Kyseessä on n.20-vuotta vanha konehalli. Halli on suljettu tila, eli ei ole avointa seinää. Hallissa säilytetään sekä korjaillaan autoja. Hallin koko on n.120 neliötä.
Nyt pitäisi kehitellä toimiva ja taloudellinen ilmanvaihtoratkaisu. Hallissa on puulämmitys, jolla sen saa talvisin lämpimäksi, mutta sitä ei lämmitetä joka päivä. Käytännössä hallia lämmitetään silloin, kun siellä työskennellään. Ei ole siis jokapäiväisessä työskentelykäytössä. Mutta täytyisihän siellä ilman vaihtua muuloinkin, mikä on autojen säilytyksen kannalta tärkeää talvella sekä kosteilla keleillä. Hallin kahdella sivuseinällä on pienet sähköpuhaltimet joista toinen imee ilmaa ulkoa ja toinen puhaltaa ulospäin, mutta niitä ei voi pitää jatkuvasti päällä eivätkä ole järin tehokkaitakaan.
Olisiko jotain konsteja, joilla tämmöiseen vanhaan hallirakennukseen voisi vielä toteuttaa kunnollisen ilmanvaihdon, muuten kun että koko halli maan tasalle?
konehallin ilmanvaihto
5
6325
Vastaukset
- ja kuivaa ilmaa perään
Ulkoilman kosteus on keskimäärin aika korkea (päälle 70 %).
Lämmittämättömässä hallissa on sisällä (pian) yhtä kosteaa kuin ulkona. Ja ilmanvaihtohan ei asiaa auta yhtään, jos hallin sisällä ei ole kosteuslähteitä, joiden tuottama kosteus pitäisi tuulettaa ulos, vaan kosteus onkin peräisin ulkoilmasta.
Elikkä parempi ratkaisu voisi olla hallin tiivistäminen ilmankuivain, joka pitää sisäilman kosteuden kurissa.
Armas armeijammekin käyttää tämän tyylistä ratkaisua. Panssaroituja ajoneuvoja säilytetään kylmissä halleissa ja niihin puhalletaan sisälle kuivattua ilmaa, jolloin ei edes ole tarpeen tiivistää koko hallia ilmanpitäväksi. Ehkä tässä olisi ratkaisu sinullekin; autot muovipussiin ja pussiin kuivaa ilmaa?
Toki työskentelyn ajaksi pitää sitten järjestää kunnon ilmanvaihto, ettet tuuperru maalihuuruihin tms. Tällöin ei, lämmityksen päällä ollessa, tarvitse ulkoilman kosteudesta murehtia, koska lämmitys pitää sisäilman suhteellisen kosteuden matalana. Ongelmat alkavat vasta hallin sisäilman jäähtyessä.- ilmankuivain
Pitääkin ryhtyä ottamaan selvää ilmankuivaimista ja onko tähän rakennelmaan ylipäänsä mahdollista saada sellaista.
Ai niin, yksi oleellinen asia unohtui mainita. Hallissa ei ole valitettavasti viemäröintiä, eli kaikki ajoneuvoista tippuva vesi jää lattialle kunnes ajan myötä kuivaa. Lattia on betonia. Tuo ilmankuivain varmasti auttaisi myös tässä tapauksessa... - unohtui sanoa
ilmankuivain kirjoitti:
Pitääkin ryhtyä ottamaan selvää ilmankuivaimista ja onko tähän rakennelmaan ylipäänsä mahdollista saada sellaista.
Ai niin, yksi oleellinen asia unohtui mainita. Hallissa ei ole valitettavasti viemäröintiä, eli kaikki ajoneuvoista tippuva vesi jää lattialle kunnes ajan myötä kuivaa. Lattia on betonia. Tuo ilmankuivain varmasti auttaisi myös tässä tapauksessa...> Ai niin, yksi oleellinen asia unohtui mainita.
Sama vika rahikaisella...
Yleisimmät & halvimmat kuivaimet toimivat lämpöpumppuperiaatteella eli ilma kuivataan jäähdyttämällä sitä, kunnes kosteus tiivistyy vedeksi. Tällaiset kuivaimet myös lämmittävät kuivaamaansa tilaa em. jäähdytysoperaation hukkalämmöllä.
Tällöin puhutaan siis tämännäköisistä laitteista
http://www.ralecon.fi/mepamsailmankuivain.htm
http://www.spinea.fi/ilmankuivaimet.htm
Tekniikan etuna on alhainen energiankulutus, pikku koneilla vain pari sataa wattia, mutta kuivausteho riippuu oleellisesti ilman lämpötilasta eivätkä laitteet toimi lainkaan lämpötilan laskiessa nollan kieppeille.
Koska tehonkulutus on pieni, eivät kuivaimet ole kovin kaksisia lämmittimiäkään, joten huonosti eristetyn tilan pitäminen plussan puolella ei pelkän kuivaimen voimin onnistu.
Ja muutenkin 120 m² tila taitaa olla liian suuri pienimmille koneille - tosin eipä tule iso vahinko, jos ensin kokeilet jollain reilun satasen rimpulalla....
> Hallissa ei ole valitettavasti viemäröintiä, eli kaikki ajoneuvoista tippuva vesi jää lattialle kunnes ajan myötä kuivaa.
Ei haittaa, näissä kuivaimissa on yleensä sisäänrakennettu vesisäiliö, joskin yleensä aika pien, kovassa kuormituksessa vain yhden päivän käyttöön riittävä. Mutta tämähän korjaantuu laittamalla kuivain jalustalle ja johtamalla kondenssiveden saaviin.
On olemassa myös toimintaperiaatteeltaan toisenlaisia, ns. hygroskooppiseen roottoriin perustuvia absorptiokuivaimia, jotka eivät tiivistä kosteutta vedeksi, vaan keräävät kosteuden jäteilmaan, joka pitää johtaa putkea pitkin ulos. Nämä toimivat ilman ollessa lievästi pakkasen puolellakin, mutta hinta lienee aika paljon korkeampi kuin kotikäyttöön tehdyillä lämpöpumppuvehkeillä.
Esim. http://www.drymon.fi/fi/recusorb_r - .jannu
Nyt on tullut hyvin esille tuo ilmankuivain ja olenkin vähän ottanut laitteista selvää. Vaihtoehtoja on. Tuo energian kulutus on tässä tapauksessa vaan ainoa huono puoli, kun laitetta joutuisi pitämään syksy-talvi-kevät kausilla päivittäin päällä. Tosin, taitaa niissä olla jokin ajastustoiminto, ettei ne kuitenkaan jatkuvasti hyrrää.
Mutta mitäs muita vaihtoehtoja näin vanhan "umpinaisen" rakennuksen ilmanvaihtoon voisi olla? - voisi myös toimia
.jannu kirjoitti:
Nyt on tullut hyvin esille tuo ilmankuivain ja olenkin vähän ottanut laitteista selvää. Vaihtoehtoja on. Tuo energian kulutus on tässä tapauksessa vaan ainoa huono puoli, kun laitetta joutuisi pitämään syksy-talvi-kevät kausilla päivittäin päällä. Tosin, taitaa niissä olla jokin ajastustoiminto, ettei ne kuitenkaan jatkuvasti hyrrää.
Mutta mitäs muita vaihtoehtoja näin vanhan "umpinaisen" rakennuksen ilmanvaihtoon voisi olla?> Tuo energian kulutus on tässä tapauksessa vaan ainoa huono puoli, kun laitetta joutuisi pitämään syksy-talvi-kevät kausilla päivittäin päällä. Tosin, taitaa niissä olla jokin ajastustoiminto, ettei ne kuitenkaan jatkuvasti hyrrää.
Jatkuvasti ei kuivainta kannata pitää päällä. Oikea tapa on ohjata laite käyntiin vasta suhteellisen kosteuden ylittäessä esim. 75 %, koska tämän alapuolella ei pitäisi olla pelkoa homekasvusta (verhoilut) eipä sen puoleen juuri korroosiostakaan.
Paremmissa (lue: kalliimmissa) koneissa on sisäänrakennettu ohjaus, muutoin tarvitaan ulkoinen kytkin, siis jotain tämän tyylistä
http://www.swoy.fi/?hygrostaatti - kosteuskytkin.1;2;9600;200.5900.9600.html
> Mutta mitäs muita vaihtoehtoja näin vanhan "umpinaisen" rakennuksen ilmanvaihtoon voisi olla?
Oletan edelleen, ettei tarvetta ole niinkään ilmanvaihdolle vaan pikemminkin ilman kosteuden rajoittamiselle. Tällöin hyvä vaihtoehto on myös vakioteholämmitys; tilaa lämmitetään jatkuvasti niin, että sisälämpötila on hieman, esim. 5°C ulkoilmaa lämpimämpi. Kun vielä hallin ilmaa vaihdetaan pikkuhiljaa (hoituu yleensä vuotojen toimesta, ellei halli ole todella tiivis), hoituu kosteuden hallinta "automaattisesti", esim. ulkona 10 ja 90 % RH -> sisäilmassa sama vesisisältö (grammaa / ilmakuutio), mutta suhteellinen kosteus vain 64 % (OK) tai ulkona -15°C ja 90 % RH -> sisällä -10°C ja 60 % RH.
Vakioteholämmityksessä on siis jujuna, että
- lämmitysteho on *jatkuvasti* päällä
- teho on niin pieni, että se nostaa sisälämpötilan vain pari astetta ulkolämpötilaa korkeammaksi
Tarvittava teho riippuu luonnollisesti siitä, kuinka hyvin halli on eristetty.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 743397
Kerro jotakin hauskaa. :)
Kirjoita jotakin mukavaa vaikka kaivatustasi. :) Ei törkytekstejä kiitos. :)753127Mä sanon tän suoraan.
Se on sun käytös mikä ajaa pois. Et välitä muitten tunteista kun omistasi.683002On olemassa tiettyjä sääntöjä!
Ja jos aiot pärjätä mun kanssa niin teet vain niinkuin mä sanon. Mieheltä Naiselle662671Oliko pakko olla taas tyly?
Miksi oot niin tyly mua kohtaan nykyään? Ei edes tunneta kunnolla. Katseita vaihdettu ja varmasti tunteet molemmin puoli442182- 611739
Huomenna heitän järjen
romukoppaan ja annan tunteen viedä. Kerran tässä kuitenkin vain eletään. Muistan myös jonkun minua viisaamman sanoneen,251707- 351705
Hyvää huomenta
Hyvää huomenta ja alkavaa viikonloppua ihanalle naiselle! Mitä ikinä teetkään, niin täälä sua yksi miekkonen ajattelee.181679- 601628