Orkidean juuret

^^^^

Minulla on ollut monta orkidea.Miksi niiden juuret ruskettuu,joko tuntuis mätänevän tai kuivuu purkkii ruskeaksi.Olen kastellut kerran viikossa,pitämällä puolet ruukusta vesiastiassa n.15min ajan.Aina sama juttu.Kuka osaisi neuvoa,miten saan juuriston pysymään vihreänä ja kasvin hengissä.Harmittaa kun aina ne kuolevat.

10

1418

Äänestä

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • ei saa...

   tarpeeksi ilmaa. purkissa on luultavasti liikaa/liian maatunutta kariketta. orkidean purkissa ei saisi olla mitään maatuvaa tai maatunutta. purkin pohjassa täytyy olla myös tarpeeksi reikiä.

   • kans

    päässyt käymään niin, että orkidean juuret mädäntyy. en kastele paljon, mutta ilmeisesti nuo "mullat" maatuu tuossa purkissa. Mikä avuksi, kuivatanko nyt sitä vai pitääkö yrittää vaihtaa "multa" (mistäs sitä uutta murua purkkiin) vai mitä tehdä??? päällepän kasvi on vielä elossa, lehdet tallella vaikka ei oo kukkinu kuukausiin.

    t. sivusta seurannut orkidea-amatööri


   • myymälästä
    kans kirjoitti:

    päässyt käymään niin, että orkidean juuret mädäntyy. en kastele paljon, mutta ilmeisesti nuo "mullat" maatuu tuossa purkissa. Mikä avuksi, kuivatanko nyt sitä vai pitääkö yrittää vaihtaa "multa" (mistäs sitä uutta murua purkkiin) vai mitä tehdä??? päällepän kasvi on vielä elossa, lehdet tallella vaikka ei oo kukkinu kuukausiin.

    t. sivusta seurannut orkidea-amatööri

    säkki männynkuorikaarnaa, siis sitä jota käytetään puutarhassa katteena. Valitse sitten sieltä oikean kokoiset kappaleet eli ei liian pieniä jotka maatuvat nopeasti mutta ei myöskään liian isoja jotta juurillekin jää tilaa. Tosin kasvualusta laatu riippuu myös orkidealajista. Mitä paksummat juuret (kuten phalaenopsis) sitä karkeampi kasvualusta. Käytä mielellään vain läpinäkyvää muoviruukkua.


   • Mutta sitten

    kun kastelee, kannattaa upottaa purkki KOKONAAN hetkeksi veteen, jotta myös ylin osa kasvualustasta kastuu.


   • kalenterin
    Mutta sitten kirjoitti:

    kun kastelee, kannattaa upottaa purkki KOKONAAN hetkeksi veteen, jotta myös ylin osa kasvualustasta kastuu.

    mukaan, tyyliin "kerran viikossa", vaan kasvin tarpeen mukaan. Etenkin Phalaenopsiksella ne "juuret" kertovat vedentarpeen: kun ne ovat vielä kirkkaan vihreitä, niin vettä on yllinkyllin. Kun lähes kaikki juuret ovat muuttuneet vaaleammiksi (ikäänkuin vaaleanharmaa nukka siinä vihreässä pinnassa) niin vasta silloin on aika kastella.

    Kaselu tapahtuu upottamalla ja ylijäämävesi valutetaan tarkkaan pois.

    Kastelutiheys riippuu käytetystä alustasta, ilmanvaihdosta, ilmankosteudesta, valonmäärästä jne. joten jos vain kastelee "joka sunnuntai", niin takuulla juuret mätänevät.


  • anelmas

   ja tekee hienoja uusia juuria pelkässä punaisessa lekasorassa. Kastelen kerran viikossa upottamalla puoleksi tunniksi sade-, seisoneeseen tai keitettyyn ja jäähdytettyyn veteen.

  • Urpodeamus

   Sain lahjaksi Phalaenopsin, mutta näin "uutena harrastajana" en ymmärtänyt tsekata että juuria ( eli siellä on monesti kaupasta ostettu sieni) kuin nyt noin kuukautta myöhemmin, eli osa juurista on on "oransseja"- pitäskö ne leikata pois? ( osa näistä orankeleista ovat vihreitä. Etenkin kasvin tyvestä.
   Kiitos paljon hälle joka viitsi asiallisesti vastata :)

   • Eisaatukehtua

    Kaikille kasveille ilmansaanti juurien kautta on tärkeää, muuten ne tukehtuvat ja juuret happanevat. Tämän saavuttamiseksi oikean kokoinen ja tyylinen ruukku, multa ja kastelu jossa veden seisominen ei aiheuta happivajetta ja kastelu oikealla aikataululla.

    Erityisesti kasvit jotka ovat tuollaisia trooppisia härpäkkeitä kuten orkideat (myös monet saniaiset) jotka ovat kehittyneet kasvamaan ilman kunnollisia maajuuria, esim. oksalla, saavat sitä kosteutta päivittäin tiivistyvästä sademetsän ilmasta, sateesta ja kun joku apinanpiru pissii latvustossa ja samalla lannoittaa.

    Kunnollisessa kasvien kasvattelussa yritetään matkia luonnollista kasvutapaa tehden kompromisseja siinä missä tähän ei pystytä/haluta. Orkidealle voisi esimerkiksi ostaa sammalta, kääräistä siitä pallo juurten ympärille ja laittaa rautalangalla roikkumaan sopivan valoisaan paikkaan (mutta liikaa suoraa aurinkoa polttaa lehdet ja kuivaa myös helposti liian yllättäen). Tämä on monelle harrastajalle luonnollisesti liian työlästä jolloin sopiva ratkaisu voisi olla esimerkiksi sellainen orkidea-ruukku jossa on reikiä myös sivut täynnä. Sinne sitten vaikka pirkan orkideamultaa ja sitten opetella miten usein sitä pitää upotella vatiin että pysyy riittävän kosteana.

    Nuo oranssit juuret mitkä mainitsit kuulostavat kuolleilta (poista ennen uutta istutusta), vihreä on juurta joka on saanut valoa ja on ihan normaalia (tästä löytyy satoja väittelyjä orkidea-foorumeilta veikkaan: että pitääkö orkidea olla läpinäkyvässä juuressa vai ei :)). Nykyiset orkideat on niin (yli)jalostettuja, että eiköhän se siitä toivu. Tehty kestämään elämää aika hyvin. Ongelmaksi voi muodostua sellainenkin, että se yrittää kukkia viimeisillä voimillaan kun on jalostettu pois luonnon vaistot tehdä mieluummin lehtiä selviytymisen takaamiseksi. Näin uuden harrastajan virheeksi laittaisin sen, että kun hankkii kasvin, niin heti entiset mullat pois ja juurten tarkastus. Tällöin saa kaksi tärkeää kohtaa kuntoon: tietää juurten kunnon ja sen minkälaisessa mullassa kasvi sitten jatkossa kasvaa.

    Näin lopuksi. Orkideoita en omista, kun ei ole kiinnostavaa tullut vastaan. Jos jotain ei-jalostettua kiinnostavaa joskus niin sitten ehkä (vanilja on yksi mitä olen miettinyt). Voit ottaa ohjeet siltä pohjalta, mutta huomiolla että kasveja kyllä on kymmenittäin. Ei vaan orkideoita.


  • Gardenia.jasminoides

   "Sinne sitten vaikka pirkan orkideamultaa ja sitten opetella miten usein sitä pitää upotella vatiin että pysyy riittävän kosteana."

   Orkideat jakaantuvat mullassa kasvaviin maaorkideoihin ja epifyyttiorkideoihin , jotka puolestaan ovat päällyskasveja.

   Sain käsityksen, että aloittajan kysymys koski epifyytti-orkideaa. Niiden myynti on miljoonamonistuksen myötä lisääntynyt huimasti. Oikeastaan muualta kuin kukkakaupoista ei muita saakaan kuin näitä perhosorkideoita, jotka siis ovat epifyyttejä.

   Ne ovat päällyskasveja, joten mitään maatunutta tai maatuvaa ei niiden ruukkuihin pidä laittaa. Näin ollen kaikki multa, niin Pirkat kuin kaikki muutkin, ovat poissuljettuja. Epifyyttiorkidean ruukkuun laitettavan materiaalin tarkoitus on ensisijaisesti toimia juuriston tukena, jotta ne eivät lyttäänny kasvin painosta ruukun pohjalle. Ja että kasvi kukkavarsineen pysyisi ylipäätään pystyssä!

   Toinen tarkoitus on pitää juuristo ilmavana. Materiaalin tarkoitus on myös sitoa jonkin verran kosteutta ja ravinteita. Materiaali koostuu karikkeesta ja puuhiilestä. Tässä puuhiilen tarkoitus on estää haitallisten mikrobien lisääntymistä kasvualustassa.

   • Eisaatukehtua

    ".....Näin ollen kaikki multa, niin Pirkat kuin kaikki muutkin, ovat poissuljettuja. Epifyyttiorkidean ruukkuun laitettavan materiaalin tarkoitus on ensisijaisesti toimia juuriston tukena, jotta ne eivät lyttäänny kasvin painosta ruukun pohjalle. Ja että kasvi kukkavarsineen pysyisi ylipäätään pystyssä!"

    Kyllä, ja kun katsot sitä Pirkan orkidea"multaa", niin sellaista isorakeista huttua se on. Se että kannattaako tosikasvattajan mitään kasveja orgaanisia juttuja pitää kasvin ruukuissa on mielestäni jo eri keskustelu. Jotkut menevät todellakin niin pitkälle, että kaikki ruukussa oleva on epäorgaanista ja veden ja ravinteiden saanti hoidetaan passiivisella tai aktiivisella menetelmällä... Jos luet viestini tarkasti, niin en mielestäni väittänyt Pirkka-menetelmää todellakaan miksikään ihannetilanteeksi, mutta olen edelleen sitä mieltä että Pertti-peruskasvattajalle toimii noihin "helppoihin" perhosorkideoihin sillä tasolla, että pienellä harjoittelulla saa useita vuosia kukkimaan. Tosin kuten varmasti tiedät, niin monet aina käyvät ostamassa uuden ja sitten se nostetaan johonkin aivan väärään paikkaan (multia vaihtamatta ja tarkastamatta juuria) ja katsellaan muutama viikko kun se tekee hitaasti kuolemaa, ja sitten heitetään rumana pois.

    Selvästi tiedät mistä puhut, niin olisi mukava kuulla mikä sinun, helppo, ratkaisu olisi kasvualustaksi kyseisessä tilanteessa: saadaan p-orkidea ja sitten haluttaisiin normikauppareissulta ostaa sille tarvikkeet että kasvi viihtyy. En usko, että monikaan haluaa/osaa heti ruveta rakentelemaan niitä hardcore harrastelijoiden olosuhteita.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Some pillastui! Martina Aitolehti ja ero Hannu-rakkaasta kuohuttaa: "Salaavat suhdetta" "Surullista"

   Seiskan uutinen Aitolehden ja Pikkaraisen erosta kuohuttaa. Spekulointia pukkaa ja jotkut jopa epäilevät, ettei pariskunta olisikaan oikeasti eronnut
   Kotimaiset julkkisjuorut
   59
   8132
  2. Illan seksikkäin! Iina Kuustonen tyrmäsi glitterasussa - Heittää vitsiä lenkkareista ja kassista!

   Uuuh, mikä ilmestys. Ja huumorista täytyy antaa aina plussaa! https://www.suomi24.fi/viihde/illan-seksikkain-iina-kuustonen-tyrmasi-glitterasussa-hei
   Kotimaiset julkkisjuorut
   19
   4792
  3. Marin oli taas ryyppäämässä Kalliossa koko illan!

   Tällä kertaa Sanna biletti oikein julkkisporukassa yhdessä laulaja Anna Abreun, 31, ja poppari Benjamin Peltosen, 24, kanssa. Näyttää siltä, että Mar
   Maailman menoa
   399
   3360
  4. Martina erosi jälleen!!!

   Hahhhaaaa!!! Olisi Martina kannattanut lukea tätä palstaa niin olisit tiennyt miten käy... LUUSERI!!! Martina Aitolehti, 39, ja Hannu ”Hank” Pikkarai
   Kotimaiset julkkisjuorut
   210
   2707
  5. Raiskaussyytteessä oleva Hannu jäi kuin nalli kalliolle!

   Martina Aitolehti, 39, ja Hannu ”Hank” Pikkarainen, 37, ovat eronneet. Kohuttu salamasuhde ei kestänyt vuottakaan. Seiskan lähipiiristä saamien tieto
   Julkkikset
   25
   2271
  6. Niko Saarinen paljastaa julkisuuden rumat kasvot: "Koko ajan avointa riistaa ihmisten edessä..."

   Reality-tähti Saarinen saa elantonsa julkisuudesta, mutta aina elämä ei ole ruusuista. Kärkkäistä kommenteistaan tuttu mies haluaa nyt kertoa haasteis
   Kotimaiset julkkisjuorut
   16
   1617
  7. SHOKKIERO!!! Hannu antoi kenkää Martinalle

   Martina Aitolehti, 39, ja Hannu ”Hank” Pikkarainen, 37, ovat eronneet. Kohuttu salamasuhde ei kestänyt vuottakaan. Seiskan lähipiiristä saamien tieto
   Kotimaiset julkkisjuorut
   98
   1399
  8. Vaikuttaa siltä, että olet...

   ...vain leikkinyt minulla koko tämän ajan.
   Ikävä
   34
   789
  9. Kyllä se päivä vielä tulee...

   Kyllä se päivä vielä tulee, jolloin tapaamme. Tiedän sen. Herkuttelen tällä ajatuksella usein, sillä näin ajatuksenakin aivan jännittävää.
   Ikävä
   36
   766
  10. Jännä juttu..

   kuinka palsta on kuivahtanut viimeisen vuoden aikana. Kommentteja aiheesta lukenut enemmän ja vähemmän, plus ihmettelyä siitä missä kukin on. Toki
   Sinkut
   169
   725
  Aihe