GAMBIA tammikuussa

ristiriitainen

GAMBIA 10.1. – 18.1.2008
Palasimme Gambiasta viime yönä, tässä ajatuksia heti tuoreeltaan. Olemme nelikymppinen pariskunta, joka on aika paljon matkustellut aiemminkin, tosin ei Afrikassa. Laitan tähän mielipiteitä asioista, joista ennen matkaa luin tältä palstalta ja jotka useimpia ihmisiä näyttävät askarruttavan. Asuimme hotelli Kairabassa.
HOTELLI KAIRABA
Olimme varanneet normaalin huoneen, se oli vaihdettu ilman eri maksua deluxe-huoneeseen. Se oli sievä, ei kuitenkaan mielestäni 5 tähden veroinen. Sen sijaan itse hotellialue oli valloittava puutarhoineen, apinoineen, lintuineen. Siisteydestä pidetään tosi hyvää huolta sekä huoneessa että alueella. Ötököitä ei näykynyt yhtä koppakuoriaista lukuunottamatta. Hintaan kuuluu aamiaisbuffet, josta parempaa on vaikea kuvitella, siellä paistetaan letut, munakkaat ja puristetaan mehut kuten itse toivot. Lisäksi kuuluu tee leivonnaisineen klo 16 – 17 (tätä ei moni huomaa koska sitä ei jostain syystä Tjäreborg mainitse). Allasalue näytti hyvältä, mutta itse otimme aurinkoa tosi idyllisellä rannalla. Sielläkin saa olla rauhassa, jos haluaa. Rannan tuntumassa voi katsella banaaninmyyjien yms touhuja matkan päästä. Jos haluaa, pääsee rannalla kokeilemaan ratsastusta tai voi vuokrata mönkijän. Itse ratsastelin valkoisella hevosella, oli ihan mukavaa. Palvelu hotellin alueella on ystävällistä ja huomaavaista. Ainoa miinuspuoli on tietysti hinta, eli kaikesta saa hotellialueella maksaa yli tuplasti kun jos astuu hotellin portista ulos.
palvelu, siisteys, aamiainen, iltapäivätee
eläimistö, voi seurata lähietäisyydeltä apinoiden, lintujen ym. puuhia
observatorio, innokas mies selostaa täällä (maksusta) taivaan ihmeitä
hyvää ohjelmaa joka ilta buffetin yhteydessä
- kallis, ruoka, juoma, hieronta – ym palvelut liki Suomen hinnoissa
ERI HOTELLIALUEET
Jos tulen uudelleen, valitsen ehdottomasti ympäristön takia joko Kairaban tai Senegambian. Täällä oli hotellialueista eniten toimintaa myös itse hotellin ulkopuolella. Ja voin kertoa, sekään ei ole paljon. Kuitenkin yksi kortteli jossa on useita ravintoloita sekä syömiseen että juomiseen. Lisäksi muutama disco, joten etenkin nuoremmat ihmiset, tänne! Uskoakseni tänne tullaan muiltakin alueilta viettämään iltaa. Itse kävimme uteliaisuuttamme katsomassa Kotussa (mm. Bungalow beach), se paikkakunta vaikutti tosi hiljaiselta, samoin kävimme Cape Pointin alueela (Sunbeach), siellä oli pari baaria mutta nekin lienee nopeasti kaluttu läpi. Cape Pointissa plussapuolena voisi olla vesiurheilumahdollisuus, tosin jettejä ei tällä kertaa vuokrattu vielä missään eikä mitään vesivarjoliitoa ym ollut mahdollista harrastaa.
Uskoakseni tuo häsläritoiminta on ahkeraa joka paikassa heti kun poistuu hotellista, siitä lisää alempana.
KAUPANKÄYNTI JA HINNAT
Yksinkertaisesti raivostuttavaa. Täytyy olla aivan ylisosiaalinen ja tinkimisestä todella innostunut, jos tästä tykkää. Itse en ostanut juuri mitään tuliaisia, koska kertakaikkiaan se on niin mahdotonta. Kaikista hinnoista, ostoksista, taxeista, oppaista, ratsastamisesta pyydetään alkuun moninkertaista hintaa. Koko ajan on tingittävä. Se on vaikeaa, kun ei ole perillä hyvin siitä, mikä on se oikea hinta. Jossain ilmeisesti on yksi tavaratalo, mutta siellä emme käyneet, muuten kaikki rihkamakauppa käydään markkinoilla. Aloita tinkiminen naurettavan alhaalta, niin hekin aloittavat naurettavan ylhäältä. Itselläni ainoa ostos oli rumpu (iso 8,5 kg, n. 70 cm), siinä alkupyynti oli 2500 dalasia, mutta lopulta maksoin siitä 1000 dalasia eli n. 33 euroa. Ostin rummun suoraan pikku pajasta, en siis markkinoilta, joissa olisi maksanut varmasti enemmän, tänne minut toi paikallisoppaamme Ali Baba, luulen että siitä oli hyötyä.
PAIKALLISOPPAAT
Hotellin ulkopuolella oli koppero, josta beessiasuiset oppaat hyökkäävät kimppuun ahkerasti siihen asti, kun on käyttänyt jonkun palveluita. Sen jälkeen saa olla rauhassa, koska sinut on sen jälkeen 'nimetty' omalle oppaallesi. Kadulla kävelemiseen ei opasta tarvita, silloin vaan määrätietoisesti sanoo kaikille kättelijöille, taxikuskeille, sisäänheittäjille, myyjille ja muille vain jutustelijoille "No thank you, maybe later". Jos jää yhtään enempää jutustelemaan, niin sitten se roikkuminen rinnalla alkaa. Määrätietoisuutta! Kättelyä ja nimen kertomista saa harrastaa joka hetki.
Me otimme Kairaban ulkopuolelta yhdeksi puolipäiväksi oppaan Ali Baba. Hän hankki myös taxin.Teimme reissun tosi värikkäille Serekundan markkinoille, jossa mielestäni ehdottomasti opas kannattaa olla mukana, silloin saa kierrellä rauhassa ja muuten siellä eksyisikin. Lisäksi kävimme samalla reissulla krokotiilialtaalla jossa oli myös pieni museo, jonka yhteydessä Ali Baba kertoi pitkät pätkät historiaa. Muutenkin hän matkojen aikana kertoi mitä ympärillä näki. Mielestämme tämä oli hyvä ratkaisu. Hänen avullaan hankin myös sen rummun. Opas ja taxi maksoivat tällä muutaman tunnin reissulla yhteensä 1200 dalasia eli 40 euroa, lisäksi jätimme vielä satkun tippiä.
Suosittelen menemään rohkeasti sinne koppiin, heillä on erilaisia valmiita retkiehdotuksia joista voi valita, näyttävät niistä kuvia ja kertovat etukäteen. Hinta kannattaa sopia, en tiedä oliko tuo maksamamme liikaa, emme tinkineet siitä paljoa, varmaan voisi halvemmallakin päästä.
Lisäksi otimme takseja tarpeen mukaan, silloin aina siis muistakaa tinkiä! Vaikka touhu näyttää hyökkäävältä, niin lopulta kohtaamamme oppaat ja taksikuskit olivat hyvin mukavia. Emme lähteneet epävirallisten oppaiden mukaan, miksi lähteä, kun nuo virallisetkin ovat halpoja?
TIPPI JA KERJÄLÄISET
Tippiä annoimme ravintoloissa n. 10%, vaikuttivat tyytyväisiltä. Yleensä pyöristimme seuraavaan sataseen. Kerjäläisiä on jonkin verran, ja lapsia saattaa tulla ryhmänä keräämään rahaa, siksi on hyvä pitää taskussa jotain huonoimpia seteleitä joita voi sitten tarvittaessa antaa. Mihinkään listoihin en alkanut laittamaan nimeä tai rahaa, ohitin ne, ei tuottanut vaikeuksia.
Vein mukanani 7 kenkäparia, ne annoin siivoojalle. Lisäksi vein vihkoja ja kyniä, ne annoin tutustumallemme tarjoilijalle jaettavaksi, koska emme päässeet vatsataudin vuoksi sille retkelle jossa kuvittelin ne antavani kouluun.
MOSKIITOT
Tammikuu tosi kuiva, ei juurikaan hyttysiä. Hieman nilkkoihin suihkauteltiin myrkkyä, yleensä se oli turhaa. Yksi moskiitto pisti rannalla, päivällä, kuumalla. Malarialääkitystä en silti jättäisi väliin. Me emme kuitenkaan käyneet missään jokiretkillä emmekä safarilla, siellä voi olla enemmän tarvetta.
MITÄ MUKAAN?
Normaalivarustuksen lisäksi ehdottomasti aurinkolasit, hattu, taskulamppu. Hotellillakin oli muutama sähkökatkos, kannattaa muistaa missä se lamppu on. Yleensä ne katkokset oli pikaisia. Lisäksi ikävä kyllä todennäköisesti näillä reissuilla saa jossain vaiheessa turistiripulin, joten siihen lääke mukaan. Meillä kesti muutamia tunteja, en tiedä mistä tuli, mutta immodiumia siihen otimme.
Pitkähihaista ei olisi tarvinnut mukana ollenkaan, illatkin on tosi lämpimiä, ja nyt ei tosiaan niitä hyttysiäkään näkynyt.
RETKET
Emme osallistuneet yhdellekään Tjäreborgin retkelle, piti mennä Juuret- retkelle, mutta sairastuimme juuri silloin. Sitä kuitenkin kehuttiin. Lautalla sitä retkeä ei pystynyt paikallisoppaan kanssa tekemään, mutta lähestulkoon kaikki muut retket pystyy, ja siten ne tulevat halvemmaksi ja saat liikkua sitä tahtia kuin itselle sopii. Tällä kertaa vietimme erityisen paljon rantalomaa, siihen täällä on tosi hyvät mahdollisuudet. Teimme myös pari omatoimista taksikeikkaa.
SÄÄ
Sää oli koko ajan ideaalinen, aurinko paistoi, oli lämmin, mutta koska tuuli on leppoisa ei ole liian kuuma. En voi kuvitella parempaa kohdetta rantalomalle! Yhtenä päivänä oli 'pilvistä' mutta silloinkin ruskettui. Minulla oli suojakerroin 20 alusta loppuun.
KENELLE SOPII JA KENELLE EI?
Vaikka olen rohkea, ja matkustanut yksin, tänne en naisena lähtisi yksin. Ei sen takia, että pelottaisi, mutta tungettelu on sitä luokkaa että se lähentelisi jo kärpästen hätistelyä jos yksin kulkisi. Myöskään en suosittele tätä ihan ensimmäiseksi matkakohteeksi juuri tuon ylituttavallisen ja tinkimiseen perustuvan kulttuurin takia. Hyvä olisi totutella ensin vaikka Turkissa tms. Enkä suosittele ylipäätänsä aroille ihmisille. Oikeasti en usko, että täällä on mitään pelättävää, mutta siltä se voi näyttää. Tietysti, jos riittää, että on ranta ja aurinko, ja haluaa pysytellä hotellin uumenissa sieltä poistumatta, niinkin voi tehdä, esim. tuo Kairaba olisi sitten erittäin hyvä valinta. Itse tosin en sellaistakaan suosittele.
Erittäin hyvä paikka siis auringonottajille, lintujen tarkkailijoille, ja jos haluaa muita eläimiä, niin sitten vaan safarille Senegaliin.
LENNOT
Menomatkalle teimme ylimääräisen pysäyksen Faroon, koska "wc-tä on käytetty nyt erityisen paljon, tankit on tyhjättävä". Kuulosti hieman oudolta. Olen kuullut, että syystä jos toisesta on usein ylimääräinen pysäys, viivytys oli reilu tunnin luokkaa. Takaisintullessa pisseimme ilmeisesti vähemmän, ja pääsimme ihan aikataulussa.
YÖELÄMÄ
Halusin päästä näkemään jotain tosi paikallista ja kuulin, että sunnuntaisin järjestetään Sizzlers baarin tuntumassa koko yön kestävä reggae-party. Virhe oli, että menimme sinne kaksin. Tapahtuma järjestetään pimeän tien päässä olevalla rannalla, siellä on satoja mustia MIEHIÄ huojumassa musiikin tahdissa. Itse musiikki oli ok, mutta erotuimme siellä liikaa emmekä saaneet olla hetkeäkään rauhassa. Rannalla myydään vain olutta. Tarjolla olisi ollut paikallisten puolelta myös maria ja varmaan muutakin. Totesimme kuitenkin melko pian, että ei ollut meidän paikka. Voisi olla mielenkiintoinen paikka kuitenkin jollekin reggaesta pitävälle, joka haluaa siis paikallisten sekaan, mutta suosittelen ottamaan oppaan mukaan!
Tämän lisäksi kävimme parissa paikallisessa discossa, esim. WOW. Ne ovat kaikki siinä samalla kadunpätkällä nuo 'menomestat' siinä Kololin alueella. Ikävä kyllä, siellä soitettiin länsimusiikkia. Siellä on ihan hauska seurata paikallistenkin tanssityylejä. Naiset ovat lähinnä prostituoituja. Toisaalta sitten on valkoisia naisia 'paikallisoppaiden' kanssa, tietysti turisteja.
Itse viihdyimme parhaiten ruokaravintotoissa ko. kadunpätkällä. Niihin kun menee syömään joskus yhdeksän maissa, niin rupeaa olemaan musiikkia ja esityksiä vähän joka paikassa. Erillisiä sisäänpääsymaksuja ei peritty, hattu kiertää sitten bändille, tulennielijälle tms. jossakin vaiheessa. Täällä kehuttu paikka Ali Baba Garden ja Chosaan-ravintola olivat meidän suosikkejamme, jossa ruokailun jälkeen iltaa voi jatkaa drinkillä. Green Mamba oli yksi romanttisimpia näkemiäni paikkoja, siellä on buffet –ruokailu.

YHTEENVETO
Itse kuvittelen meneväni uudestaankin. Seuraavalla kerralla enemmän retkiä ohjelmistoon. Ymmärrän niitäkin ihmisiä, jotka eivät tänne koskaan halua uudestaan. Omalta kohdaltaan jokaisen kannattaa miettiä jo ennen lähtöä, mitä lomaltansa haluaa, ja kuinka häiritseväksi kokee jatkuvan tervehtimisen ym. Varmasti täältä löytää hyviä ystäviäkin, omalta kohdaltani vain oli ongelmallista, mistä sen erottaa, onko kyseessä aidosti vain ystävällinen ihminen, vai joku vedättäjä?
Joten siis, ristiriitaisin tuntein tässä ollaan vielä loman jälkeenkin.

3

3529

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • zilina

      Olimme Gambiassa ja täytyy sanoa, että pala sydäntä jäi Afrikkaan. Minullakin on ajatus vielä joskus käydä siellä.
      Me olimme Kotun kylässä Kombo Beach hotellissa. Silloin siellä toimi paikallinen matkatoimisto, Abaraka nimeltään muistaakseni,jonka palveluksessa oli mm. Timo, joka puhui hyvin suomea.Abarakan poikien kanssa kävimme paikallisessa terveyskeskuksessa, Serrekundassa kultaostoksilla,SOS lapsikylässä. Ja sitten vietimme huiman päivän Senegalissa jeepin kyydissä. Olisi kiva tietää mitä Timolle kuuluu, mahtaako vielä tehdä samoja hommia? Muutoin muistui teidän kertomuksesta mieleen paikallisten itsepintaisuus saada jutella, juuri tuo tinkiminen ja lehmälauma joka etsi rannalla mm hedelmiä ja vaelsi paikasta toiseen.
      Yksi parhaista ravintoloista missä olemme olleet , oli Senegambiassa libanonilainen ravintola, jossa oli mahtavaa ruokaa.
      Matkaseurueeseemme kuului kolme vähän yli kaksikymppistä neitoa, joten saimme jo senkin takia kosolti huomioita. Tytöt kävivät paikallisten kanssa discossa, jossa olivat ainoat valkoihoiset. Hiukan pelolla odottelin saapuvatko seuraavana aamuna aamiaiselle vai ovatko jonkun heimopäällikön jalkavaimoina!
      Mutta erittäin hyvin paikalliset olivat tyttöjä ja ylipäätään meitäkin kohdelleet.
      Krokotiilipuistossa kävimme myös, ei aitauksia vaan elukat siellä vapaana. Jälkeenpäin hirvittää ajatella mitä olisi voinut sattua.

    • kohta Gambiaan

      Kiitos, paras ja kattavin selostus mitä olen lukenut maasta tähänasti. Juuri tuollaisesta on hyötä kun valmistautuu matkaa varten. Joten KIITOS vielä kerran. Tälläisiä tyhjentäviä viestejä lisää vaan niin ei tule matkalla ikäviä yllätyksiä!

    • hannakoo1

      Bakau parasta aluetta Gambiassa. Hotelli Cape Point tai African Village molemmat hyviä, halpa ja hyvä ruokapaikka Mac Domoro. Luotettava ja vaatimaton opas Sanna Dampha. Lama lama hauska menomesta, mutta slummin Podoum edullisin ja mielenkiintoinen vaihtoehto. Slummi ihan turvallinen paikka liikkua. Bakauan kalamarket aito Gambialainen paikka ja etenkin illalla löytää ihania lihanuudelipasteijoita sieltä pikkunälkään 10D/kpl. Senegambia liian turistialuetta. Useita kertoja Gambiassa käyty, ja 14.2.uudestaan. Viimeksi oltiin joulukuussa. Seuraavaksi sitten ehkä kuitenkin Bali ja Gilin saaret...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      242
      2194
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      158
      1428
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      53
      1290
    4. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      74
      1045
    5. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      3
      1019
    6. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      78
      950
    7. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      211
      933
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      45
      845
    9. Kohta me ei enää nähdä :(

      En pääse enää uppoutumaan silmiisi enkä kuunnella ihanaa ääntäsi. Elämä on pstä.
      Ikävä
      39
      669
    10. Kärsämäki rosvojen ja tuhopolttajien kylä?

      Poliisi ampui uhkaava miestä Kärsämäellä. Ja vasta joku poltti rivitalon. Mikä riivaa Kärsämäkisiä? Joko tuulimyllyjen
      Kärsämäki
      15
      660
    Aihe