8kk koiran lenkin pituus

jessssi

Eli minulla on 8kk 1 vko:n ikäinen koira. Koira kuuluu suuriin rotuihin, säkää nyt n 60 cm. Kuinka pitkän lenkin voin käyttää? Olen käynyt muutaman kerran viikossa sellaisia 6 km lenkkejä ja koira ei edes väsy niistä, sillä kun pääsemme kotiin koira aloittaa kamalan riehumisen...
Uskaltaako tuon ikäisen koiran kanssa käydä juoksulenkeillä? Kuinka pitkillä? Kiitos vastauksista... :)

13

9356

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jessssi

      Niin siis muutaman kerran viikossa käymme n 6 km lenkkejä ja muina päivinä lyhyempiä, noin 3-4 km :) Koira käy lenkillä joka päivä.

    • sanoi

      että lenkittää voi niinkun haluaa, matkasta ei maininnut kuin että itse väsytään ennemmin kuin koira.

      Meillä on suunnilleen samanikäinen hurtta kuin sulla ja lenkitykset menee suunnilleen samoihin mittoihin, 6 kilsaa ei olla vielä menty, mutta kohtapuoliin mennään sitten noillekkin kilometreille.

      • minä vaan

        No jopa on eläinlääkäri. Ei ilmeisesti kovinkaan tietoinen isojenkoirien kasvusta/kehityksestä jos noin on sanonut. Tosin riippuu toki siitäkin minkä rotuinen koirasi on.. Monet laskevat jo esim. rotikan, sakemannin jne.. isoksi koiraksi, vaikka mielestäni ne ovat keskikokoisia. Johtunee siitä, että itselläni jättirotuja esim. mastiffi, bertsu... Mutta ainakin näillä jättiroduilla ei suositella pitkiä lenkkejä (hihnakävelujä) ennen vuoden- puolentoistavuoden ikää, koska tällöin koiran kasvu on nopeinta ja luusto ja nivelet ovat kovalla työllä jatkuvasti ja rasitus häiritsee normaalia kehitystä. Koiran tulee siis tyydyttää liikuntatarpeensa mielellään vapaana juostessaan omien voimiensa mukaan. Tai sitten lenkkeillä hihnassa esim. metsässä tau muulla pehmeällä alustalla (pururata?), jota niveliin ja luustoon tulle minimaalisin rasitus. Liikuntaahan kasvava koira tarvitsee, jotta lihakset kehittyvät ja tukevat koiran rakennetta, mutta tosiaan tarkoin harkittava missä liikuttaa, miten ja kuinka paljon. Sinuna kuitenkin kysäisisin kasvattajalta vielä, mikäli et ole saanut häneltä koiran liikuntaa koskevia "ohjeita" =)


    • aktivointia

      Jos koira saisi juosta vapaana tuon 6 km niin ehdottomasti siitä vain lenkille. Itsellä nyt 8 kk vanha 50 cm kasvava koira ja hihnassa kyllä en tuollaista lenkkiä kävelisi. Ei se siitä kyllä edes väsyisi.

      Vapaana se liikunta on niin erilaista ja rentoa. Hihnassa yksitoikkoista nuorelle koiralle.

      Juoksulenkeille sanoisin ehdottomasti EI. Kehitys on vielä pahasti kesken.

      JOs nyt tarkoitus on koiraa väsyttää niin sitten aktivoimalla sitä muuten. koulutusta, temppuja yms. Ei lenkeillä lähdetä koiralta energiaa ottamaan pois. Siinä saa kävellä tai juosta iät ja ajat ja samalla vain altistaa nuoren koiran elimistön aikamoiselle rasitukselle johon se ei ole valmis.

      Esimerkiksi täällä nukkuu koko lauma ihan poikki ja lenkkiä ei ole juurikaan tehty järkyttävän sateen vuoksi mutta aktivoitu on. Nuorempi on opetellut paikallaoloa, maahan menoa ja tokokapulan pitoa ja vanhempien kanssa sitten tehty vähän edistyneempiä juttuja mutta olohuoneesta ei juurikaan ole tarvinnut poistua:)

      • tarvitaan...

        Pelkkä lenkkeily ei usein riitä. Aktivointi lelut ovat hyviä, kunnon purtava (nahkaluita jos pentu ei ole tottunut oikeaan luuhun) on koiralle luonnollista ajanvietettä. Tottelevaisuus- ja temppu harjoittelut ovat vaativampia ja vievät koiralta enemmän energiaa, kuin uskoisikaan.
        Oma koirani 4v. saa sekoituksen edellisistä edelleen, ellei ole päässyt pariin päivään juoksemaan vapaana tai koirapuistoon leikkimään. ja pennun kanssa tarvitaan aikaa...


    • jos sinulla on ns. tervettä...

      oleva koira. Jos se on noita isoja, joilla tulee järkijään lonkkavikoja, niin ole varovainen.

      Meillä on iso alkukantainen koira, jota saa kävelyttää 4kk pennusta asti sen verran, kuin pentu jaksaa. On sitä mallia oleva koira, että se lopettaa kävelyn, kun on saanut tarpeeksi ja se on kannettava kotiin. Siksi mennään aina pennun ehdoilla, kun muuta ei voi edes käytännössä tehdä. Homma perustuu yleisiin ko. rodun järjestön ohjeisiin jne.
      Juoksuharjoitukset ollaan aloitettu aivan lyhyillä 0,5km lenkeillä n. 7kk iässä. Kävelylenkeissä pentu itse siis määrittää rajan, mutta järki pitää olla.
      Jos koira ei ns. vedä ( =hihna löysällä) ei sitä saa rikottua juoksemalla vaikka 8km lenkkejä, jos ikää on tuo 8kk. Asfalttia kannattaa vältää pennuilla. Valitse pururata tms.

      Ensin kannattaa siis kysellä ko. rodun harrastajilta ja veteraaneilta. Nämä on aikalailla rotukohtaisia juttuja ja se iso koko ei ole välttämättä se juttu. Enemmän ne rotukohtaiset lonkka- ja kyynärpääongelmat on se jutun juoni.

      Meillä koira vetää kävelylenkeillä niin paljon, että sen juoksemiset on aivan lastenleikkiä ihan tavalliseen haistelulenkkiin verrattuna, kun se saa vetää hihnakireellä.
      Olen antanut tarkoituksella kiskoa jatkoa ajatellen. Eipähän tarvitse erikseen opettaa canicrossia ajatellen. Koira kiskoo sen minkä jaksaa. Aina on mennyt kävelyksi hihna löysällä muutaman sadanmetrin kiskomisen jälkeen ja koira vetää todellakin omasta tahdosta vaan.
      Juostessa pentu 8kk ei saa vielä vetää, kuin ihan lyhyitä matkoja, jos harjoittelet vaikkapa canicrossia. Silloin on syytä totuttaa pentu nuoresta asti käskyihin, mutta matkat on lyhyitä n. 200..300m. vetoja hihna kireellä.
      Ehkä 8kk on vielä hieman nuori ikä pitempiin vetoihin. Ja itse pitää olla keventämässä hihnaa rankasti lyhyissä juoksuharjoituksissakin, eli menet itse niin lujaa, ettei hihna kiristy liikaa.
      Et saa olla säkkinä kireessä hihnassa, vaan juokset mukana silleen, että hihnassa on pieni kireys.
      Mutta jos saat koiran juoksemaan siististi sivulla, niin mikä ettei pitempiäkin matkoja.

      Itse käytin meidän pentua myös pyörälenkeillä 9kk iästä alkaen. Vierellä juoksee kiltisti. Koira ei edes rasitu, mutta siitä pyörälenkit on hauskaa.

      Meillä on sellaista rotua, että se jää koukkuun urheiluun ja aika äkkiä näköjään. Noita on pakko juoksuttaa jo nykyään tai muuten menee niiltä menee hermot...

      Sanoisin, että se juoksu on sipsuttelua siihen verrattuna, mitä nuo vetää tuossa pihalla ollessaan irti. Siinä mennään ja hypitään sellaista laukkaa. Sitä on turha toppuuttaa. Pysähdytään vasta sitten, kun ollaan aivan hapoilla. Täysillä mennään ja rasitus on takuulla ankarampaa lonkien kannalta.
      Siis minusta se pelkkä juokseminen pehmeellä alustalla ei ole niin kamalan rasittavaa koiralle. Itsestähän se vauhti tuntuu varmaan kovalta, kun keuhkot parkuu, mutta koirahan löntystelee, eli kävelee tavallaan ripeesti. Juokseminen on koiralle aivan erijuttu ja siinä ei ihminen oikein sitten pysy perässä.

      • ihmetteijä vaan...

        Vai että on isoilla koirilla eli ns. jättiroduilla järjestäin lonkkavikoja... Otapa ystävä hyvä selvää tuosta asiasta! Se ei mistään lonkkavian pelosta johdu tuo liikunnan rajaaminen pentuna.. Kyllä kai mekein kaikki koirat rakastavat irti juoksemista, myös nämä jättikoirat. Kyllä esim. kultsun kanssa voi ihan hyvin esim. 9kuukauden iässä heittää vaikka mimmosta lenkkiä. Useimmat ns. suuret/keskikokoiset koirathan ovat kasvaneet täysin tai lähes täysin täysikasvuisiksi (paitsi lihasmassa, jota aletaan kasvattaan kasvun lakattua). Jättirodut vaan kasvavat suurinpiirtein puolta pidempään (1,5-2v). Millekään koiralle ei kasvukauden aikana suositella suurta rasitusta. Eli kun koirasi on täysin/lähes täysikasvuinen ei liikuntarajoituksia juurikaan ole, mitä joillain roduilla omansa.


    • Anonyymi

      En tekisi 6 km lenkkejä noin nuoren koiran kanssa. Koirahan on vielä kasvuiässä, käveleminen ei ole paras mahdollinen aktiviteetti, jos koiran haluaa väsyttää. Väsytykseen tarvitaan älyllisiä haasteita ja leikkiä. Haju- ja käytösharjoitukset väsyttää koiraa tehokkaasti, pelkkä käveleminen on koiralle melko puuduttavaa toimintaa.

      Me käydään 19 kg:n ja 52cm nuoren, 7kk ikäisen seropi nartun kanssa ulkona 4-5h päivässä, kilometrejä tulee vain 3-4km per päivä, muu aika on haistelua metsässä ja koirapuistossa kamujen kanssa peuhaamista.
      Käytännössä koirani liikkuu kuitenkin minua enemmän, koska valtaosan ajasta seisoskelen ja katselen, kun hän möyrii lumihangessa tai leikkii muiden koirien kanssa koirapuistossa.

      • Anonyymi

        Aloittajan koira lienee jo 15-vuotias tai kuollut.

        Yleisesti ottaen 6 km ei ole kyllä koiralle kovin pitkä lenkki ja oikein hyvin voi käydä nuorenkin koiran kanssa. En ymmärrä miksi koira menisi rikki ihmisen tahtiin lönkyttelystä lenkillä ennemmin kuin ylienergisenä liukkaalla lattialla riehumisesta. Tietysti jos koira on väsynyt lyhyiden lenkkien jälkeen, nekin riittävät, mutta ei tavallinen ihminen saa pentua rikki pelkästään kävelemällä sen kanssa.


    • Anonyymi

      Minä hölkkään marraskuun 21 pvä täyttää vuoden 5-10km lenkkejä ja hyytyy

    • Anonyymi

      Isosta rakista saa montakin lenkkiä, mutta suosituinta on kypsentää vartaassa.

    • Anonyymi

      Tuo onkin hyvä kysymys. Koiralenkin pituus määritellään painon, iän ja koiran korkeuden mukaan. Laskukaava tähän lenkin pituuteen löytyy koiraliiton nettisivulta.

    • Anonyymi

      Kun laittaa auton perään niin voi helposti tehdä kymmenien kilometrien lenkkejä eikö kulu paljon aikaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      75
      5564
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      24
      2486
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1967
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      56
      1704
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1591
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1388
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1307
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      9
      1269
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1239
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1193
    Aihe