Maitoallergia ja haavainen paksusuoli

Taikkuli vaan

Pitkään kestänyt ummetus ja jännitysvatsa paljastui laktoosin syyksi n. 13 vuotta sitten kunnes oireet pahenivat helvetillisiksi v.2000.
Ripulia 20 krt päivässä, verta, limaa, suolen limakalvon kappaleita ja kaikkea mitä ei pitäisi pönttöön tulla vessareissulla.

Tähystys paljasti pahimman mahdollisen eli rajun haavaisen paksusuolen tulehduksen. Samaan aikaan paljastui, että minulla on allergia maidon proteiinille (laktoosi-int.ranssin lisäksi siis). Lääkäri ei olisi suostunut millään laittamaan minua testiin kun se on niin harvinainen aikuisilla ja näkyy vaikeasti testeissä - minulla onneksi näkyi ja pidin pääni ja vaadin testausta.

Jatkuva lääkitys päälle v. 2000, kaikki maitotuotteet pois ja n. 3 kuukauden kuluttua tauti meni remissioon eli olin "aivan terve". Minä hullu jätin lääkkeet (asacol) pois:-). Noh... vuoden kuluttua taas paha akuutti. Ripulia, verta jne. Sitten Pentasaa suppoina ja Asacolia pillereinä 9 krt vrk. Vuosien jälkeen olen huomannut, että siedän kovetettua juustoa eli maito ei enää reagoi, mutta tilannetta seurataan hyvin tarkasti ja kokeilu lopetetaan jos ongelmia tulee.

Tulehduksellisen suolitaudin vuoksi lonkkaluu sulanut ja haurastunut 20% (olen 36 v.) luusto kokonaisuudessaan 18% ja siksi yritän nyt liikkua ja katsoa taas tarkemmin ravintopuolta.

Nyt tauti on hyvässä vaihessa ja olen muutenkin lievimmästä päästä taudinkuvaltani. Kaikki eivät voi näin hyvin.

Vuosien varrella tehdyt havainnot osoittavat että maitotuotteet lisäävät suolen tulehdustaipumusta ja tulehdustaipumusta myös muualla elimistössä. Kun jätin kaikki maitotuotteet ja söin lähinnä kivikautisesn tapaan kasviksia ja lihaa (erittäin vähän viljaa) olin 3 vuotta sairastamatta mitään tautia, edes pienintä flunssaa! Kun palautin juuston ruokavalioon, sairauden palasivat heti takaisin.

Jos on hankalia suolistovaivoja kannattaa kokeilla maidon pois jättämistä. Mutta se pitää tehdä varoen! Vatsa voi mennä todella pahasti jumiin nopeasta ruokavaliomuutoksesta.

Crohnin tautia sairastavilla on omat niksinsä (ongelmat ohutsuolessa), mutta mulla toimii paleoottinen ruokavalio kaikin puolin.

Ihmiset on käyttäneet n. 20 000 vuotta, viljoja, 2 000 vuotta maitoa ja 50 vuotta teollista ruokaa. Ihmiset geenit on muuttuneet 200 000 vuodessa 0,02%. Ei ole siis ihme, että on ongelmia etenkin maidon ja teollisen ruoan sietämisen kanssa.

Laktoosin sietäminen ei ole ollut aikuisilla ihmisillä valmiina vaan se on kehittynyt vasta maidon tullessa aikuisten ruokavalioon 2000 vuotta sitten. Parhaiten on sopeutunut pohjoisen väestö (enää vain 20% väestöstä laktoosi-intolerantikkoja) ja huonoiten aasialaiset (90% lakt.intolerantikkoja).

Pidetään siis sisuskaluista huolta ja katsotaan mitä suuhun pistetään. Ja tähystykseen kannattaa mennä, jos on hankalia oireita. Tiedän, että ärtynyt paksusuoli voi olla haavasta paksusuolitulehdustakin (CU) ikävämpi tauti oireiltaan, mutta onneksi se on harmittomampi.

Ja stressi on yksi pahimmista suolen rassaajista mitä olemassa on. Elämä pitää opetella ottamaan rennosti ja varata jatkuvasti aikaa omaalle hyvinvoinnille eikä säästää sitä vain eläkepäiville.

Itse pelkään paksusuoleni menettämistä leikkauksessa (CU:ssa se poistetaan aina kokonaan, sillä tulehdus jatkaa aina etenemistä) ja yritän säästää sen jos vain mahdollista. Onneksi toivoa on ja tauti ei ole edennyt.

1

1477

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • leeviläinen

      minulla aikoinaan suolisto vuoti verta koska ruokavalioni oli karmiva . työni oli ajaa rekka-autoa ja söin vain huoltoasema ruokia. kerroin vaivoistani eräälle ystävälleni joka sanoi heti että ala ottamaan omenaviinietikkaa joka aamu teelusikallinen vesilasin kanssa , kaksi-päivää riitti että suolistoni palautui normaaliksi ja tuli kuntoon . nykyään jatkaN etikan ottamista ja olen lopettanut vilja sekä maito-tuotteet ja tämä skarppaus sopii mulle mainiposti sovellutesti .toivon että kertomastani olisi jollekkin apua

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      66
      4613
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2259
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1774
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1508
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      27
      1443
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1308
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1227
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1146
    9. 23
      1092
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1014
    Aihe