Ensimmäistä kertaa

Firenzeen

Hei! voisitteko vähän kertoa kokemuksianne ko kaupungista? Olen menossa sinne kesäkuussa ja olisi kiva kuulla vähän muila etukäteen millaista siellä on :) Siis miten liikkua siellä, kävellen taksilla?? Missä kannattaa ehdottomasti käydä ja mitä välttää?? Aikaa on rajatusti joten kannattaako shoppailla vai kierrellä nähtävyyksiä? mieluiten tietenkin molempi...Kaikki asiallinen kommentointi otetaan mielellään vastaa, kiitos!

10

2421

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ........

      osta tai lainaa matkaopas, siellä kaikki päänähtävyydet yms. lounaspaikaksi suosittelen trattoria mario -nimistä paikkaa, aperitivoksi capocaccia-nimistä paikkaa. kävellen kannattaa liikkua, kaupunki on melko pieni.

    • vuoden takaa

      Melkein viikko kaupungissa ja hotelli keskusta-alueella. Joka päiväksi riitti yksi iso (taide)museo ja yksi kirkko, joten kannattaa ehdottomasti katsoa etukäteen mitä haluaa nähdä.

      Jos aikoo mennä Uffiziin tai Galleria dell Accademiaan, niin liput kannattaisi luultavasti varata etukäteen. (Itse pyysin hotellia varaamaan.)

      Kulkumuodoksi riittää päänähtävyyksille käveleminen, mutta jos haluaa vähänkin "maaseudulle" tai vaikka katselemaan maisemia kukkuloille, niin kannattaa käyttää bussia joka maksaa alle puolet Suomen paikallisliikenteestä. Taksia näytti olevan vaikea poimia lennosta kadulta.


      Yleisesti ottaen voisi sanoa että ei kannata väkisin harrastaa (kulttuuri)nähtävyyksiä jos sellaiset ei kiinnosta. Kyllä sieltä varmaan kauppojakin löytyy keskustasta pariksi päiväksi, ja vähän kaupungin ulkopuolelta kuulemma jopa halpoja merkkituotteiden tehtaanmyymälöitäkin.

    • Minulle Firenze ei ole mikään shoppailupaikka, mutta tämä on toki makuasia. Nähtävyyksiltään kaupunki on niin ainutlaatuisen runsas, että on vaikea ymmärtää, miksi sinne lainkaan menisi sellainen, joka ei ole kiinnostunut taiteesta ja historiasta.

      Kaikki merkittävimmät nähtävyydet ovat puolentoista kilometrin säteellä Duomolta, joten kävely on paras tapa liikkua, jossain tapauksessa on hyvä käyttää bussia.

      Firenzen Duomon, Santa Maria del Fioren alueeseen tutustuminen kannattaa aloittaa Battisterosta, kastekirkosta, joka on seissyt paikallaan jo lähes tuhat vuotta.

      Kastekirkko on tunnettu kolmesta Andrea Pisanon ja Lorenzo Ghibertin suunnittelemasta pronssisesta pariovesta. Pohjoisovet sai 23-vuotias Lorenzo Ghiberti suunnitellakseen voitettuaan kilpailussa Filippo Brunelleschin. Pohjoisovien saaman menestyksen ansiosta Ghiberti oli luonnollinen valinta kolmansien ovien tekijäksi. Michelangelo sanoi myöhemmin, että työ kelpaisi kuvaamaan paratiisin portteja, siksi ovia nykyisinkin kutsutaan Paratiisin porteiksi.

      Itse Duomon mammuttimaiset mittasuhteet on vaikea käsittää. Tuomiokirkko on kristikunnan neljänneksi suurin kirkko. Kupoli kurkottaa sadan metrin korkeuteen, sen halkaisija on 45 metriä. Kiipeämällä 463 jyrkkää askelmaa kupolin huipulle, lanterniiniin, ymmärtää Filippo Brunelleschin suunnitelman nerokkuuden. Valtava kupoli on rakennettu ilman tukirakenteita, se tukee itse itseään nerokkaan kaksoisrakenteen avulla. Kupolin päälle kiipeäjä näkee tämän noustessaan, portaat kulkevat näiden kahden kupoliseinän välissä.

      Giotto oli tuomiokirkon kellotornin johtava arkkitehti. Tornin nykyinen ulkoasu perustuukin tärkeimpien rakenteidensa osalta Giotton suunnitelmaan, vaikka hänen kuollessaan vain kellotornin alin kerros oli valmistunut.

      1400-luvulta asti tuomiokirkon aukion itäreunalla sijainnut tuomiokirkon hoitokunnan museo avattiin yleisölle vuonna 1891. Varsinkin Luca della Robbian ja Donatellon laulajalehterit, jotka poistettiin kirkosta 1688, haluttiin palauttaa yleisön nähtäville.

      Nykyään museota voidaan pitää yhtenä maailman merkittävimmistä veistoskokoelmista. Lisäksi siellä on runsaasti tuomiokirkon rakentamiseen liittyviä asiakirjoja ja muuta aineistoa.

      Uffizin taidemuseoon voi varata lipun etukäteen tai jonottaa turistikauden vilkkaudesta riippuen useitakin tunteja. Monen mielessä palaa halu nähdä Michelangelon Pyhän perhe sekä Botticellin kauniit allegoriat Kevät ja Venuksen syntymä.

      Bargellon taidemuseon nykyinen nimi vakiintui 1500-luvulla, kun rakennukseen siirtyi kaupungin ylin poliisipäällikkö, jota kansa kutsui Bargelloksi, pyövelin apulaiseksi. Nähtävinä ovat mm. Michelangelo Buonarrotin nuoruuden työ Juopunut Bacchus ja Giambolognan Merkurius.

      San Marcon luostari on tunnettu ennen kaikkea Fra Angelicon töistä.
      Orsanmichelen ulkoseinän neljääntoista nissiin kaupungin killat sijoittivat suojeluspyhimystään esittävän veistoksen. Nyt ulkoseiniä koristavat jäljennökset, mm. Verrocchion Epäilevä Tuomas, Giambolognan Pyhä Luukas, Donatellon Pyhä Pietari, Donatellon Pyhä Yrjö, Lorenzo Chibertin Pyhä Matteus.

      Santa Maria Novellan tärkeimpiä taideteoksia ovat Masaccion Trinitá, Ghirlandaion ja Filippino Lippin freskot sekä Filippo Brunbelleschin krusifiksi.

      Santa Trinitàssa ovat maineikkaat Ghirlandaion freskot sekä erittäin kaunis alttaritaulu ”Paimenten kumarrus”.

      Ognissantiin voi mennä tapamaan kahta kirkonmiestä; Ghirlandaion Pyhää Hieronymusta ja Botticellin Pyhää Augustinusta. Vuodesta 1970 freskot ovat olleet toisiaan vastapäätä kirkkolaivan molemmin puolin. Botticelli on haudattu tähän kirkkoon. Luostarin ruokasalissa on Ghirlandaion ”Viimeinen ehtoollinen”.

      Fransiskaanien kirkko Santa Croce rakennettiin 1300-luvulla Firenzen työläiskaupunginosaan.
      Kirkon näyttäviä taideteoksia ovat Donatellon Marian ilmestys sekä hänen tekemäkseen mainittu puukrusifiksi, jota Brunelleschi halveksien oli nimittänyt ”Talonpojaksi” verraten sitä omaansa Santa Maria Novellan ristiinnaulittuun.
      Bardien kappelissa alttarin oikealla puolella on muutamia Giotton hienoimpia freskoja.

      Kirkon yhteyteen rakennettu Filippo Brunelleschin Pazzi-kappeli luetaan taiteilijan pääteoksiin. Sitä koristavat Luca della Robbian kahtatoista apostolia esittävät terrakottatondot.
      Kirkossa toimii perinteikäs nahkatavaroiden myymälä.

      Santa Croce on monien merkkihenkilöiden viimeinen leposija. Sieltä löytyvät Michelangelon, Galileon, Machiavellin, Chibertin ja Rossiinin haudat sekä Danten muistomerkki.

      Santa Maria del Carminen upein anti ovat Cappella Brancaccissa sijaitsevat Masaccion ja Masolinon freskot.

      Ylhäällä kukkulalla joen toisella puolen kaupunkia hallitsee San Miniato al Monten kirkko. Reipas kävely joen vartta ja kiipeäminen Piazzale Michelangelolle takaa puhtan ilman ja upeat näköalat. Matkaa voi jatkaa ylemmäs 1000-luvun alussa rakennetulle San Miniatolle, joka on koristelu valkoisella ja vihreällä marmorilla kuten Kastekappelikin.

      Palazzo Medici-Riccardin Cappella dei Magi on tullut kuuluisaksi Benozzo Gozzolin noin vuonna 1460 maalaamista freskoista.

      Muita ”kohteita”; Palazzo Pitti museoineen ja kaupungin vihreät keitaat, puutarhat. Ognissanti-kirkon VespuccienkappelissaGhirlandaion suojaviittamadonna. Santa Maria Novellan Chiostro Verdessä Paolo Ucellon vedenpaisumus-fresko. Casa Buonarrotissa on Michelangelon vanhin tunnettu veistos, Portailla istuva madonna – se on ”must” niille, jotka ovat nähneet Sikstiiniläiskappelin freskot, Pietarin kirkon Pieta`n, Accademiassa maailman kuuluisimman patsaan Davidin, ja Uffizissa hänen veistoksellisen maalauksensa Pyhästä perheestä.

      Loggia dei Lanzin penkeillä voisi istua muutamankin illan kuunnellen nuorta viulistia tai suosittua kitaristia, katsella spiraalin tavoin kiertyvää Giambolognan Sabiinittaren ryöstöä, Cellinin Perseusta ja Palazzo Vecchion patsaiden rivistöä. Voi käydä myös palatsin sisätiloissa ja ihailla Firenzeä Loggia del Saturnosta käsin. Entä Medicien sukukappeli San Lorenzon takana tai Biblioteca Laurenzianan portaat, nekin Michelangelon suunnittelemat.

      Entä Mercato Nuovon sympaattinen villisika, Il Porcellino, jonka kullanhohtoista kärsää jokainen matkailija käy silittämässä, jotta tänne taas jonain päivänä voisi palata?

      Pitäisikö siinä välissä selvittää miksi Ponte Vecchiolla Benvenuto Cellinin pronssiin valaman Cosimo vanhemman rintakuvan ympäröimään aitaan on kiinnitetty lukkoja? Mitä tarkoitusta varten ne ovat siinä? Missä niiden avaimet ovat? Ovatko ne ihmisten kotona ympäri maailman, vai heitettynä Arnoon, ehkä kuitenkin vain toinen?

      Kauppahallissa voi ruokailla tuhdisti pikkurahalla vaikka peri italialaista trippaa, toscanalaisia papuja, leikkeleitä, kanaa, tiramisua, cantutsiineja tai crostiineja. Lounasaikaan lähellä Santo Spiriton kirkkoa myös ravintola Casalingan ovi käy tiheään. Sisällä on huumaava puheensorina. Paikka on tupaten täynnä, mutta parin minuutin kuluttua mukaan mahtuu uusia ruokavieraita. Nonna ja mamma touhuavat patojensa ja pannujensa ääressä. Nuoremmat ja nopeammat kattavat ja korjaavat pöytiä ja tarjoilevat. Ruokaa on mistä valita.

      • ensi kesänä

        Aivan loistava kirjoitus ! En tiedä käytitkö apuna mitä kirjaa mutta ei väliä, sillä juuri tällaisia kirjoituksia matkailusivuille tarvitaan, harva vaan haluaa. Riemastuttavaa kiitos !


      • ensi kesänä kirjoitti:

        Aivan loistava kirjoitus ! En tiedä käytitkö apuna mitä kirjaa mutta ei väliä, sillä juuri tällaisia kirjoituksia matkailusivuille tarvitaan, harva vaan haluaa. Riemastuttavaa kiitos !

        Kiitos, kiitos. Kirjojakin kyllä, mutta enemmänkin useita ihania vierailuja tässä taiteen ja historian mekassa, joka ei minun mielessäni koskaan voi taipua shoppailupaikaksi.


      • Firenzeen maliskuussa
        Signorelli kirjoitti:

        Kiitos, kiitos. Kirjojakin kyllä, mutta enemmänkin useita ihania vierailuja tässä taiteen ja historian mekassa, joka ei minun mielessäni koskaan voi taipua shoppailupaikaksi.

        suuret kiitokset mielenkiintoisesta kirjoituksesta.


      • kiitos Signorelli

        Olemme myös lähdössä Toscanaan ensi kesäkuussa ja olen hakenut netin kautta tietoa vähän sieltä sun täältä, mutta Firenzen kohdalta ei enää tarvitse. Kiitos siitä Signorellille.
        Meidän kuuden hengen porukan tarkoituksena on kierrellä ympäri Toscanaa ja piipahtaa myös Firenzessä joko yhtenä tai kahtena päivänä. Ajatuksena on tutustua joskus tulevaisuudessa tarkemmin kaupunkiin, mutta nyt vain tällainen piipahtaminen.
        Jos Firenzeen menee vain yhtenä päivänä, onko joku viikonpäivä hiljaisempi turisteista kuin joku muu; esim. maanantaina ovat monet museot suljettuina, onko silloin vähemmän väkeä liikkeellä? Duomo olisi tarkoitus katsastaa, mutta Uffizi ajan kanssa sitten seuraavalla kerralla.
        Olemme autolla liikkeellä, minne olisi järkevintä jättää auto ja jatkaa kävellen/ bussilla tms keskustaan vai olisiko hyvä saapua Firenzeen junalla tai bussilla, asumme Firenzestä kaakkoon Cortonan lähellä.
        Onko Piazzale Michelangelo illallakin paikka, josta voi ihailla kaupungin näkymiä?

        Kiitos etukäteen vastauksista


      • kiitos Signorelli kirjoitti:

        Olemme myös lähdössä Toscanaan ensi kesäkuussa ja olen hakenut netin kautta tietoa vähän sieltä sun täältä, mutta Firenzen kohdalta ei enää tarvitse. Kiitos siitä Signorellille.
        Meidän kuuden hengen porukan tarkoituksena on kierrellä ympäri Toscanaa ja piipahtaa myös Firenzessä joko yhtenä tai kahtena päivänä. Ajatuksena on tutustua joskus tulevaisuudessa tarkemmin kaupunkiin, mutta nyt vain tällainen piipahtaminen.
        Jos Firenzeen menee vain yhtenä päivänä, onko joku viikonpäivä hiljaisempi turisteista kuin joku muu; esim. maanantaina ovat monet museot suljettuina, onko silloin vähemmän väkeä liikkeellä? Duomo olisi tarkoitus katsastaa, mutta Uffizi ajan kanssa sitten seuraavalla kerralla.
        Olemme autolla liikkeellä, minne olisi järkevintä jättää auto ja jatkaa kävellen/ bussilla tms keskustaan vai olisiko hyvä saapua Firenzeen junalla tai bussilla, asumme Firenzestä kaakkoon Cortonan lähellä.
        Onko Piazzale Michelangelo illallakin paikka, josta voi ihailla kaupungin näkymiä?

        Kiitos etukäteen vastauksista

        Hauskaa, että Firenze kiinnostaa. Sinne kannattaa kyllä piipahtaa lyhyeksikin ajaksi. Valitettavasti en oikein osaa vastata kysymyksiisi.

        En tiedä, onko joku päivä hiljaisempi kuin muut. Ei sillä minusta edes ole merkitystä; Firenze on vilkas kaupunki, vanhassa keskustassa on aina väkeä, ei se minusta ole ongelma. Firenzessä käy yli seitsemän miljoona turistia vuodessa, eikä syyttä.

        Pysäköintipaikan kyllä löytää. Itse olen tosin ajanut autolla Firenzeen vain pari kertaa. Viimeksi ajoimme suoraan Autostrada del Solelta Piazzale Michelangelolle ihailemaan sitä huikaisevaa näkymää Arnon rannoilla lepäävästä Firenzestä. Pysäköintipaikka löytyi heti aukion tuntumasta, samoin alas ajettuamme aivan Palazzo Pittin läheltä. Ja se Piazzale - näkymä on illalla erityisen upea, ja aukiolla on monenlaista markkinatouhua.

        Itse liikun mieluimmin junalla. Cortonan rautatieasema on Camuciassa, ja junamatka Firenzeen kestää muistaakseni lähes puolitoista tuntia.


      • mutta menköön
        Signorelli kirjoitti:

        Hauskaa, että Firenze kiinnostaa. Sinne kannattaa kyllä piipahtaa lyhyeksikin ajaksi. Valitettavasti en oikein osaa vastata kysymyksiisi.

        En tiedä, onko joku päivä hiljaisempi kuin muut. Ei sillä minusta edes ole merkitystä; Firenze on vilkas kaupunki, vanhassa keskustassa on aina väkeä, ei se minusta ole ongelma. Firenzessä käy yli seitsemän miljoona turistia vuodessa, eikä syyttä.

        Pysäköintipaikan kyllä löytää. Itse olen tosin ajanut autolla Firenzeen vain pari kertaa. Viimeksi ajoimme suoraan Autostrada del Solelta Piazzale Michelangelolle ihailemaan sitä huikaisevaa näkymää Arnon rannoilla lepäävästä Firenzestä. Pysäköintipaikka löytyi heti aukion tuntumasta, samoin alas ajettuamme aivan Palazzo Pittin läheltä. Ja se Piazzale - näkymä on illalla erityisen upea, ja aukiolla on monenlaista markkinatouhua.

        Itse liikun mieluimmin junalla. Cortonan rautatieasema on Camuciassa, ja junamatka Firenzeen kestää muistaakseni lähes puolitoista tuntia.

        Jos parkkipaikkoja löytyy sieltä ylhäältä, silloinhan kannattaa ajella Piazzale Michelangelolle suoraan, kierrellä kaupungissa ja vielä illalla kavuta katselemaan iltavalaistua kaupunkia ennen kotimatkaa.
        On hyvä, että tältä palstalta löytyy asiallisia ja asiantuntevia kommentoijia. Toivottavasti itsekin joskus joillekin......


    • Reissuli

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      129
      1817
    2. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      78
      1687
    3. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      56
      1313
    4. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      69
      1131
    5. Tiedätkö autereen?

      Se on vähän niinkuin sinä. Eräänä päivänä se hehkuttaa eteerisenä, laiskan hauen tavoin. Toisena se iskee kuin nälkäinen
      Tunteet
      8
      809
    6. Kuka jäi auton alle

      Kuka jöi kantatiellä auton alle eilen
      Kuortane
      2
      785
    7. Muistatko ensimmäisen kahdenkeskisen hetken

      kaivattusi kanssa?
      Ikävä
      45
      757
    8. Oli kyl kunnon reissu

      Jopa oli bileet hotellissa! Kunnon menot ja Kuhmon rytkyt liikenteessä. Onneksi ei ollu tuulipukua päällä! 😂👍🏻
      Kuhmo
      10
      749
    9. Vähän pelottaa

      Että ten suuren mokan. Tämä muuttaa nyt liikaa asioita.
      Ikävä
      41
      725
    10. Plösö ja synttäriruusut

      Joko Plösö sai hommattua ne 100 ruusua sankarille vai vieläkö sankarin odotus jatkuu?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      150
      702
    Aihe