Mitä tarjota hautajaisissa?

ange

Siskon hautajaiset pitäisi järjestää, ja haluan ehdottomasti tehdä kakki tarjottavat itse. Mitä siis tarjota? Kuuluuko aina olla ruoat ja kaikki? Auttakaa joku, please. Kiitos!

9

6041

  Vastaukset

  • olen ollut monissa hautajaisissa tarjoilemmassa ja joskus tekemessä myös ruokia. yleensä tarjottavat ovat perinteisiä juhlaruokia.
   tässä muutamia helppoja vaihto ehtoja, toivottavasti näistä olisi jotain apua :).

   - lihakeitto (hirvi tai joku muu hyvä keitto liha)
   - lohikeitto
   - karjalanpaisti, keitetyt perunat ja lämmin kasvis lisäke
   - salaatti (jos ei ole keittoruoka)
   - graavilohi, leikkele, juusto ja jotain vihanneksia (esim. kurkku tai paprika)
   - leivät (ruisleipää,rieskaa,karjalanpiirakoita)

   kahvipöydässä on yleensä
   - juustoleipää
   - pullakranssi
   - kahvikakkua
   - jotain pikkuleipiä
   - kakkua

   jos ei halua lämmintä ruokaa niin mainioita ovat myös kylmät voileivät, suolainen piirakka tai voileipäkakku on hyvä vaihtoehto.

   myös pelkkä kahvitarjoilu on ihan hyvä vaihtoehto.

   kaikkea ei tarvitse olla.eikä tarvikkaan.

  • matkan takaa, on hyvä tarjota lämmin ruoka. Edellinen tais jo mainita esim. lohikeiton. Toki muutkin vähän paremmat ruuat käy. Ei kuiten mitään tyyliin jauhelihakeitto. Lämmin ruoka on erityisen tärkeä, jos hautajaiset pidetään pikkupaikkakunnalla, missä ei ole muuten mahdollisuuksia syödä. Juomaksi maito, vesi, piimä ja ehkä myös kotikalja.

   Jos et laita lämmintä ruokaa niin sitten jotain muuta suolasta. Liha- ja kalavoileipäkakku? Jos et vehdi näpertään niin sittten hyviä tuhteja leipiä, päälle esim. lohta, poroa tai nautaleikettä. Makeana sitten täytekakku ja pulla. Muistathan huomioida ainakin laktoosittoman, sokerittoman ja ainakin jotain gluteiinitonta. Sitten tietty kahvit, teet ja lapsivieraiden varalle mehua.

   Tuo tarjoilujen järjestäminen on aika kova homma, vaikka riippuu tietenkin vieraiden määrästä. Jos päädyt ostamaan jotain, niin pyydä tarjouksia esim. alan oppilaitoksista. Saattaa tulla edullisemmaksi kuin pitopalvelun käyttö.

   Ja vielä loppuun: osanottoni sisaresi poismenon johdosta.

  • Hautajaiset on vaikea paikka yhtä lailla lähiomaisille kuin vieraammillekin. Edellisillä on suru ja jälkimmäiset miettivät, että miten osaisi olla, ettei aiheuttaisi lisää mielipahaa.

   Hautajaisiin ei ole mitään kaavaa, jonka mukaan jotain "kuuluu olla". Sinä ja muut lähiomaiset päätätte, miten haluatte asian hoidettavan. Mutta kannattaa myös pohtia, kuinka paljon surun keskellä jaksaa touhuta itse tarjottavien kanssa, ettei turhaan uuvuta itseään vielä yhdellä lisärasitteella. Varsinkin, jos vierasjoukossa on todennäköisesti ruoka-aineallergikkoja tai keliaakikkoja, niin kaikkien huomioiminen itse voi yksinkertaisesti olla liian iso urakka. Ostopalveluun turvautuminen ei ole ollenkaan huono vaihtoehto.

   Tarjoilujen määrän ja laadun voi pohtia kukin itse. Oleellista mielestäni on, että jotenkin viestittää saapuville ihmisille, millaisesta tarjoilusta on kyse. Eli vaikkapa "meillä on pieni kahvitarjoilu" tai "pitopöytä" tai mihin päädyttekin. Sillä tavalla jokainen osaa etukäteen varautua, jos vaikka tarvitsee mielestään pikkunälkään jotain jo matkalla. Ja samalla kun tuon viestittää, voi pyytää tietoa mahdollisista rajoitteista ruokavaliossa. Kaikkia nenännyrpistyksiä ei tietenkään tarvitse huomioida, mutta pahasti allerginen tai keliaakikko voi jäädä ilman mitään syötävää, jos asiaa ei ole huomioitu.

   Toistan vielä, älä uuvuta itseäsi vaan anna tarvittaessa itsellesi lupa pyytää apua ulkopuolelta.

  • Meitä on 3 lasta ja haluamme pitää isämme toivo-
   muksen mukaisesti hiljaiset hautajaiset. Se tar-
   koittaa vain lähimpien (sisarukset,naapurit
   pari isän ystävää) kutsumista ja kahvitarjoilua, tosin myös leipineen ja salaatteineen. Tästäkös
   isän sisarukset suuttuivat, pitäisi kutsua heidän
   lapsensa perheineen, entiset anopit ja puoli pi-
   täjää. Muuten eivät nämä sisarukset isän elämään
   puuttuneet vaikka apu olisi ollut usein tarpeen
   sairauden vuosia runnellessa. Me lapset emme halua jakaa suruamme ihmisten kanssa joita emme
   edes tunne ja jotka eivät isästä hänen eläessään välittäneet - tulisivat vaan mässäilemään kuten
   peijaisiin. Ikävä vaan että nyt isällemme aiotusta kauniista muistotilaisuudesta uhkaa tulla mielenosoitus (sisarukset) - ainakin niistä
   haukkumisista päätellen mitä tekstiviesteinä
   olemme saaneet.

   • ikävä kuulla.. jotkut ei vaan osaa kunnioittaa vainajan tahtoa.. muuten olisi hyvä jos eivät tietäisi koska hautajaiset pidetään mutta sisarukset jos ovat tulossa niin vaikea tilanne.. eikä mun mielestä hautajaisiin muutenkaan pitäisi tulla mitään kovin pieniä lapsia. hautajaisissa surraan eikä sen takia kovin pienet lapset ole hyviä "vieraita". pienet eivät välttämättä ymmärrä että mitä tapahtuu ja mahdollisesti alkavat leikkiä tms.

    "Ikävä vaan että nyt isällemme aiotusta kauniista muistotilaisuudesta uhkaa tulla mielenosoitus (sisarukset) - ainakin niistä
    haukkumisista päätellen mitä tekstiviesteinä
    olemme saaneet." toivottavasti sisarukset tajuavat olla ns.nätisti hautajaisissa ja isänne saa kauniin ja rauhallisen muistotilaisuuden.

    otan osaa suruusi!


   • Vainajan oma tahto on tuossa asiassa kaikkein merkitsevin. Jos hän ehti ilmaista, keitä hän haluaa mukaan viimeiselle matkalle ja muistotilaisuuteen, sitä pitää kunnioittaa. Anoppini halusi vain omat lapsensa perheineen, ei edes lapsien vanhempia, vaikka oltiin perheittäin todella hyvissä väleissä. Siinä jäi moni sukulainen "rannalle", mutta vainajan tahtoa kunnioitettiin loppuun asti, niin sairastaessa kuin saattomatkalla.


   • Kenenkään ihmisen ei pitäisi joutua kestämään tuollaista kaiken sen surun lisäksi. Valitettavasti on vain olemassa tuollaisia, jotka eivät kunnioita vainajan toiveita, lähimpien omaisten surua ja yleisiä hyviä käytöstapoja. Onko lähistöllä ketään, kuka voisi puuttua asiaan puolestanne? Eli siis ilmoittaa sisaruksille ja kummin kaimoille, että hautajaiset pidetään vainajan toiveita noudattaen. Hautaustoimistosta joku tai jopa pappi? Ei ehkä ole sitä niitten varsinaista työnkuvaa, mutta eikö esim. hautaustoimistot sano olevansa täyden palvelun toimistoja. Tuollaiset asiat voi ihan reilusti ottaa puheeksi, koska eihän kyseessä ole teisän häpeänne vaan niiden toisten.


  • Nuuka äiti sanoi kuolinvuoteellaan.Järjestäkää minulle muistotilaisuus joka saa maksaa 1000e max.. eli pitopalvelut kilpailutin. Karjalanpiirat ,munavoi.. saaristolaisleivät,,kinkkua,,,broilerinleike,,kurkkua,tomaattia,persilja, lohi voileipäkakku ja moniviljaleipä,,juusto,,kinkkumakkara,,kurkku,tomaatti ja kurkku.. Lakka ja mansikkakkua,,kahvia.

  • Nuuka äiti 1000e muistotilailuus. Piti sanoa vielä,että 70 saattovierasta ja koko lysti maksoi 800 euroa,eli 11 e/ saattovieras.

  Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Greta Thunberg kritisoi Suomen hallitusta

   ”Tämä on epäonnistuminen”. https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006515088.html Thunberg on liittänyt mukaan perustamansa Fridays for Future -liikkeen
   Maailman menoa
   294
   12062
  2. Tiesikö Martina miehensä taustat?

   Turkkilainen miljonääri onkin irakilainen jolla huikea rikostausta? Askarruttaa tiesikö Martina mistä on kyse vai tuliko yllätyksenä. Joka tapauksessa
   227
   7649