Koliikki vai maitoallergia

m-ilian

Maitoallergisen pienokaisen (esikoisen) äitinä haluaisin kannustaa jokaista koliikkia epäilevää äitiä viemään lapsensa tutkittavaksi.
Meillä, jos olisimme vain neuvolan ohjeita seuranneet, olisi vatsavaivat jatkuneet vieläkin ja ties kuinka pitkälle, sillä (vähättelevästi) saimme apuina aina vain samaa: "Kaikilla vauvoilla on vatsaoireita ja itkua" jne.

Kävimme pari päivää sitten alistuskokeessa ja jo parista maitotipasta (nan) poika sai pahan reaktion.
Lääkäri kertoi myös, kuinka maitoallergia on yleistynyt valtavasti viime vuosina ja on tavallisempi oireiden aiheuttaja kuin koliikki.
Lapsi voi olla allerginen/herkkä myös esim. heralle, korvikkeiden eri öljyille tai muille aineosille. Pahan maitoallergian sivutuotteena saa kuulema usein myös vehnäallergian, joten te jotka imetätte, tarkkailkaa huolellisesti mitä itse suötte.

Jos me taas olisimme jo Ihan alkuun menneet suoraan lääkärille, olisimme säästäneet satoja euroja korvikekokeiluissa.
Niihin on uponnut kuukaudessa liki 500e, eikä Kelalta saa korvauksia jälkikäteen.
Nyt on löytynyt sopiva, allergialääkärin kautta siis.

Jäin siis miettimään sitä, kuinka usein tuoreet esikoisen äidit kuuntelevat neuvoloiden "neuvoja" ja koittavat vain kestää huutoa, jonka "pitäisi loppua 3kk iässä".
Minulle esim. sanottiin sitäkin, että "unohda se netti...", "kokenut neuvolan th tietää paremmin...", "esikoisen äitinä olet ylihuolehtiva.." jne. Kuulostaako tutulta kenellekään?
Minä kehtaisin sanoa, että älkää kuunnelko terveydenhoitajia, vaan menkää suoraan lääkäriin. Jos 1. lääkäri ei kuuntele, niin sitten ehkäseuraava. Keenkään ei tarvitse tyytyä yhteen mielipiteeseen eikä tulokseen, vaan sen voi tarkistuttaa muilla.

Vauvan huuto on aina tutkittava ja lääkärien/neuvolan hoitajien otettava se vakavasti. Tuo itseasiassa lukee hoitohenkilökunnan ohjekirjasessa (luettavissa myös netissä) ja hämmästyin kovasti sen löydettyäni.
Sellaista vähättelyä, mitä me saimme kohdalle on kuulema liian yleistä. Kiehuttaa ajatella, kuinka monet todellakin joutuvat valvomaan viikkokausia putkeen kuvitellen, että itku lakkaisi kuin seinään kun vauvalla tulee 3kk ikää...jos kyseessä on siis maitoallergia tms.
Me valvoimme noin 6 vkoa vaihtelevasti putkeen ja voin vain kuvitella, mitä se mahtaisi olla (oikean) koliikkilapsen kanssa. Se oli järjettömän raskasta.

Vielä vinkki loppuun, ellei sitä joku vielä tiedä; koliikkivauvan tuskia voi koittaa helpottaa esim. Panadolilla (litkuna). Annostus pitää tarkistaa kuitenkin lääkäriltä.

*

Suurta sympatiaa tuntien ja voimia toivottelen kohtalokavereille :)

20

6413

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 4:n äiti

      Tuo on ihan tosi, että kovasti itkuinen vauva kannattaa viedä lääkäriin, jotta voidaan tutkia, onko itkun syy esim. allergia tai jokin elimellinen vika tai muu sellainen, johon on jo olemassa hoitokeino.

      Ja toiseksi, niin kauan kun ainut neuvo koliikkivauvojen äideille on: "koita kestää, kyllä se ohi menee", ei myöskään löydetä toimivia hoitokeinoja koliikkiin. Nykymenolla sitä toimivaa hoitoa koliikkiin ei löydä ainakaan kukaan suomalainen lääkäri.

    • tähän kirjotukseen

      minun oli pakko samaistua.Hyvän ystäväni lapsi (kummipoikani) kärsii myös maitoallergiasta.Lapsi kerkes 4 ekaa elinkuukauttaan vaan huutaa suoraa huutoa kun lapsen vanhempia ei otettu tosissaan vaan laitettiin ainoastaan koliikin piikkiin.Jopa isä oli neuvolassa kysynyt :" voisiko tämä olla maitoallergiaa"? niin vastaus oli ollut,että "ei voi olla,oireilisihan iho enemmän silloin".Sitten he kuitenkin tutkimuksiin pääsivät ja allerginenhan se poju oli,elämä helpottu kerralla kun saivat oikean maidonkorvikeen lapselle.Periaatteessa he kuuntelivat "turhaa" huutoa sen neljä kuukautta minkä oisivat voineet nauttia pienestä.Ystäväni on sanonut,että jos joskus he toisen saavat ja samat on oireet niin hän osaa VAATIA eritavalla sitten tutkimuksia.Maitoallergia on tosi yleinen nykysin,lähes kaikille minun tuttujen vauvoilla se on,onneks omani säästyi siltä vaivalta.Mutta kannattaa osata vaatia jos vähänki siltä tuntuu,että asiat ei ole kohdallaan.Lapsi ja vanhemmat on paljo onnellisempia kun ei sitä ns.turhaa huutoa olisi ja syy selvitettäisiin ajoissa.

    • äippä

      Tiedättekö mitä oireita vauvalla on maito allergiassa?
      Meillä neiti jo kohta 4KK ja väitetään olevan koliikkia.
      Vaihtelevatko koliikin oireet?
      Meillä ollaan välillä vähän parempana mutta nyt tilanne taas pahempi.
      Kiitos teille jotka osaatte antaa vinkkiä. Ei neuvoloista todellakaan saa mitään apua.

      • osaa sanoa

        mitään varmaa oiretta mutta ystäväni pojalla ainakin huomaa poskista jos se on syönyt allergisoivaa tuotetta,ne menee ompun punaiseksi läiskäksi ja voi olla ihottumaa ja sit tietenkin se armoton huuto etenki ruuan jälkeen.Laita googleen vaikka hakusanaksi maitoallergia,toivottavasti sieltä löytys jotain!


      • B-todistus ja resepti

        Oireina maitoallergiassa voi olla vaikka mitä, huolimatta siitä, mitä mieltä terveyskeskuslääkärit ovat.

        Meidän tytöllä lähes 2kk jatkunut ummetus oli kuin olikin maitoallergiaa, vaikka nauvolalääkäriltä ei millään meinannut saada lähetettä lastenpolille keskussairaalaan, koska MAITOALLERGIA LÄÄKÄRIN MIELESTÄ AIHEUTTAA VAIN RIPULIA, EIKÄ UMMETUSTA!


      • Milian Ei.Kirj.

        Kirjoitin tähän ketjuun alemmas pitkän litanian oireista, lukaise sieltä jos vaikka auttaisi :)


    • ,.,.

      Pakko vähän nyt kysellä teiltä kun ollaan ihan ihmeissään esikoisen kanssa. Vauva on nyt 4 viikkoa vanha.

      Vauva itkee aika paljon, oikeastaan koko hereillä oloajan. Eilen valvoi putkeen 6 tuntia josta 5 oli huutoa, välillä torkahti voimia keräämään.

      Mahassa kuplii ihan selvästi. Kouristelee ja ähkii kovasti, välillä pääsee parku. Tekee oikeasti kovasti töitä että saa kakkattua. Tänään vaipassa oli iso kova möykky ja tikistäessään lisää muuttui kakka löysemmäksi ja rakeisemmaksi. Olo helpottui vain hieman kun sai kakittua.

      Stressi on kova jonka vuoksi maitoa ei meinaa tulla joten poika saa tuttelia pääsääntöisesti.

      Pojan itku on oikeastaan aika hervotonta, mikään ei auta ja väsyksi asti itsensä huutaa ja sitten nukahtaa. Nukkuu aika huonosti voi olla hereillä jo 5 minuutin päästä tai sitten tunnin.

      Olen ihan varma että johonkin sattuu.

      Pitäsiköhän meidän mennä jo lääkäriin vai kokeilla rela-tippoja ja Cuplatonia yms ensin?

      Kun ei kai ne vauvat tosiaan turhaan huuda...

      • Milian Ei.Kirj.

        Ensimmäisenä heivaa se Tutteli.
        Kokeile alkuun Tutteli Omneo jauhetta (meillä se toin teki pahimmat oireet) ja jos oireet ei katoa n. 4vrk:ssa ja kakka ala kulkemaan niin parempi kun menette suoraan päivystykseen ja vaadit saada lähetteen polille allergiatutkimuksiin. Älä kokeile enempää kaupan merkkejä, tai päädytte samaaan rumbaan ja vararikkoon kuin me.
        Älä pitkitä teidän kärsimystänne enempää.

        Se on pieni vaiva loppujen lopuksi kaikilta osapuolilta ottaa heti selvää onko vauva allerginen vai ei. On naurettavaa, kuinka vaikeasti lääkärit/neuvolat suhtautuu asiaan, jonka selvittäminen käy hetkessä ja apua on saatavilla heti.
        Ja tämä on aivan totta. Polilla maitoaltistus tehdään kokeella, jonka tekemiseen menee max. 4h ja esim. meillä kun oireet tuli jo parissa minuutissa, oli homma selvä.

        Tuo tiedän itkurumba kuulostaa samalta kuin meillä oli.
        Kirjaa myös ylös kellonaikoja milloin syötät ja mitä ja kuinka pian oireita tulee.
        Kirjaa ihan oikeasti paperille kaikki mitä asiasta mieleen tulee. Se vakuuttaa mahdollisesti lääkäriäkin enemmän ja ottaa teidät vakavasti.

        Meillä oireita oli esim:

        - Suun limakalvojen turpoaminen (muuttui maitomaisen sameiksi ja esim. alahuuli sisäpuolelta näkyi jo uloskin päin). Tämä on varma allergiareaktion merkki.

        - Rohiseva hengitys ja nuha > liman eritystä ja 1 varma merkki maitoallergiasta, mikäli muitakin oireita on.

        - Kasvot punaisella rohtumaihottumalla, poskista pahin. Kuiva, karhea iho ja läiskien kohdalta nousee rypylälle. Syötön jälkeen nousi selvimmin punaiseksi. Rasvat ei auta. Kasvoje iho myös selvästi kutisee ja vauva ehkä koittaa raapia naamaansa. Meillä ihottuma ei vieläkään ole parantunut kunnolla ja kutiaa paljon.

        - Huuto alkoi liki heti syötön jälkeen. Ja se jatkui vaihtelevasti 2-24h, loppua kohti huutoa oli 24/7 ja se oli mielettömän raskasta kaikille.
        Kakkaaminen oli hirveän työn ja huudon takana ja selvästi poltti peppua. Haju oli todella paha ja väriltään tumman/mustan vihreää. Tuon tyyppinen kakka on aina merkki allergiasta. Normaali vauvan kakka on sinapin keltaista Eikä Haise Pahalle.

        Menkää suoraan lääkäriin ja tinkaa siellä niin kauan, että pääsette polille jatkotutkimuksiin. Älä kuuntele MITÄÄN vähättelyjä tai selittelyjä; sinä tiedät parhaiten ja sinulla on "se vaisto" mikä nytkin selvästi kertoo jo, että tiedät mikä vauvalla on hätänä. OLE TIUKKA.


      • Milian Ei.Kirj.
        Milian Ei.Kirj. kirjoitti:

        Ensimmäisenä heivaa se Tutteli.
        Kokeile alkuun Tutteli Omneo jauhetta (meillä se toin teki pahimmat oireet) ja jos oireet ei katoa n. 4vrk:ssa ja kakka ala kulkemaan niin parempi kun menette suoraan päivystykseen ja vaadit saada lähetteen polille allergiatutkimuksiin. Älä kokeile enempää kaupan merkkejä, tai päädytte samaaan rumbaan ja vararikkoon kuin me.
        Älä pitkitä teidän kärsimystänne enempää.

        Se on pieni vaiva loppujen lopuksi kaikilta osapuolilta ottaa heti selvää onko vauva allerginen vai ei. On naurettavaa, kuinka vaikeasti lääkärit/neuvolat suhtautuu asiaan, jonka selvittäminen käy hetkessä ja apua on saatavilla heti.
        Ja tämä on aivan totta. Polilla maitoaltistus tehdään kokeella, jonka tekemiseen menee max. 4h ja esim. meillä kun oireet tuli jo parissa minuutissa, oli homma selvä.

        Tuo tiedän itkurumba kuulostaa samalta kuin meillä oli.
        Kirjaa myös ylös kellonaikoja milloin syötät ja mitä ja kuinka pian oireita tulee.
        Kirjaa ihan oikeasti paperille kaikki mitä asiasta mieleen tulee. Se vakuuttaa mahdollisesti lääkäriäkin enemmän ja ottaa teidät vakavasti.

        Meillä oireita oli esim:

        - Suun limakalvojen turpoaminen (muuttui maitomaisen sameiksi ja esim. alahuuli sisäpuolelta näkyi jo uloskin päin). Tämä on varma allergiareaktion merkki.

        - Rohiseva hengitys ja nuha > liman eritystä ja 1 varma merkki maitoallergiasta, mikäli muitakin oireita on.

        - Kasvot punaisella rohtumaihottumalla, poskista pahin. Kuiva, karhea iho ja läiskien kohdalta nousee rypylälle. Syötön jälkeen nousi selvimmin punaiseksi. Rasvat ei auta. Kasvoje iho myös selvästi kutisee ja vauva ehkä koittaa raapia naamaansa. Meillä ihottuma ei vieläkään ole parantunut kunnolla ja kutiaa paljon.

        - Huuto alkoi liki heti syötön jälkeen. Ja se jatkui vaihtelevasti 2-24h, loppua kohti huutoa oli 24/7 ja se oli mielettömän raskasta kaikille.
        Kakkaaminen oli hirveän työn ja huudon takana ja selvästi poltti peppua. Haju oli todella paha ja väriltään tumman/mustan vihreää. Tuon tyyppinen kakka on aina merkki allergiasta. Normaali vauvan kakka on sinapin keltaista Eikä Haise Pahalle.

        Menkää suoraan lääkäriin ja tinkaa siellä niin kauan, että pääsette polille jatkotutkimuksiin. Älä kuuntele MITÄÄN vähättelyjä tai selittelyjä; sinä tiedät parhaiten ja sinulla on "se vaisto" mikä nytkin selvästi kertoo jo, että tiedät mikä vauvalla on hätänä. OLE TIUKKA.

        Oireista jäi muutamia pois:

        - Vauva saattaa oksentaa tai puklailla rajustikin. Ns. normaali puklu on ohuehkoa ja sitä Ei tule roiskumalla ympäriinsä.
        Jos limaneritys on kovaa (kuten meillä oli) ja limakalvot pahasti turvoksissa, voi vauva oksentaessaan tuntua tukehtuvan limaan.
        Näin kävi meillä monta kertaa ja tämän takia valvottiin öitä, vaikka vauva olisi nukkunutkin rauhassa.
        EN halua pelotella, vaan varoittaa, että limaneritys voi aiheuttaa kammottavimpia ongelmia yhdistettynä oksentamiseen/rajuun puklailuun.

        Jos näyttää siltä, että oksennus jää vauvan kurkkuun niin nosta kädelle vatsalleen ja kallista pää maata kohti ja taputa selkään napakasti mutta varovasti. Jos ei auta niin sitten sääristä ote ja roikkumaan pää alaspäin.
        Meillä oli elämä kuin kauhuleffasta tuon oksentelun takia..

        - Päänahassa karstaa. Se nyt on pieni vaiva muihin verrattuna, mutta voi vaikuttaa vauvan hiusnystyjen kehitykseen, ellei sitä putsaa öljyllä säännöllisesti pois. Pahasti karstainen päänahka on myös 1 merkki maitoallergiasta muiden ohessa.

        - Itkuissa on eroja:

        * Nälkäitku on meillä rumasti sanottuna tekoitkun kuuloista ilmotusta, että maitoa ja sassiin!
        * Väsymysitku on taukomaista ja rauhottuu pikkuhiljaa.
        * Kipuitku allergiareaktion aikana on suoraa huutoa ja/tai loputonta kätisnä, kitinää, vääntelehtimistä jne.
        Vauva vääntää selkänsä kaarelle ja on selvästi kivulias. Tähän ei auta mikään ja kaikista parhainta oli antaa vauvan olla, tai sitten kantaa sylissä ns. kylkiasennossa (vauvan oik.kylki alaspäin) ja hyssytellä hiljaa. Tuo toimi meillä kohtalaisen hyvin.
        Pahasti kivuliasta vauvaa ei kannata liikutella/nostella juuri pakollista enempää.

        - Lääkäri tulee kysymään sinulta prosenttimäärää, minkä verran vauva on päivässä hereillä > kuinka suuren osan siitä itkee tai on muuten pahantuulinen. Joten mieti tuo valmiiksi jo. Meillä luku oli 95-100% ja kertoo se ihan tarpeeksi kelle hyvänsä.


      • äiti kiittää =)
        Milian Ei.Kirj. kirjoitti:

        Oireista jäi muutamia pois:

        - Vauva saattaa oksentaa tai puklailla rajustikin. Ns. normaali puklu on ohuehkoa ja sitä Ei tule roiskumalla ympäriinsä.
        Jos limaneritys on kovaa (kuten meillä oli) ja limakalvot pahasti turvoksissa, voi vauva oksentaessaan tuntua tukehtuvan limaan.
        Näin kävi meillä monta kertaa ja tämän takia valvottiin öitä, vaikka vauva olisi nukkunutkin rauhassa.
        EN halua pelotella, vaan varoittaa, että limaneritys voi aiheuttaa kammottavimpia ongelmia yhdistettynä oksentamiseen/rajuun puklailuun.

        Jos näyttää siltä, että oksennus jää vauvan kurkkuun niin nosta kädelle vatsalleen ja kallista pää maata kohti ja taputa selkään napakasti mutta varovasti. Jos ei auta niin sitten sääristä ote ja roikkumaan pää alaspäin.
        Meillä oli elämä kuin kauhuleffasta tuon oksentelun takia..

        - Päänahassa karstaa. Se nyt on pieni vaiva muihin verrattuna, mutta voi vaikuttaa vauvan hiusnystyjen kehitykseen, ellei sitä putsaa öljyllä säännöllisesti pois. Pahasti karstainen päänahka on myös 1 merkki maitoallergiasta muiden ohessa.

        - Itkuissa on eroja:

        * Nälkäitku on meillä rumasti sanottuna tekoitkun kuuloista ilmotusta, että maitoa ja sassiin!
        * Väsymysitku on taukomaista ja rauhottuu pikkuhiljaa.
        * Kipuitku allergiareaktion aikana on suoraa huutoa ja/tai loputonta kätisnä, kitinää, vääntelehtimistä jne.
        Vauva vääntää selkänsä kaarelle ja on selvästi kivulias. Tähän ei auta mikään ja kaikista parhainta oli antaa vauvan olla, tai sitten kantaa sylissä ns. kylkiasennossa (vauvan oik.kylki alaspäin) ja hyssytellä hiljaa. Tuo toimi meillä kohtalaisen hyvin.
        Pahasti kivuliasta vauvaa ei kannata liikutella/nostella juuri pakollista enempää.

        - Lääkäri tulee kysymään sinulta prosenttimäärää, minkä verran vauva on päivässä hereillä > kuinka suuren osan siitä itkee tai on muuten pahantuulinen. Joten mieti tuo valmiiksi jo. Meillä luku oli 95-100% ja kertoo se ihan tarpeeksi kelle hyvänsä.

        Kiitos oikesti todella paljon kun laiotit noin paljon infoa asiasta. Nuo täsmäsi 90 % meidän tilanteeseen, limaa ja kakan koostumusta lukuunottamatta. Kakka on sinapinruskeaa, välillä aika kiinteä, välillä löysää. Joskus tasaista joskus rakeista.

        Tuota rahinaa en ole kuullut kuin muutaman kerran. Räkää kaivan nenästä joka päivä mutta nuhainen ei ole.

        Iho on todellakin naamasta kuiva, näppyjä nousee koko ajan. Punaisia läikkiä tosiaan näppyjen ympärillä. Rasvailen mutta ei auta, vauva hankaa poskiaan patjaansa, kutittaa ilmeisesti?

        Suusta en osaa sanoa, en ole kiinnittänyt huomiota koko asiaan niin en osaa sanoa onko turvoksissa vai ei. Suu on kyllä samea. Vauva on mutruhuuli muutenkin, en ihan käsittänyt mitä tarkoitat että alahuuli näkyy ulospäin?

        Ruoan jälkeen huuto tosiaan alkaa. Tuntuu että mikään ei ole hyvin. Tutti saattaa auttaa vähän mutta saa olla koko ajan laittamassa kun parkaisultaan tippuu koko ajan. Huuto on lohdutonta ja äityy pahaksikin välillä. Huutaa silmät kiinni ja mikään ei auta. Vaihdan asentoa joka hermostuttaa vauvaa, välillä en uskalla liikahtaakkaan saatikka puhua että ei havahtuisi. Kiemurtelee ja ähkii, väntelehtii ja huutaa, rauhottuu välillä ehkä mutta huuto voi alkaa kuin salamaniskusta taas.

        En koe että puklailisi pahasti. Joka syötöllä kuitenkin, joskus todella pahan hajuisia, kuin happamia.

        Tänään oli aamun natiseva ja kitisevä, iltapäivällä huuti ja iltaa kohden tuntui rauhoittuvan mutta ei nuku, Torkahtaa ja valvoo, syö ja itkeskelee mutta nyt ei pahasti. Ihan liikaa valvoo ikäisekseen. Mutta kun torkahtaa niin jaksaa valvoa taas vähän.

        Vauva tykkää sylissä eniten olla pystyssä, syöttöasentoa inhoaa mutta syödessä menee. Mahan päällä ei oikein halua köllöttää, joskus saan asettumaan mahan päälle kyljelleen joskus taas huuto alkaa siinä asennossa. Parhaiten saa rauhoitettua kun nostaa olkapäälle tai polven päälle mahalleen. Joissain asennoissa huuto oikein yltyy, en osaa sanoa koskeeko se sitten enemmän vai hermostuuko kun vaihtelen asentoa usein kun huuto päällä. Myöskään mahallaan ei halua maata peiton päällä, joskus ilmakylpyjen kanssa makuutan mutta ei oikein pidä.

        Näin ensimmäisen kanssa tässä ollaan tosiaan ymmällään. Missä menee se raja milloin lapsi itkee liikaa? Tiedänhän minä että vauvat itkee paljonkin mutta missä se raja menee. Äidinvaisto sanoo nyt kyllä kovasti että vauvaan koskee ja auttaa en osaa =(
        Meillä olisi huomenna neuvola, pitääpä ottaa puheeksi asia...
        Ja jos lääkärissä käydään, menen suoraan yksityiselle, mulla ei vaan huumorintaju riitä enää yhteenkään arvauskeskuskäyntiin.

        Kiitos vielä avustasi, asiahan on selvitettävä, meidän kaikkien parhaaksi. Pahalle tuntuu jos pientä koskee =( Ja vielä ruoka jota tarvitsisi kasvaakseen =(


      • Milian Ei.Kirj.
        äiti kiittää =) kirjoitti:

        Kiitos oikesti todella paljon kun laiotit noin paljon infoa asiasta. Nuo täsmäsi 90 % meidän tilanteeseen, limaa ja kakan koostumusta lukuunottamatta. Kakka on sinapinruskeaa, välillä aika kiinteä, välillä löysää. Joskus tasaista joskus rakeista.

        Tuota rahinaa en ole kuullut kuin muutaman kerran. Räkää kaivan nenästä joka päivä mutta nuhainen ei ole.

        Iho on todellakin naamasta kuiva, näppyjä nousee koko ajan. Punaisia läikkiä tosiaan näppyjen ympärillä. Rasvailen mutta ei auta, vauva hankaa poskiaan patjaansa, kutittaa ilmeisesti?

        Suusta en osaa sanoa, en ole kiinnittänyt huomiota koko asiaan niin en osaa sanoa onko turvoksissa vai ei. Suu on kyllä samea. Vauva on mutruhuuli muutenkin, en ihan käsittänyt mitä tarkoitat että alahuuli näkyy ulospäin?

        Ruoan jälkeen huuto tosiaan alkaa. Tuntuu että mikään ei ole hyvin. Tutti saattaa auttaa vähän mutta saa olla koko ajan laittamassa kun parkaisultaan tippuu koko ajan. Huuto on lohdutonta ja äityy pahaksikin välillä. Huutaa silmät kiinni ja mikään ei auta. Vaihdan asentoa joka hermostuttaa vauvaa, välillä en uskalla liikahtaakkaan saatikka puhua että ei havahtuisi. Kiemurtelee ja ähkii, väntelehtii ja huutaa, rauhottuu välillä ehkä mutta huuto voi alkaa kuin salamaniskusta taas.

        En koe että puklailisi pahasti. Joka syötöllä kuitenkin, joskus todella pahan hajuisia, kuin happamia.

        Tänään oli aamun natiseva ja kitisevä, iltapäivällä huuti ja iltaa kohden tuntui rauhoittuvan mutta ei nuku, Torkahtaa ja valvoo, syö ja itkeskelee mutta nyt ei pahasti. Ihan liikaa valvoo ikäisekseen. Mutta kun torkahtaa niin jaksaa valvoa taas vähän.

        Vauva tykkää sylissä eniten olla pystyssä, syöttöasentoa inhoaa mutta syödessä menee. Mahan päällä ei oikein halua köllöttää, joskus saan asettumaan mahan päälle kyljelleen joskus taas huuto alkaa siinä asennossa. Parhaiten saa rauhoitettua kun nostaa olkapäälle tai polven päälle mahalleen. Joissain asennoissa huuto oikein yltyy, en osaa sanoa koskeeko se sitten enemmän vai hermostuuko kun vaihtelen asentoa usein kun huuto päällä. Myöskään mahallaan ei halua maata peiton päällä, joskus ilmakylpyjen kanssa makuutan mutta ei oikein pidä.

        Näin ensimmäisen kanssa tässä ollaan tosiaan ymmällään. Missä menee se raja milloin lapsi itkee liikaa? Tiedänhän minä että vauvat itkee paljonkin mutta missä se raja menee. Äidinvaisto sanoo nyt kyllä kovasti että vauvaan koskee ja auttaa en osaa =(
        Meillä olisi huomenna neuvola, pitääpä ottaa puheeksi asia...
        Ja jos lääkärissä käydään, menen suoraan yksityiselle, mulla ei vaan huumorintaju riitä enää yhteenkään arvauskeskuskäyntiin.

        Kiitos vielä avustasi, asiahan on selvitettävä, meidän kaikkien parhaaksi. Pahalle tuntuu jos pientä koskee =( Ja vielä ruoka jota tarvitsisi kasvaakseen =(

        ...iskee päin kasvoja aika rajulla otteella, kun lapsi huutaa sylissä naama sinertävänä itseään väännellen. Ja se tunne on ihan kauhea.
        Se meidän episodi on niin tuoreena vielä muistissa, aivan nurkan takana, että symppaan kyllä 101% sinua/teitä vauvanne kanssa.

        Älkää odottako neuvolasta apuja. Mainitse asiasta ja ole oikeasti tiukka (haluat tutkituttaa), ja jos saat vastauksena selittelyjä (vauvat itkee paljon, maha/suolisto vielä kehittymätön, ilmavaivoja jne jne) niin ÄLÄ kuuntele, äläkä usko. Siinä vaiheessa sulje korvat ja varaa aika yksityiselle. Tee niin vaikka joka tapauksessa.
        Ne osaa aika vakuuttavasti selittää kaiknemoisia juttuja, mutta muista että se sinun oma vaistosi on tuhannen kertaa parempi, kuin satoja vauvoja hoitanut, ehkä työhönsä leipääntynyt terveydenhoitaja.
        JOssain määrin luulen, että kyse on myös säästöistä; ei haluta heti alkaa tutkimaan, kun kerta "vanhan kansan uskomuksen mukaan" vauvojen vatsaoireet hellittävät 3kk iän aikoihin.
        Todellisuudessa maitoallergia on yleistynyt valtavasti (ja tutkimukset lisääntyeet>) ja koliikki onkin usein nimen omaan sitä, eikä "outoa huutamista, jonka syytä ei kukaan tiedä.

        Ne oireet tulee pahenemaan päivä päivältä. Ne ei häviä itsekseen pois, eikä sillä ole sitä paitsi merkitystäkään. Lapsenne on selkeästi tuskissa ja tarvitsee selvitystä, mistä tuska johtuu.
        Teillä on 4 vko:n ikäinen pikku taapiainen, ja kolmen kuukauden ikään (jolloin väittävät mahaoireiden katoavan kuin taikaiskusta..joo-oh) vielä 8vko:a aikaa. Se on Julmetun pitkä aika näiden jutujen kanssa.
        Monia viikoja putkeen valvoneena sitä pelkää oikeasti jo itseänkin; mitä jos väsyneenä ote herpaantuu ja vauva tippuu..tai muuta kamalaa.


        >>>Suusta en osaa sanoa, en ole kiinnittänyt huomiota.........- en ihan käsittänyt mitä tarkoitat että alahuuli näkyy ulospäin?


      • Milian Ei.Kirj.
        äiti kiittää =) kirjoitti:

        Kiitos oikesti todella paljon kun laiotit noin paljon infoa asiasta. Nuo täsmäsi 90 % meidän tilanteeseen, limaa ja kakan koostumusta lukuunottamatta. Kakka on sinapinruskeaa, välillä aika kiinteä, välillä löysää. Joskus tasaista joskus rakeista.

        Tuota rahinaa en ole kuullut kuin muutaman kerran. Räkää kaivan nenästä joka päivä mutta nuhainen ei ole.

        Iho on todellakin naamasta kuiva, näppyjä nousee koko ajan. Punaisia läikkiä tosiaan näppyjen ympärillä. Rasvailen mutta ei auta, vauva hankaa poskiaan patjaansa, kutittaa ilmeisesti?

        Suusta en osaa sanoa, en ole kiinnittänyt huomiota koko asiaan niin en osaa sanoa onko turvoksissa vai ei. Suu on kyllä samea. Vauva on mutruhuuli muutenkin, en ihan käsittänyt mitä tarkoitat että alahuuli näkyy ulospäin?

        Ruoan jälkeen huuto tosiaan alkaa. Tuntuu että mikään ei ole hyvin. Tutti saattaa auttaa vähän mutta saa olla koko ajan laittamassa kun parkaisultaan tippuu koko ajan. Huuto on lohdutonta ja äityy pahaksikin välillä. Huutaa silmät kiinni ja mikään ei auta. Vaihdan asentoa joka hermostuttaa vauvaa, välillä en uskalla liikahtaakkaan saatikka puhua että ei havahtuisi. Kiemurtelee ja ähkii, väntelehtii ja huutaa, rauhottuu välillä ehkä mutta huuto voi alkaa kuin salamaniskusta taas.

        En koe että puklailisi pahasti. Joka syötöllä kuitenkin, joskus todella pahan hajuisia, kuin happamia.

        Tänään oli aamun natiseva ja kitisevä, iltapäivällä huuti ja iltaa kohden tuntui rauhoittuvan mutta ei nuku, Torkahtaa ja valvoo, syö ja itkeskelee mutta nyt ei pahasti. Ihan liikaa valvoo ikäisekseen. Mutta kun torkahtaa niin jaksaa valvoa taas vähän.

        Vauva tykkää sylissä eniten olla pystyssä, syöttöasentoa inhoaa mutta syödessä menee. Mahan päällä ei oikein halua köllöttää, joskus saan asettumaan mahan päälle kyljelleen joskus taas huuto alkaa siinä asennossa. Parhaiten saa rauhoitettua kun nostaa olkapäälle tai polven päälle mahalleen. Joissain asennoissa huuto oikein yltyy, en osaa sanoa koskeeko se sitten enemmän vai hermostuuko kun vaihtelen asentoa usein kun huuto päällä. Myöskään mahallaan ei halua maata peiton päällä, joskus ilmakylpyjen kanssa makuutan mutta ei oikein pidä.

        Näin ensimmäisen kanssa tässä ollaan tosiaan ymmällään. Missä menee se raja milloin lapsi itkee liikaa? Tiedänhän minä että vauvat itkee paljonkin mutta missä se raja menee. Äidinvaisto sanoo nyt kyllä kovasti että vauvaan koskee ja auttaa en osaa =(
        Meillä olisi huomenna neuvola, pitääpä ottaa puheeksi asia...
        Ja jos lääkärissä käydään, menen suoraan yksityiselle, mulla ei vaan huumorintaju riitä enää yhteenkään arvauskeskuskäyntiin.

        Kiitos vielä avustasi, asiahan on selvitettävä, meidän kaikkien parhaaksi. Pahalle tuntuu jos pientä koskee =( Ja vielä ruoka jota tarvitsisi kasvaakseen =(

        >>>Kakka on sinapinruskeaa, välillä aika kiinteä, välillä löysää. Joskus tasaista joskus rakeista.>Tuota rahinaa en ole kuullut kuin muutaman kerran. Räkää kaivan nenästä joka päivä mutta nuhainen ei ole.>Iho on todellakin naamasta kuiva, näppyjä nousee koko ajan. Punaisia läikkiä tosiaan näppyjen ympärillä. Rasvailen mutta ei auta, vauva hankaa poskiaan patjaansa, kutittaa ilmeisesti? >En koe että puklailisi pahasti. Joka syötöllä kuitenkin, joskus todella pahan hajuisia, kuin happamia.>Vauva tykkää sylissä eniten olla pystyssä, syöttöasentoa inhoaa mutta syödessä menee.>Ja vielä ruoka jota tarvitsisi kasvaakseen =(


      • todettu
        Milian Ei.Kirj. kirjoitti:

        >>>Kakka on sinapinruskeaa, välillä aika kiinteä, välillä löysää. Joskus tasaista joskus rakeista.>Tuota rahinaa en ole kuullut kuin muutaman kerran. Räkää kaivan nenästä joka päivä mutta nuhainen ei ole.>Iho on todellakin naamasta kuiva, näppyjä nousee koko ajan. Punaisia läikkiä tosiaan näppyjen ympärillä. Rasvailen mutta ei auta, vauva hankaa poskiaan patjaansa, kutittaa ilmeisesti? >En koe että puklailisi pahasti. Joka syötöllä kuitenkin, joskus todella pahan hajuisia, kuin happamia.>Vauva tykkää sylissä eniten olla pystyssä, syöttöasentoa inhoaa mutta syödessä menee.>Ja vielä ruoka jota tarvitsisi kasvaakseen =(

        kuulin että jos allergia on todettu niin ilman reseptiä ostetut korvikkeet kela korvaisi myös takautuvasti jos kuitit tallessa..
        Kannatta kokeilla.


      • Milian Ei.Kirj.
        todettu kirjoitti:

        kuulin että jos allergia on todettu niin ilman reseptiä ostetut korvikkeet kela korvaisi myös takautuvasti jos kuitit tallessa..
        Kannatta kokeilla.

        Kela on vuoteen 2003 asti korvannut kaikki kuukautta ennen b-lausunnon saantia ostetut korvikkeet, mutta nykyään ei korvaa enää.
        Kun saa b-lausunnon ja vie kelaan hakemuksen, siitä päivästä lähtien saa takautuvasti korvauksen ostetuista. Kuitit vain pitää muistaa säilyttää. B-lausuntoa ennen ostetuista ei siis saa mitään.

        Allergialääkärimme kannustuksesta lähden itse kyselemään lain muutoksen perään, sillä tätä lakiesitystä valmistellessa ko.lääkärin mukaan valiokunnat yms eivät ottaneet asiaa kunnolla edes esille ja esitys vietiin läpi liian heppoisin perustein.
        Tämä sama laki koskee myös mm. syöpä-lääkkeitä, alzheimer-lääkkeitä jne. Kyse on ihmisille elintärkeistä KALLIISTA valmisteista, joihin kaikilla ei välttämättä ole varaa ilman korvauksia ja sehän on aivan poskettoman hullua, että joutuisi kitumaan niitä vailla vain sen takia, että järjestelmä ei pelaa niin kuin laki vaatisi. JOmman kumman on siis muututtava, jotta systeemi pelaa Järkevästi.

        Minusta on aivan älytöntä, että lapselle elintärkeää maitoa ei korvata, vaikka allergia on selkeästi todettu jo aikoja sitten. Siitä hetkestä lähtien kun apteekin korvikkeen on huomattu auttavan, pitäisi myös korvaus saada.
        Ja puhumattakaan siitä, että nykyinen järjestelmä ei tue tätä lakia -millään tavalla- ; kukaan ei pääse niin nopeaan lääkärille b-lausuntoa hakemaan (aikoja ei saa, joutuu odottamaan), etteikö omasta pussista lähtisi useita satasia korvikkeiden ostoon, ilman korvausta.

        Meidän tapauksessa meni noin kuutisen viikkoa, ennen kuin saimme lausunnon. Sinä aikana on kokeiltu apteekista saatavia korvikkeita melkein jokainen merkki ja myös se kallein, Neocate, joka maksaa mahtavat 58e/450g, eli kolmen päivän satsi. Ostimme käskystä pari purkkia, joista toinen jäi puoliksi käyttämättä, kun poika kiljui oireissaan ties monettako vuorokautta peräkkäin.

        >>>Kannatta kokeilla.


      • Nimetön
        Milian Ei.Kirj. kirjoitti:

        Kela on vuoteen 2003 asti korvannut kaikki kuukautta ennen b-lausunnon saantia ostetut korvikkeet, mutta nykyään ei korvaa enää.
        Kun saa b-lausunnon ja vie kelaan hakemuksen, siitä päivästä lähtien saa takautuvasti korvauksen ostetuista. Kuitit vain pitää muistaa säilyttää. B-lausuntoa ennen ostetuista ei siis saa mitään.

        Allergialääkärimme kannustuksesta lähden itse kyselemään lain muutoksen perään, sillä tätä lakiesitystä valmistellessa ko.lääkärin mukaan valiokunnat yms eivät ottaneet asiaa kunnolla edes esille ja esitys vietiin läpi liian heppoisin perustein.
        Tämä sama laki koskee myös mm. syöpä-lääkkeitä, alzheimer-lääkkeitä jne. Kyse on ihmisille elintärkeistä KALLIISTA valmisteista, joihin kaikilla ei välttämättä ole varaa ilman korvauksia ja sehän on aivan poskettoman hullua, että joutuisi kitumaan niitä vailla vain sen takia, että järjestelmä ei pelaa niin kuin laki vaatisi. JOmman kumman on siis muututtava, jotta systeemi pelaa Järkevästi.

        Minusta on aivan älytöntä, että lapselle elintärkeää maitoa ei korvata, vaikka allergia on selkeästi todettu jo aikoja sitten. Siitä hetkestä lähtien kun apteekin korvikkeen on huomattu auttavan, pitäisi myös korvaus saada.
        Ja puhumattakaan siitä, että nykyinen järjestelmä ei tue tätä lakia -millään tavalla- ; kukaan ei pääse niin nopeaan lääkärille b-lausuntoa hakemaan (aikoja ei saa, joutuu odottamaan), etteikö omasta pussista lähtisi useita satasia korvikkeiden ostoon, ilman korvausta.

        Meidän tapauksessa meni noin kuutisen viikkoa, ennen kuin saimme lausunnon. Sinä aikana on kokeiltu apteekista saatavia korvikkeita melkein jokainen merkki ja myös se kallein, Neocate, joka maksaa mahtavat 58e/450g, eli kolmen päivän satsi. Ostimme käskystä pari purkkia, joista toinen jäi puoliksi käyttämättä, kun poika kiljui oireissaan ties monettako vuorokautta peräkkäin.

        >>>Kannatta kokeilla.

        Meillä myös kokeilulla apteekin korvike.
        Se neuvola muori väitti että kun kuitti tallessa saa rahat takas. Ei ne sit tiedä kyllä yhtään mitään..


    • äippä

      Meillä taas tänään Tytöllä se vyöhyke hoito. Siis ja tulee taas todella tarpeeseen. On se vaan jännä että ei mene ku muuan pv niin vaivat alkaa. .
      Minä vaan epäilen että ois jotain allergia juttuja..
      Vitsi se neuvola ämmä käski mun heittä imetyksen pois.

      No onneksi vyöhyke terapia on edes vähän hyödyksi.. Nyt jo 8 kerta tänään. vaan eipä maha mitään ku se kuitenkin vähän helpottaa.



      Olen vaan huomannut että pukluttelu alkaa myös kun vaivat menee pahemmaksi.. Syönti heikkenee myös kun vaivat pahempia. Ekaks syödään vaikka tissiä ja sit ei lisä maito käy vaikka näyttää että ois nälkä. niin ja sama peli jos syö pullosta jos loppuu kesken ni ei suostu ottaa enään lisää.

      Tai Jos varaat todella reilusti maitoa ni huuto voi alkaa jo kesken syönnin..

      Juu ja mahallaan ei oikein tykkä olla joskus jos suostuu olemaan jonkin aikaa niin voi sit oksentaa maidot ulos..
      No sain sen neuvola ämmän suostuteltua niihin maito allergia veri kokeisiin. Ehkä loppu viikosta saadaan tuloksia.

      Meillä pientä vaivaa ollut jo laitokselta lähin ja ei ku pahenee vaan. Neiti täyttä jo 4 kk tällä viik. Pottua ollaan syöty jo pian 1 kk ei sekään ole auttanut. Vaikka sanovat että kun alkaa syödä kiinteitä vaivat häviää..
      Meillä on ainakin neuvola ämmä kyllä ihan tööt koko muori.. Ei siltä kyllä saa mitään apua. Aina vaan jotain koitta selitellä..

      • äidinmaito

        olla myös pahaksi,jos lapsella on maitoallergia? Vai tuleeko se vain pullolapsille?


      • voi oireilla
        äidinmaito kirjoitti:

        olla myös pahaksi,jos lapsella on maitoallergia? Vai tuleeko se vain pullolapsille?

        Meillä vaivoja jo ihan alusta saakka vaikkei alkuun syönyt korviketta.
        Nyt sit meillä todettu maito allergia saas nähä saadaanko omia ostamia apteekin maito rahoja takas.

        kiitti kauheasti tälle äidille joka laitto listan oireista. Epäilykseni osoittautui oikeaksi ja kun listassa oli samoja oireita ku meillä en enään uskonut mitään muuta mahdolliseksi.


    • kysyä

      Hei!
      saanko olla utelias ja kysäistä mistä päin suomea olet?
      Ajatteli et voisiko kohtalotoverina pitää silloin tällöin yhteyttä vaikka sähköpostilla?
      Ite täältä pohjois puolelta suomea..

      • Aloittaja

        ..mutta pohjoisempaa itsekin olen kotoisin.

        Laita toki postia :) Olisi kivaa vaihdella ajatuksia kohtalotoverin kanssa.

        Meillä taistelu allergian kanssa jatkuu jatkumistaan. Nyt olemme aloittaneet soijamaidon, joka tuntuu toistaiseksi sopivan. Huonot kokemukset Kelalta ja neuvolasta/lääkäreistä vain jatkuu nekin. Uskomantonta touhua pienen ihmisenalun kustannuksella :S

        milian @ suomi24.fi (poista välit)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

      Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
      Maailman menoa
      413
      1706
    2. Minua itkettää tämä tilanne

      Meidän pitäisi jutella. Eikö niin? Miehelle.
      Ikävä
      105
      1348
    3. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      171
      1317
    4. Miksi koulut pakottavat

      Lapset uimaan sekaryhmänä? Murrosikäiset tunnetusti häpeilevät vartalossa tapahtuvia muutoksia. Tulee turhia poissaoloja
      Maailman menoa
      117
      1275
    5. Mitkä oli suurimmat

      Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
      Ikävä
      44
      1017
    6. Minulla oli tunteita

      Tein itsestäni pellen. Sait hyvät naurut ja minä 💔
      Ikävä
      63
      936
    7. Suomen Pallolitto: Tasoryhmät lasten jalkapallossa - Erätauko-tilaisuus ma 20.5.2024

      Tasoryhmät lasten ja nuorten jalkapallossa herättävät paljon keskustelua. Mitä tasoryhmät ovat ja mikä on niiden tarkoit
      Suomi24 Blogi ★
      0
      880
    8. Susanne Päivärinta kirjassaan: Sannalla nousi valta päähän, Big Time!

      Päivärinta toteaa ettei ole nähnyt kenenkään muuttuvan niin totaalisesti kuin Marinin, eikä siis todellakaan parempaan s
      Maailman menoa
      92
      871
    9. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      32
      856
    10. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      108
      821
    Aihe