Keliakia vai vilja-allergia?

lääkäriaika varattu...

Oireet: pahasti kutiseva ja rakkulainen ihottuma käsissä (lähinnä sormissa ja sormien välissä, vähän kämmenissä). Kutisevaa, punaläikkäistä ihottumaa myös kyynärvarsissa ja takapuolessa. Kasvoissa suun ja nenän tienoilla ihottumaa, joka pysyy kurissa jatkuvalla kortisonirasvauksella.

Aikaisemmin olen kuvitellut olevani atoopikko, sitten oireet hävisivät kun lopetin viljan syömisen reilu vuosi sitten. Kun viime syksynä söin viljaa uudestaan, oireet palasivat. Lopetin uudelleen -> oireet hävisivät.

Varasin allergialääkärille ajan, odotusaikaa annettiin parin kuukauden verran. Juttelin tutun keliaakikon kanssa ja hän epäili oireiden perusteella, että kyseessä voisi olla ihokeliakia ja kehoitti syömään viljoja ennen lääkärikäyntiä. Nyt kolmen viikon päivittäisen runsaan viljan syömisen jälkeen iho on pahempi kuin koskaan, kutina infernaalista ja maha sekaisin (välillä ummetusta, välillä, etenkin runsaan viljan syömisen jälkeen aivan löysällä).
Pari päivää sitten alkoi mahakivut, koko vatsa kouristelee. Kouristukset kestävän korkeintaan minuutteja kerrallaan, mutta ovat sen verran voimakkaita että pitää oikein keskittyä "ottamaan ne vastaan".

Voisiko tämä olla keliakiaa? Lueskelin eri lähteitä netistä ja ilmeisesti ihokeliakian oireita on tyypillisesti vain nivelten kohdalla esiintyvä ihottuma?

Ihmetyttää vaan, voiko keliakia puhjeta "noin vain", vai olenko vaan tietämättäni kärsinyt siitä jo pitempään. Leipää ja pastaa en kuitenkaan ole suuria määriä kerrallaan syönyt vuosikausiin, en ainakaan päivittäin. Tuntuu kuitenkin siltä, että kun vaikkapa vehnää syö isomman määrän (pastaa ja sen kanssa täysjyväleipää), oireetkin pahenee - sen sijaan satunnaisesti syödystä ruisleivästä ei olo mene niin huonoksi.
Viittaisiko tämä siis ennemminkin vehnäallergiaan, vai onko keliaakikon oireet pahemmat jos gluteenia tulee syötyä isompi määrä?

3

1701

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • lääkäriaika varattu...

   Parilla serkulla ja yhdellä sedällä on keliakia, mutta ei ihan lähisukulaisilla.

  • kumpi vain

   Hyvä että lääkäriaika on varattu, oireesi perusteella kyseessä voisi olla kumpi vain. Keliakian oireet voivat ilmaantua koska vain, missä iässä tahansa, tai se voi olla oireeton ja todetaan vaikka 70-vuotiaalla tähystyksessä. Itselläni keliaakikkona oireet vaihtelivat; joskus ei tapahtunut mitään vaikka söin tavallisen pizzan ja joskus yhdestä keksistä luulin kuolevani. Oireet siis eivät aina ole samanlaisia, joten sen perusteella ei voi päätellä kummasta on kyse.

   Testejä varten ei saa lopettaa viljan syöntiä, joten pitää vain kärsiä siihen asti vaikka miten hirveää olisi... diagnoosin saaminen kun on tärkeää!

   • lääkäriaika varattu...

    Entä jos kyseessä on ihokeliakia, pitääkö silti vaan sinnitellä ja syödä viljaa? :( Ilmeisesti keliakia voi ilmetä sekä iholla että suolistossa, joten varmaan varalta kannattaisi vaan sinnitellä ja syödä viljaa, mutta oireet on vaan niin ärsyttäviä, ettei jaksaisi enää kovin monta viikkoa tällaistakaan.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Jetin syöksy saanut lisää vauhtia

   Huh huh - uusimmat uutiset viittaa siihen aika vahvasti, että nyt mennään lujaa kyytiä kohti pohjaa! Mutta eipä sitä koskaan tiedä, jospa sieltä viel
   Kotimaiset julkkisjuorut
   72
   3047
  2. Nainen tuutko mun vaimoksi

   Ostin jo sormukset ja rakastan sinua ♥️♥️♥️♥️
   Ikävä
   80
   1509
  3. Mulla on ikävä sinua

   Kun oli edes joku yhteys. Nyt ei ole enää mitään, ja tuskin tulee koskaan olemaan. Katsoin kuvaasi ja tulin niin iloiseksi, mutta samalla haikeaksi.
   Ikävä
   32
   948
  4. Uusi viihdesarja-tietovisa Hengaillaan sai murskakritiikkiä somessa. Mitä itse tykkäsit?

   Ylen uusi Hengaillaan starttasi lauantaina. Jenni Poikelus juonsi ja Riku Rantala tuomaroi. Ohjelma sai murskakritiikkiä somessa. Mitä itse tykkäsit
   Tv-sarjat
   48
   910
  5. Hyvää iltaa

   Onko tullut edistymistä kaivattunsa kanssa? Tämä kysymys erityisesti yhdelle miehelle täällä. :)
   Ikävä
   88
   886
  6. Suomi kuihtuu ilman maahanmuuttoa

   Aika pahan laittoi Iltalehti persuille :-D https://www.iltalehti.fi/paakirjoitus/a/87de288c-7c6f-4ed3-b81c-72bea585649a
   Maailman menoa
   408
   879
  7. Törmäsin lauseeseen

   "Kun ihmiset tietävät tehneensä sinulle väärin, he välttelevät sinua". Taitaa olla totuuden siemen.
   Ikävä
   73
   751
  8. Ikuisuusaihe yön pimeiden tuntien mausteeksi

   Kuka nyt sitten on koijannut, ketä ja miten, se on aina hyvä debatin paikka. Ei ne miehetkään puhtaita pulmusia tuolla saralla ole, siksi kummeksuttaa
   Sinkut
   166
   725
  9. Suomalaisen koulun alamäki alkoi ministeri Vikkusen aikana

   konsulentit hyppäsivät pöydällä ja meno jatkui Graham-Laasosen aikana, kun kokoomus halpuutti suomalaista koulutusjärjestelmää parhaansa mukaan. Nyt t
   Perussuomalaiset
   62
   686
  Aihe