Akvaario harrastus ja kaivovesi ??

Minä vaan

Elikkä varsinaista ongelmaa ei ole mutta mietityttää seuraava: Onko kenelläkään kokemusta oman kaivoveden käytöstä akvaario kaloille?

Kysymys saattaa kuullostaa hassulta. Mutta minulla on 60 litrainen ns. karanteeni akvaario, lämmityslaitteineen ja suodattimineen. Laitettiin tilan puutteen vuoksi se "pörräämään" vanhemmilleni ( otin omasta akvasta "vanhaa vettä" mukaan ja sieltä sisustus elementtejä matkaan.) Jotta "tuttuja" bakteereja siirtyisi sinne ns. melko uuteen akvaan. Loput vedestä tietty vanhempieni hanasta. ( akvaario on ollut käytössä aina silloin tällöin. Mutta tarpeettomana se on ollut kuivillaan.

Kun yksi partamonneista tunki itsensä semmoiseen muoviruukku jäljitelmään ja jäi sinne kiinni ja rimpuillessaan irti todella kauan sen kalan iho meni rikki aivan vereslihalle. Siis tämän takia siirsin monnin karanteeni akvaarioon. Kalan iho näytti parantuvan, mutta sitten se kuolla kupsahti. Saattaa olla syynä luonnollinen stressi kuolema kun puoli nahkaa lähti irti. Mutta saattoiko vesi olla sitten "vääränlaista" Vai olisiko nitriittiä voinut tulla yhden kalan ansiosta sinne kahdessa päivässä niin paljon?

Nyt vanhemmat ovat alkaneet miettiä oman akvaarion hankintaa. Mutta mietityttää tuo vesi. Se oli silloin monnin pelastusyrityksen aikoihin tavallaan "tummaa" vettä. Tämä on täälläpäin normaalia vesisateiden aikaan. Ihmisille vesi on hyvää siis tutkittua. Eli siinä mielessä siinä vedessä ei pitäisi olla kaloillekkaan mitään ongelmaa, kun vedenparannusainetta lorauttaa mukaan. Mutta tarviiko jotenkin erilailla hoidella akvaansa jos tuota omaa kaivovettä käyttää akvaariossa. Tietty aina sateiden aikaan se saattaa sitten olla vähän tummempaa kuin kunnan vesijohtovesi. ;) .

Kokemuksista kiitollinen :)

4

1045

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Rihma

      "Vanhan veden" siirtäminen uuteen akvaarioon ei hyödytä mitään, sillä hyvät bakteerit ovat erillaisilla pinnoilla, kuten hiekassa, kannoissa ja suodattimessa. Näitä materiaaleja siis pitäisi saada uuteen akvaarioon, jollei niitä ole tarpeeksi allas pitäisi kypsyttää.

      Kaivovedestä on siis otettu jo näytteitä, että se on juomakelpoista? Onko siitä mitään kirjoitettua tietoa?
      Itselläni ei ole kokemusta omasta kaivosta, mutta tuloksissa on luultavasti pH ja kovuudet(esim. pyykinpesua ajatellen), nitraatti ja nitriitti on helppo itsekkin testata vedestä tippatesteillä, joita saat ostettua akvaariokaupoista. Muita tärkeitä mitattavia arvoja kovuuden ja pH:n lisäksi(näitä tarvitaan kun suunnitellaan kalastoa) fosfaatit ja rauta voisi olla hyvä mitata.

      Vesiarvojen perusteella voidaan sitten alkaa miettimään kalastoa joka on pehmeän ja happaman tai kovan ja emäksisen veden. Tietysti vettä voi hiukan muutella, mutta parasta ja helpointa on perustaa kalasto omien vesiarvojen perusteella.

      Akvaarion kokoa on hyvä miettiä, jos kaivo on vähävesinen, mitään isoa ei siis kannata silloin perustaa.

      • Minä vaan

        Kiitos nopeasta vastauksesta. Sitä minäkin ajattelin seuraavaksi, että kun se pieni karanteeni akvaario on siellä tällähetkellä vielä päällä vesineen päivineen, niin käyn testaamassa miltä se vesi noilla testereillä näyttää.
        Mitään muuta tietoa arvoista tms. ei minulla tällä hetkellä sitä vedestä ole kuin, että testattu on ja juotavaa vettä kaivossa on.

        Kerron asiaa eteenpäin ja katsotaan ovatko vanhempani "niin tosissaan" akvaario harrastuksen aloittamisessa... heh saas nähdä, kun käyn selittämään tuota vesiarvo testi viidakkoa heille... ;) !


      • tania78

        Että tuo "luonnon vesi" eli kaivovesi on tosiaan kovuudeltaan aika erilaista kuin vesijohto..!

        (aikoinaan sain kaloja "kaivovedestä" ja päivää myöhemmin tulokkaat haukkoivat henkeä pinnalla.. osa kuoli..)


    • prööttö

      Meillä tulee omasta kaivosta vesi. En ole testaillut sen enempää. Kalat ja kasvit voi hyvin. vedenparannusainetta lisäilen silloin tällöin vedenvaihtojen yhteydessä, en aina. Mitä nyt tulis mieleen niin jos on kupariputkia niin niistä vois liueta jotain?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      91
      6450
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      25
      2614
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      32
      2190
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      72
      1870
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1651
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      6
      1437
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1357
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1341
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1279
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1233
    Aihe