Vartiokoiran

kouluttaminen

Moi!

Otimme tuttavalta mastiffin "huostaan" heidän pitovaikeuksien takia. Koiraa on koulutettu kovin ottein, alistettu ja rangaistu potkaisemalla tai lyömällä. Koirassa on jonkin verran aggressiivisuutta, varsinkin kun meille tulee vieraita. Kyseessä on 2,5v uros. Haluamme pitää koiran ja tarvitsen nyt vinkkejä kuinka koira unohtaisi aikasemmat kokemukset lyömisestä ym. Eikös tämän ikäisen koiran vielä voi kouluttaa? Koiran ed omistaja olisi lopettanut sen mutta itse uskon, että koirasta saa vielä hyvän kumppanin.

6

473

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kyllä voi

      mutta koira ei ikinä unohda sitä potkimista, alistamista ja hakkaamista. jos ja kun koira oppii luottamaan teihin ja saa itsevarmuutta ja seuraava joka sille ääntään korottaa, niin koira voikin käydä päälle.hyvä rotuinen koira on pisteetty pilalle ! kouluta koira luottamaan ihmisiin. eli aloitat kaiken alusta, niin kuin koira olisi 8 viikkoinen. onnea yritykselle.

    • luottakaa minuun ja antakaa...

      sellaiselle joka voi vielä sitä kouluttaa.Hakattu ja potkittu koira ei tarvitse muutakuin pikkasen vaikka oma isäntä maistissa korottaa ääntä ja on kurkussa kiinni.

    • b&b

      Suuret molossit ovat tyypillisesti melko herkkiä ja norsunmuistisia, joten koira ei todennäköisesti koskaan unohda saamaansa kohtelua. Se ei tarkoita sitä, etteikö siitä voisi tulla loistokumppani.

      Kannattaa ehdottomasti kysyä neuvoa rotua tuntevilta, esimerkiksi kyseisen koiran kasvattajalta tai rotuyhdistykseltä, joitakin mastiffifoorumeitakin saattaa google löytää asiantuntevammaksi avuksi. Koska kyseessä on nuori, suuri ja kovia kokenut koira, ei riskejä kannata ottaa ja kaikki neuvot on myös punnittava varsin tarkkaan ja kriittisesti.

      Koiran aggression syy tulisi selvittää, jotta siihen voi oikealla tavalla puuttua. Eli onko kyse vartiointitaipumuksesta, ihmisaggressiosta, ikävaiheessa tyypillisesti heräävästä dominanssiaggressiosta vai kohtelun seurauksena syntyneestä epävarmuudesta? Tätä ei voi koiraa näkemättä selvittää, joten joku olisi hyvä saada vilkaisemaan poikaa ihan livenä. Myös eläinlääkärin tekemä perustarkastus ei olisi pahitteeksi, suurikin koira kun voi oikeasti mennä rikki väkivallan seurauksena, ja kipu ei anna hyviä eväitä jatkoon.

      Joitain huomioonotettavia seikkoja tuli mieleeni:
      - riskialttiissa tilanteissa kuonokoppa on hyvä ratkaisu, jos koira ei pysy hanskassa lenkillä, kuonopanta auttaa alkuun. turvallisuus on ykkösprioriteetti.
      - mastiffi on tavallisesti erittäin laumauskollinen, joten alkuun sen on saatava selkeä ja turvallinen kuva asemastaan perheessä - selkeät rajat, perustarpeista (ruokarauha, nukkumisrauha, riittävä liikunta ja aivotyö) huolehtiminen sekä runsaasti hyviä yhteistyökokemuksia perheen kanssa
      - suosittelen erittäin lämpimästi keksimään minkä tahansa "harrastuksen", jota koira saa alkuun tehdä päivittäin omistajan kanssa yhdessä. tällaisia ovat esimerkiksi jäljestäminen, tavaroiden etsiminen, tottelevaisuuskoulutus sun muu mukava ja rauhallinen toiminta, jossa koira saa onnistua ja toimia ihmisensä kanssa "laumana"
      - mastiffi on vartioiva rotu, joten sen taipumuksia ei kannata kokonaan yrittää karsia pois.
      - vartiointiominaisuus on kuitenkin tietysti hallittava, joten yksi mahdollinen vaihtoehto vieraiden saapuessa on hillitysti kehua koiraa ilmoituksesta, ja ennen oven avaamista ohjata se rauhallisesti ja varmasti omalle paikalleen odottamaan. tätä kannattaa harjoitella erikseen, eli pyytää kovahermoisia kavereita oven taakse.:)
      - koiran on saatava tuntea olevansa "hyvä poika" riittävän usein, joten liikaa ei voi kehua ja palkita _oikeasta_ toiminnasta. kehotan kuitenkin ainakin alkuun välttämään aivan tolkutonta "turhaa" hellittelyä, sillä se saattaa hämmentää koiraa.
      - kova käsi kannattaa unohtaa kokonaan, tuon ikäinen kaveri ei enää ole psyykkisesti eikä fyysisesti pakolla ohjattavissa. eli etsikää sopivat motivointikeinot, joilla koiran saa aktiivisesti toimimaan ja joilla sen voi palkita (nami, lelu, ulospääsy, ruoka, rapsutus, kehu?).
      - koira kuuntelee, kun se ymmärtää mitä siltä halutaan, ja kun se kunnioittaa ja luottaa käskyn antajaan. olkaa reiluja, rauhallisia, luotettavia, ja ehdottomia.

      Jos koira ei toivu kuten toivoisitte, jos se stressaa, pelkää, muuttuu hallitsemattomaksi tai elämä sen kanssa ylettömän hankalaksi, tehkää pojalle viimeinen palvelus ja päästäkää pois. Toivon lämpimästi, että onnistutte!

      • jarkko47

        sanon suoraan ei onnistu.Itse koiria ja juuri ongelmakoiria kouluttaneena en ottaisi edes itse koulutukseen jos kerran piesty ja hakattu 2,5vuotta.Kiinni tulee käymään teihinkin jossain vaiheessa,joten suosittelen viemään piikille.Ja aloittelijan varsinkin lapsiperheen ei kannata edes harkita moista.


    • ketjun aloittaja

      Moi!

      Kiitti kommenteista! Sen halusin lisätä, että koira ei ole elänyt koko elämää "seinän ja nyrkin välissä". Eka vuosi meni heillä ihan hyvin mutta sit kun koira kasvoi ja tuli uhmaa ym niin omistaja ei saanut koiraa kuriin käskyillä vaan otti kovemmat otteet ja esim löi jos ei koira muuten totellut. Tiedän kyllä, että rotu on haastava.. Mutta onhan se silti ikävä lopettaa. Koira on ollut meillä nyt pari viikkoa. Lenkillä on mennyt ihan hyvin. Sitä ei kiinnosta muut ihmiset eikä se toisten koirien peräänkään vaadi päästä, katselee kyllä mut pysyy vierellä. Kotia se vahtii kovasti! Kukaan ei uskalla tulla meille jos koira on vapaana. Koira rauhoittuu kyllä heti kun saa nuuskia vieraan. Tietysti se viedään piikille jos näyttää siltä että homma kusee. Lisää mielipiteitä tai vinkkejä kuulen mielelläni!

      • Sen verran vielä kysyn,että onko nyt siis kyse mastiffista (eli englannin mastiffista vanhalta nimeltä)?

        Jos on,niin se ei kuitenkaan onneksi ole perusluonteellaan haastavampia,onneksi,joten teillä on ihan hyvät mahdollisuudet sen kanssa vielä.Tuossa eräs antoikin jo hyviä neuvoja eli tärkeintä teillä on saada hyvä auktoriteetti koiraan,positiivisesti mutta määrätietoisesti.Yhteistyön lujittaminen myös nimenomaan tärkeää,johon auttaisi tosiaan yhteinen/yhteiset harrastukset.
        Noissa vähtimisjutuissa kannattaa kehittää selkeä malli,miten haluatte koiran toimivan,esim.koira odottaa tietyssä paikassa,kun vieraat tulee ym.eli koiranei anneta tehdä mitään aloitteitakaan vahtimiseen.Myöskin pyrkiä ennakoimaan kaikki tilanteet,missä on hankaluuksien vaara ja pyrkiä välttämään niitä,kunnes on alusta asti niihin opetetu oikea/toivottu käyttäytymismalli.
        Jos olette epävarmoja,niin kannattaa ottaa yhteyttä johonkin pätevään ongelmakoirakoulttajaan jolla ON kokemusta täntyyppisistä koirista ja niiden auttamisesta.

        Tiedän myös,että mastiffikasvattajissa on jokusiakin hyvin päteviä ihmisiä,johon voi myös ottaa yhteyttä.Hyvä olisi,että nyt heti alussa lähtisi homma mahollisimman hyvin toimimaan.

        Mutta onnea teille :O),uskon ja toivon,että teillä on vielä hyvät mahdollisuudet,mutta paneutumista se vaatii.Netin kautta neuvominen valitettavasti ei ole ihan helppoa,eikä parasta kaikissa tapauksessa apuun.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Jumala rankaisi; nainen kuoli Suviseuroissa

      Eihän näissä joukkohysteriatapahtumissa ole mitään tolkkua. Aina pitää hajauttaa. Toivottavasti lestatkin tulevat nyt
      Maailman menoa
      325
      7455
    2. Kiitos, kun paljastit

      Vaikka mä tiesinkin! Nyt voi ottaa seuraavan askeleen? Hyvää yötä:)
      Ikävä
      58
      2234
    3. Missä hiton pippaloissa

      Sä käyt kun sua ei näy missään..tahtosin vaan varmistua et kaikki ok.
      Ikävä
      33
      1631
    4. Olen miettinyt sinua tänään

      Se mitä teit oli oikeasti vähän tylyä. En voi ottaa sitä muuna kuin mitä se konkreettisesti on. Esitän itsellenikin että
      Tunteet
      27
      1479
    5. Kysymystä pukkaa

      Mitä aiot tehdä kun näet hänet seuraavan kerran? Vai oletko kuin ei mitään....
      Ikävä
      114
      1196
    6. IS Viikonloppu 29.-30.6.2024

      Melko hyvä 3- -tasoiseksi merkitty Kovis Jari Keräseltä. Pääkuvan merkitys on varsin vähäinen rajoittuen alakulman aukio
      Sanaristikot
      72
      1155
    7. Kuolemanraja kokemukset ovat kulttuurisidonnaisia.

      Kuolemanraja kokemukset ovat kulttuurisidonnaisia. Kristilliset ääriainekset pelottelevat ihmisiä edelleen IKUISELLA hel
      Hindulaisuus
      335
      1046
    8. Tässä viimeinen mahdollisuutesi nainen

      Kysyä tai sanoa minulle, jos jotain jäi vuosien takaisista. Sen verran meillä oli kuitenkin jotain, että välillä mietin
      Ikävä
      50
      915
    9. Suviseurat

      Kamala onnettomuus tapahtunut subiseuroissa
      Hyrynsalmi
      15
      913
    10. Miksei persut järjesteä koskaan miekkareita tai kulkueita?

      Pelkäävätkö saavansa pataansa, ja sen vuoksi vain öyhöttävät netissä? Ei öyhöttämisellä muuteta maailmaa. Pitää olla ak
      Maailman menoa
      277
      813
    Aihe