Saunan pesu

pipsa2

Hei!
Olen töissä paikassa, jossa saunassa oli puiset lauteet ja paneliseinät, jotka eivät kestä sitä että ovat koko ajan kosteana. Laudemateriaali oli haapaa, se mustuu ja vääntyy. Sauna on käytössä kesäaikana joka päivä, kiuas "heti valmis", miehiä käy toistasataa/pv.

Minun mielestäni sauna pitää pestä joka päivä kunnolla eli harjata puhd.aineliuoksen kanssa ja huuhtoa letkulla hyvin. Ongelma on siinä, että vettä menee ilmeisesti silloin myös seinien sisälle ja ne homehtuvat. Ilmanvaihto ei riitä kuivattamaan niitä.

Onko kenelläkään mitään (asiallisia, please!) hyviä neuvoja, miten te siivoaisitte tällaisen saunan? Onko tietoa, minkälaisia saunoja muualla on näin kovassa käytössä? Kiitokset etukäteen!

9

5030

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Helekutti

      Haapahan on tietääkseni paras laudemateriaali. Kestävä ja ei niin polttavan kuuma kuin esim. koivu.

      Painepesuri jos olisi käytössä niin sillä kastelu, puhd. aineen levitys, vaikutusaika ja lopuksi huuhtelu. Kun ei pese liian kovalla paineella eikä läheltä niin on kaikkein hellävaraisin lauteille. Jos ei ole pesuria niin harja/letku on seuraavaksi paras.

      Saunasta ja pesutiloista pitää jättää ovet apposen auki käytön jälkeen, ei ne muuten kuiva. Melkoinen hurrikaani saisi ilmastoinnissa käydä jos sillä meinaisi kuivattaa. Jos sauna on rakennettu huonosti eikä kestä pesua, ei se ole sun ongelmasi.

      • Pipsa2

        Käytettävissä on painepesurikin, mutta sitä ei ehdi joka päivä kuljettaa saunan pesuun, siellä ei pysty säilyttämään. Painepesuri on kyllä tosi hyvä myös pesuhuoneen pesussa.
        Saunan ovea ei voi pitää auki, kuin löylyhuoneen ja pesuhuoneen siivouksen ajan, koska saunojia alkaa tulla heti sen jälkeen. Siinä se ongelma juuri onkin, kun koskaan ei ole mahdollista kuivattaa kunnolla.
        Huonosti rakennettu sauna ei sinänsä todellakaan ole siivoojien ongelma, mutta harmittaa silti kun ei pysy siistinä vaikka mitä yrittäisi tehdä.


    • Anelma

      Mulla oli yhdessä kohteessa sauna pestävänä. Siellä oli vesijohtoon kiinnitettävä vaahdotuslaite. Kanisteriin pesuaine, vesiletku seinään, toinen pää kanisteriin, ja vaahto oli tosi helposti levitetty. Vähän vaikutusaikaa, tarvittaessa voi hangata ja sen jälkeen huuhtelu. Laitteen mukana tulee myös huuhteluputki.

      • pipsa2

        Vaahdotuslaitekin meillä on käytössä, tosin en ole saunan puolella sitä koskaan käyttänyt, ainoastaan suihkuhuoneessa. Hyvä keksintö sekin :)


    • konkarilta

      Mitä kevyempää puuta, sitä huokoisempaa eli vettä imevämpää se on.
      Haapa on aika kevyttä ja Apassi taitaa olla kevyintä. Ne eivät kauaa kestä jokapäiväisessä käytössä mustumatta ja vettymättä. Tiikki on tummaa puuta ja kestää "ikuisuuden" sekä painaa kuin synti.

      Kiukaan yläpuolisella osuudella lauteet desinfioituvat kuumuudessa itsestään. Desinfiointia ei siis tarvita.

      Joka päivä käytössä olevan löylyhuoneen pesisin heikosti emäksisellä (pH 9-10) ja vuoroin heikosti happamalla (pH 4-6)pesuaineella; kiukaan kivien yläpuolella olevat lauteet pari kertaa viikossa ja jalkalauteen ja siitä alaspäin joka päivä. Jalkasieni leviää kosketuksesta, joten älä pese paljain käsin. Jalkasientä ei voi paljoa siivoamalla ehkäistä sillä se leviää heti kun seuraava saunoja astuu edellisen taudinkantajan jalanjäljille.

      Suihkuseinän pesisin roiskekorkeudelta pari kertaa viikossa. Suihkun alta lattian saa puhtaaksi pesemällä pari kertaa viikossa happamalla (pH 1-4)aineella.

      Hyvä muistisääntö on: kosteassa ja huoneen lämmössä pesii bakteerit ja mikrobit. Tuuleta siis tila hyvin pesun aikana. Kuumassa eli löylyhuoneen kiukaan yläpuolella ei elä kuin ne löylyä heittävät ukot ja akat. Eikä nekään siellä kauaa viihdy.

      Toinen hyvä sääntö on: tuuleta, tuuleta ja tuuleta.

      • pipsa2

        Kiitokset kaikille asiallisista vastauksista!
        Varmasti haapa kuten apassikin toimii normaaleissa olosuhteissa eli kotona, mutta tämä on niin hankala yhtälö, että kestääkö mikään. Tiikistä minulla ei ole kokemuksia, ei myöskään lämpökäsitellyistä esim. tervalepästä.

        Suojakäsineitä käytämme toki jalkasienivaarankin takia sekä myös koska puhd.aineet ja mikroliinat kuivattavat käsiä. Tämä oli silti hyvin aiheellinen muistutus monellekin!

        Heikosti emäksisellä ja heikosti happamalla olen siellä pessytkin. Kiillon Sani oli vähän vahvempi aine viime syksynä, pH:ta en nyt muista.

        Tuuletuksen puute on se ongelma (kuten Putsille jo totesinkin). Pesutilat siivotaan aamupäivisin ja saunojat ovat puolestapäivästä pitkälle iltayöhön, joten tuuletukselle ja kuivatukselle ei jää aikaa. Nyt odottelemme mielenkiinnolla minkälaisen saunan suunnittelijat ja rakentajat tekevät meille ensi kesäksi. Yritämme sitten taas parhaamme mukaan pitää sen siistinä.
        Hyvää talven jatkoa kaikille!


    • Anonyymi

      Mitenkä pesen saunanseinät jotka on tummuneet puulämmitteisen uunin savusta rakennettu,vuonna 75vuotta

      • Anonyymi

        timpurin hommia ilman muuta. Ei mikään kestä ikuisesti. MItä kovemmassa käytössä sauna on sitä useammin saunan sisustan, paneloinnin,lauteet, jakkarat ja kiukaan joutuu uusimaan. Et pesemällä etkä edes hiomalla saa läpilahonnutta ja tummunutta puuta fixatuksi. Aika ja käyttö tekee tehtävänsä. Jos kevyt pesu ja tolkullinen hankaus ei riitä niin timpurin hommiksi menee.


    • Anonyymi

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      94
      2535
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2203
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      84
      1897
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1651
    5. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1625
    6. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1606
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      34
      1558
    8. 75
      1479
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      109
      1388
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1264
    Aihe