Kaupan kassalla

palkan alkaminen?

Eli asiaan. Työ alkaa esimerkiksi 8 aamulla. Eli sinun tulee olla kassalla valmiina vastaanottamaan asiakkaita tuolloin. Alkaako teillä työaika jo esim. 10min aiemmin vai tuolloin 8? Tämä siinä tilanteessa ja työpaikoissa joissa joudutte hoitamaan tarvittavat toimenpiteet (kassarahat jne.) ennen kuin voitte aloittaa työn kassalla.
Onhan väärin jos työ asioita joutuu tekemään omalla ajalla, ja työnantaja ei maksa siitä, vaan vasta siitä kun olet jo valmiina ottamaan asiakkaita vastaan.

16

7419

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vaihtaminen

      takahuoneessa ei kuulu työaikaan, tai jos pyöräilet töihin ja käyt suihkussa, mutta siitä asti kuuluu työaikaa

      eikä tähän ay:tä tarvita vaan tervettä järkeä; se mikä kuuluu työhön ennen kuin voi tehdä jotain muuta työhön kuuluvaa, tehdään tietysti työaikana

    • väittää

      työaika alkaa mistä tahansa työtehtävästä

      et voi tosissasi esittää, että teillä olisi jokin ristiriita kyseisestä asiasta

      • eipä kai sitten

        Kyllä se vaan niin hyvin monissa paikoissa menee, että omalla ajalla saat pohjakassan laittaa ja tarkastaa päivän tarjoukset. Isossa asiakasomisteisessa ryhmittymässä ainakain näin toimitaan. Esim jos marketti aukee ysiltä, sulla työvuoro alkaa ysiltä. Siihen meneessä on pitänyt aukaista tupakka-automaatit, pohjakassa laittaa ja selvittää päivän tarjoukset. Jos meni rahahuoneesta pohjaa hekemaan vasta ysiltä, ja sitten tutustumaan päivän tarjouksiin ja tupakka-automaatit aukomaan ja purkamaan kolikkopötköjä kassaan niin paskaa sai niskaan joko pomolta tai asiakkaalta, kun ei ollut kassa valmiina rahastamaan tasan ysiltä. Muutenkin niin älyttömän pienet palkat kaupassa! Eipä sitä kovin kauaa viittiny katsella ja lähdin muihin hommiin.


    • kaupan ovet

      suljetaan, niin miten maksetaan niille, jotka joutuvat odottamaan, että viimeiset asiakkaat hilautuvat ovista ulos

      ovethan suljetaan tasalta; ps. jossain kyllä tämän takia jatkuvasti muutamia minutteja aikaisemmin, josta sitten työntekijät suuttuvat, kun heistä tekee ilmiannon... ettei kauppaan pääse sisään todistetusti oikeaa aikaa kävelevän kellon mukaan esim. klo 20:59.

      Yhtä hyvin voisi tehdä niin, että ovella lukisi, että sisään ei pääse 20:30 jälkeen, kuten joissain museoissa, joissa varataan minimiaika "ostosten" tekoon.

      Ei sekään olisi oikeudenmukaista, koska jos haluaa vaikka litran maitoa, sen ehtii juosta 1 min:ssa hakemaan, maksaa ja ulos, ellei ole jonoa.

      On tässä kuule, ajateltu, niin penteleesti, vuosien mittaan, ettet uskokaan...

    • aukeaa

      kello 8.00, niin työaika yleensä alkaa 6.00-7.30 välillä. Mutta se riippuu toki onko kyseessä kauppa, jossa kassat myös purkavat kuormaa vai ainoastaan istuvat kassalla. Kassan laskeminen kuuluu työaikaan aamuin illoin.

    • Isossa marketissa

      Meillä aamuvuoro alkaa 10 minuuttia ennen kaupan aukeamista. Työvuoron alkaessa tarvitsee siis olla vasta hakemassa pohjakassaa jne. Kyseessä iso marketti.

      Aikaisemmassa työpaikassani (kylpylän kassa) kassan avaus ym. tehtävät piti tehdä aamuisin omalla ajalla (näihin meni 10min työvaatteiden pukeminen), jotta ehti avata ovet ajallaan. Ja iltaisin piti olla aina ihan tappiin asti töissä, vaikka oli jo tehnyt kaikki hommat... Ei tullut kuuloonkaan että olisi saanut lähteä illalla aiemmin, vaikka vastaavasti aamulla joutui tulemaan töihin ennen työvuoron varsinaista alkamista. Tämä ei ollut kovin reilua meikäläisen mielestä.

    • ei kaikissa

      kaupoissa suju niinkuin kuuluisi. meilläkin ennen alkoi työt klo 8. eli paikalle piti tulla n.10-15 min etuajassa että ehti pukea ja laittaa kassan valmiiksi ennenkuin aukaisi ovet.
      nykyään tullaan tuntia ennen, eli kassan ehtii laittaa työajan puitteissa ja tehdä muutakin kaupan siistimistä.
      kaupan sulkeuduttua on 15 min työaikaa laskea kaksi kassaa ja sulkea kauppa. eli oikeastaan aina menee vähän yli.
      kellokortti olisi aika hyvä keksintö tähän kaupan työhönkin, miksi vain isoissa miesvaltaisissa halleissa?

    • Neuvo

      Hei!

      Kaikesta työajasta kuuluu saada palkka!

    • Homma kuntoon

      Mikäli joudut tekeen palkattomasti yhteyttä vaan liittoon. Yrittäjä kauppiaissa on osaamattomia ja sopimattomia alalle. Otettu vaan suoraan kadulta kun on halukkuutensa ilmassut. Ainoa velvote on yhtiölle ainostaan euro omistajalle. Esim OY ei tunnusta mitään muita arvoja, vaikka tehdään liturgiaksi millaisia eettisiä ja moraalisia julistuksia.

    • tyyppi88

      Teen kassavuoroja vuokrafirman välityksellä. Ohjeistus on tälläinen: Työvuoro alkaa 15.30 tällöin pitäisi olla kassa auki eli käytännössä pohjan haku kassanvalmistel on tehtävä omalla ajalla ja kyllä näyttää siltä että tämä niellään.. mutta sama myös lähtiessä työaika päättyy 20.30 sen jälkeen pitäs siivota paikka ja hoitaa rahat pois.. en ole tätä hyväksynyt vaan lähtenyt aina aikasemmin muttei kertaakaan ole päin naamaa valitettu..

    • ärräntäti

      Kioski avataan klo: 7.00, työaikani alkaa 6.30. Tuossa puolessa tunnissa lasken pohjan, avaan kassan ja onlinekoneen, tyhjennän sekä pussitan ja tilitän kolikot 3:sta RAY:n koneesta, keitän kahvit, haen lehdet laatikosta ja pistän ne sekä lööpit esille, nostan roskiksen ja 3 ständiä pihalle ja juon kupin kahvia ja poltan tupakin. Ennen piti samassa ajassa myös paistaa pullat, onneksi ei enää ole paistoja.

      Mistään hinnasta en tuota kaikkea tekisi omalla ajalla, hyväntekeväisyyttä harrastan mieluummin jollekin sitä oikeasti tarvitsevalle kohteelle, en todellakaan työnantajalleni!

    • kassaneiti

      olen ollut vasta vähän aikaa kaupassa töissä ja osastolla tullaan siihen aikaan kun vuoro alkaa. Mutta kun tulin kerran klo 8.00 hakemaan rahat sain huudot että olen myöhässä ja kassalla pitää olla silloin kun vuoro alkaa. Just. Juttelin asiasta palvelupäällikön kanssa ja se sanoi että riittää jos on pari minuuttia ennen vuoron alkua paikalla. Enhän mä mistään parista minuutista vaadi palkkaa, mutta mulla menee vähintään 5min että haen rahat ja avaan kassan, sekin hirveässä kiireessä. Eli joskus 7.50 mun pitäs silloin tulla että olen ajossa vuoron alussa. Ja kun on vähän hankalaa muutenkin päästä työpaikalle, kun en asu ihan nurkan takana niin kiva lähteä kauheen aikaisin aamulla kotoa että ehtii hoitaa ne asiat mitkä kuuluu työhön ilmaiseksi!

    • ja daami edelleen

      Itse asiassa laki sanoo niin, että työaika alkaa silloin kun olet varustautuneena aloittamassa varsinaista työntekoa. Työaika ei suinkaan ala siitä, kun saavut paikalle. Esimvalmistelut menevät omaan piikkiin. Työnantajasi toimii täysin laillisesti

      • siitä tekstistä

        Mikä lakiteksti niin sanoo? Kyllä meillä työ alkaa siitä, kun olet työasussa paikalla. Kassapaikan valinta, pohjakassan vastaanotto, ilmoitusten yms. tiedotteiden lukeminen ovat työaikaa, koska saumattomasti liittyvät työn hoitamiseen. Miksi se ei muka olisi työaikaa?


      • kenties tämä?

        Työajaksi luettava aika
        4 §
        Työaika

        Työajaksi luetaan työhön käytetty aika sekä aika, jonka työntekijä on velvollinen olemaan työpaikalla työnantajan käytettävissä.

        Kyllä tuo minusta ainakin on selvää pässinlihaa. Jos esim. rahojen laskeminen yms. tehdään omalla ajalla, se on väärin. Työnantaja teettää ilmaista työtä.


      • Anonyymi

        Höpö, höpö...


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuka maksaa Elokapinan töhrinnän?

      Vieläkö tukevat Elokapinan toimintaa mm. Aki Kaurismäki, Sofi Oksanen, Paleface, Koneen Säätiö ym. ? Kenen kukkarosta ot
      Maailman menoa
      574
      3814
    2. Muuttaisiko viesti mitään

      Haluaisin laittaa viestin, mutta muuttaisiko se mitään. Oletko yhä yhtä ehdoton vai valmis kyseenalaistamaan asenteesi j
      Ikävä
      48
      3298
    3. Jos sinulla kiinnostaisi

      Nyt, miten antaisit minun ymmärtää sen?
      Ikävä
      38
      2781
    4. Valpuri Nykänen elokapina

      Aikas kiihkomielinen nainen kun mtv:n uutiset haastatteli. Tuollaisiako ne kaikki on.
      Maailman menoa
      66
      2719
    5. Oon vähän ihastunut suhun nainen

      Vaikka toisin jokin aika sitten väitin mutta saat mut haluamaan olemaan parempi ihminen :)
      Ikävä
      19
      2114
    6. Jospa me nähtäisiin

      Sinne suuntaan menossa🤣
      Ikävä
      32
      2071
    7. Se että tavattiin

      Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
      Ikävä
      12
      1917
    8. Elämä jatkuu

      Onneksi ilman sinua
      Ikävä
      29
      1835
    9. Oot pala mun sielua

      Jos toivot, että lähden mä lähden. Jos toivot, että jään mä jään. Koen, että olet mun sielunkumppani, mutta lämmöllä my
      Ikävä
      17
      1770
    10. Hei T........

      Ajattelin kertoa että edelleen välillä käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua, enkä varmasti ikinä... Vaikka on kulunu
      Suhteet
      47
      1729
    Aihe