Digitaalipainaja???

kannattaako?

Olen hakemassa oppisopimuspaikkaa, eteen osui ammattinimike digitaalipainaja, mitä työ käytännössä on? Olen tähän mennessä tehnyt lähinnä sivutaittoa InDesignella, ja olen erittäin kiinnostunut taittamisesta muutenkin, miten kannattaisi kouluttautua? Media-assarin koulutus ei kuulemma kannata, mitä mieltä?

7

5177

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jsdjdghdjgurh

      mitä tarkoittaa digitaalipainaja, mutta miehen veli on painaja ja puheissa vilahtelevat digit ja arkit ja kaveri tekee ihan sikana urakkaa ja iltatyötä, joten ainakin liksa tuntuu kovalta - joinakin kuukausina kun urakkaa on hyvin ja tekevät töitä yötä myöten, se tienaa yli 4000 euroa kk.

    • asdf

      Digitalipainaja on aika outo käsite. Offset-painajan työkuva on selkeämpi koska työvälineenä on painokone väreineen ym.

      Digipainokone kun on vain hieman tavallista kehittyneempi värilasertulostin. Toisin sanoen karkeasti karrikoiden digipainaja painaa Indesignissä, Wordissa tai muussa firmassa käytössä olevassa softassa "print"-nappulaa.

      Käytännössä sitten tulee asemoinnit ja värienhallinta, mutta ne kuuluvat kaikkeen taittoduuniin. Tyypillinen digipainotyö on pienipainoksinen painotyö, kuten pikkufirman käyntikortti tai vähämyyntisen kojeen käyttöohje. Lisäksi digipainossa tehdään offset-painolla tehduille valmiille pohjille muuttuvia tekstejä, kuten nyt isompien firmojen logopaperin käyntikortteja, numerointeja tai muuta yksilöintiä.

      Suosittelen että hakeudut reproon taittajaksi ja sitä kautta sivutoimena digipainajaksi. Taittotaito on tärkeämpää kuin printtaamisen taito.

      • valmistunut

        Kyllähän digipainolla voi lähestulkoon tehdä sen minkä offset koneellakin tehdään, ja enemmänkin, (nyt en puhu tuotantotulostimesta vaan digipainokoneesta esim. HP Indigo 5500 tai Xerox iGen) tosin painos määrät on pienempiä, kustannus syistä. Siitä että onko taitto taito tai painaminen tärkeämpää niin voi olla montaa mieltä kun molempia tarvitaan... Itse valmistuin digitalipainajaksi ja siinä tarvii osata ja ymmärtää koko repron toiminnan ja jälkikäsittelyä myös, eli ei pelkästään painamista, vaan kaikki osa-alueet kirjapainossa ! Ja jos tulevaisuuteen katsotaan niin kyllä digipainaminen tulee yleistymään enemmän ja enemmän !


      • suunnittelija digipainossa

        Sä puhut nyt kuule ihan täyttä paskaa mutuna.


      • Rikitaalipainaja

        Digitaalipainamiseen kuuluu todella paljon muuta kuin print-napin painamista! Ai luoja jos se olisikin niin helppoa... Sivutaiton ja asemoinnin taatusti jokainen digitaalipainaja joutuu opettelemaan, muuten on työssään aika hyödytön. Värienhallinta ei ole helppoa nykykoneilla, eikä myöskään koneiden kunnossapito ja vikojen diagnosointi. Paperilaadut kuitusuuntineen pitää olla hallussa, sekä aina ajan hermolla työn jälkikäsittelyn suhteen. Joku nyt halusi pyöritellä nättejä sanoja täällä, tietämättä asioista mitään. Nih.


    • Assari2

      Vaikka digipainaminen tekniikkana on helppo verrattuna arkki- ja offset-painamiseen, on siinäkin osattava jälkikäsittely eli kirja tarvitsee kannet (nuuttaukset), plokki pitää vähintäänkin liimasitoa koneellisesti kuumaliimalla kansiin ja käsin sen teet. Pieni painos eli jotain 50 tai 100, mutta työtä riittää, etenkin kun liimasidonnan jälkeen pitää joka kappale vielä leikata koneellisesti oikeaan kokoon. Niin käyntikortitkin, vaikkei niitä tarttekaan liimailla. Mene hyvä ihminen painoon harkkaan ja tee oppisopimuskoulutuksena. Näytöt voi antaa esim. Helsingissä tekniikan alan ammattioppilaitoksessa. Ko. toisen asteen oppilaitoksia on muuallakin Suomessa.

    • jaakkoteponpoika

      Ei kai tässä muuta ongelmaa ole, kuin se, että oppisopimuspaikka on todella vaikea löytää ainakaan yksityisestä yrityksestä. Säännöt kun ovat työnantajan kannalta päin p*rsettä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      91
      1445
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      154
      1137
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      103
      1020
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      15
      877
    5. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      82
      850
    6. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      64
      760
    7. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      40
      747
    8. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      289
      733
    9. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      728
    10. En oikeastaan usko että sinä tai kukaan

      Olisi oikeasti ihastunut tai rakastunut. Se on joku harhakuva joka minusta miehestä syntyi. Ja kun se särkyy, niin "tunt
      Ikävä
      44
      692
    Aihe