tukiviittomista

...?

Pistäkääs kaikki mitä teidän kohdalle tuo tukiviitonta on merkinnyt. Hyvät/huonot puolet, onko niiden avulla tapahtunut kehitystä vai ei, ja vielä syy miksi teillä niitä käytetään. Tuntuu ainakin meidän puheterapeutti puolustavan ko. menetelmää henkeen ja vereen, muiden mielipiteistä piittaamatta.

8

1216

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kokeilkaa

      Työssäni käytän tukiviittomia päivittäin, vaikka en olekaan puheterapeutti=) Mielestäni se useimpien lasten kohdalla toimii hyvin. Sehän ei tarkoita että joka sana pitää viittoa vaan jos sanot että "mennään ulos" viitot sanan ulos. Jos lapsella on vaikeuksia ymmärtää puhetta, hän kuitenkin viittomasta huomaa että ahaa, ulos tässä lähdetään.
      Jos taas kehoitat lasta pukemaan, näytät viittoman puetaan, jne... Jos taas lapsen on vaikea tuottaa puhetta niin mikäs sen helpompi tapa saada itseään ymmärretyksi kuin viittominen! Vaikka vain tukiviittomien käyttö.

      Nythän on tullut muotiin tukiviittomien käyttö vauvoille, kokemusta ei ole siitä että toimiiko mutta suosittelen kyllä. Kannattaa kokeilla, siitähän sitä huomaa tepsiikö tämä systeemi.

      Mitään kursseja ei tarvitse käydä oppiaksesi viittomaan vaan järkeä käyttämällä keksit viittomia myös itse. Pukea; voit esittää vetäväsi takkia/housua/paitaa päälle, syödä ja juoda; laitat muka ruokaa suuhun tai juot mukista tms..

      • ilmeisestikään

        ole lukenut aiheesta ? Tukiviittomat hyviä kehitysvammaisilla. Oppivat ilmaisemaan itseään noin 2 v. aikaisemmin.


      • nimim. kokeilkaa
        ilmeisestikään kirjoitti:

        ole lukenut aiheesta ? Tukiviittomat hyviä kehitysvammaisilla. Oppivat ilmaisemaan itseään noin 2 v. aikaisemmin.

        Olen lukenut aiheesta ja juuri kehitysvammaisten lasten kanssa niitä käytän. Käyttänyt jo viitisen vuotta. Miten niin en muka olisi lukenut??


      • opetetaan noita

        vauvaviittomia lähes kaikille tuttavapiirini toukille nykyään. Näyttää siltä että sekä aikuiset että lapset käyttäytyvät rauhallisemmin, kun on joku keino saada oma viesti perille. Ts. lapset eivät itke ja huuda niin paljon, ja aikuiset eivät turhaudu. Mitä nyt olen tuttavapiirissä ja omia mukeloita seurannut, niin suosittelen lämpimästi.


    • Nimetön

      Tosin noin 15v sitten. En tiedä ovatko itse viittomat tai metodit muuttuneet paljon sen jälkeen.
      Poika ei sanaakaan puhunut ennen viittomia (oli silloin 3). Viittomat olivat todellakin tukena, koska ne avasivat padon ihmeellisesti ja puhetta alkoi tulemaan. Jos nyt oikein muistan, niin puolisen vuotta tukiviittomat olivat käytössä.

      Poika täyttää ens kk 19 ja puhuu niin paljon, että välillä pakko käskeä olemaan hiljaa:)

      Luota vaan puheterapeuttiin, hän on ammattilainen.
      Ai niin kysyit syytä. Siis niinkuin sanoin, puhumattomuus. Johtui velokardiofasiaalisesta syndroomasta.

      • suosittelen

        Meillä lapsen puhe oli niin epäselvää, että sitä ei kukaan ymmärtänyt. Meilläkin on vaikeuksia sitä ymmärtää. Hänellä puheen ymmärryksessä ei ollut mitään ongelmia. Muuten lapsi oli normaali, ei kehitysvammaisuutta tms.

        Opettelimme arjessa tarvittavia viittomia. Vanhempien pitää niitä ensin käyttää, jotta lapsikin ne oppisi. Muistan alkuajoilta yhden kerran, kun lapsi halusi jotain emmekä me ymmärtäneet. Hän toisti ja viittoi samalla sakset. Sanat eivät riitä kuvaamaan sitä molemminpuolista helpotusta kun ymmärsimme toisiamme. Lapsen itku vaihtui nauruun. Itse itkin onnesta, kun tajusin, että viittomien avulla voimme vihdoinkin ymmärtää mitä lapsi haluaa ja ajattelee.

        Yleinen uskomus on, että viittomilla korvataan puhetta, pelätään, että lapsi ei rupeakaan puhumaan. Se ei pidä paikkansa, viittomilla tuetaan puhumista. Lapsi uskaltaa yrittää puhua enemmän kun hän viittomalla voi vahvistaa ymmärretyksi tulemista. Viittomat jäävät käytöstä, kun puhe selvenee. Meillä viittomien käytön seurauksena lapsi rupesi puhumaan entistä enemmän ja entistä paremmin. Pystyimme ymmärtämään häntä ja yhä vähemmän oli niitä raivo-/itkukohtauksia kun lasta ei ymmärretty. Vasta jäljestä päin olemme tajunneet, miten paljon lapsi kärsi siitä, että hänen puhettaan ei ymmärretty.

        Toki voi keksiä itsekin omia viittomia, mutta yleiset viittomat ovat siitä hyviä, että esimerkiksi päiväkodissa niitä myös osataan.

        Jos teille on suositeltu viittomien käyttöä, on lapsen tilanne siitä huono, että hän todellakin tarvitsee niitä viittomia. Olipa se syy puheen ymmärtämisessä, tuottamisessa tai missä vaan, viittomilla helpotatte tilannetta. Lasta voi pyytää viittomaan. Itse sanoin lapselle, kun hän yritti sanoa jotain, että miten se viitotaan.

        Anna lapsellesi kieli, että hän voi ilmaista itseään ja tulee ymmärretyksi, vaikka se kieli olisi viitottu suomi. Älä lähde kuntouttamaan lasta minimaalisilla avuilla, vaan mitä enemmän otat keinoja käyttöön (viittomat, piktot, puheterapia, leikit, puhalluslelut, osa-aikainen hoitopaikka päiväkotiin tms.) sitä parempi lapsesi kannalta. Äläkä jää odottamaan, että aika korjaa tilanteen. Tätä hokemaa lähipiirisi varmaan jaksaa hokea, "kyllä kaikki oppivat puhumaan, toiset vähän hitaammin kuin toiset", unohda se. Anna lapsellesi oikeus monipuoliseen kuntoutukseen, vaikka se vaatisi sinulta itseltäsi melkoista sitoutumista ja vaivannäköä. Vaivannäön takiahan varmaan kyselet kokemuksia viittomista.


    • Tristar

      Puheen ymmärtämisen ja tuottamisen eri asteisia vaikeuksia lapsilla. Viittomat ovat auttaneet kiinnittämään lapsen huomion siihen mitä sanotaan, ja tukevat sanan ymmärtämistä ja viestin perillemenoa. Lapset käyttävät myös itse, ja joka ikinen kerta kun uusia sanoja tulee, tai uusia viittomia opitaan, turhautumiskiukkukohtaukset vähenevät.

      On hienoa kun saa sanottavansa perille, niin vanhemmalle kuin lapsellekin. Viittomat auttavat tuossa jos pelkkä puhe ei jostain syystä riitä.

      ***

    • dysfaattisen äityli

      Lapsellamme on lisäksi lievä kuulovamma (kojeet).
      Jos sanallinen kielenkehitys on heikompaa, niin lapsi saa tukea viittomista.
      Tukiviittomat on puheen ja ymmärtämisen tukena.
      Lapsellamme oli vaikeuksia tuottaa puhetta. Hermostui, kun ei saanut asiaansa sanotuksi.
      Lapselle esim. satuja luettaessa, asia selventyy huomattavasti, kun on tukiviittomat mukana.
      Luota asiantuntijaan. Teille vanhemmille ja lapselle itselleen tukiviittomista on iso apu.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      78
      1805
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1689
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1514
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1203
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1194
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1182
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1146
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1131
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      6
      1119
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1114
    Aihe