Rahat ei meinaa riittää.

Köyhät.

Tiedän, että tätä asiaa olisi pitänyt ajatella jo ennen kuin alkaa tehdä vauvoja, mutta tilanne on nyt tämä että olen viimeisilläni raskaana: me ollaan hyvin vähä-varaisia...Itse saan minimi äitiyspäivärahan ja mieheni käy suht hyväpalkkaisessa työssä josta otetaan kuitenkin ulosottoon joka kuukausi yli 200e..Tilanne muuttunee sen verran ettei ulosmittausta oteta enää noin paljoa kun vauva syntyy, mutta kuitenkin.Nämä ulosotot ovat mieheni nuoruuden typeryyden aiheuttamia juttuja, silloisista raha-vaikeuksista, välinpitämättömyydestä johtuvia.Omilla nimilläni ei ole yhtään ulosottoa eikä muutakaan maksuhäiriö merkintää tms.Mieheni on "kunnollinen" tätä nykyä, mutta nuorempana tehdyistä virheistä saa nähtävästi maksaa kirjaimellisesti kovan hinnan.Asumme suht edullisessa kolmiossa,vuokra 550e ja miehellä oltava työmatkoja varten auto.
Miten te muut, joilla ollut niukasti rahaa, olette selvinneet vauvan tulosta? Me ollaan saatu vaatteita kasoittain :),osteltu kirpparilta ja huuto.netistä vauvalle ihan kunnollisia tarvikkeita jne.mutta entäpä sitten, kun vauvalle tarvitsee ostaa vaippoja yms. yms. jatkuvasti...Kestovaipatko apuna tähän? Muita säästövinkkejä? Ollaan haettu toimeentulotukea ja sitä jonkun verran saatukin.Itkeskelen yöllä miettiessäin, miten ihmeessä tullaan selviämään sitten ja laskutkin painaa päälle...En kaipaisi enää yhtään ilkeitä kommentteja, vaikka tiedän että niitä tulen luultavasti saamaan kun tämän kirjoituksen tänne laitan.Kiitos asiallisista vastauksista!

38

3297

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ainakin:

      tee kaikkesi että imetys onnistuu. meidän tytölle jouduttiin erinäisistä syistä antamaan korviketta ja siihen saa palamaan rahaa parhaimmillaan vähän alle sata euroa kk:ssa, imetettäessä soseruokintakin aloitetaan vasta n. puolen vuoden iässä. tiedän ettei imetys välttämättä helppoa ole ja ainahan se ei onnistu vaikka kuinka yrittää mutta rahaa sillä ainakin säästää.

      soseet teet tietysti itse, sehän on helppoa kuin heinänteko.

      lastenvaunuja saa ihan edullisestikin jos vain osaa oikeista paikoista etsiä eikä ole niin nirso, ostat sellaiset mitkä ovat riitävän hyvät.

      karsi turhimmat ostokset pois, esim. hoitopöytä ei ole välttämätön. meillä pyykinpesukone toimii hoitopöytänä, siihen mies on askarrellutpaskarrellut reunan vanerista ja vanha vauvan sijauspatja on alustana tyynyliinan sisässä, kuosia voi sitten kivasti vaihdella.

      ei siihen vauvaan loppujen lopuksi niin paljon sitä rahaa mene että pitäisi yöunet menettää. korvike ja vaipat ovat suurin menoerä, kestovaipat ovat huomattava säästö budjetissa, niitä voi ommella itsekin jolloin yhden vaipan hinnaksi tulee vain n. 5 euroa.

      pinnasänkyjä olen nähnyt myytävänä parillakympillä, vaatteita ja leluja voi ostaa halvalla, jotkuthan jakelee niitä ihan ilmaiseksikin. äitiyspakkauksessa on kaikkea tarpeellista eli älä ainakaan ota sitä rahana.

      ja muuta sitten ei tarvitakaan!

      • on!!

        lapsi tuo leivän tullessaan


      • Anonyymi
        on!! kirjoitti:

        lapsi tuo leivän tullessaan

        No ei kyllä aina. Mies vie leivän lapsen suusta!


    • yksinhuoltaja...

      tossa on vaan varmaan luotettava siihen että myös isovanhemmat auttaa:D minä olen tuleva yksinhuoltaja, jolla rahat myös tiukassa. isompi kämppä olisi hommattava, nyt asun yksiössä, ja kaikki tavarat muksulle.. äitiyspakkauksen otin kelalta, siitä varmasti on apua, ja kun hommasin turvaistuimen muksulle autoon, ostin sellasen joka on 0-18 kilolle, eli en vaan kaukaloa. ton pitäisi periaatteessa mennä siihen asti ku muksu on 4 vuotta, kun taas kaukaloa pääsee käyttämään vaan sen reilun puoli vuotta. vanhoista omista tavaroista yritän päästä eroon, joita en käytä, esim. pyörä johon en saisi turvaistuinta laitettua kiinni, siis tarpeeton. kaverilta ihan pienet vauvanvaatteet saan lainaan ja sullahan on se hyvä puoli että kun teillä jää vaatteet pieniksi, voit ne taas myydä eteenpäin netissä, varmasti menevät. vaunut taas hommaan yhdistelminä, joten menevät pidempään ja kun uudet ostaa, voi ne taas kaupata eteenpäin hyvällä menestyksellä. halvimmat on ollut alle 300 uutena mitä olen löytänyt. täysimetyksellä säästät myös, jos vauva vaan tissille suostuu:D itse en edes ole miettinyt kestovaippoja, niissä on jotenkin liikaa vaivaa..pitää vaan ostella etukäteen niitä vaippoja varastoon, ettei sitten heti läjähdä hirveä pommi ku laitokselta pääsee. pinnasänkyä en edes osta vielä, kun lapsonen voi nukkua ihan hyvin tossa kelan lootassa tai vaunuissa, ja käytettyjä pinniksiähän saa viiteenkymppiin sitte ku tarvii. mutta niinhän se menee että jos jotain haluaa, niin pitää myös jostain olla valmis luopumaan..omat menot vaan minimiin. mulla vielä hankala tilanne kun vanhemmat ei asu lähimaillakaan, niin niillä ei voi tarpeen vaatiessa käydä syömässä ym.. mutta sisulla vaan on mentävä ja omista menoista yrittää karsia pois kaikki mitä ei oikeesti tartte..mulle tärkeintä on lapsen hyvinvointi, vaikkakin omalla kustannuksella..:D

      • Anonyymi

        Entä jos isovanhemmilla ei riitä omiin menoihin???


    • rv30

      Sitähän sanotaan, että lapsi tuo leivän tullessaan. Ja usein tämä pitääkin paikkansa. Eli sitä huomaa pärjäävänsä kyllä hyvin.

      Mutta sanot, että miehesi on kohtuullisen hyväpalkkaisessa työssä. Mitä hän siis tienaa?

      Oma mieheni saa 1700e/kk miinus verot enkä todellakaan miellä, että hän saisi edes keskinkertaista palkkaa, puhumattakaan että sanoisin hänen olevan hyvinpalkattu. Tai edes kohtalaisen hyvin palkattu.

      Mutta meille on tulossa kolmas lapsi jo ja pärjäämme hienosti. Suorastaan loistavasti. Mielestäni emme tingi mistään ja lapsetkin on vaatetettu keskivertoa paremmin ja esim. ulkovaatteet aina huippulaatua. Eikä todellakaan tule isovanhemmilta apuja.

      Ja itse olen ollut hoitovapaalla viimeiset kaksi vuotta.

      ELi tarkasteleppa nyt ensin sitä teidän elintasoa...

    • pää pystyyn!

      Älä nyt ainakaan niitä kestovaippoja hanki. Tuskin tulevat halvemmiksi kun pesukone pyörii täyttä häkää. Pyykkiä tulee muutenkin vauvan myötä lisää.

      Tehkää kuukausittainen budjetti. Kirjaa tulot, pakolliset menot ulosotto. Sitten laitatte viikottaiset ruokamenot ja yritätte pysyä niissä. Samoin kännykät ym. ylimääräiset menot. Budjetin teko auttaa yllättävän paljon, siitä huomaa usein myös, että kaikenlaiseen turhaan sitä rahaa helposti lipsahtaa, ihan huomaamatta.

      Toivottavasti tosiaan ilmetys onnistuu mahdollisimman pitkään ja sitten vaan laittelemaan soseita itse. Helppoa, edullista ja terveellistä. Tutki kaupassa muutenkin hintoja vähän tarkemmin. Hyvä ja terveellinen kotiruoka tulee usein yllättävän edulliseksi, sipsit, einekset ja kaljat ei..

      Kyllä se siitä lähtee sujumaan ja joskus rahatilannekin vielä varmaan helpottaa :-)!

      • ennenkuin annat

        väärää tietoa! Kestovaipat tulevat HUOMATTAVASTI halvemmaksi kuin tavalliset kertakäyttövaipat. Ja ne ovat myös lapselle parempia; ei tule niin herkästi ihottumia tms. (minkä hoito voi myös maksaa jotain...?). Kestovaippojen kokonaisedullisuudesta on tehty useita riippumattomia tutkimuksia, ja näissä osoitettu säästö on merkittävä.


      • ohjeita,

        jos et tiedä olevasi oikeassa. Kestovaipat tulevat todellakin halvemmaksi. Mieti myös ympäristövaikutusta, omalle lapsellesi jää tämä maapallo. Tosi itsekästä ajatella vaan omaa mukavuutta ja elämän helppoutta...:/

        Itse aion käyttää kestovaippoja, mutta pitää varalta myös tavallisia, esim. kyläilyreissuja varten.


      • tulivuori86
        ennenkuin annat kirjoitti:

        väärää tietoa! Kestovaipat tulevat HUOMATTAVASTI halvemmaksi kuin tavalliset kertakäyttövaipat. Ja ne ovat myös lapselle parempia; ei tule niin herkästi ihottumia tms. (minkä hoito voi myös maksaa jotain...?). Kestovaippojen kokonaisedullisuudesta on tehty useita riippumattomia tutkimuksia, ja näissä osoitettu säästö on merkittävä.

        osta kestovaippoja, kertakäyttövaipat maksaa niin tajuttomasti ja kun muksu kasvaa siitä sylissä makaavasta isommaksi niin usko vaan niitä vaippoja menee tajuttomasti, jos ajatellaan että melkein pussillisen vaippoja voi mennä päivässä niin kumpaa säästät rahoissa itseäsi sekä luontoa vaiko et mitään?


      • Lopettakaa höpötys
        tulivuori86 kirjoitti:

        osta kestovaippoja, kertakäyttövaipat maksaa niin tajuttomasti ja kun muksu kasvaa siitä sylissä makaavasta isommaksi niin usko vaan niitä vaippoja menee tajuttomasti, jos ajatellaan että melkein pussillisen vaippoja voi mennä päivässä niin kumpaa säästät rahoissa itseäsi sekä luontoa vaiko et mitään?

        Paljonpa tosiaan säästää luontoa ja energiaa kun pesee paskavaippoja pesukoneessa..


      • päähän nämä
        Lopettakaa höpötys kirjoitti:

        Paljonpa tosiaan säästää luontoa ja energiaa kun pesee paskavaippoja pesukoneessa..

        urpot jotka eivät ymmärrä mistään mitään!

        Tässä sulle faktatietoa kestovaipoista ja niiden ympäristövaikutuksesta:

        http://www.kestovaippayhdistys.fi/vaipat/index.php


      • nämä fanaatikot
        päähän nämä kirjoitti:

        urpot jotka eivät ymmärrä mistään mitään!

        Tässä sulle faktatietoa kestovaipoista ja niiden ympäristövaikutuksesta:

        http://www.kestovaippayhdistys.fi/vaipat/index.php

        joilla ei ole asiasta muuta tietoa kuin jonkun kestovaippayhdistyksen kotisivut..tutki sinäkin välillä muita sivuja niin saisit tietoa siitä, kuinka paljon pesukoneen käyttö kuluttaa luontoa ja energiaa. Te viherpiiperöt luulette muka säästävänne kestoilulla luontoa mutta sydätte surutta paskavettä ja pesupulveria viemäriin ja sähköäkin riittää yllinkyllin, vedestä puhumattakaan..


      • ja tietoa
        nämä fanaatikot kirjoitti:

        joilla ei ole asiasta muuta tietoa kuin jonkun kestovaippayhdistyksen kotisivut..tutki sinäkin välillä muita sivuja niin saisit tietoa siitä, kuinka paljon pesukoneen käyttö kuluttaa luontoa ja energiaa. Te viherpiiperöt luulette muka säästävänne kestoilulla luontoa mutta sydätte surutta paskavettä ja pesupulveria viemäriin ja sähköäkin riittää yllinkyllin, vedestä puhumattakaan..

        on vaikka kuinka paljon... tuossa nyt oli vain yksi esimerkki. Ja tämän ketjun pointtinahan oli rahansäästö, ei ympäristön. Eli jos ei mietitä nyt ollenkaan koko ympäristöasiaa, niin kukaan ei varmaan voi kiistää sitä, etteikö kestovaipat tulisi taloudellisesti huomattavasti kannattavammaksi kuin kertakäyttövaipat.

        ... ja mitä tulee tuohon ympäristövaikutukseen, niin kestovaippoja suositellaan monen ympäristöasioita ajavan organisaation toimesta. Mutta ihan mielenkiinnosta: linkkaapa tänne meille muillekin sivu jossa kerrotaan, että kertakäyttövaipat ovat ympäristöystävällisempiä kuin kestovaipat. Odotan mielenkiinnolla!
        (luuletko muuten että kertakäyttövaippojen valmistukseen ei kulu ollenkaan pesu- tai valkaisuaineita?)


      • kertisvaippojen
        nämä fanaatikot kirjoitti:

        joilla ei ole asiasta muuta tietoa kuin jonkun kestovaippayhdistyksen kotisivut..tutki sinäkin välillä muita sivuja niin saisit tietoa siitä, kuinka paljon pesukoneen käyttö kuluttaa luontoa ja energiaa. Te viherpiiperöt luulette muka säästävänne kestoilulla luontoa mutta sydätte surutta paskavettä ja pesupulveria viemäriin ja sähköäkin riittää yllinkyllin, vedestä puhumattakaan..

        tekeminen ei maksa mitään, vettä, sähköä tai luonnonvarojako ei kulu yhtään?

        Vauvasta tulee pyykkiä muutenkin ja vaipat voi pestä samassa koneessa muun pyykin kanssa. Paskat huuhdotaan vessanpönttöön, vai eikö teillä kukaan paskanna?

        Lisäksi isompana lapsi oppii nopeammin potalle, kun kestovaippa tuntuu ikävältä märkänä.

        Mutta, jokainen tavallaan, jos intoa riittää, niin voi säästää rahaa ja luontoa.


      • tulivuori86
        Lopettakaa höpötys kirjoitti:

        Paljonpa tosiaan säästää luontoa ja energiaa kun pesee paskavaippoja pesukoneessa..

        säästää se enemmän luontoo kun kertis vaippa vuoret kaatopaikalla joiden maatuminen kestää moni kymmeniä vuosia.


      • en ymmärrä..
        kertisvaippojen kirjoitti:

        tekeminen ei maksa mitään, vettä, sähköä tai luonnonvarojako ei kulu yhtään?

        Vauvasta tulee pyykkiä muutenkin ja vaipat voi pestä samassa koneessa muun pyykin kanssa. Paskat huuhdotaan vessanpönttöön, vai eikö teillä kukaan paskanna?

        Lisäksi isompana lapsi oppii nopeammin potalle, kun kestovaippa tuntuu ikävältä märkänä.

        Mutta, jokainen tavallaan, jos intoa riittää, niin voi säästää rahaa ja luontoa.

        ai että peset ne paskaiset ja kusiset vaipat muun pyykin kanssa, HYI! Vaikea uskoa että on edes totta..


      • kamala,
        en ymmärrä.. kirjoitti:

        ai että peset ne paskaiset ja kusiset vaipat muun pyykin kanssa, HYI! Vaikea uskoa että on edes totta..

        vauvankakkaa, iik!! Jos olet niin laiska ettet jaksa ottaa selvää kuinka kestovaippojen kanssa toimitaan, miten niitä jaksaisit ikinä käyttääkään...?

        Kuinkahan ennenvanhaan on selvitty hengissä tai miten todella köyhät ihmiset selviävät. Kaikilla kun ei ole pyykkikoneita eikä juoksevaa vettä. Kehtaatte valittaa että on liian työlästä.


      • Anonyymi
        kertisvaippojen kirjoitti:

        tekeminen ei maksa mitään, vettä, sähköä tai luonnonvarojako ei kulu yhtään?

        Vauvasta tulee pyykkiä muutenkin ja vaipat voi pestä samassa koneessa muun pyykin kanssa. Paskat huuhdotaan vessanpönttöön, vai eikö teillä kukaan paskanna?

        Lisäksi isompana lapsi oppii nopeammin potalle, kun kestovaippa tuntuu ikävältä märkänä.

        Mutta, jokainen tavallaan, jos intoa riittää, niin voi säästää rahaa ja luontoa.

        Kylppärissä on lämmin iso patteri ainakin meillä. Sen lähellä kuivuu nopeasti kestovaipat tai sitten ihan kuivaushuoneessa.


      • Anonyymi
        kamala, kirjoitti:

        vauvankakkaa, iik!! Jos olet niin laiska ettet jaksa ottaa selvää kuinka kestovaippojen kanssa toimitaan, miten niitä jaksaisit ikinä käyttääkään...?

        Kuinkahan ennenvanhaan on selvitty hengissä tai miten todella köyhät ihmiset selviävät. Kaikilla kun ei ole pyykkikoneita eikä juoksevaa vettä. Kehtaatte valittaa että on liian työlästä.

        Ennen vanhaan oli t vaipat ja muoviliinat.


    • hkjl

      sen verrAN sanon että toimeentulotuki nousee lapsen syntymän jälkeen. nyt teitä on vain kaksi huomioon otettavaa henkilöä ttt laskuissa ja kun lapsi syntyy niin silloin lasketaan myös hänet mukaan ja siihen tulee laskelmien mukaan lapsenkin perusosa lisäksi.

      • myös vähätuloinen

        Me oltiin esikoisen aikaan tosi minimillä, mulla oli ä-raha minimi ja miehellä opintotuki joten rahaa ei todellakaan ollut tuhlattavaksi asti. YKs minkä mä huomasin et auttoi hyvin oli se et aukastiin lapsilisälle ihan oma tili josta käytettiin vain vauvaan menevät jutut kuten vaipat, soseet, vellit ym...ja sieltä ei käytetty senttiäkään meidän ruokiin tai menoihin. Ja se homma on pitäny tähän päivään asti kun esikoinne 2,5v ja nyt on toinen tulossa ja aika tiukilla ollaan sattumalta taas. Joten koen hyväksi ton ja saan varmuuden et ainakin koko ajan on rahaa vauvaan vaikka sit ite joutuis vähän jostain tinkii. Ja niinkuin on edelläkin mainittu niin lapsen tullessa sitä jotenki vaan pärjää, voisinpa sanoa jopa paremmin kuin ilman...ainakin meillä on ollu ihan eri tavalla ruokaa pöydässä ym kuin ilman lasta :) ja tee ruuat vauvalle ite kun se siihen ikään kasvaa, peruna ei kallista eikä pakastevihannekset ja jo yhdestä perunapussista ja vihanneksista saat monien päivien annokset. Käytä paljon hyötyliikuntaa, eli mahd vähän autoa jne...kyllä se siitä, päivä kerrallaan eteen päin :)


      • tulivuori86

        ei saa muutakuin juopot taas se nähtiin, meillä on asuntovelat niskassa, laskuja maksamati koska isännän palkka viipyy ja itse saan vasta kuun viiminen päivä joo haettiin sossusta mutta kas kas se jää /- nolla jotain hurjat 7 e ja meil ei oo ees rahaa ostaa ruokaa, mutta eipä kyllä sossustakaan mitään saada, milläs maksetaan muksun ruoka?!?


      • hlkjhl
        tulivuori86 kirjoitti:

        ei saa muutakuin juopot taas se nähtiin, meillä on asuntovelat niskassa, laskuja maksamati koska isännän palkka viipyy ja itse saan vasta kuun viiminen päivä joo haettiin sossusta mutta kas kas se jää /- nolla jotain hurjat 7 e ja meil ei oo ees rahaa ostaa ruokaa, mutta eipä kyllä sossustakaan mitään saada, milläs maksetaan muksun ruoka?!?

        varatkaa aika sossuun, siis älä enää laita mitään hakemuksia vaan varaat ihan ajan sinne ja otat laskut ja kaikki tiliotteet ja muut mukaan ja lyöt ne pöytään. niillä on velvollisuus maksaa jos on lapsikin perheessä. sanot niille että milläs ostetaan ruokaa ku ei oo rahaa.

        ja se tyyli millä juopot saa rahaa on se(todistettu juttu)että ne menee sossuun ja lyö nyrkkiä pöytään ja johan alkaa rahaa virrata niiden viinoihin, samat keinot käyttöön.

        kerran tehtiin meinaan testi, eräs mun ystävä joka oli yksinhuoltaja meni sossuun ja pyys rahaa ruokaan(ysätävllisesti), ei tullu. sit meni yks tuttu(juoppo)ja löi nyrkkiä pöytään ja huus niin johan oli muutamat sataset ukolla taskussa ja eikun alkoon.

        toivottavasti saatte sieltä nyt jotain, menkää sinne paikan päälle ja ottakaa kaikki yllä mainitut asiat mukaan ja voitte kysyä että millä ostetaan muksulle ruokaa.


      • tulivuori86
        hlkjhl kirjoitti:

        varatkaa aika sossuun, siis älä enää laita mitään hakemuksia vaan varaat ihan ajan sinne ja otat laskut ja kaikki tiliotteet ja muut mukaan ja lyöt ne pöytään. niillä on velvollisuus maksaa jos on lapsikin perheessä. sanot niille että milläs ostetaan ruokaa ku ei oo rahaa.

        ja se tyyli millä juopot saa rahaa on se(todistettu juttu)että ne menee sossuun ja lyö nyrkkiä pöytään ja johan alkaa rahaa virrata niiden viinoihin, samat keinot käyttöön.

        kerran tehtiin meinaan testi, eräs mun ystävä joka oli yksinhuoltaja meni sossuun ja pyys rahaa ruokaan(ysätävllisesti), ei tullu. sit meni yks tuttu(juoppo)ja löi nyrkkiä pöytään ja huus niin johan oli muutamat sataset ukolla taskussa ja eikun alkoon.

        toivottavasti saatte sieltä nyt jotain, menkää sinne paikan päälle ja ottakaa kaikki yllä mainitut asiat mukaan ja voitte kysyä että millä ostetaan muksulle ruokaa.

        käynyt ihan paikan päällä kun täällä e tunneta sellaista käsitystä kuin lomake.

        tänä aamuna soittivat etteivät voi antaa mitään kun jää 7e plussanpuolelle, kyl varmaan jääkin kun ottivat isännän palkan viimekuultakin, sanoin sille aamulla että millä helvetillä ostetaan ruokaa kun ei oo ees siihen täl hetkel rahaa, no eipä silti tule mitään.


      • on kyllä NIIN epäreilua
        tulivuori86 kirjoitti:

        käynyt ihan paikan päällä kun täällä e tunneta sellaista käsitystä kuin lomake.

        tänä aamuna soittivat etteivät voi antaa mitään kun jää 7e plussanpuolelle, kyl varmaan jääkin kun ottivat isännän palkan viimekuultakin, sanoin sille aamulla että millä helvetillä ostetaan ruokaa kun ei oo ees siihen täl hetkel rahaa, no eipä silti tule mitään.

        juopoille annetaan viinarahaa täälläkin pikku kaupungissa ja maksetaan niiden asunnot ja "ruoat"(nekin menee viinaan) ja sitten kun haetaan OIKEAAn tarpeeseen rahaa sossusta niin EI.pistää niin vihaksi,itse en ole koskaan joutunut hakemaan toimeentulotukea mutta näen punaista kun juopot tulee sossusta ja suoraan pubiin!!! jospa ne aattelee että ne kuolee äkimmin kun antavat viinarahat..
        tsemppiä teille ja antaisin kyllä neuvoja jos niitä vaan olisi..eikö kummankaan vanhemmat voisi auttaa?


      • tulivuori86
        on kyllä NIIN epäreilua kirjoitti:

        juopoille annetaan viinarahaa täälläkin pikku kaupungissa ja maksetaan niiden asunnot ja "ruoat"(nekin menee viinaan) ja sitten kun haetaan OIKEAAn tarpeeseen rahaa sossusta niin EI.pistää niin vihaksi,itse en ole koskaan joutunut hakemaan toimeentulotukea mutta näen punaista kun juopot tulee sossusta ja suoraan pubiin!!! jospa ne aattelee että ne kuolee äkimmin kun antavat viinarahat..
        tsemppiä teille ja antaisin kyllä neuvoja jos niitä vaan olisi..eikö kummankaan vanhemmat voisi auttaa?

        en viitti omilta vanhemmilta pyytää rahaa kun äidin sairastumiseen johdosta joutuvat myymään talonsa, toisen auton jne. kun yhden ihmisen palkka ei riitä niin moneen asiaan...

        miehen vanhemmat ei oo niin "hyvässä" rahatilanteessa kuin omani olivat, ja maksoivat juuri isännälle 200e pakoputken kun vanha tippu alas...

        kyllä yritetään saada esm poikaa sinne hoitoon välillä että pääsisin itte vaik pieniks ajoiks johonkin töihin, mut ei.

        kyllä me näil varoil vähän aikaa kitkutetaan ja toivon mukaan ens kuus tulee parempi palkka ja oikeeseen aikaan.


    • ja olet

      ostamatta MITÄÄN järkevää eli ei vain voi ostella mitään ylimääräistä ja itse olen tehnyt lisäksi niin että minun tarpeet ovat viimeiset eli lapset ja heidän tarpeet ensin. lapsesta saa ainakin täällä meillä n.230€ lapsilisä.ja se on jokaista lasta kohden.

    • kolmas tulossa

      kyllä pärjäätte kun käytätte rahaa järkevästi.
      sain esikoisen kun olin juuri valmistunut ammattiin ja mieheni opiskeli siihen asti kun esikoinen oli 1.5-vuotias. olin töissä ollut opiskelun ohella ja mieheni oli loma-aikoina töissä.
      meille on nyt kolmas lapsi syntymässä ja olen ollut kotiäitinä kohta 5-vuotta. viime keväänä tein sijaisuuksia 5kk ajan.
      mieheni on ollut valmistumisen jälkeen töissä koko ajan. minä olen myös saanut pienintä äitiyspäivärahaa.

      olemme kuitenkin olleet pienillä rahoilla monta vuotta, mutta silti olemme saaneet jopa rahaa säästöönkin.

      raskauden aikana pelottaa monenlaiset asiat ja onhan se toisaalta normaalia miettiä pärjäämistä ja tulevaisuutta. raskauden aikana asiat saattavat tuntua vaan isommilta kuin ne ovatkaan.

      mielestäni vauva ei tarvitse mitään ihmeellisyyksiä. vauvan tarvikkeita ja vaatteita käytetään niin vähän aikaa, että niitä voi ostaa käytettynä ihan halvalla hinnalla.

      kestovaipat tulevat edulliseksi kuten myös itse tehdyt vauvan ruuat.
      meillä ei vauvoihin ole ensimmäisen vuoden aikana mennyt paljonkaan rahaa kun olen imettänyt ja 6kk iässä aloittanut soseiden maistelut.
      ei kaupasta välttämättä tarvitse ostaa valmiita vellejä, ruokaa, äidinmaidonkorviketta jne.
      myös kaikesta muusta kannattaa miettiä onko se tarpeellista?
      imetyksen alkuun pääse hyvin kun ennakkoon etsii tietoa imetyksestä esim. kirjoista ja netistä.
      imetys on vauvalle tärkeä asia ja sillä voi säästää 40-60e kuukaudessa.

      meillä on todella pienet kulut vaatteista ja ruuasta sillä, että vaatteita on ostettu alennusmyynneistä ja ruokaa sieltä mistä on halvinta. olen myös leiponut paljon itse ja tehnyt itse ruokia.
      hyvä idea muutenkin voisi olla pakasteeseen tehdä ruokaa säilöön ennen vauvan syntymää, koska imetys vie aikaa eikä pienen vauvan kanssa yleensä ehdi eikä jaksa tehdä ruokaa.

    • neuvoni..

      Isot hankinnat (vaunut, kaukalo, pinnasänky, hoitopöytä) ja tietysti muutkin vauvan myötä tulevat hankinnat (ellette ole jo tehneet)kannattaa listata ja mennä sen kanssa sossuun käymään. Tiedän, että todella monet ovat saaneet sitä kautta "rahoituksen" järjestymään...tosin hankintojen tulee olla hyvin perusteltuja.. mutta listauksen tekemiseen kannattaa nähdä vaivaa, sillä se voi auttaa. En sano että rahaa varmasti saa, mutta kannattaa ainakin kokeilla.. esim. itse en osta käytettyä kaukaloa, ellen takuu varmasti tiedä ja tunne taustoja...se on kuitenkin vauvan turvallisuudesta kyse..

      Sitten aihe vaipat... kestovaippa idea on ok, mutta minä olen päättänyt ainakin sen, että yksi ihminen ei maapalloa pelasta käyttämällä kestovaippoja. En koe itseäni huonoksi äidiksi sen takia, että tulen käyttämään myös tällä kolmannella lapsella kertakäyttövaippoja. Minä en vaan yksinkertaisesti ala säilyttämään pissa- ja kakkavaippoja, jotta saisin niitä koneellisen aikaiseksi. "Käännytystyötä" on turha alkaa kenenkään tekemään tämän aisan suhteen. Mielestäni jokainen tehköön päätöksensä mitä vaippoja vauvallansa pitää, ja sen takia on turha sättiä ketään. Nostan hattua kaikille, ketkä kestovaippoja käyttävät, minusta ei vaan ole siihen (HUOM! KOKEILLUT OLEN KYLLÄ!!)

      Muita syödä hyvin ja monipuolisesti ja juoda riittävästi, niin pystyt imettämään (toivottavasti) mahdollisimman pitkään. Siinä säästää ja paljon. Itse jouduin aloittamaan soseet imetyksen rinnalla jo 4 kk kohdalla, koska maitoni ei tuntunut enää riittävän pitämään nälkää loitolla. Itse tekemällä säästät kuitenkin isoja summia. Lisämaitoa jos tarvitsee antaa, niin kannattaa laskea edullisin vaihtoehto...jauheesta tehty korvikemaito (en tiedä saako vielä, en ole katsonut vielä kaupan hyllyjä..)saattaa tulla edullisemmaksi kuin purkkimaito...

      Eli tee mahdollisimman paljon kaikkea itse, vertailkaa hintoja kaupoissa... Toivon kaikkea hyvää Sinulle ja perheellesi. Asioilla on tapana järjestyä, joten älä murehdi liikoja. Kaikkea ei kuitenkaan aina voi laskea rahassa...

    • vauva nyt

      kuitenkaan niin kauheasti kuluta. Jos saatte hankittua tarvittavat varusteet (pakollisia ei juuri ole kuin turvakaukalo autoon ja rattaat ja vähän vaatteita), niin sen lisäksi vauvan elättää ensimmäisen vuoden kevyesti pelkällä lapsilisällä. Ainakin jos ei syötä korvikkeita, niiden hinnoista en tiedä.

      Itse tein budjettilaskelmaa kestovaippailusta ja tulin siihen tulokseen, että se oikeasti alkaa säästää vasta sitten kun vauva on noin puolivuotias ja siirtyy isompaan vaippakokoon. Nimittäin ensimmäiselle puolelle vuodelle joudut ostamaan aika ison kasan vaippoja, jotka jäävät varsin nopeasti pieneksi ja sillä hinnalla (jos uutena joudut ostamaan) ostat jo puolen vuoden kertakäyttövaipat. Ja niissä kertakäyttövaipoissa ei tule enää niitä pesukuluja ja vaivaa. Joten jos ei saa kestovaippoja käytettynä halvalla, niin kannattaa ostaa ne vasta sitten kun vauva on vähän isompi.

      Muutenkin, ei ne kertakäyttövaipat nyt kohtuuttomia maksa. 15 euroa kuukaudessa suunnilleen. Ja jos imettää, niin muuta siihen vauvaan ei oikein kulu ennen kiinteiden aloittamista. Ja jos kiinteät tekee itse, niin ei sekään juuri mitään maksa. Lapsilisällä elättää lapsen ensimmäisen vuoden, kunhan nuo isommat hankinnat on tehty.

      Kyllä niiden lapsien kanssa pärjää pienemmälläkin summalla. Vanhempia helpottaa, jos rahaa ei tarvitse miettiä, mutta lapsi ei sitä edes huomaa, onko rahaa paljon vai vähän. Harva nykyään pystyy elämään ilman rahavaikeuksia.

      Ja teillä tosiaan on se etu, että asutte vuokralla ja jos ulosotto on "vaan" 200 euroa kuussa. Saatte vähintäänkin sitä toimeentulotukea. Jos ois omistusasunto tai enemmän omaisuutta (jota ei kuitenkaan voi vaihtaa rahaksi), niin sitten ei sais sitä toimeentulotukeakaan. Uskon, että monet omsitusasunnolliset elävät paljon tiukemmin kuin te. Varsinkin jos lapsia on paljon.

      • omistusasunto ei vaikuta

        toimeentulotukeen,ystäväni juuri haki sitä viime viikolla (tullut kuulema uusi laki) ja oma velallinen asunto ja omaisuus 12000e asti ei vaikuta.minäkin luulin että ne sanoo siellä heti että myy kämppäs..mutta ei


      • edellinen kirj.
        omistusasunto ei vaikuta kirjoitti:

        toimeentulotukeen,ystäväni juuri haki sitä viime viikolla (tullut kuulema uusi laki) ja oma velallinen asunto ja omaisuus 12000e asti ei vaikuta.minäkin luulin että ne sanoo siellä heti että myy kämppäs..mutta ei

        anteeksi tarkoitin siis asumistukeen ei vaikuta, toimeentulotuesta en tiedä


      • laskurin mukaan
        edellinen kirj. kirjoitti:

        anteeksi tarkoitin siis asumistukeen ei vaikuta, toimeentulotuesta en tiedä

        ainakin me saisimme asumistukea, jos asuisimme vuokralla tässä talossa ja maksaisimme vuokraa saman verran kuin nyt maksamme lainaa. Mutta koska emme ole vuokralla, niin emme saa asumistukea, vaikka todelliset asumismenot ovatkin paljon korkeammat, sillä meillä on vielä remonttilaina (pakkoremontista, ei ylellisyysremontista). Periaatteessa siis kai voi saada asumistukea, näin olen ymmärtänyt, mutta vuokralla asuessa saa paljon herkemmin.


    • Milsukka

      Moi!

      Meitä on kuule ihmisiä ihan samanlaisessa tilanteessa - meillä tosin mies tienaa n.1700e/kk ja siitä menee vielä osa ulosottoon ja minä saan pientä vanhempainpäivärahaa ja hyvin on pärjätty. Plus meidän vuokra on isompi kuin teillä ;)

      Eikä sitä voi ajatella niin että "olisitte ajatellut tätä ennen vauvan hankkimista!". Koskaan ei tiedä miten elämä meitä heittelee ja lapsia ei hankita, ne saadaan ja ne tulee kun on tullakseen.

      Tässä meidän säästövinkit:

      -kotiruoka (kannattaa seurata tarjouksia, peruna on hyvää ja halpaa ja monikäyttöistä, maanantaisin kaupat pursuaa tarjouksia heti aamusta, sieltä voi ostaa esim. lihaa ja laittaa pakkaseen)

      -vauva tulee toimeen vähällä (ei tartte olla 20 bodyä, 20 housut, 20 haalaria, vaan riittää kun on esim. kokoa 56 olevia bodyjä vaikka 4 kpl, housuja parit, parit potkarit jne. Vauvat kasvaa tosi nopeasti: synnäriltä ne usein lähtee koon 56 vaatteissa ja puolen vuoden päästä vedellään jo koossa 74 joten malttia hankinnoissa..)

      -lasten vaunujen kanssa liikkuminen on monessa kunnassa ilmaista noissa julkisissa kulkuvälineissä, joten voit säästää bensaa liikkumalla auton sijaan vaunujen kanssa, jos teidän kunnassa on tällaista toimintaa. Mies hoitaa työmatkat autolla kuten tähänkin asti, nou problems.

      -kertakäyttövaipat ei tule kauhean kalliiksi, kun ne vaihtaa vasta sitten kun on pakko. Eli ei tartte vaihtaa 20 vaippaa päivässä. Tässä älä pihistä, vaan panosta, esim. Pampersin Baby Dry-vaipat pitää ihon kuivana ja ei maksa päätä huimaavasti. Alkuun meillä meni varmaan 10 vaippaa päivässä (annettiin vauvalle paljon ilmakylpyjäkin) ja nykyään puolivuotiaamme käyttää n. 5-7 vaippaa päivässä. Kestovaipat on tietty käteviä, mutta niihin menee paljon pesuainetta ja pesukone saa jyllätä kokoajan.

      -kirpparivaatteet toimii ekana vuonna todella hyvin. Vauva ei ole tarkka mitä sillä on päällä, kunhan on lämmin ja äidillä ja isillä sylit täynnä rakkautta :)

      -jos esim. teillä on tosi nopsa nettiyhteys, miettikää, voisiko sitä hidastaa ja säästää näin ollen nettilaskuissa

      -kilpailuttakaa vakuutukset

      -yrittäkää pienentää puhelinlaskuja, hankkikaa esim. sellaiset liittymät missä on 1000 tekstiviestiä kk-maksun hinnalla jos teillä on tapana tekstailla paljon. Panostakaa puhepaketteihin jos puhutte paljon. Muutoin; panosta yhteydenpitoon sähköpostilla :)

      -äippälomilla voi vähän tinkiä omasta ulkonäöstä: joka kk ei tartte käydä kampaajalla leikkaamassa ja värjäämässä eikä sitä tartte vetää kauheeta pakkelia naamaan joka päivä. Vauva rakastaa sinua luonnonkauniina :) Itse meikkaan joka päivä vähän, mutta esim. huulipunaa en ole käyttänyt pitkiin aikoihin, kun suukottelen vauvaa poskille, niin ei siinne saa tarttua mitään kemikaaleja. Parasta pakkelia naamalle on reipas vaunulenkki ulkona, poskiin tulee pieni puna ja mieli on virkeä :)

      -muistakaa vinkata isovanhemmille ja kummeille ristiäispäivinä, että tällaiselle ja tällaiselle tavaralle olisi oikeasti tarvetta. Ei nyt tartte pyytää mitään 2000e hintaisia yybervaunuja, mutta jotain pientä voi vinkata jos joku juhlapyhä tulee sopivaan ajankohtaan. Esim. lisää vaatteita, syöttötuoli jne.

      Olisikohan tossa jotain hyviä ja teille sopivia vinkkejä :)

      Meillä vielä kävi niin että imetys ei onnistunut ja ekan kuukauden jälkeen vauva on syönyt korviketta ja hyvin on silti rahat riittänyt. Nyt kun vauva syö soseita, teen jotain soseita itse, osan ostan kaupasta. Näin säästyy taas rahaa.

      Et ole siis "Ongelmasi" kanssa yksin, on täällä toinenkin sisar jonka mies makselee nyt velkojaan mitä tuli nuorempana tyhmyyspäissään otettua :) (Ja tosiaan palkasta ei ulosmitata enää niin paljoa vauvan synnytyä! Vissiin miehesii täytyy itse ilmoittaa sille ulosottohepulle, automaattisesti he ei saa tietoa tästä)

      Jos tässä on nyt jotain positiivista, ihan kiva että löysin vertaistukea itsellenikin :) Ihan hyvin ollaan nyt pärjätty ja lapsemme on tosi onnellinen ja tyytyväinen - vaikka vähällä tullaan toimeen, ei rakkaudesta tässä osoitteessa ole ollut pulaa :) Haleja ja poskisuukkoja ja loruja on sadellut ihan riittämiin :)

      Tosi paljon tsemppiä loppuraskauteen ja onnea vauvan kanssa :)

    • Nimetön

      Sossu ei maksa sitä ja tätä, eikä vielä totakaan. SIINÄPÄ LAPSELLE LOISTAVA ALKU ELÄMÄÄN! Ihan ensiksi näille tän tason viestin lähettäneille, että miettikää omaa asennettanne asioihin. KAIKKI PITÄIS TULLA KUIN MANULLE ILLALLINEN?! Niinkö?

      Olen aidosti pahoillani, että olette tuollaisessa tilanteessa, mutta sinuna en kuuntelisi näitä varsin viisaita kommentteja, että hae ttt:ä ja homma sillä selvä...siitähän se lapsi sitten mallinsa ottaa...

      Ärsyttää vaan, kun meillä kuitenkin tässä maassa ON SOSIAALIHUOLTO (lain määrittelemä), mikä ei sitten kaikille kuitenkaan kelpaa sekään. Kaikkea ei voi saada, vaikka kuinka haluaisi.

      • Alkuperäinen köyhä.

        Onpas tänne tullut paljon kirjoituksia aiheeseen liittyen sillä välin, kun oon ollut muualla :).No, hyvä että aiheesta saatiinkin sitten ihan kunnon keskustelu.

        Niin; tiedän kyllä itsekin että toimeentulotuki tulisi olla ihmiselle se viimeinen mahdollisuus saada rahaa, enkä ole sitä todellakaan turhaan sosiaalitoimistolta vinkunut,kyse ei ole alkuunkaan siitä,vaan siitä että meillä TODELLA AIKUISTEN OIKEASTI ei meinaa rahat riittää nyt mihinkään :(
        en aio antaa lapselleni sellaista mallia, että "hae vaan soskusta rahaa"....

        Kiitos paljon ihmisille jotka antoivat hyviä vinkkejä..En tiedä edes tarkalleen miten kestovaipat "toimivat" mutta aion ottaa asiasta selvää.Ja aion niitä luultavastikin kokeilla.Ja tuossa ylempänä tais olla niistä keskustelua...Voihan kylä reissuille ja sellaisille tietty ottaa tavallisia vaippoja mukaan, mutta jos pyrkisi kotona käyttämään kestovaippoja??

        Meillä on kuitenkin vuokraan sisältyvä vesimaksu, että se vesimaksu ei niinkään ole ongelma.Tuohon ympäristö-asiaan en oikein osaa edes ottaa kantaa :/ tietty jos lutrataan vettä ihan sikana niin voipi olla että vuokrakin nousee..??

        Minulle tehdään synnytyksen käynnistys luultavasti ensi viikolla...voisikohan mieheni soittaa jo ulosotto miehelle ja ilmoittaa asiasta vai tuleeko soittaa vasta sitten, kun vauva on kirjaimellisesti tullut ulos? Toivottavasti meille jää rahaa käteen sitten enemmän kun ulosottoon ei mene joka palkasta yli kahtasataa euroa.(Mieheni saa siis palkan kahden viikon välein, eli kuukaudessa ulosottoon menee noin 600e...)


      • Alkuperäinen köyhä.
        Alkuperäinen köyhä. kirjoitti:

        Onpas tänne tullut paljon kirjoituksia aiheeseen liittyen sillä välin, kun oon ollut muualla :).No, hyvä että aiheesta saatiinkin sitten ihan kunnon keskustelu.

        Niin; tiedän kyllä itsekin että toimeentulotuki tulisi olla ihmiselle se viimeinen mahdollisuus saada rahaa, enkä ole sitä todellakaan turhaan sosiaalitoimistolta vinkunut,kyse ei ole alkuunkaan siitä,vaan siitä että meillä TODELLA AIKUISTEN OIKEASTI ei meinaa rahat riittää nyt mihinkään :(
        en aio antaa lapselleni sellaista mallia, että "hae vaan soskusta rahaa"....

        Kiitos paljon ihmisille jotka antoivat hyviä vinkkejä..En tiedä edes tarkalleen miten kestovaipat "toimivat" mutta aion ottaa asiasta selvää.Ja aion niitä luultavastikin kokeilla.Ja tuossa ylempänä tais olla niistä keskustelua...Voihan kylä reissuille ja sellaisille tietty ottaa tavallisia vaippoja mukaan, mutta jos pyrkisi kotona käyttämään kestovaippoja??

        Meillä on kuitenkin vuokraan sisältyvä vesimaksu, että se vesimaksu ei niinkään ole ongelma.Tuohon ympäristö-asiaan en oikein osaa edes ottaa kantaa :/ tietty jos lutrataan vettä ihan sikana niin voipi olla että vuokrakin nousee..??

        Minulle tehdään synnytyksen käynnistys luultavasti ensi viikolla...voisikohan mieheni soittaa jo ulosotto miehelle ja ilmoittaa asiasta vai tuleeko soittaa vasta sitten, kun vauva on kirjaimellisesti tullut ulos? Toivottavasti meille jää rahaa käteen sitten enemmän kun ulosottoon ei mene joka palkasta yli kahtasataa euroa.(Mieheni saa siis palkan kahden viikon välein, eli kuukaudessa ulosottoon menee noin 600e...)

        Siis ulosottoon menee mieheni palkasta riippuen (vaihtelee) kuukaudessa noin 480-600euroa...


    Ketjusta on poistettu 7 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      60
      2552
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      304
      2289
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      90
      2103
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      57
      1804
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1717
    6. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      4
      1678
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1570
    8. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      5
      1387
    9. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      120
      1383
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      7
      1351
    Aihe