skootterilla ajo

tyttö_ilman_skopaa

Onko skoottereissa kytkin ja mitä sillä tehdää? Mitä eroa on skootterilla ja moposkootterilla? Mitä eroa on 2-tahdilla ja 4-tahdilla... bensoissa siis kai? Toivoisin apua näihin kysymyksiin, ettei mun kundifrendi aina naljailis mun tietämättömyydellä. Kiitti.

10

6035

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • poitsu kera skootterin

      Pyydä p ystävääsi kertomaan nuo kysymäsi asiat, epäilen ettei tiedä itsekään tekniikasta mitään.

    • Onko skoottereissa kytkin ja mitä sillä tehdää?
      Hieman yleistäen... on ja ei Ok,yleistäen "vanhemmissa" skoottereissä on kytkin ja manuaalisesti joko jalalla tai kahvasta käsin vaihdettavat vaihteet ja uudemmissä ei ole koska suurinosa on variaattorilla varustettuja automaatteja. Uudemmissa jotka ovat automaatteja on keskipakokytkin joten varsinaista kytkinkahvaa ei ole vaan se hoituu keskipakovoimalla automaattisesti...


      Mitä eroa on skootterilla ja moposkootterilla?
      Ero selittyy ainakin täällä suomi24:ssä kuutioilla elikkäs skootteri yli 50cc ja alle 50cc on moposkootteri. No miten määritellä sitten mikä on "skootteri" noin yleisnimikkeellä... mielestäni paras määritys on se että sitä "voi ajaa polvet yhdessä", toisin sanoen runkorakenne.

      Mitä eroa on 2-tahdilla ja 4-tahdilla... bensoissa siis kai?
      No niin oikeastaan vaikkakin voitaisiin puhua työtahdeista ja niiden määrästä sekä hyötysuhteesta jne mutta josko kuiteskin hieman "maalisemmin" selittäisin, eli...
      2-tahtinen= ei venttiilejä ja voitelu tapahtuu joko polttoaineen seassa olevalla kaksitahti öljyllä tai erillisellä tuorevoitelupumpulla suoran kaasuttajaan jossa se sekoittuu polttoaineeseen jne
      4-tahtinen=kannessa venttiilit ja moottorin voitelu tapahtuu "loiskevoiteluna" kampikammiosta... monimutkaisempi ja kalliimpi rakenne siis...
      Kumpaisellakin tahdilla voidaan käyttää samaa polttoainetta... kyse on paremminkin moottorin voitelusta...


      Toivoisin apua näihin kysymyksiin, ettei mun kundifrendi aina naljailis mun tietämättömyydellä. Kiitti.
      No kukapa sitä on seppä syntyessään... kysy joskus siltä kundikaveriltasi jotain sinulle speciaalia alaa ja katso kuinka siltä menee sormi suuhun... josko se lopettaisi sen "naljailun"?
      Muuten jos joku viitsii niin voi selittää nuo vastaukseni vieläkin selvemmin... tai periaatteellisemmin mutta tuossa se kuiteskin jo taisi tullä nk pääpiirteittäin...

      • KytkimetönVehe

        PappaSkootteri kirjoitti: "Ero selittyy ainakin täällä suomi24:ssä kuutioilla elikkäs skootteri yli 50cc ja alle 50cc on moposkootteri"

        Tarkennan että kuutioilla tarkoitetaan polttomoottorin sylinterin kuutiotilavuutta.
        Kuutiosenttimetreistä puhutaan ja englanninkielen cubic centimetre ilmaisusta tulee siis cc lyhenne. Moottoreiden tilavuudet skoottereilla ovat toistaiseksi poikkeuksetta kaikki alle 1 litran kokoisia ja suomessa myytävien skoottereiden
        koko lähtee pienimmästä mopoluokasta ja mopoilla ja moposkoottereilla on siis
        samankokoiset moottorit, yleensä 49 cm3 eli yleensä pyöristettynä näkee ilmaisua 50cc. Koska sylinterin tilavuutta kasvattamalla ja parilla muulla kikalla saadaan moottorin tehoa kasvatettua niin viritetyissä mopoissa näkee usein
        60cc, 70cc, 85cc jne ylisuuria sylintereitä jotka ovat katukäytössä laittomia koska niin suuresti viritetty mopo pitäisi rekisteröidä moottoripyöräksi ja maksaa mp:n vakuutusmaksut eikä sais kuljettaa mopokortilla ja pitäis katsastaakin mp:ksi mikä ei käytännössä yleensä onnistu.

        2-tahti moottorin tapauksessa bensan sekaan laitetaan öljyä.. ennenvanhaan tankkiin lorautettiin suoraan korkillinen 2tahtiöljyä, nykyisin mopoissa on oma öljysäiliö ja sekoitus bensaan tapahtuu automaattisesti.

        Moposkootteri on mopoluokkaan kuuluva 50cc moottorilla varustettu ja sitä saa kuljettaa mopokortilla. Kaikki sitä suuremmat vaativat moottoripyörän ajokortin vaikka päällepäin voi näyttääkin moposkootterille. 125cc luokassa on useita malleja joissa on sama runko kuin 50cc moposkootterimalleissa joten helposti voi erehtyä. 125cc luokan eli ns "piikkiluokan" skootterissa on tietysti sitten isompi moottoripyörän rekkari joten takaapäinhän sen sitten erottaa ettei olekaan moposkootteri.

        Skoottereista vain vanhoissa Vespoissa (tai Lambretoissa ja vastaavissa) on käsikytkin ja onhan niistä vanhoista malleista kyllä uustuotantoakin (ja itämaisia halpiskopioita) kun ilmeisesti design on ajatonta ja myy vieläkin tuotetta.

        Modernissa skootterissa on vain kaksi jarrukahvaa mutta ei ollenkaan kytkinkahvaa. Kytkeminen hoituu automaattisesti voimansiirrossa joten sitä ei tarvitse ajatella ollenkaan ajaessa (mitä nyt skootterin huoltoon liittyen joskus tarvii..). Moderni skootteri on tyyppiä "twist and go" eli kaasukahvasta vaan vauhtiin ja jarrusta vauhti hiljenee... helppoa ja yksinkertaista. Alkuunpääsy on siis helpompaa kuin esim mopolla tai moottoripyörällä jossa on kytkin ja vaihteita vaihdetaan polkimella (ei siis automaattisesti). Tosin aivan uusimmissa moottoripyörämalleissa on joitakin joissa on automaattivaihteisto.


      • jare6

        kyllä nykyajan skoottereissakin on kytkin. näät sen kun otat variaattorin kopan pois


      • jare6 kirjoitti:

        kyllä nykyajan skoottereissakin on kytkin. näät sen kun otat variaattorin kopan pois

        niin ja esim vespa px mallissa on ihan oikea kytkin...


    • pelkistettynä

      se ero. Riittää varmaan perustiedoksi sinulle ja kaverillesi. Skootterieksi voi kutsua kaikki pelit jossa polvet yhdessä,oli kyseessä isompi tai pienempi.Moposkootteri on alle 50cm3 ja silla saa ajaa kevyeillä väylillä (pyöräteillä) missä mainittu että sallittu. Sallittu nopeus 45km/h.Käytännössä kulkevat hieman enemmän.
      Skootteri on sitten kaikki 50-1500 cm3 välillä ja niistä maksetaan moottoripyötävakuutukset.
      2-tahti=bensaan sekoitetaan öljyt joko suoraan tankatessaan tai eri säiliöön tuorevoitelumenetelmällä.Pitää hieman enemmän ääntää ja tehoa. 4-tahti= erillinen öljysäiliö jossa voitelu sujuu omia kanavia myöten eikä sekoitu bensaan.Hiljaisempi käyntiääni.Ja kulutus (bensa) hieman pienempi.

    • miesskootteri

      skootterilla ei saa aja kaksi aikuista päällekkäin jos toinen aikuinen painaa yli 80 km ja toinen 70 km . skootteri ei kestä .katteet menee ja muutki hennommat osat skootteri on yksin ajoon tai nuorille kaksin ajoon.

      • riippuu skobasta

        Kyllä tuollaiset 500-750 cc skobat aika hyvin kuormaakin kantaa. Itsellä painoa lähes 90 ja vaimo reilut 60 eikä ongelmia.


    • Itse opiskellut

      Nyt ei voi ku nauraa!!!! jos olet kuullut sellaisesta kun internet ja sellainen haku sivu kuin google ni eikö vois googlettaa ja pistää sinne et 2 tahtimoottori/4 tahtimoottori se kertoo sinulle sen mikä ero niissä on. ja skootterissa ei ole kytkintä paitsi vanhoissa malleissa jos ostat enduro mopon nii siinä on taas kytkin ja sen tarkoitus on kun vaihdat vaihdetta niin se tarkoitus on luistattaa sitä. http://fi.wikipedia.org/wiki/Kaksitahtimoottori ja http://fi.wikipedia.org/wiki/Nelitahtimoottori. Mutta niin kuin edellä jo mainittiin kukaan ei ole seppä syntyessään itse olen myös ollut aivan pihalla näistä jutuista mutta googlettamalla olen saanut tietoa ja kavereilta olen kysellyt ja myös itse purkamalla koneen.

      • -.-

        ei google kerro mopoista mitään vaan sivut joissa sitä tietoa on/tänne keskustelupalstoille et älä tuu huutelee -.-


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      96
      2615
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2223
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      84
      1937
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1671
    5. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1665
    6. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1626
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      35
      1599
    8. 91
      1543
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      117
      1408
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1264
    Aihe