Iäkkään narttukoiran sterilointi

iitatiita

Heips! Haluaisin mielipiteitä koiran steriloinnista. Itselläni on n.8 v vanha sekarotuinen narttukoira (tarkkaa ikää en tiedä; löytökoira) ja olen miettinyt sen leikkuuttamista. koiralla oli vuosi sitten paha kohtutulehdus, joka johtui synnytyksen komplikaatioista ja en haluaisi tulehdusten uusivan. Mitä riskejä leikkauksessa on? entä jatkossa ongelmia? olen tiedustellut asiaa jo eläinlääkäriltä ja haluaisinkin muiden koiraihmisten mielipiteitä asiasta! Olisin kaikista kokemuksista ja huomioista kiitollinen!

11

11400

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • varmaan

      Kyllä kannattaa leikkauttaa.Eihän koirasi vielä vanhus ole.Hyvin tod.näk.saa myös kohtutulehduksen uudelleen,ellet leikkauta.Sehän saattaa elää vielä toisen mokoman vuosia lisää.Sitten ei ole pelkoa tulehduksista,eikä harmia juoksuista.Oma nuori koirani leikattiin jo 10 kk.ikäisenä.Vanhempi koira 4 v.,sai märkäkohdun ja tehtiin hätäleikkaus.Toipui hyvin ja elää iloista koiranelämää.Nyt jo poistunut seropini leikattiin 11 v.Eli sen jälkeen vielä 4 vuotta.Minä ainakin suosittelen sinulle leikkauttamista.

      • Emäntä Donnalle

        Meidän edellinen rottis narttu sairastui 8-vuotiaana märkä kohtuun, ei ollut tosiaankaan kivaa koiralle:(
        no, leikattiin kiireellisenä, olisi kuollut muuten.
        Viikon piti kauluria ja taas mentiin ja lenkkeiltiin, tosin alkuun pienempiä lenkkejä...
        ehdottomasti kannattaa leikkauttaa.
        Meidän nykyisellä on myös ollut kohtu tulehdus ja 2 virtsatie tulehdusta, ja leikkaus edessä 3kk kuluttua, nyt kun on juuri juoksut meneillään, jollei toivon! sitten kerkiä tulemaan märkäkohtu ennen sitä.
        Lääkärimme kyllä kehoitti varautumaan siihenkin mahdollisuuteen.
        todella kivuliaita sairauksia nartuille nuo!
        suosittelen lämpimästi leikkausta!
        Onnea matkaan:)


    • oli myös

      8 vuotias, kun leikattiin. Maanantaina leikattiin ja torstaina käytiin yhdessä kaupassa.
      Paraneminen sujui ongelmitta.

    • Koira on vanha,riippuen rodusta/roduista.

      Jos on kyse lyhytikäisemmistä esim.isot ja raskaat,riski on suurempi nukutuksen kannalta kuin pienemmillä,paitsi lyttykuonoilla.

      Pyydä lekuri tekemään tarkastus.Jos koira on hänen mielestään hyvässä kunnossa,niin leikkaus mahdollisuus on ok miettiä.Silti ikä nostaa riskiä.Riski tosin on myös jättää leikkaamatta,koska yhden tulehduksen jälkeen uusiutuminen on helpompaa ja terveen aikana leikkaus taas on parempi tehdä kuin esim.tulehduksen aikana,joka saattaa uusia,varsinkin kun ikää jo on ja tulee lisää,eikä tiedä koska mahdollisesti tulehdus voi uusia.

      Leikkauksen jälkeen joillekin nartuille saattaa tulla virtsanpidätys ongelmia.Useinmiten lääkitys tehoaa siihen.

      En kyllä ymmärrä miksi vanhalla ja sekarotuisella koiralla on ollut raskaus ylipäätään.Ja miksei kohtua poistettu silloin jo heti,kun ensimmäinen tulehdus oli,varsinkin kun pahasta oli kyse :/

      • mutta asiaan

        Siis miks sen ikäisellä on ollut pennut. Jo 6-vuotias on yläraja.

        Tosta toisesta ketjusta sieltä missä puhutaan jälkihoidosta löydät 9-vuotiaan nartun leikkaus-stooryn Järvetistä. Samalla kertaa siltä leikattiin myös 2 nisäkasvainta. (pehmytkudos)

        Hyvin toipui, mutta oli se hyvässä kunnossakin.


      • edellinen
        mutta asiaan kirjoitti:

        Siis miks sen ikäisellä on ollut pennut. Jo 6-vuotias on yläraja.

        Tosta toisesta ketjusta sieltä missä puhutaan jälkihoidosta löydät 9-vuotiaan nartun leikkaus-stooryn Järvetistä. Samalla kertaa siltä leikattiin myös 2 nisäkasvainta. (pehmytkudos)

        Hyvin toipui, mutta oli se hyvässä kunnossakin.

        Jotkut nartut alkavat tuuheuttaa pohjavillaa kohdunpoiston jälkeen. Näin turkinlaatu muuttuu.


    • Vermilia

      Minulla on helmikuussa 9 vuotta täyttävä tiibetinspanielinarttu, jolla on ollut aikaisemmin yksi valeraskaus ja pitkät juoksuajat. Nyt sitten soitin eläinlääkärille kun juoksu on jälleen kestänyt jo pian kolme viikkoa kun nuoremmalla koirallani se menee alle kahdessa viikossa ohi. Eläinlääkäri suositteli sterilointia, ihan vain ettei tule sitten märkäkohtua, ja olin toki itsekin aiemmin miettinyt sterilointia mutta jotenkin tuntuu kurjalta nuo leikkaushommat. Neiti on kuitenkin jo pian 9-vuotias (ei kuitenkaan mikään vanhus tiibetinspanieliksi jotka elävät jopa yli 15v.).. Koiralla ei ole kuitenkaan ylipainoa, ja sydämmessäkään ei tiettävästi ole vikaa.
      Kuitenkin pelottaa mahdolliset komplikaatiot, mutta on kai parempi leikata nyt eikä sitten jos tulee märkäkohtu?

      • jonna..

        tyttö koira joka eläinlääkärin suosituksesta leikattiin kun koiralla oli eläinlääkärin mukaan kohtutulehdus.Leikkauksen jälkeen eläinlääkäri totesi ei se ollutkaan ehkä kohtutulehdus mun mielestä hirveää rahastusta koko touhu.3 viikkoa leikkauksen jälkeen koiralle tuli mahaan suuri patti leikkausarpeen vein koiran lääkäriin jolloin toinen lääkäri totesi pitää tehdä korjauleikkaus ja tästäkin varmaan joudun maksamaan täyden hinnan eivät varmaan myönnä virhettään


    • sissi

      on kohtutulehduksesssa? Entinen koira oli uros, eli näistä "naistenvaivoista" en tiedä juuri mitään? Meillä reilu 2v toitsutyttö.

      • iitatiita

        oireina ovat mm. koira ei syö, on väsynyt/apaattinen, outo vuoto; haju/väri/ajankohta. Eläinlääkärin mukaan koiraa kannattaa pitää tavallista tarkemmmin silmällä jos se alkaa juomaan vettä paljon.


      • Turhautunut omistaja

        Minulla on 10-vuotias suomenlapinkoira joka alkoi oireilla jokin aika sitten, joten vein hänet lääkäriin joka otti paljon veri ja virtsa kokeita ja määräsi koiran dietille. Oireina oli alakuloisuus, hillitön jano ja vatsa oli kuin siellä olisi tusinan verran pentuja. Kävin toisella lääkärillä kun koira alkoi oireilla kuin sillä olisi märkäkohtu, mutta minua ei otettu tosissaan ja koiralle määrättiin hormonia hillitsemään juomista. Viikko sen jälkeen koiran kunto romahti. Jalat eivät pitäneet ja ruokahalu katosi. Vein koiran kiireästi ainoalle vapaana olevalle eläinlääkärille joka totetsi jo edellisten kokeiden perusteella tapauksen ja vahvisti ultralla märkäkohduksi. Nyt Nelli on leikattu ja toipuu vauhdilla. Kohtu painoi kevyet 3.2 kiloa, joten siinä selitys koiran ylipainolle. Eläinlääkärien välinpitämättömyys minua ja koiraa kohtaan oli koitua Nellin kohtaloksi. Olkaa tarkkana, että koiran kohtu tarkastetaan jos on epäilyksiä asian suhteen


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Jumala rankaisi; nainen kuoli Suviseuroissa

      Eihän näissä joukkohysteriatapahtumissa ole mitään tolkkua. Aina pitää hajauttaa. Toivottavasti lestatkin tulevat nyt
      Maailman menoa
      310
      7041
    2. Kiitos, kun paljastit

      Vaikka mä tiesinkin! Nyt voi ottaa seuraavan askeleen? Hyvää yötä:)
      Ikävä
      58
      2154
    3. Missä hiton pippaloissa

      Sä käyt kun sua ei näy missään..tahtosin vaan varmistua et kaikki ok.
      Ikävä
      33
      1591
    4. Olen miettinyt sinua tänään

      Se mitä teit oli oikeasti vähän tylyä. En voi ottaa sitä muuna kuin mitä se konkreettisesti on. Esitän itsellenikin että
      Tunteet
      26
      1403
    5. IS Viikonloppu 29.-30.6.2024

      Melko hyvä 3- -tasoiseksi merkitty Kovis Jari Keräseltä. Pääkuvan merkitys on varsin vähäinen rajoittuen alakulman aukio
      Sanaristikot
      71
      1117
    6. Kysymystä pukkaa

      Mitä aiot tehdä kun näet hänet seuraavan kerran? Vai oletko kuin ei mitään....
      Ikävä
      111
      1113
    7. Kuolemanraja kokemukset ovat kulttuurisidonnaisia.

      Kuolemanraja kokemukset ovat kulttuurisidonnaisia. Kristilliset ääriainekset pelottelevat ihmisiä edelleen IKUISELLA hel
      Hindulaisuus
      329
      989
    8. Suviseurat

      Kamala onnettomuus tapahtunut subiseuroissa
      Hyrynsalmi
      15
      833
    9. Tässä viimeinen mahdollisuutesi nainen

      Kysyä tai sanoa minulle, jos jotain jäi vuosien takaisista. Sen verran meillä oli kuitenkin jotain, että välillä mietin
      Ikävä
      47
      818
    10. Miksei persut järjesteä koskaan miekkareita tai kulkueita?

      Pelkäävätkö saavansa pataansa, ja sen vuoksi vain öyhöttävät netissä? Ei öyhöttämisellä muuteta maailmaa. Pitää olla ak
      Maailman menoa
      274
      777
    Aihe