Keliakia vai vilja-allergia?

lääkäriaika varattu...

Oireet: pahasti kutiseva ja rakkulainen ihottuma käsissä (lähinnä sormissa ja sormien välissä, vähän kämmenissä). Kutisevaa, punaläikkäistä ihottumaa myös kyynärvarsissa ja takapuolessa. Kasvoissa suun ja nenän tienoilla ihottumaa, joka pysyy kurissa jatkuvalla kortisonirasvauksella.

Aikaisemmin olen kuvitellut olevani atoopikko, sitten oireet hävisivät kun lopetin viljan syömisen reilu vuosi sitten. Kun viime syksynä söin viljaa uudestaan, oireet palasivat. Lopetin uudelleen -> oireet hävisivät.

Varasin allergialääkärille ajan, odotusaikaa annettiin parin kuukauden verran. Juttelin tutun keliaakikon kanssa ja hän epäili oireiden perusteella, että kyseessä voisi olla ihokeliakia ja kehoitti syömään viljoja ennen lääkärikäyntiä. Nyt kolmen viikon päivittäisen runsaan viljan syömisen jälkeen iho on pahempi kuin koskaan, kutina infernaalista ja maha sekaisin (välillä ummetusta, välillä, etenkin runsaan viljan syömisen jälkeen aivan löysällä).
Pari päivää sitten alkoi mahakivut, koko vatsa kouristelee. Kouristukset kestävän korkeintaan minuutteja kerrallaan, mutta ovat sen verran voimakkaita että pitää oikein keskittyä "ottamaan ne vastaan".

Voisiko tämä olla keliakiaa? Lueskelin eri lähteitä netistä ja ilmeisesti ihokeliakian oireita on tyypillisesti vain nivelten kohdalla esiintyvä ihottuma?

Ihmetyttää vaan, voiko keliakia puhjeta "noin vain", vai olenko vaan tietämättäni kärsinyt siitä jo pitempään. Leipää ja pastaa en kuitenkaan ole suuria määriä kerrallaan syönyt vuosikausiin, en ainakaan päivittäin. Tuntuu kuitenkin siltä, että kun vaikkapa vehnää syö isomman määrän (pastaa ja sen kanssa täysjyväleipää), oireetkin pahenee - sen sijaan satunnaisesti syödystä ruisleivästä ei olo mene niin huonoksi.
Viittaisiko tämä siis ennemminkin vehnäallergiaan, vai onko keliaakikon oireet pahemmat jos gluteenia tulee syötyä isompi määrä?

3

1603

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • lääkäriaika varattu...

      Parilla serkulla ja yhdellä sedällä on keliakia, mutta ei ihan lähisukulaisilla.

    • kumpi vain

      Hyvä että lääkäriaika on varattu, oireesi perusteella kyseessä voisi olla kumpi vain. Keliakian oireet voivat ilmaantua koska vain, missä iässä tahansa, tai se voi olla oireeton ja todetaan vaikka 70-vuotiaalla tähystyksessä. Itselläni keliaakikkona oireet vaihtelivat; joskus ei tapahtunut mitään vaikka söin tavallisen pizzan ja joskus yhdestä keksistä luulin kuolevani. Oireet siis eivät aina ole samanlaisia, joten sen perusteella ei voi päätellä kummasta on kyse.

      Testejä varten ei saa lopettaa viljan syöntiä, joten pitää vain kärsiä siihen asti vaikka miten hirveää olisi... diagnoosin saaminen kun on tärkeää!

      • lääkäriaika varattu...

        Entä jos kyseessä on ihokeliakia, pitääkö silti vaan sinnitellä ja syödä viljaa? :( Ilmeisesti keliakia voi ilmetä sekä iholla että suolistossa, joten varmaan varalta kannattaisi vaan sinnitellä ja syödä viljaa, mutta oireet on vaan niin ärsyttäviä, ettei jaksaisi enää kovin monta viikkoa tällaistakaan.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      169
      3050
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2091
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      2034
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1875
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      71
      1573
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      26
      1336
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1232
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1231
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      34
      1201
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1188
    Aihe