi, järkevä saa ilonsa viisaudesta."
        "Tyhmä uskoo kaiken minkä kuulee, järkevä harkitsee mitä tekee."
        "Järkevä ihminen tavoittelee tietoa, houkalle maistuu vain järjettömyys."
        "Järjetön saa ilonsa hulluudesta, järkevä kulkee tietänsä suoraan."
        "Jokainen, joka kuulee nämä sanani ja tekee niiden mukaan, on kuin järkevä mies, joka rakensi talonsa kalliolle."

        Tarvitaan SRK-laista pyhää henkeä selittämään tämä päinvastaiseksi.


      • korpi-Kaaleppi
        x-vl kirjoitti:

        Mukava nähdä nimimerkkisi täällä tänään! ;)

        En tajua, miten muut senajaneläneet voivat nähdä tilanteen jotenkin toisin. Se on outoa ja viittaa tietoiseen valehteluun tai sitten liian lapsenomaiseen johtajauskoon. Sellainen usko näkyy pinnallisena ja ulkokohtaisena fraasien ja muiden ihmisten sanomisten toistelemisena!

        Sellainen olin itsekin silloin kun olin kuuliaisuuden hengessä SRK:lle. Jos nyt tapaan ihmisen, jota olen loukannut, niin luulen ja toivon, että minulla on rohkeutta ja rehellisyyttä myöntää silloinen vääryyteeni ja yksisilmäinen SRK:n palvonta. Ja pahoitella ja pyytää anteeksi!

        Mitä tekevät SRK-laiset? Syyttävät yhä meitä siitä, ettemme olleet kuuliaisia HS:lle ja muille johtajille! Olisi pitänyt kuunnella seurakuntaa, olisi pitänyt tehdä parannus aina kun vl-seurakunta rakkaudessaan neuvoo, olisi pitänyt jäädä ainoaan pelastavaan joukkoon, meidän olisi vihdoin palattava ja PYYDETTÄVÄ anteeksi silloista tottelemattomuuttamme...

        SRK on vielä kannattajineen samassa vaativassa uudenheräyksen hengessä! Ei edes oikea Lest. uusiheräys ole varmaan tuollainen?

        itsellesi. Paljon pahemmin olet vedetty patterin ja seinän välistä kuin minä.

        Loogiseen hulluuteen joudutaan tämän erehtymättömyys-opin takia. SRK muistuttaa yhä enemmän keskiajan katolista kirkkoa pannaan julistamisenineen. Erehtymätön kun ei voi erehtyä, niin ei ole mitään anteeksipyydettävääkään.

        Oma karkea arvioni hoitokokousten uhreista: 1000-2000 ulosheitettyä, 200-300 mielenterveyden menetystä, noin 10 itsemurhaa. Vaikea näitä on myöntää erehtymättömän jumalanvaltakunnan töiksi.


      • x-vl kirjoitti:

        Kuka puhaltaisi tuon korttitalon nurin?
        Kenellä olisi niin voimakkaat taivaan tuulet käytössään, että tuo hatara ja väärillä perustuksilla oleva ihmisrakennelma kaatuisi?

        Meinaa jo silloiset johtajat unohtua nimeltään, mutta itselleni ovat jääneet parhaiten mieleen juuri HS ja EK, heidän saarnojensa ja Päivämies-kirjoitustensa kautta. Ihan pääkirjoituksia myöten tuo lakihenki näkyi! Siitä minäkin sen huomasin ja kauhistuin. En tiennyt vielä silloin, mistä on kysymys. Mutta en voinut olla sille kuuliainenkaan, niin pahalta ja vaativalta se tuntui...

        "Kuka puhaltaisi tuon korttitalon nurin?
        Kenellä olisi niin voimakkaat taivaan tuulet käytössään, että tuo hatara ja väärillä perustuksilla oleva ihmisrakennelma kaatuisi?"

        Kaikki 60- ja 70-luvuilla vl-liikkeessä mukana olleet, niin nykyiset kuin myös entiset veeällät, kaikki tietävät tilanteen ja tietävät pääpiirteissään myös sen, miten siihen tilanteeseen aikanaan ajauduttiin.

        Mutta sellaista henkilöä ei todellakaan näytä löytyvän, jonka puhallusvoima riittäisi korttitalorakennelman kaatamiseen. Ei siihen näytä pystyvän Seppo Lohi eikä Mauri Kinnunen, puhumattakaan muista vienommista henkäilijöistä, joita muitakin on jo onneksi alkanut vähitellen ilmestymään. Korttitalon kaataminen vaatisi ilmeisesti sellaisen puhurin, ettei sitä liene vielä pitkiin aikoihin tulossa tai ainakaan näköpiirissä. Kaikki kuitenkin tietävät, että pöydän puhdistaminen olisi koko vl-liikkeen tulevaisuudelle ja eritoten kaikille sisällä oleville rivijäsenille ensiarvoisen tärkeää.

        Meistä entisistä en tosin usko kyllä kovinkaan monen palaavan, koska kerran menetettyä luottamusta vl-yhteisöön on hyvin vaikea enää rakentaa.

        Minusta on merkillistä, että menneiden asioiden peittelemistä halutaan johdon taholta aina vaan jatkaa ja jatkaa, vaikka hyvin tiedetään, mille pohjalle nykyinen vl-opetus rakentuu. Sekin on minusta kummallista, että näitä entisiä vl-johtajia poistuu riveistä yksi kerrallaan oikaisematta asioita ja korjaamatta syntejään luottaen vain siihen, että entisten "rikoskumppaneiden" antama synninpäästö riittäisi viimeisellä tuomiolla Herran kasvojen edessä.


      • muistuttaa
        hattutempun kirjoitti:

        x-vl on joka sanassaan täydessä totuudessa. Kiitos kirjoituksestasi.

        SRK:n edustajien ja palstalla hoitokokouksia puolustelleiden selittelyssä haisee syntipukki-ratkaisun haku.

        Olisi SRK:n johtokunnalle varsin siisti ratkaisu saada vieritetyksi koko maan rauhanyhdistykset kattanut hoitokokous-puhdistus vain yhden väärähenkisen Heikki Saaren vastuulle. Joka hänkin sitten teki parannuksen! Suit-sait.

        Tämä on ennenkuulumaton hattutemppu, jota selvästi yritetään ajaa historialliseksi totuudeksi. SRK:n menneisyydenhallinta kerralla raiteilleen.

        Ratkaisu sopisi paremmin kuin hyvin myös nykyisille ry-läisille. Pääsisi irti omaatuntoa hiertävästä kuormasta, jonka on saanut aikaan oman siionin, uskonyhteisön, johtomiesten osoittama vastuun pakoilu.

        Kaikkien muiden osapuolten kannalta siisti ratkaisu, vain me hoitokokouksissa haavoille lyötyjen aiheettomat kärsimykset on unohdettu. Ja sehän oli tarkoituskin.

        SRK:n johtajien hoitokokouksissa 1970-luvulla käyttämä hengellinen väkivalta muistuttaa jossain määrin Koutokeinon tapahtumia vuonna 1852. Fyysisiä murhiahan ei enää suoranaisesti tehty, mutta henkinen väkivalta oli sitäkin rajumpaa ja johti jopa itsemurhiin mielenterveyden järkkymisistä nyt puhumattakaan.


      • H.K.
        korpi-Kaaleppi kirjoitti:

        kun satuin lukemaan tätä katjua. Olin nimittäin Saaren pariskunnan mukana samassa koneessa tullen mennen Amerikan matkalla 1972. Olin kyllä silloin niin nuori, etten aikuisten kismoista mitään tiennyt ja/tai ne salattiin nuorilta.

        1990 luvulla on useampi amerikkalainen minulle valitellut sitä (turhaa) eriseuraa, joka sitten 1973 syntyi. Näkevät kyllä aivan oikein HS-persoonan merkittävän osuuden siihen.

        Monet suvut Amerikassa menivät keskeltä kahtia. Voi sitä surun ja murheen määrää!

        Olisi kyllä mukavaa, jos joskus pääsisi nokatusten aloittajan ja Heinon kanssa. Asiaa tuntuu löytyvän.

        helposti, esim. naputtelee Google haulla nimeni, niin osoite löytyy. Aloituksen tekijää en tiedä, kuka hän on, mutta tule sinä käymään. Minä en ole ollenkaan niin pelottava kuin Saari Heikki, en kyllä pelännyt häntäkään. Kun Heikki pisti minut puhekieltoon, niin Ville Suutari sanoi, "Ei se mitään kun pieni kaatuu. Mutta se, se on romaus kun iso kaatuu!" Terv. Heino


      • xl-vl

      • xl-vl kirjoitti:

        heittäköön ensimmäisen kiven.

        Kehoittaisin sinuakin vielä lukemaan ajatuksella nimimerkin "vl-kristitty" kommentin yllä:
        http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=1000000000000003&conference=4500000000000490&posting=22000000031698053

        Oletko sinä joku xl-vl? Siis melkein kaimani.

        Ei vaan olet entinen 'palstaystäväni', joka muistuttaa minua sananlaskujen avulla ylpeydestä ja muusta sellaisesta? Tai kehottaa tulemaan ry:lle, jotta näkisin miten vl:t elävät ja opettavat. Ihan kuin en sitä jo arjessa näkisi!


      • yksinkertaisesti
        vl-usko kirjoitti:

        Vl-liikkeen uskottavuus ainoana Jumalan valtakuntana on mennyt eikä se enää takaisin tule millään tutkimuksella tai parannuksenteolla. Kupla ainoasta oikeasta maantieteellisesti lokalisoidusta (Herran henki lepää pohjan maalla) Jumalan valtakunnasta on ollut kupla alusta pitäen. Jopa historiantutkimus on sen kyennyt osoittamaan. Kai nyt jokainen täysjärkinen sen tajuaa!
        Ja veeällät, jotka luette tätä: muistutan vielä kerran: uskon vastakohta ei ole järki vaan epäusko. Järjen vastakohta ei ole usko vaan järjettömyys.
        Vl-liike kantaa edelleen menneisyydestään kumpuavia vääriä oppeja. Vl-liike pitää kaikkia muita lestadiolaisryhmiä oman uskontonsa eriseuroina ja maailman kaikkea muuta uskonnollisuutta vääränä hapatuksena. Kuitenkin vl-liikkeen opeissa on aineksia, jotka ovat peräisin juuri noista "vääristä" aineksista.

        järjen käytöllä ja lujalla uskolla, joka ei järistä taida.

        Näin yksikertaisesti lapset oppivat, kehittyvät ja vahvistuvat. Kun järjettömyys voittaa, siitä tulee heti epäilykset, kateus, pahat menot, eripura, eriseurat, riidat, sodat jne., jne..

        Järki on uskon hyvä renki, mutta huono isäntä.


      • mikä ja missä
        korpi-Kaaleppi kirjoitti:

        kun satuin lukemaan tätä katjua. Olin nimittäin Saaren pariskunnan mukana samassa koneessa tullen mennen Amerikan matkalla 1972. Olin kyllä silloin niin nuori, etten aikuisten kismoista mitään tiennyt ja/tai ne salattiin nuorilta.

        1990 luvulla on useampi amerikkalainen minulle valitellut sitä (turhaa) eriseuraa, joka sitten 1973 syntyi. Näkevät kyllä aivan oikein HS-persoonan merkittävän osuuden siihen.

        Monet suvut Amerikassa menivät keskeltä kahtia. Voi sitä surun ja murheen määrää!

        Olisi kyllä mukavaa, jos joskus pääsisi nokatusten aloittajan ja Heinon kanssa. Asiaa tuntuu löytyvän.

        Olen omin korvin kuullut, Hki ry:llä S.Pentikäisen suusta, että 70 -luvan tapahtumista ei ole symtynyt eriseuraa. Jotenkin näin hän muotoili. Edesmennyt Samuli piti esitelmän lestadiolaisuuden eriseuroista.

        Oliko Samuli sittenkin väärässä ja eriseura olisi kuitenkin syntynyt?


      • jäi sisälle
        mikä ja missä kirjoitti:

        Olen omin korvin kuullut, Hki ry:llä S.Pentikäisen suusta, että 70 -luvan tapahtumista ei ole symtynyt eriseuraa. Jotenkin näin hän muotoili. Edesmennyt Samuli piti esitelmän lestadiolaisuuden eriseuroista.

        Oliko Samuli sittenkin väärässä ja eriseura olisi kuitenkin syntynyt?

        Niin, ellei sellaisena ole pidettävä ns. sillanpääläisyyttä, joka tosin suoranaisesti ei liittynyt hoitokokouksiin. Voi siis toisaalta sanoa, että eriseuraisuus siis jäi vl-liikkeen sisälle. Nyt vaikuttaa siltä, että siellä olisi kaksi ryhmittymää. Vl-usko on hieman erilaista eri paikkakunnilla ja eri maissa.


      • Amerikassa
        mikä ja missä kirjoitti:

        Olen omin korvin kuullut, Hki ry:llä S.Pentikäisen suusta, että 70 -luvan tapahtumista ei ole symtynyt eriseuraa. Jotenkin näin hän muotoili. Edesmennyt Samuli piti esitelmän lestadiolaisuuden eriseuroista.

        Oliko Samuli sittenkin väärässä ja eriseura olisi kuitenkin syntynyt?

        syntynyt eriseura tai jakaantuminen. Ns eriseuraan meni reilusti yli puolet jäsenistä.

        Suomessa ei ollut jakaantumista silloin.


      • Mädät kalat
        jäi sisälle kirjoitti:

        Niin, ellei sellaisena ole pidettävä ns. sillanpääläisyyttä, joka tosin suoranaisesti ei liittynyt hoitokokouksiin. Voi siis toisaalta sanoa, että eriseuraisuus siis jäi vl-liikkeen sisälle. Nyt vaikuttaa siltä, että siellä olisi kaksi ryhmittymää. Vl-usko on hieman erilaista eri paikkakunnilla ja eri maissa.

        Joka pitänee paikkaansa. Torniin kiivenneiden hoitajien "hoitokokousoppi henkineen" ja muut. Koska muuten se torni romahtaa.

        "Voi siis toisaalta sanoa, että eriseuraisuus siis jäi vl-liikkeen sisälle. Nyt vaikuttaa siltä, että siellä olisi kaksi ryhmittymää."


      • Joosua kirjoitti:

        "Kuka puhaltaisi tuon korttitalon nurin?
        Kenellä olisi niin voimakkaat taivaan tuulet käytössään, että tuo hatara ja väärillä perustuksilla oleva ihmisrakennelma kaatuisi?"

        Kaikki 60- ja 70-luvuilla vl-liikkeessä mukana olleet, niin nykyiset kuin myös entiset veeällät, kaikki tietävät tilanteen ja tietävät pääpiirteissään myös sen, miten siihen tilanteeseen aikanaan ajauduttiin.

        Mutta sellaista henkilöä ei todellakaan näytä löytyvän, jonka puhallusvoima riittäisi korttitalorakennelman kaatamiseen. Ei siihen näytä pystyvän Seppo Lohi eikä Mauri Kinnunen, puhumattakaan muista vienommista henkäilijöistä, joita muitakin on jo onneksi alkanut vähitellen ilmestymään. Korttitalon kaataminen vaatisi ilmeisesti sellaisen puhurin, ettei sitä liene vielä pitkiin aikoihin tulossa tai ainakaan näköpiirissä. Kaikki kuitenkin tietävät, että pöydän puhdistaminen olisi koko vl-liikkeen tulevaisuudelle ja eritoten kaikille sisällä oleville rivijäsenille ensiarvoisen tärkeää.

        Meistä entisistä en tosin usko kyllä kovinkaan monen palaavan, koska kerran menetettyä luottamusta vl-yhteisöön on hyvin vaikea enää rakentaa.

        Minusta on merkillistä, että menneiden asioiden peittelemistä halutaan johdon taholta aina vaan jatkaa ja jatkaa, vaikka hyvin tiedetään, mille pohjalle nykyinen vl-opetus rakentuu. Sekin on minusta kummallista, että näitä entisiä vl-johtajia poistuu riveistä yksi kerrallaan oikaisematta asioita ja korjaamatta syntejään luottaen vain siihen, että entisten "rikoskumppaneiden" antama synninpäästö riittäisi viimeisellä tuomiolla Herran kasvojen edessä.

        En uskalla ajatella asioita noin pitkälle kuin Sinä. En sitä, mikä on tuomio Jumalan edessä tuollaisilla kiusaajilla, vääristelijöillä. Sellainen ei ole oikein Raamatun mukaan, se on sanottava tietenkin.

        Mutta Jumala näkee sydämen ja ns. lieventävät asianhaarat, jopa salatun nöyryyden ja rukouksen. Ihmispelko on peite, jonka alle menee monenmonta rehellistä ajatusta. SRK ja vl-seurakunta on pelottava.


      • korpi-Kaaleppi kirjoitti:

        itsellesi. Paljon pahemmin olet vedetty patterin ja seinän välistä kuin minä.

        Loogiseen hulluuteen joudutaan tämän erehtymättömyys-opin takia. SRK muistuttaa yhä enemmän keskiajan katolista kirkkoa pannaan julistamisenineen. Erehtymätön kun ei voi erehtyä, niin ei ole mitään anteeksipyydettävääkään.

        Oma karkea arvioni hoitokokousten uhreista: 1000-2000 ulosheitettyä, 200-300 mielenterveyden menetystä, noin 10 itsemurhaa. Vaikea näitä on myöntää erehtymättömän jumalanvaltakunnan töiksi.

        Nuo arviosi uhreista voivat olla ihan tottakin. Minun tietoni ei ole kovin laaja-alaista. Pitkään luulin, ettei meitä monta olekaan ja mekin niin sekalaista seurakuntaa, ettei yhteyttä kannata ottaa kehenkään. Yksinäisyys oli melkein yhtä vankkaa kuin egyptinpimeys muinoin... :D

        Sen myönnän, että joskus siellä mankelissa oli erittäin ahdasta tai kuten sanoit patterin ja seinän välissä. Kyllä siinä liiat läskit lähti. Tarkoitan hengellistä pöhötautia.


      • noin ajattele.
        Joosua kirjoitti:

        "Kuka puhaltaisi tuon korttitalon nurin?
        Kenellä olisi niin voimakkaat taivaan tuulet käytössään, että tuo hatara ja väärillä perustuksilla oleva ihmisrakennelma kaatuisi?"

        Kaikki 60- ja 70-luvuilla vl-liikkeessä mukana olleet, niin nykyiset kuin myös entiset veeällät, kaikki tietävät tilanteen ja tietävät pääpiirteissään myös sen, miten siihen tilanteeseen aikanaan ajauduttiin.

        Mutta sellaista henkilöä ei todellakaan näytä löytyvän, jonka puhallusvoima riittäisi korttitalorakennelman kaatamiseen. Ei siihen näytä pystyvän Seppo Lohi eikä Mauri Kinnunen, puhumattakaan muista vienommista henkäilijöistä, joita muitakin on jo onneksi alkanut vähitellen ilmestymään. Korttitalon kaataminen vaatisi ilmeisesti sellaisen puhurin, ettei sitä liene vielä pitkiin aikoihin tulossa tai ainakaan näköpiirissä. Kaikki kuitenkin tietävät, että pöydän puhdistaminen olisi koko vl-liikkeen tulevaisuudelle ja eritoten kaikille sisällä oleville rivijäsenille ensiarvoisen tärkeää.

        Meistä entisistä en tosin usko kyllä kovinkaan monen palaavan, koska kerran menetettyä luottamusta vl-yhteisöön on hyvin vaikea enää rakentaa.

        Minusta on merkillistä, että menneiden asioiden peittelemistä halutaan johdon taholta aina vaan jatkaa ja jatkaa, vaikka hyvin tiedetään, mille pohjalle nykyinen vl-opetus rakentuu. Sekin on minusta kummallista, että näitä entisiä vl-johtajia poistuu riveistä yksi kerrallaan oikaisematta asioita ja korjaamatta syntejään luottaen vain siihen, että entisten "rikoskumppaneiden" antama synninpäästö riittäisi viimeisellä tuomiolla Herran kasvojen edessä.

        He uskovat, että pelastus on mahdollinen vain heidän joukossaan, koska vain siellä on Jumalan valtakunta. Ja että 70-luvulla oli paljon taisteluita ja vääräänmenemisiä, mutta asiat on sovittu ja korjattu, koska jos synninpäästöä pyytävä on jo itse uskovainen, ei ole väliä sillä, onko hänelle synnit anteeksi saarnaava itse oikeassa uskossa vai ei. Vain silloin synninpäästön saarnaavalla täytyy olla itsellään Pyhä Henki, kun toinen vasta tekee parannuksen eli kääntyy vl-uskoon. Näin täällä on ainakin yhden fiksun ja luotettavan tuntuisen vl:n taholta selitetty, taisi olla jokin Elias.

        Siis vl:t uskovat, että paljossa väärään mentiin, mutta ei haittaa, koska koko ajan silti pysyttiin Jumalan valtakunnassa eli vl-seurakunnassa eikä lähdetty siitä ulos.


      • noin ajattele. kirjoitti:

        He uskovat, että pelastus on mahdollinen vain heidän joukossaan, koska vain siellä on Jumalan valtakunta. Ja että 70-luvulla oli paljon taisteluita ja vääräänmenemisiä, mutta asiat on sovittu ja korjattu, koska jos synninpäästöä pyytävä on jo itse uskovainen, ei ole väliä sillä, onko hänelle synnit anteeksi saarnaava itse oikeassa uskossa vai ei. Vain silloin synninpäästön saarnaavalla täytyy olla itsellään Pyhä Henki, kun toinen vasta tekee parannuksen eli kääntyy vl-uskoon. Näin täällä on ainakin yhden fiksun ja luotettavan tuntuisen vl:n taholta selitetty, taisi olla jokin Elias.

        Siis vl:t uskovat, että paljossa väärään mentiin, mutta ei haittaa, koska koko ajan silti pysyttiin Jumalan valtakunnassa eli vl-seurakunnassa eikä lähdetty siitä ulos.

        En tarkoittanutkaan lampaita vaan paimenia. Lammaslauma kulkee aina sinne mihin paimenet johdattavat. Valitettavan moni lampaista uskoo ja luottaa sokeasti paimeniinsa.

        Paimenet (varsinkin vanhemmat) vl-liikkeessä tuntevat aivan varmasti tien mitä pitkin on lampaita kuljetettu. He tietävät myös sen, miten kaukana harhassa heidän lampaansa nyt käyskentelevät.

        Vaikka paimenet tietävät varsin hyvin myös sen, mitä tietä pitäisi kulkea, jotta löydettäisiin takaisin Jumalan valtakuntaan, he eivät sitä halua tehdä. Siksi, koska liian moni näistä paimenista on ollut aikanaan kuljettamassa laumaa pois Jumalan yhteydestä, eikä heidän arvovaltansa ja kunniansa kestä erehdysten julkista myöntämistä.

        Ainakin yksi selvästi erottuva lammasryhmä vl-liikkeen sisällä paimenien lisäksi on ymmärtänyt mistä on kysymys. Tämä ryhmä on Mopin palstalaisten ydinryhmä, jotka tuntevat paluutien ja haluaisivat sitä kulkea, mutta heidän määkimimistä eivät paimenet valitettavati edellä sanotusta syystä kuuntele.


      • olo,
        x-vl kirjoitti:

        Luulen, että rehellisyydellä, nöyryydellä ja rohkeudella päästäisiin sellaisille vesille, joilla purjehtiminen olisi meidän kaikkien ilo!

        Ja se olisi lähellä Raamatun antamia viitteitäkin!

        ei auta, vaan kun pittää olla ainoastaan 1:1 Raamatun kanssa! Vain Jumalan voimalla, tämä onnistuu Sinultakin, ja saat ilon, jota maailma kadehtii.


      • olo, kirjoitti:

        ei auta, vaan kun pittää olla ainoastaan 1:1 Raamatun kanssa! Vain Jumalan voimalla, tämä onnistuu Sinultakin, ja saat ilon, jota maailma kadehtii.

        Minä ajattelin tätä maallista puolta, ihan ihmissuhteiden kannalta. Siinä olisi rehellisyys, nöyryys ja rohkeus paikallaan. Niitä ominaisuuksia voi ihmisellä olla, vaikkei mikään uskovainen olisikaan. Vaikka vl:llä!

        Sitten on tietysti se tärkein Sanoma, miten ihminen pelastuu ja elää uskovaisena. Siihen tulee sitten Pyhä Henki avuksi ja lohduksi ja opettaa myös noita edellä olevia hyviä asioita ihmisten välillä.

        Siinä on Raamattua 1:1!


      • mikä ja missä
        Amerikassa kirjoitti:

        syntynyt eriseura tai jakaantuminen. Ns eriseuraan meni reilusti yli puolet jäsenistä.

        Suomessa ei ollut jakaantumista silloin.

        vai niin.. kylläpä edesmennyt ja rakastettu S.Pentikäinen sitten ...pahastikin? erehtyi, kun tuota ei tiennyt tai ei halunnut kertoa! ?

        Mitä tästä voisimme päätellä tai ajatella?

        a) "eriseuran" nimeä ei halutttu eikä haluta mainostaa? miksi?

        b) koska olisi pitänyt saada se hajurako jotenkin selitettyä ja tämähän on toisaalta työlästä ja myös vaarallistakin, eikö vain?

        c) nähtävästikkin eriseuralaiset tuolloin ja jatkossa määritellään ns. "laskenta-tilaisuuksissa" eli ao. paikalta ilman pätevää syytä poissaolijat ovat eriseuralaisia. Tämä on oma vain spekulatiivinen arvio, voin olla myös täysin väärässä?


      • 200 puhujaa,
        mikä ja missä kirjoitti:

        vai niin.. kylläpä edesmennyt ja rakastettu S.Pentikäinen sitten ...pahastikin? erehtyi, kun tuota ei tiennyt tai ei halunnut kertoa! ?

        Mitä tästä voisimme päätellä tai ajatella?

        a) "eriseuran" nimeä ei halutttu eikä haluta mainostaa? miksi?

        b) koska olisi pitänyt saada se hajurako jotenkin selitettyä ja tämähän on toisaalta työlästä ja myös vaarallistakin, eikö vain?

        c) nähtävästikkin eriseuralaiset tuolloin ja jatkossa määritellään ns. "laskenta-tilaisuuksissa" eli ao. paikalta ilman pätevää syytä poissaolijat ovat eriseuralaisia. Tämä on oma vain spekulatiivinen arvio, voin olla myös täysin väärässä?

        jotka olivat poissa Oulun puhujainkokouksesta 28.12.? Aika iso osuus, liki joka neljäs puhuja oli poissa.

        Onkohan vl-liikkeen toivo juuri noissa poissaolijoissa?


      • Anonyymi
        tiedä oliko kirjoitti:

        70-luvun lopussa yhtään puhujaa, joka ei olisi tehnyt parannusta väärästä hengestä. Ainakin minun paikkakunnallani he tekivät parannusta pikku hiljaa vuosikymmenen kuluessa ja me sanankuulijaat ihmettelimme, että onko tuokin ja tuokin ollut väärässä hengessä.

        Minun käsitykseni on että koko SRK tuolloin oli väärässä, vaikka oli johtamassa tälläkin seudulla hoitokokouksia. Onko muuten kenelläkään tietoa siitä, että joku tuolloinen puhuja olisi ollut oikein uskomassa ja säästynyt parannuksenteolta. Nimeä ei tietenkään tarvitse mainita. Tämä kiinnostaa vain kuriositeettina, että oliko todellakaan yhtään.

        Tämä on kokonaisuudessaan kimurantti juttu, sillä mistä oikein NYT pitäisi tehdä parannus niiden, jotka vaativat tuolloin parannusta ihmisiltä? Ja jos ihmiset tuolloin tekivät parannusta turhaan, niin hehän eivät olleet kuitenkaan oikein uskomassa, jos luottivat liian herkästi vääriin profeettoihin. Hiedän pitäisi taas tehdä parannusta jostain, mutta mistä?

        En tiedä miten tämä omituinen vyyhti saadaan selväksi muuten kuin tekemällä laaja monitieteellinen tutkimus asiasta. Kuten Lohi jossain haastattelussa totesi, sekin tekeminen on hankalaa, sillä tekijän pitäisi olla sekä objektiivinen että myös olla ollut sisällä tapahtumien polttopisteessä. Tarvitaan sekä vl-tutkijaa että ulkopuolista.

        Oli heitä; Esim nim Hese joka tunsi muitakin.


    • ....

      -------

      • Hyvässä uskossa

        lukea tällaisesta puhujien valtataistelusta.
        Ja minä kun luulin, että kaikissa uskovaisissa on Pyhä Henki, ja että usko on Jumalan lahja, ja että uskovainen elää armosta.
        Tiedän kyllä kokemuksesta, että saarnaajat eivät ihmisinä ole kummempia kuin muutkaan ihmiset, mutta että uskoa käytetään tällä tavalla vallan välineenä, on minun ylivoimaista ymmärtää.
        Ehkäpä Jumala sittenkin tiesi parhaiten, ja armossaan johti elämääni niin, että jouduin pois tuosta "Jumalan armohuoneesta".
        Jospa Jumala salli keksiä internetin, että tällaiset asiat tulevat ilmi, ja minäkin ehkä saan
        "palaamisen armon" puhtaaseen ja raittiisti uskovaan Siioniin ennen kuolemaani.


      • Minä itse taikka mun henkeni
        Hyvässä uskossa kirjoitti:

        lukea tällaisesta puhujien valtataistelusta.
        Ja minä kun luulin, että kaikissa uskovaisissa on Pyhä Henki, ja että usko on Jumalan lahja, ja että uskovainen elää armosta.
        Tiedän kyllä kokemuksesta, että saarnaajat eivät ihmisinä ole kummempia kuin muutkaan ihmiset, mutta että uskoa käytetään tällä tavalla vallan välineenä, on minun ylivoimaista ymmärtää.
        Ehkäpä Jumala sittenkin tiesi parhaiten, ja armossaan johti elämääni niin, että jouduin pois tuosta "Jumalan armohuoneesta".
        Jospa Jumala salli keksiä internetin, että tällaiset asiat tulevat ilmi, ja minäkin ehkä saan
        "palaamisen armon" puhtaaseen ja raittiisti uskovaan Siioniin ennen kuolemaani.

        ku on pitkiä ja tylsiä kirjotuksia..


      • sattua
        Minä itse taikka mun henkeni kirjoitti:

        ku on pitkiä ja tylsiä kirjotuksia..

        sinuun monikin kommentti. Tämä aloitus on erittäin informatiivinen ja keskustelu on ollut hyvää. Kiitos tästä kirjoittajille!


      • Sinä sen sanoit
        sattua kirjoitti:

        sinuun monikin kommentti. Tämä aloitus on erittäin informatiivinen ja keskustelu on ollut hyvää. Kiitos tästä kirjoittajille!

        luettuani tätä asiakokonaisuutta.

        "Se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa."


      • Anonyymi
        Sinä sen sanoit kirjoitti:

        luettuani tätä asiakokonaisuutta.

        "Se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa."

        Pureeko myös.


    • Anonyymi

      Tämän säikeen alku on mielenkiintoinen koska se on sitä aikaa kun palsta otettiin vakavasti ja vanhemmat vl jäsenet kertoo riidoista liikkeen sisällä ja järkyttävästä 70 luvun kiusaamisista. Enää tanne ei saarnamiehet kirjoittele.

      • Keskustelu on siirtynyt Facebookiin?

        Pinnasänky ja demonipesä on syy siihen että kukaan täysjärkinen ei kirjoita tänne.


      • LFF_lestadiolainen kirjoitti:

        Keskustelu on siirtynyt Facebookiin?

        Pinnasänky ja demonipesä on syy siihen että kukaan täysjärkinen ei kirjoita tänne.

        Näinhän se jäniksillä pannaan pää pensaaseen, ettei näe uhkakuvia.


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      138
      1945
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1908
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1858
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1640
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1448
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1266
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1163
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1160
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1148
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1137
    Aihe