Millainen lemmikki papuk. on?

"ostoaikeissa oleva"

millainen lemmikkin iso papukaija on? Olen lukenut kaikkea netistä mutta nyt haluaisin kuulla mielipiteitä teiltä joilla niitä on/on ollut. Kertoisitteko hyviä ja huonoja puolia. Haiseeko papukaija tai sen ulosteet paljon? Miten olette itse ratkaisseet tila ja siivoushommat kotonanne. Missä pidätte papukaijaanne jne. Mitä enemmän viitsitte kirjoittaa niin sen parempi. En tahtoisi ottaa lintua enne kuin tiedän tarpeeksi paljon.

10

3259

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • .....,.

      Varmaankin huonompina puolina voisin sanoa että on äänekkyys melko usealla lajilla, varsinkin isommilla. Kerrostaloon en ottaisi araa taikka kakadua. Tietenkin tuo ääni yksilöllistä.
      Toinen on sotkuisuus. Ruokaa, tavaraa, silppua lentää lattioille ja jopa seinille. Ja kakkaa sitten löytyy joka puolelta. :) Itse en kyllä ole mitään huomattavaa hajua niistä huomannut?

      Papukaija itsekään ei minusta haise kovin kummoiselta, riippuu vähän lajista. Ehkä pölylle, tai jollekkin hedelmä/trooppiselle.

      Siivoushommat täällä sillä tavalla että ainakun pohjat tai pinnat alkaa näyttää likaiselta niin puhdistetaan. Kerran viikossa koko häkin/suurimmanosan pesu kuumalla vedellä. Lattioita silloin tällöin putsailen ja imuroin rikkaimurilla. Viikonloppuna perusteellinen imurointi häkin luota muun siivouksen ohella ja aika usein myös samalla luuttuaminen.

      Linnut siellä huoneessa missä oleskellaan eniten.

      • typistetäänkö

        papukaijjojen siipiä ollenkaan vai vaan joskus vai aina. Siis lenteleekö ne vapaana joillakin vai lentääkö ollenkaan?


      • Tööttinen
        typistetäänkö kirjoitti:

        papukaijjojen siipiä ollenkaan vai vaan joskus vai aina. Siis lenteleekö ne vapaana joillakin vai lentääkö ollenkaan?

        Siipien typistäminen on sitten aivan eri asia, kuin lentosulkien leikkaaminen! Typistäminenhän tarkoittaa sitä, että koko siipi ns. katkaistaan pois puolivälistä (kiellettyä Suomessa, lunnollisesti). Siipisulkien leikkaus on sinänsä vaaratonta, kuten -M- jo kertoikin. Mutta pidetään nämä käsitteet erillään, ettei tule väärinkäsityksiä. :) Eikä sulkien leikkaus muutoin ole mitenkään suositeltava tapa, linnut on luotu lentämään ja useimmat lemmikkilinnut nauttivat suunnattomasti lentämisestä. Kesyyntymisen toivossa sulkia on äärimmäisen typerää mennä leikkaamaan.

        Suomen Papukaijayhdistykseen ja Kaijuleihin kannattaa tutustua, jottei tule sitä lintua hankittua hetken mielijohteesta luullen, että tietää kaiken jonkun Suomi24:n keskustelupalstan perusteella.. -M- puhuu täyttä asiaa, mutta täällä voi tosiaan kuka vain puhua mitä vain. :)


    • -M-

      Sotkuisuus ja meteli tosiaan ovat pappareilla ne huonoimmat puolet. Sitten on tietysti se älykkyys, joka on seka plussaa, että miinusta. Papukaija voi olla todella herttainen, oppivainen, älykäs ja leikkisä lemmikki tai aggressiivinen hyökkäilijä ja tuholainen tai läheisriippuvainen huomiohuutaja, ihan sen mukaan mitä omistaja sille joko tahallaan tai tahtomattaa opettaa. Ja se oppi menee pieneen päähän hyvinkin nopeasti, mutta toisaalta kerran iskostuneita pahoja tapoja voi olla todella hankala kitkeä pois. Välillä väistämättä tulee mielee, onko ihan oikein näinkin älykkäitä eläimiä ylipäätään lemmikkinä pitää, kun se riittävän virikkeistön ja aktiviteetin ja seuran järjestäminen sisätiloissa on välistä aika haastavaa.

      Häkit on meillä omassa lintuhuoneessaan missä linnut viettävät aikaa silloin kun ihmiset on muualla ja öisin. Omassa huoneessa on se etu että pahin sotku pysyy siellä (toki kiipeilypuillekin vielä osansa riittää) ja että valaistusrytmin/päivänpituuden saa säädettyä siellä linnuille sopivaksi eikä lintujen tarvitse häiriintyä ihmisten pidemmästä valvomisesta. Isot häkit siivotaan miellä noin kerran viikossa, jos ovat olleet paljon irrallaan niin parikin viikkoa vielä menee.

      Papukaijat tai niiden ulosteet eivät juurikaan haise, jossei niitä pääse kovin hurjaa kasaa johonkin kertymään eikä uloste pääse kuivumaan, mutta sitten on kyllä jo normaalissa siivoustahdissa pahasti vikaa. Pieni linnuntuoksu voi märästä eläimestä tulla, mutta ei mitenkään häritsevä. Joillain isommilla kaijoilla on myös vähän erilainen ominaishajunsa, mutta sekään ei ole voimakas.

      Suomessa tuo typistäminen ei niin suosittua ole kuin jenkeissä ja täällä sitä yleensä tehdään vain jos siihen on jokin erityinen tarve. (Esim haluttaessa työstää virhekäyttäytymistä tai karkaamisriskin vähentämiseksi tietyissä tilanteissa tms). Siinä mielessä tuo sulkien nipsailu ei ole niin dramaattinen toimenpide kuin äkikseltään kuulostaa, että "lentävänäkin" papukaija liikkuu suht paljon kiipeilemällä ja seuraavassa sulkasadossa tilanne taas palautuu normaaliksi jos lentokykyä ei enää ole enää halua tai tarvetta rajoittaa. Tokihan se lentäminen on aina paras tapa linnulle saada liikuntaa jos siihen suinkin on mahdollisuus.

      Meillä on parilla linnulla muutama pisin sulka nipattu sen verran että vielä kyllä lentävät, mutta vauhti vähän hidastuu ja korkeutta ei saa niin tehokkaasti kuin täydellä sulalla, lähinnä yleisen törmäilyturvallisuuden kannalta (esim senegalit jotain säikähtäessään voivat lentää ihan suoraan päin seinää, jolloin kovin hurja vauhti voi viedä hengen). Eli kyllä, meillä linnut lentelevät irrallaan aina kun vaan ollaan paikalla niitä vahtimassa.

      Häkkilintuna papukaijaa ei pidä pitää vaan sen on saatava liikkua vapaana ja saada kontaktia muuhun parveen mahdollisimman paljon, etenkin jos lintuja on vain yksi on sille pidettävä seuraa todella paljon.

    • "ostoaikeissa oleva"

      Sain nyt kuitenkin jotain teiltäkin. En toki vielä osta lintua. Kuulostaa aika työläältä. Ja pitäähän tuo tila homma miettiä kunnolla.

      Vielä yksi kysymys: Voinko pyytää vaikka eläinkauppiasta näyttämään kynnen leikkuut sun muut sellaset kun ei minulla aiemmin ole ollut lintuja niin en oikeen tiedä näistä. Vai olisiko parempi etsiä joku jolla on ollut oikeen lemmikkinä lintuja ja pyytää tällaista näyttämään kaikki mikä on epäselvää.

      Ja millaisesta paikasta papukaija on järkevintä ostaa ja mihin pitää kiinnittää huomiota lintua valitessaan.

      • -M-

        Suosittelen hankkimaan jokusen kokeneemman lintuharrastajatutun lähialueelta, joka avustaa alkuun noissa leikkelyissä sun muissa. Jos et ennen ole miltään elikolta kynisä leikellyt voi helposti mennä verille ja sitten ei ole kellään kivaa. Tai toisaalta leikkelet liian varovasti/harvoin ja kynnet kasvavat liikaa. Ylipäätään jos linnuista ei ole mitään kokemusta kannattaa sen ison kaijan hankintaa harkita toiseen ja kolmanteenkin kertaan ja kaikilta kanteilta. Etenkin on oltava henkisesti selvillä niistä huonoista puolista ja mahdollisista vastoinkäymisistä, ja varmistua siitä että oma kantti tosiaan ison linnun kestää ja että apujoukkoja on saatavilla ongelmatilanteissa.

        Ylipäätään kannattaa ensin selvitellä pari-kolme lajia joista eniten olet kiinnostunut ja käydä jonkun luona katsomassa niitä ihan elävinä ja saa paremmin käsitystä siitä millaisia ne ovat ihan luonnossa ja onko papukaija sinun juttusi lopulta laisinkaan. (Esim. meillä näkee jakoja ja senegalinkaijoja jos PK-seudulla vaikutat)

        Suositeltavinta on hankkia lintu suoraan kasvattajalta, mieluiten sellainen jota on jonkun verran käsitelty niin ettei ensimmäiset kuukaudet mene siinä että tipu hyppii rääkyen seinille aina ihmisen nähdessään. Muutenkin aloittelijan kannattaa suosiolla esim ongelmaiset kiertolinnut suosiolla kokeneemmille (toki jos on semmoinen hyväluontoinen ja kunnolla sosiaalistettu kodinvaihtaja voi senkin kanssa onnistua), tai ainakin varautua siihen ettei aremmasta linnusta välttämättä mitään rapsuttelukaveria saa ilman kovaa työtä.

        Seuraava vaihtoehto on sitten hyvä lintuihin perehtynyt eläinkauppa, jolla on omaa maahantuontia ja jonka kautta saat sitten sellaisen linnun kuin haluatkin (nuoren/vanhan/kesyn/vähän villimmän/käsinruokitun/tarhatun tms) Huomaa että kasvattajan tai jonkun muun tekemä esityö linnun koulinnassa aina vähän lisää hintaa käsittelemättömään tarhalintuun nähden. Kauppaankaan ei olisi hullumpi idea saada jotain kokeneempaa mukaan, joka osaa vähän katsoa esim linnun terveydentilaa ja "kehityskelpoisuutta".

        Myyntipalstoilta ja yhdistysten sivuilta voi myös haeskella "käytettyä" lemmikkiä. Lintumaailmassakin jonkun verran liikkuu vähän epämääräisiä kauppiaita ja jopa salakuljettajia joten kannattaa kysellä tyhmiäkin ja käyttää vähän omaakin harkintaa ja jättää homma sikseen jos tuntuu epäilyttävältä. CITES tai alkuperätodistus on hyvä saada mukaan vähänkään tuoreemmalta linnulta, vanhemmilta tapauksilta näitä ei välttämättä löydy.


    • mickellä
    • -rotta-

      Verrattaessa PAPUKAIJA voisi olla samanlainen kuin ROTTA lemmikkinä. JA jolla on siivet ja joka lentää, mutta ei haise samalla tavalla. Tosin hajuja, käryjä ja likaa se ei siedä ollenkaan. Luonnossa se asuu usein latvustossa kun taas toinen maan pinnassa. Sen asuinpaikka on pidettävä aina puhtaana.

      Papukaija tarvitsee myös luonnonvaloa, se on järjestettävä, rotta ei. Papukaija on päiväeläjä ja rotta liikkuu pimeällä.

      Sotkua ja silppua tulee runsaasti, jos tekemistä ja touhuttavaa on annettu riittävästi. Jota se tarvitsee jatkuvasti. Suuri häkki on myös tarpeen.

      Lisäksi kookkaankin papukaijan on päästävä lentämään riittävästi päivittäin.

    • Misantrop

      Jos PIDÄT papukaijoista, et tietenkään pidä niitä vankina ihmisasunnossa, vaan toimit kaikin tavoin sen puolesta, että ne saavat elää vain niiden luontaisilla alueilla eli sademetsissä ja sen tapaisissa paikoissa. Toimit myös sen puolesta, että nuo luontaiset alueet säilyvät, eikä niitä kaadeta ja muokata ihmisten tarpeisiin sopiviksi. Siis JOS PIDÄT papukaijoista.
      Jos pidät enemmän itsestäsi, ja koet että jokainen mielijohteesi on saatava toteutua jonkun toisen kärsimyksen kustannuksellakin, otat julmasti villin eläimen sisätiloihin, jolloin toimit kuten monet monet muut itsekkäät ihmiset.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      116
      9373
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      46
      2770
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      155
      2529
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      2039
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      14
      1776
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      12
      1578
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1527
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      11
      1474
    9. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      8
      1366
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1326
    Aihe